عبدالباری عطوان: آمریکا در برابر محور مقاومت شکست خورده است

سردبیر رای‌الیوم در گزارشی به دخالت‌های آمریکا، اسرائیل، اروپا و کشور‌های عربی در امور سوریه و شکست آنها در تحقق اهدافشان پرداخت.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از تلویزیون المیادین، سردبیر نشریه الکترونیکی رای الیوم با اشاره به این که آمریکا در برابر محور مقاومت در سوریه شکست خورده است، گفت: اسرائیل قادر به حمله به منافع ایران در سوریه نیست.

عبدالباری عطوان در گفتگو با المیادین درباره تهدیدات رژیم صهیونیستی علیه ایران و در پاسخ به این پرسش که به نظر می‌رسد نتانیاهو و لیبرمن درباره تعامل با ایران در سوریه اختلاف نظر دارند، آیا ممکن است در صورت وجود پایگاه نظامی ایران در سوریه، اسرائیل وارد جنگ شود، اختلاف نظر میان مقامات اسرائیلی را چگونه ارزیابی می‌کنید و آیا این اختلاف نظر‌ها جامعه اسرائیل را هدف قرار داده است،

گفت: در حال حاضر اسرائیل آشفته و بحران زده است. این رژیم در وضع آشفته بی سابقه‌ای به سر می‌برد. محاسبه اسرائیل درباره سرنگون شدن نظام سوریه به شدت شکست خورده و امروز محور قوی در منطقه با حضور ایران، روسیه، عراق، حزب الله و بسیج مردمی تشکیل شده و این محور از حمایت قوی روسیه برخوردار است. این رابطه ائتلافی جدید نبرد را در سوریه به سود خود پایان داد همان طور که به جنگ علیه داعش (گروه وهابی صهیونیستی داعش) در عراق و سوریه پایان داده است.

این رابطه ائتلافی جدید، فشار شدیدی علیه مقامات نظامی اسرائیل اعمال می‌کند. آویگدور لیبرمن به عنوان وزیر جنگ اسرائیل بر این باور است هر گونه اقدام تنشی در جبهه سوریه باعث کشانده شدن اسرائیل به جنگی خواهد شد که نمی‌تواند از آن خارج شود و این جنگ آسیب‌های زیادی به این رژیم وارد خواهد کرد. اسرائیل پس از جنگ متفاوت با قبل از جنگ خواهد بود. امروز اسرائیلی‌ها در وضع آشفته‌ای به سر می‌برند. در حال حاضر اختلاف نظر‌های شدیدی میان نتانیاهو و لیبرمن وجود دارد.

وی افزود: اسرائیلی‌ها می‌گویند به صورت غیر مستقیم به رئیس جمهور اسد پیام داده اند در صورتی که پایگاه‌های ایران در سوریه احداث شود، اسرائیل در سوریه مداخله خواهد کرد. هفت سال از تحولات سوریه می‌گذرد و آمریکا، اسرائیل، اروپا و کشور‌های عربی در امور سوریه دخالت کرده و هیچ دستاوردی نداشته اند. آیا اسرائیل از آمریکا، انگلیس و فرانسه قوی‌تر است. آیا اسرائیل بیش از عربستان سعودی و قطر پول دارد؟ ایران نیازی به پایگاه در سوریه ندارد و کل این کشور پایگاه ایران است. سوریه متحد ایران است و میان دو کشور موافقت نامه دفاعی مشترک وجود دارد.

عطوان در پاسخ به این پرسش که در حال حاضر رابطه ائتلافی قوی میان ایران و سوریه وجود دارد و شاید بود یا نبود این پایگاه نتواند در این رابطه راهبردی تغییری ایجاد کند، آیا اظهارات متفاوت مقامات اسرائیلی برای مصرف داخلی این رژیم است یا این که اسرائیل تلاش می‌کند راهبرد آینده محور مقاومت را در سوریه با توجه به نزدیک بودن پایان نبرد علیه داعش بررسی کند، گفت: اظهارات متفاوت مقامات اسرائیلی بیانگر اختلاف نظر در نهاد‌های نظامی و سیاسی این رژیم است. در زمان حمله اسرائیل به لبنان در سال ۲۰۰۶ نیز چنین اختلاف نظری وجود داشت. اسرائیلی‌ها از پیامد جنگ هراسان هستند. تا این لحظه نتانیاهو هیچ حامی برای مقابله با ایران یا سیاست تحریک آمیز خود علیه این کشور ندارد. ایران یک قدرت ضعیف نیست.

