پسوریازیس و علائم آن را بشناسید

پسوریازیس بیماری همراه با ضایعات پوستی است که درمان قطعی ندارد، اما با برخی روش ها می توان آن را کنترل و ضایعات را از بین برد.

به گزارش خبرنگار کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ پسوریازیس یک بیماری مزمن خود ایمنی است که با افزایش سرعت سلول های پوستی و تغییر در چرخه زندگی آن ها موجب ایجاد تکه های نقره ای ضخیم و خارش دار، خشک یا تکه های قرمز همراه با درد شده که این تکه  ها بر اثر ترک در مواردی خونریزی می کنند. 

این تکه ها معمولا در مفاصلی مانند آرنج و زانو و ناحیه پشت، پوست سر و كف دست و پاها ایجاد می شوند البته در موارد حاد به تمام بدن سرایت می کنند در نوع نادر پسوریازیس ناخن ها و دهان نیز درگیر می شوند.

پسوریازیس حدود 7.5 میلیون آمریکایی را گرفتار کرده و حدود 2 تا 5 درصد جوامع به این بیماری مبتلا می شوند.

انواع مختلف پسوریازیس و علائم شایع آن ها
پسوریازیس پلاکی: رایج ترین نوع پسوریازیس است، حدود 80 درصد از افراد به این نوع مبتلا می شوند که این بیماری باعث ایجاد تکه های قرمز و ملتهب در مناطق مختلف پوست شده و اغلب با  فلسی سفید نقره ای یا به اصلاح پلاک پوشیده شده اند، این پلاک ها معمولا در آرنج، زانو، و پوست سر بروز می کنند.

پسوریازیس خالدار یا قطره ای: این نوع در دوران کودکی شایع است که  باعث ایجاد  لکه های کوچک صورتی روی پوست شده که اغلب در نواحی نیم تنه بالایی بدن، بازوها، و ساق پاها.دیده می شود در این نوع لکه به ندرت ضخیم می شوند و ممکن است در عرض چند هفته حتی بدون هیچ درمانی از بین برود.

پسوریازیس پوسچولر: پسوریازیس پوسچولر در بزرگسالان شایع تر است امر باعث سفید، تاول های چرک دار کوچکی (ضایعات سر سفید) در کلیه قسمت های بدن یا محدود در کف دست ها، کف پاها یا سایر قسمت ها بدن دیده می شود.

این بیماری پر از چرک و مناطق گسترده ای از قرمز، پوست ملتهب. پسوریازیس پوسچولر به طور معمول به مناطق کوچکتر از بدن، مانند دست یا پا موضعی، اما می توان آن گسترده شده است.

پسوریازیس معکوس: این نوع پسوریازیس در زیر بغل، کشاله ران، زیر سینه ها و اطراف اندام جنسی و آرنج ها باعث بوجود آمدن تکه های صاف و قرمز رنگ  ملتهب می شود، این نوع بیشتر در افراد چاق بیشتر بروز می کند و با مالش پوست و تعریق تشدید می شود.

پسوریازیس اریترودرمیک: بدترین، شدیدترین و نادرترین نوع پسوریازیس است که به صورت آریتم سراسر پوسته‌ ریز در تمام بدن و به صورت شدید دیده  می شود، در اریترودرمیک ۹۰ درصد سطح پوست بدن قرمز شده و نیاز به درمان فوری است.

در این نوع پسوریازیس تمام بدن را دانه های قرمز رنگ پوشانده که می تواند باعث خارش یا سوختگی شدید شده و در اثر آفتاب سوختگی شدید، کورتیکو استروئید ها و سایر داروها یا انواع دیگر پسوریازیس که به درستی کنترل نشده است تشدید می شود.

علائم شایع پسوریازیس 
تکه های قرمز روی پوست که با فلس‌ های نقره‌ای 
نقاط کوچک پوسته پوسته شده
پوست خشک و ترک خورده که ممکن است خونریزی کند.
خارش، سوزش و یا درد در نقاطی از پوست.
ضخیم  شدن ، سوراخ شدن و یا برآمدگی در ناخن ها
مفاصل متورم و سفت 

آیا پسوریازیس مسری است؟
پسوریازیس مسری نیست و از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود، با دست زدن به یک ضایعه پسوریازیس در بدن فرد بیمار به این بیماری مبتلا نمی شویم.

علل ابتلا به پسوریازیس
هنوز علت ابتلا به این بیماری به طور دقیق مشخص نیست اما ژنتیک و سابقه خانوادگی عامل اصلی شناخته شده که در اثر برخی عوامل محیطی مانند عفونت چرکی گلو، سیگار کشیدن، داروهایی خاص در افرادی با زمینه ژنتیکی و استرس در بروز بیماری نقش دارند.

پسوریازیس درمان قطعی ندارد
گستره وسیعی از درمان‌های موضعی، نوردرمانی، درمان‌های خوراكی و تزریقی می‌توانند در درمان این بیماری كمك كنند، همچنین داروهایی‌ كه در حال حاضر تجویز می‌شوند بسیار موثر هستند اما هیچ كدام موجب درمان قطعی بیماری نمی‌شوند. فردی که به پسوریازیس مبتلا شده باید اصولی را رعایت كند و تحت نظر متخصص پوست باشد. 