من فکر می‌کنم محور مقاومت به دنبال جنگ نیست، ولی منتظر حماقت اسرائیل است تا وارد این جنگ شود تا نتانیاهو مسئول پیامد‌های این جنگ شناخته شود. محور مقاومت در منطقه به شدت قوی است. این محور تسلیحات قوی دارد. این محور از صد‌ها هزار موشک در ابعاد مختلف برخوردار است. افرادی وجود دارند که هفت سال در سوریه جنگیده اند و از توانایی بسیار بالایی در عرصه نبرد ارتش‌های متعارف یا جنگ‌های پارتیزانی برخوردارند. این وضع فشار‌های بی سابقه‌ای علیه نهاد‌های نظامی و سیاسی اعمال کرده و باعث آشفتگی‌های کنونی در این رژیم شده است. امروز اسرائیل هیچ حمایتی ندارد و متاسفانه برخی از رژیم‌های عربی از اسرائیل حمایت می‌کنند. حتی آمریکا نیز در حمایت از اسرائیل تردید دارد چرا که واشنگتن به خوبی به این مسئله واقف است که جنگ با ایران به شدت پرهزینه است.

عبدالباری عطوان در پاسخ به این پرسش که شما اظهارات لیبرمن را مبنی بر تشکیل جبهه جدید علیه ایران چگونه ارزیابی می‌کنید، گفت: مدت زیادی است که اسرائیل دست به اقدامات تحریک آمیز علیه ایران می‌زند. نتانیاهو از همه ابزار‌ها در سازمان ملل استفاده کرده است. همه شاهد بودیم که چگونه وی در سخنان خود در مجمع عمومی سازمان ملل کاغذ نقاشی شده‌ای درباره تاسیسات هسته‌ای ایران و ادعای دستیابی این کشور به بمب اتمی داشت و خواهان اقدام جهان علیه ایران شده بود. همه این گونه اقدامات تحریک آمیز هیچ نتیجه‌ای حتی در آمریکا نداشته است چرا که هزینه جنگ به شدت بالاست. امروز محور مقاومت ایران، سوریه، عراق، حزب الله و گروه‌های فلسطینی دست برتر را در منطقه دارد و این وضع اسرائیلی‌ها را هراسان کرده است.

شاید عربستان سعودی نیز از این محور هراسان است. ما شنیده ایم که نوعی از روابط ائتلافی میان عربستان و اسرائیل ایجاد شده است. این وضع بیانگر نگرانی و تنش است. من فکر می‌کنم اقدامات تحریک آمیز نتانیاهو هیچ نتیجه‌ای ندارد و هیچ طرفی به این تهدیدات توجه نمی‌کند چرا که هیچ طرفی به دنبال رویارویی نظامی با محور مقاومت نیست. در حال حاضر این محور صد‌ها هزار موشک و پهپاد‌های تهاجمی دارد. گروه‌های فلسطینی نظیر حماس و جهاد اسلامی در نوار غزه موشک دارند و سید حسن نصرالله نیز به صورت آشکارا اعلام کرد موشک‌های کورنت را در اختیار گروه‌های مقاومت فلسطینی قرار داده است. ما نمی‌دانیم گروه‌های فلسطینی از چه میزان حمایت نظامی و تسلیحاتی برخوردار شده اند تا از آن در فرصت مناسب استفاده کنند.

سردبیر نشریه الکترونیکی رای الیوم در پاسخ به این پرسش که ارزیابی شما از رابطه ائتلافی میان اسرائیل و داعش چیست به ویژه آنکه برخی از محافل رسانه‌ای در اسرائیل به این مسئله اشاره می‌کنند که ممکن است همسویی منافع میان اسرائیل و داعش علیه حضور ایران در سوریه وجود داشته باشد، گفت: من کتابی درباره داعش نوشته ام که به چند زبان ترجمه شده است. شاید روابطی میان جبهه النصره و اسرائیل در مناطق درعا و جنوب سوریه وجود داشته باشد. بیش از سه هزار نفر از نیرو‌های جبهه النصره در بیمارستان‌های اسرائیل درمان شده اند، ولی تا این لحظه هیچ سند و مدرکی درباره همکاری نیرو‌های داعش با دشمن اسرائیلی وجود ندارد. اگر اسرائیل به دنبال همکاری باداعش در این دوره زمانی باشد به معنای یک بازی شکست خورده است.

وی در پاسخ به این پرسش که برخی از تحولات میدانی به کمک‌های غیر مستقیم اسرائیل به داعش اشاره دارد، ارزیابی شما از خواسته اسرائیل برای ایجاد یک کمربند امنیتی با استفاده از نیرو‌های داعش چیست، آیا نیرو‌های داعش می‌توانند کمربند امنیتی مورد نظر اسرائیل را با توجه به کمک‌های این رژیم ایجاد کنند، گفت:اسرائیل می‌تواند خواسته‌های خود را بگوید و ما نیز این خواسته‌ها را می‌شنویم و باید این خواسته‌ها را محکوم کنیم. امروز اسرائیل بحران زده است. آیا این رژیم توانست از خود در برابر موشک‌های مقاومت در نوار غزه دفاع کند. امروز اسرائیل در محاصره قرار دارد. امروز نیرو‌های حزب الله، ارتش سوریه و مقاومت در منطقه درعا و جنوب سوریه حضور دارند و حضور این نیرو‌ها نگرانی‌های شدیدی برای اسرائیل ایجاد کرده است. همچنین اسرائیل نگرانی‌هایی از جنوب لبنان دارد.