بیماری پسوریازیس در اغلب موارد خوش‌خیم و بدون خطربوده اما روند درمان بسیار طولانی است، البته تبلیغات بسیاری در سایت‌های اینترنتی و فضای مجازی عنوان می کنند که داروی قطعی جهت درمان پسوریازیس كشف شده اما هیچ درمان قطعی تاكنون برای پسوریازیس كشف نشده و اكثریت درمان‌ها مانند داروهای موضعی  و بیولوژیك نقش كنترل كننده دارند که می‌توانند به مدت طولانی كل ضایعات پوستی را از بین ببرند اما همیشه احتمال برگشت دوباره و عود ضایعات وجود دارد.

درمان های خانگی و سبک زندگی بیماران

استحمام روزانه 
حمام روزانه به کاهش  فلس ها والتهاب پوست کمک می کند. اضافه کردن روغن حمام، بلغور جو دوسر کلوئیدی، نمک اپسوم به آب نیز موثر است در استحمام از آب گرم و صابون های تند اجتناب باید کرد، زیرا می تواند علائم را تشدید کند که باید در عوض از آب ولرم و صابون ملایم دارای روغن و چربی استفاده کنید.

استفاده از مرطوب کننده
 بلافاصله بعد از حمام در حالی که پوست شما هنوز مرطوب از مرطوب کننده ها استفاده کنید. برای پوست بسیار خشک، روغن ها موثرترند. در روز های سرد و آب و هوای خشک چند بار در روز از مرطوب کننده استفاده کنید.

نورخورشید 
کنترل  نور خورشید رسیده به پوست اهمیت دارد، مقدار کمی نورخورشید در بهبود ضایعات موثر بوده  اما خورشید بیش از حد می تواند باعث بدتر شدن، شیوع بیماری و خطر ابتلا به سرطان پوست شود البته قبل از شروع هر برنامه آفتاب گرفتن، از دکتر خود را در مورد بهترین راه برای استفاده از نور طبیعی خورشید سوال کنید.

در معرض محرک های پسوریازیس قرار نگیرید
عفونت، آسیب به پوست، استرس، سیگار کشیدن و قرار گرفتن در معرض شدید نور خورشید پسوریازیس را تشدید می‌کند.

انتهای پیام/ 
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۷ ۱۷ دی ۱۳۹۶
سلام دوستان
من خودم درسته تجربه نکردم ولی این بیماری برای پوست سر برادر افتاده بود هیچ درمانی نداره درمانش فقط یه نوع کرم هست که توش روغن زرد داره روغن اونو درمیارن میمالن روی پوست یه ماه طول نمیکشه بیماری کاملا خوب میشه ولی این نوع درمان سنتی هست وکاملا هم جواب میده صددرصد
Iran (Islamic Republic of)
حامد عقیقی
۱۷:۴۲ ۲۶ آذر ۱۳۹۷
با سلام میشه راهنمایی کنید چی هست اون دارو و چجوری باید استفاده کرد با تشکر
Iran (Islamic Republic of)
تینا
۱۳:۴۳ ۱۰ فروردين ۱۳۹۸
سلام میشه لطف کنید اسم کرم رو بگید من هم پوست سرم درگیر هست
Iran (Islamic Republic of)
مهری
۲۰:۱۳ ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
میشه لطفا نام کرم رو ذکر کنید ،ممنونم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۸ ۲۰ آذر ۱۳۹۶
مفید بود تشکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۸ ۲۰ آذر ۱۳۹۶
من ازدم کرده گل ختمی برای این بیماری استفاده میکنم که خیلی کنترل میکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۶ ۰۸ بهمن ۱۳۹۵
حداقل چهارتا عکس بزرگ میذاشتید ادم بفهمه با چی طرفه!
Iran (Islamic Republic of)
مجید
۱۷:۵۲ ۰۸ بهمن ۱۳۹۵
من پزوریازیس خفیف داشتم. رفتم دکتر یه بماد ترکیبی داد که هیچ تاثیری نداشت. کمبود کلسیم یه علتش هست. اما حواستون باشه که شوک مکمل کلسیم به بدن نرسه. مثلا هر روز نباید مکمل کلسیم بخورید. در حد متعادل لبنیات بخورید کافیه. استرس رو هم درست گفتید که خیلی تاثیر داره. نور خورشید شدید و کمبود مطلق نور هم تشدید میکنه. بعد حموم بهتره کرم بابونه استفاده کنید. چون عصاره بابونه واسه کنترل علائم بیماری خوبه. خلاصه شکر خدا فعلا هیچ علائمی ندارم. این تجربیات من بود. در هر حال نظر پزشک رو مد نظر قرار بدین.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۳ ۰۸ بهمن ۱۳۹۵
من نیز به این بیماری مبتلا هستم.درمان قطعی ندارد ولی مصرف چند عدد شاتوت در شبانه روز (در فصولی که در دسترس نیست می توان از فریز شده آن استفاده کرد) و روز یع عدد قرص امگاه 3 ، خیلی در روند بهتر شدن من کمک کرد به طوری که کف دست من که دچار شده بود به طور کلی از بین رفت. در کنار آن مرطوب نگه داشتن و راه کارهای ذکر شده نیز باید رعایت شود.
آخرین اخبار