جبهه شمالی اسرائیل تهدید شده است. من با شهید سمیر قنطار قهرمان اسرای آزاده عرب در بیروت به همراه همسر و دوستانش دیدار کردم و با هم غذا خوردیم. وی به من گفت: "جنگ آینده محدود به شلیک موشک نخواهد بود و مقاومت شمال فلسطین اشغالی را درخواهد نوردید و مقاومت ابتکار عمل را در اختیار خواهد داشت و منتظر نمی‌ماند تا اسرائیل به جنوب لبنان بیاید"؛ بنابراین یک راهبرد وجود دارد و این وضع باعث وحشت اسرائیل شده است. داعش و جبهه النصره نمی‌توانند هیچ کمکی به اسرائیل داشته باشند. شصت کشور جهان به سرکردگی آمریکا برای به شکست کشاندن محور مقاومت در سوریه شکست خورده اند. آیا اسرائیل موفق خواهد شد؟ از اسرائیل می‌خواهیم وارد این جنگ بشود. به خدا قسم می‌خورم درسی به اسرائیل داده خواهد شد که هرگز فراموش نخواهد کرد. به خداوند قسم می‌خورم زمانی که سید حسن نصرالله می‌گوید که از یهودیان می‌خواهم از فلسطین اشغالی فرار کنند تا سوخت جنگ آینده نشوند، این سخن توصیه و نصیحتی به یهودیان است.

عطوان در پاسخ به این پرسش که ارزیابی شما از تحولات اخیر درباره گروه جبهه النصره و مشخصا بازداشت فرماندهان ارشد این گروه چیست، گفت: من فکر می‌کنم این بازداشت‌ها در چارچوب یک نقشه راه دو مرحله‌ای قرار دارد. در مرحله نخست تلاش می‌شود دودستگی میان اعضای هیئت تحریر الشام و مشخصا میان اعضای القاعده و نیرو‌های خارجی با جناح سوری ابومحمد الجولانی ایجاد شود. پس از این که در مرحله نخست همه نیرو‌های خارجی و عرب از بین رفتند، تلاش خواهد شد از نیرو‌های جبهه النصره در چارچوب تفاهمات موجود در سوریه استفاده شود. ترکیه حامی این طرح بوده و به دنبال استفاده از جبهه النصره به عنوان گروه سوری در عفرین است. استفاده از این گروه با این عنوان است که در آن تروریست و اتباع خارجی حضور ندارند. ترکیه می‌خواهد از عناصر این گروه برای مقابله با کرد‌ها استفاده کند و به نظر می‌رسد این معامله میان ابومحمد الجولانی و ترکیه برای اجرای این ماموریت صورت گرفته، ولی پرسش اساسی این است که آیا ترکیه قادر خواهد بود جبهه النصره را به عنوان یک سازمان غیر تروریستی مطرح کند و آیا به این گروه اجازه خواهد داد در ادلب به عنوان یک گروه قانونی باقی بماند؟ من در توانایی ترکیه شک و تردید دارم.

وی در پاسخ به این پرسش که برخی‌ها می‌گویند معامله بزرگ در سوچی رخ داده است، بنابراین مذاکرات ژنو مورد توجه نیست، گفت:دو ساختار آستانه و سوچی وجود دارد. ساختار گفتگو‌های آستانه به شدت موفقیت آمیز بود و امروز ساختار سوچی به دنبال تحمیل خود است. نشست سه جانبه میان روسای جمهور روسیه، ایران و ترکیه و دیدار پوتین با بشار اسد به عنوان یک ساختار جدید است که آینده سوریه و منطقه خاورمیانه (غرب آسیا) را ترسیم خواهد کرد.

قرار است کنفرانس گفتگو‌های سوری در ماه فوریه آینده در سوچی برگزار شود. راه حل بحران سوریه در این کنفرانس پی ریزی خواهد شد. مذاکرات کنونی ژنو نیز تنها یک تظاهر و تلاشی برای راضی کردن معارضان سوری است. همچنین حضور هیئت معارضان سوری در ژنو ناقص است چرا که گروه‌های معارض مسکو و قاهره در ژنو شرکت نکرده اند. من فکر نمی‌کنم مذاکرات ژنو هیچ نتیجه‌ای داشته باشد. زمانی که عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان سعودی به ریاض حجاب رئیس مستعفی هیئت مذاکرات معارضان گفته است که باید خواسته کناره گیری رئیس جمهور اسد از قدرت را فراموش کند و به دنبال افکار جدید باشد به معنای دادن پیام روشن به معارضان سوری است و به نظر می‌رسد ریاض حجاب این پیام را درک و استعفا کرده است. امروز اعضای جدید هیئت مذاکرات معارضان مواضع سابق را تکرار می‌کنند. مواضع سابق معارضان باعث به شکست کشیده شدن مذاکرات سابق شده بود.

انتهای پیام/

شکست آمریکا و کشورهای عربی در برابر محور مقاومت در سوریه

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار