چرا تلگرام بیش از دیگر پیام‌رسان‌ها برای تروریست‌ها و تبهکاران جذابیت دارد؟

دولت‌های انگلیس، فرانسه و آلمان، با توجه به مستندات فراوان از نقش «تلگرام» در عملیات‌های داعش به دنبال محدود کردن فعالیت تروریست‌ها در آن هستند.

علت جذابیت تلگرام برای تروریست‌ها چیست؟به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،کارشناسان مسائل تروریسم در سراسر جهان از سال‌ها پیش درباره تبدیل شدن پیام‌رسان «تلگرام» به ابزار ترجیحی گروه‌های تروریستی، به ویژه داعش برای هماهنگی عملیات‌ها و فعالیت‌های تبلیغاتی هشدار داده و خواستار انجام اقداماتی برای مقابله با آن شده‌اند.

چنانکه مشهور است گروه تروریستی داعش با توجه به نوع رمز‌گذاری‌های مورد استفاده در تلگرام از این برنامه برای جذب اعضای جدید، کسب درآمد، تحریک به خشونت و حتی هماهنگی فعالیت‌های تروریستی خود استفاده می‌کند.

در سال 2015 داعش فهرستی از برنامه‌های پیام‌رسان منتشر و آنها را بر اساس میزان امنیت آنها درجه‌بندی کرد. در آن فهرست، پیام‌رسان تلگرام در دسته برنامه‌‌های «امن» برای ارتباطات قرار گرفته و به همین دلیل استفاده از آن به اعضای داعش توصیه شده بود. (منبع: وال‌استریت‌ژونرال)

بارها نیز مشاهده شده اعضای داعش از هوادارانشان در «توئیتر» و سایر شبکه‌های اجتماعی می‌خواهند مسائل حساسی مانند پیوستن به این گروه تروریستی یا سفر به نواحی تحت کنترل آن را از طریق پیام‌رسان تلگرام با هماهنگ‌کننده‌های این گروه در میان بگذارند.

اما چرا تلگرام تا این حد برای داعش یا سایر گروه‌های تروریستی جذاب است؟ این برنامه چه ویژگی‌هایی دارد که مسئولان کشورهای مختلف در سراسر جهان، گاه و بیگاه درباره تبدیل شدن آن به محمل تروریست‌ها هشدار می‌دهند؟ در این گزارش قصد داریم به زبان ساده به این سوالات پاسخ دهیم.

گفت‌وگوی مخفی در تلگرام

همان‌طور که می‌دانید کاربران در تلگرام می‌توانند در قالب کانال، گروه‌، پیام‌های خصوصی و سیکرت چت (Secret Chat) با مخاطبان خودشان ارتباط برقرار کنند. با آنکه هر یک از این ابزارها جذابیت‌هایی برای گروه‌های تبهکار و افراطی دارند این «گفت‌وگوهای محرمانه» (Secret Chats) و روش‌های پیشرفته رمزگذاری‌های به کار رفته در آنها است که اسباب اصلی دل‌مشغولی نهادهای امنیتی است.

محافظت از این گفت‌وگوها با روشی انجام می‌شود که به عنوان «رمزگذاری سرتاسر» (End-to-end encryption) شناحته می‌شوند. برای اینکه بدانیم این نوع رمزگذاری چیست لازم است درباره شیوه‌های قدیمی رمزگذاری توضیحاتی بدهیم.

رمزگذاری‌های قدیمی

به عنوان مثال، انتقال پیام میان گوشی‌های همراه را درنظر بگیرید. همان‌طور که می‌دانیم گوشی‌های تلفن همراه برای انتقال مکالمات، پیام‌های رمزگذاری‌شده را به نزدیک‌ترین آنتن مخابرات انتقال می‌دهند. رمزگذاری به این دلیل ضروری است که هکرها نتوانند امواج رادیویی را شنود کرده و به مکالمات میان تلفن‌های همراه نفوذ کنند. بعد از آنتن‌های مخابراتی، از آنجا که پیام‌ها از طریق سیم‌های مسی و کابل‌های فیبر نوری عبور می‌کنند و نفوذ به آنها برای گروه‌های تبهکار بسیار دشوار است دیگر نیازی به رمزگذاری پیام‌ها وجود ندارد.

به طریق مشابه، برنامه‌های پیام‌رسان قدیمی‌تر هم پیام‌ها را با استفاده از پروتکلی موسوم به «SSL» تنها تا زمان رسیدن به سرورها رمزگذاری می‌کردند. در اینجا هم هدف جلوگیری از شنود اطلاعات توسط هکرهایی است که به دنبال شنود ترافیک اینترنتی هستند.

باز هم در اینجا هنگامی که پیام‌ها به سرورها می‌رسند، در قالب‌های غیررمزگذاری‌شده ذخیره می‌شوند. با وجود این، نهادهای امنیتی و نهادهای مجری قانون با حکم دادگاه می‌توانند برای انجام تحقیقات خودشان به این اطلاعات دسترسی پیدا کنند.

رمزگذاری‌های تلگرام

پیام‌رسان‌های جدیدتر مانند تلگرام به جای رمزگذاری پیام‌ها تا سرورها این کار را برای تمام طول مسیر، تا رسیدن به گیرنده پیام انجام می‌دهند. در این نوع رمزگذاری به هر کاربر هنگام ارسال پیام یک کلید دیجیتال منحصر به فرد داده می‌شود. گیرنده برای گرفتن این پیام، بایستی کلیدی داشته باشد که دقیقاً با کلید فرستنده متناظر است. این روش رمزگذاری باعث می‌شود گروه‌های واسط مانند پلیس یا نهادهای اطلاعاتی تقریباً راهی برای دسترسی به جریان اطلاعات میان فرستنده و گیرنده نداشته باشند.

پلیس حتی اگر بتواند تشخیص بدهد چه کسی، از کدام محل و با چه کاربر دیگری صحبت می‌کند راهی برای تشخیص اینکه چه پیامی میان آنها رد و بدل می‌شود ندارد. در واقع، از آنجا که رمزگذاری‌ها مستقیماً میان دو کاربر انجام می‌شوند حتی خود تلگرام هم از محتوای پیام‌های میان دو کاربر خبر ندارد.

همین ویژگی‌ است که استفاده از این پیام‌رسان را برای گروه‌های تروریستی بسیار امن می‌کند و به آنها امکان می‌دهد با اطمینان خاطر در آن فعالیت کنند.

تلگرام تنها برنامه پیام‌رسان نیست که از رمرگذاری سرتاسر استفاده می‌کند. برنامه‌های دیگری مانند «واتس‌آپ» و «وایبر» هم همین شیوه رمزگذاری را دارند، اما تلگرام علاوه بر این، با داشتن قابلیت دیگری به نام Self-Destruct Timer به هر یک از طرف‌های گفت‌وگو اجازه می‌دهد هر گونه ردی از پیام‌های رد و بدل‌شده میان آنها را کاملاً از بین ببرند.

در صورتی که کاربران در گفت‌وگوی مخفی تایمر متلاشی شدن پیام‌ها را فعال کنند پیام های ارسالی بعد از مدت زمان مد نظرتان به طور اتوماتیک متلاشی می‌شوند و این یک ویژگی بسیار جذاب برای تروریست‌ها است.

دیگر ویژگی‌های جذاب برای تروریست‌ها

علاوه بر موارد بالا، ورود به تلگرام در مقایسه با سایر برنامه‌های پیام‌رسان موانع بسیار کمتری دارد. تمام آنچه یک کاربر برای ساختن حساب کاربری به آن نیاز دارد یک شماره تلفن همراه است. در میان تروریست‌ها ایجاد حساب کاربری با یک شماره تلفن همراه و استفاده از شماره‌ای دیگر برای اداره آن امری بسیار متداول و مرسوم است.

«احمد یایلا»، کارشناس مسائل مقابله با تروریسم در دانشگاه «جورج میسون» آمریکا در مصاحبه‌ای با وبگاه خبری-تحلیلی «ووکس‌نیوز» گفته است: «لازم نیست شماره تلفنی که شما حساب تلگرام خود را با آن باز می‌کنید همان شماره‌ای باشد که در واقع از آن استفاده می‌کنید. پس، شما می‌توانید جعلی‌ترین آدم روی دنیا باشید.»

این موضوع نه تنها کار نهادهای امنیتی را برای رصد تروریست‌ها دشوار می‌کند، به ترویست‌ها امکان می‌دهد بعد از لو رفتن حساب کاربری‌شان توسط پلیس به راحتی یک حساب کاربری دیگر درست کنند.

از تلگرام تا تروریسم

این ویژگی‌های تلگرام نگرانی‌های مقام‌های کشورهای مختلف دنیا را به همراه داشته است. «پاول دوروف»، بنیان‌گذار و مالک تلگرام سپتامبر 2015 در همایشی در پاسخ به این نگرانی‌ها گفت: «حق حریم خصوصی برای تلگرام مهم‌تر از هراس از وقوع اتفاقات بد مانند تروریسم است.»

دو ماه بعد از این اظهارات بود که داعش مرگبارترین حمله تروریستی در خاک فرانسه از زمان جنگ جهانی دوم را در پاریس انجام داد که در جریان آن 130 نفر کشته و 350 نفر دیگر زخمی شدند.

تحقیقات پژوهشگران در فرانسه نشان داد عاملان این حملات تروریستی از واتس‌آپ و تلگرام برای انجام هماهنگی‌های لازم در این عملیات استفاده کرده‌اند. 

بعد از آن بود که تلگرام با تجدیدنظر در مواضع خود اعلام کرد حساب‌های کاربری مربوط به اعضای داعش را حذف خواهد کرد. علی‌رغم این، این شرکت تمایلی به چاره‌اندیشی درباره اینکه تروریست‌ها با استفاده از «گفت‌وگوی مخفی» توانسته بودند خودشان را از رصد نهادهای امنیتی مصون نگاه دارند نشان نداده است.

به علاوه، با آنکه تلگرام برخی از کانال‌های عمومی مرتبط با داعش را حذف می‌کند، «خبرگزاری اعماق»، وابسته به این گروه تروریستی هنوز هم به طور مداوم به فعالیت خود در این پیام‌رسان ادامه می‌دهد و از همین طریق مسئولیت حملات انجام‌شده در نقاط مختلف دنیا را به عهده می‌گیرد و مطالب تبلیغاتی خود را منتشر می‌کند.

دیگر گروه‌های تروریستی نظیر «جبهه فتح‌الشام» یا «فرسان الشام» هم بدون اظهارنظری مشخص از سوی تلگرام در آنجا حضور دارند و فعالیت می‌کنند.

هشدار اروپایی‌ها درباره تلگرام

فرانسه، آلمان و انگلیس بارها درباره کوتاهی تلگرام برای مقابله با فعالیت گروه‌های تروریستی انتقاد کرده و خواستار اتحاذ تدابیری برای مقابله با آنها شده‌اند.


بیشتر بخوانید:تلگرام چگونه می توانست مانع حادثه تروریستی مجلس شود؟/ جزئیات جدید از نحوه ردگیری سرپل داعشی‌ها در ایران


«ترزا می»، نخست‌وزیر انگلستان بهمن‌ماه سال گذشته در اجلاس «مجمع جهانی اقتصاد» در داووس گفت: «درست همان‌طور که این شرکت‌های بزرگ بایستی اقداماتشان را تشدید کنند ما به همکاری‌هایی در سطح صنایع مختلف نیاز داریم، زیرا بسترهای کوچکتر ممکن است به سرعت به محفل مجرمان و تروریست‌ها تبدیل شوند.»

نخست‌وزیر انگلستان در ادامه گفت: «این چیزی است که درباره تلگرام شاهد آن بوده‌ایم و لازم است بسترهایی مانند این، همکاری‌های بیشتری با ما داشته باشند. هیچ کس دوست ندارد به عنوان تریبون تروریست‌ها یا گزینه ارجح کودک‌آزارها شناخته شود.»

فرانسه و آلمان هم از اتحادیه اروپا خواسته‌اند قانونی تصویب کند که شرکت‌های پیام‌رسان را ملزم به ارائه اطلاعات به نهادهای مجری قانون می‌کند.

وزرای کشور آلمان و فرانسه آگوست سال 2016 در بیانیه‌ای مشترک رمزگذاری‌های سرتاسر توسط پیام‌رسان‌هایی مانند واتس‌آپ و تلگرام را چالشی عمده برای رصد فعالیت‌های گروه‌های تروریستی عنوان کرده‌اند.

نتیجه‌گیری

تلگرام تا کنون تمایلی برای جلوگیری از استفاده گروه‌های تروریستی از این برنامه برای انجام فعالیت‌های مجرمانه نداشته است. مالک این پیام‌رسان، علی‌رغم وجود مستندات درباره نقش این پیام‌‌رسان در عملیات‌های تروریستی یا فعالیت‌های تبلیغاتی داعش اقدام موثری برای قطع دسترسی آنها به این پیام‌رسان صورت نداده است.

علی‌رغم تلاش‌های دوروف برای معرفی تلگرام به عنوان پناهگاهی با حفظ حریم شخصی، این پیام‌رسان در حال حاضر به محملی امن برای فعالیت‌های مجرمانه و تروریستی تبدیل شده است. تا زمانی که اقدامات جدی برای مقابله با این روند صورت نگیرد، این پیام‌رسان همواره ابزار ارجح برای گسترش خشونت و فعالیت‌های مجرمانه خواهد بود.

منبع:فارس

انتهای پیام/

چرا تلگرام بیش از دیگر پیام‌رسان‌ها برای تروریست‌ها جذاب است؟

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۷۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۰ ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۷
از ۴۵ میلیون تلگرامی بعد فیلترینگ ۱ میلیون تلگرام را پاک کردن و بقیه ماندن و کارهای تروریستی میکنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۸ ۱۷ ارديبهشت ۱۳۹۷
سلام
من به شخصه از تلگرام راضی بودم و هستم چون پیام رسانهای داخلی از همه لحاظ پایین ان و کارها به اسانی انجام نمیشوند این را همه میدانیم داخلی نقصهای زیادی دارند با این حال داریم تعریف میکنیم ولی قبل از فیلتر کردن باید همه جوانب را سنجید تا مردم دچار مشکل نشوند من همه پیام رسانها را دیدم و امتحان کردم همه دچار مشکلن نباید مردم را به زور وادار کرد بومی سازی خوب است ولی ایا الان وقت ان بود مشکل روی مشکل گزاشت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۲ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
برویم نظرات مردم کشورهای مختلف را بخوانیم مثل در گوگل پلی که دارن تلاش میکنن کد فعالسازی پیامکی پیام رسان های ما را دریافت کنند تا از آن استفاده کنند آن وقت ما سر فیلتر نشدن تلگرام چانه می زنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۷ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
بازدهی پیام رسان سروش واقعا فوق العاده است روزانه چیزی حدود دو برابر ظرفیت ورزشگاه آزادی جذب مخاطب دارد چی می خواهیم دیگر ؟ تلگرام که یک روزه تلگرام فعلی نشد عزیزان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۹ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
خواهشمندم تلگرام را وصل کنید خواهش میکنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۴ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
انشالله نابودی دشمنان اسلام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۳ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
من ترجیح میدم تلگرامو با فیلتر شکن استفاده کنم مرسی :/
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۱ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
وقتی عده ای دائما از تولیدات خارجی دفاع می کنند همین پیش می آید که آخرش هم عده ای بیکار می شوند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۱ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
از بین تولیدات ایرانی سروش بهتر است یا ایتا ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۹ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
من بنظر من برای رفع کدورت ها اینستاگرام را دوستان بصورتی که فکر می کنند فیلتر نمایند اینگونه مشکل حل است و دیگر انتقادی از بابت نحوه فیلترینگ تلگرام باقی نمی ماند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۹ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
لطفا از کلمه همه برای مخالفت یا موافقت در مورد مسئله ای صحبت نکنیم . من با فیلترینگ تلگرام موافقم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۸ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
عزیز جان یادت باشه ، تلگرام دیگه نباید باشه . ارز را بخاطر تلگرام هدر ندهیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۷ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
یکی از دوستان من که فعال تلگرامی است می گوید از اینکه از در مورد پیام رسان ایرانی در کانال تلگرامی اش بد گفته پشیمان است و ناراحت است از اینکه حقیقت را نگفته است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۷ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
یکی از دوستان من که فعال تلگرامی است می گوید از اینکه از در مورد پیام رسان ایرانی در کانال تلگرامی اش بد گفته پشیمان است و ناراحت است از اینکه حقیقت را نگفته است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۶ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
ما یک گروه خانوادگی 30 نفره رو به آی گپ آوردیم خیلی هم از تلگرام بهتره تازه تعرفه اش هم یک سوم است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۰ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
حالا چه فرقی می کند تلگرام اگر امروز فیلتر می شد یا هفته های بعد ؟ خوب شد که بومی سازی فضای مجازی آغاز شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۰ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
بعضی رفتارهایشان با عملکردشان متفاوت است مثلا می گویند ما پیام رسان بومی نصب نمی کنیم ام خودشان یک هفته بعد می بینی نصب کرده اند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۵ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
برخی از مردم با فیلتر شدن تلگرام مخالف اند ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۴ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
من جزء همان چند میلیونی هستم که پيام رسان بومی را نصب کرده ام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۳ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
ما فعالان تلگرامی باید فکر این موقع ها را می نمودیم و بجای اینکه شایعه ها را پر رنگ می کردیم پیام رسان های بومی را آنجور که شایسته بود توصیه می کردیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۰ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
الان تو اتوبوس بودم دیدم یکی ایتا رو نصب کرده بود داشت استفاده می کرد من دست کسی ندیدم تلگرام را استفاده کند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۰ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
انقدر نگوییم ما مخالف فیلترینگ تلگرام هستیم آخر مگر شما نظر من را پرسیدید که می گویید ما یا می گویید مردم مخالف اند ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۹ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
عده ای می گویند ما پیام رسان بومی نصب نمی کنیم اما آمار نصب پیام رسان ها چیز دیگری را می گوید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۹ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
همیشه در مقابل بومی سازی یک مقاومتی وجود داره حالا چه پیام رسان باشه یا هر چیز دیگر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۹ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
همیشه در مقابل بومی سازی یک مقاومتی وجود داره حالا چه پیام رسان باشه یا هر چیز دیگر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۹ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
من کاملا پیام رسان های بومی را قبول دارم . آن را نصب هم کردم اما اگر فیلتر نمی شد از تلگرام استفاده می کردم چون عادت کرده بودم ولی الان راضی ام
Iran (Islamic Republic of)
آرش
۱۰:۱۲ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
تلگرام عالی بود و کل کارهای دانشگاهم رو باهاش انجام میدادم برای صرفه جویی در وقت فوق العاده بود مردم اگه خودشون احساس خوبی داشته باشن قطعا از پیام رسان های داخلی استفاده می کنن همونطور که از فرشهای کشور خودشون استفاده میکنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۷ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
همش میگن 40 میلیون مخالف فیلترینگ هستن ! بابا جون مگه ما جز آن 40 میلیون نبودیم ؟ سروش نصی کردیم تمام . مخالف فیلترینگ هم نیستیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۸ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
سروش نه میلیونی شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۶ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
ما موافق فیلتر شدنش هستیم اما عده ای می گویند همه مخالف فیلترینگ هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۵ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
حتی اگه تلگرام باز هم باز بشه من دیگه ازش استفاده نمی کنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۴ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
من کاری ندارم و با فیلتر شدن تلگرام هم هیچ مشکلی اساسا ندارم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۴ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
توطئه جدید دشمن در تلگرام این است که آمار مخاطبان برخی کانال های منافق و خارجی را دستی و دروغین بالا ببرد تا فیلترشدن تلگرام را ناموفق جلوه دهد و برخی را ناامید از بومی شدن فضای مجازی بنماید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۳ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
من نمی دانم چرا بعضی با وجود اینکه ما از تلگرام بیرون آمدیم باز هم می گویند تلگرام 40 میلیون عضو ایرانی دارد . عزیزان لطفا ما را که از تلگرام کوچ کردیم هم به حساب بیاورید
Germany
ناشناس
۲۱:۲۴ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
تلگرام عشق منه
Germany
ناشناس
۲۱:۲۴ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
تلگرام عشق منه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۳ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
آیا ۴۰میلیون کار بر ایرانی در تلگرام تروریست هستند...؟؟؟!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۲ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
کافی است اینهمه تعریف
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۲ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
چرا باید این همه ارز بخاطر تلگرام از کشور خارج می شد ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۱ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
عجب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۱ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
چقدر از سروش تعریف های اغراق آمیز می کنند بعضی کاربران
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۱ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
بخاطر توهین مدیر تلگرام به تمدن کشورم تلگرام را پاک کرده بودم ممنون از تیم سروش که عالی است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۷ ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
منم همینطور
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۱ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
مشک آن است که خود ببوید نه آنکه عطار بگوید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۱ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
در پیام رسان سروش کانال های خیاطی و آشپزی را دنبال می کنم واقعا خیلی خوب است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۱ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
من از تلگرام بیشتر راضی بودم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۰ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
اگه ما جز مردم محسوب می شویم این را باید بگویم من و اطرافیانم اکثریت سروش و آی گپ را نصب کرده ایم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۰ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
خوب نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۰ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
بومی سازی فضای مجازی هم مانند هر چیز دیگر زمان می برد از ناملایمتی ها ناراحت نشویم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۰ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
عشق من تلگرام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۰ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
خوب شد که تلگرام مسدود شد واقعا ممنون از شما
Iran (Islamic Republic of)
ارتش ییک نفره
۱۹:۱۸ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
بافیلترشدن تلگرام بی کاری-فقر-اختلاس و..... حل شد ایا؟
Iran (Islamic Republic of)
سمیع
۱۹:۰۳ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
صهیونیزم از اساس این(جاسوس دروف) را برای پیادهذکردن معبر امن برایزاعمال تروریستی ساپورت کرد و متاسفانه توانست غلطهای بکند اما از این به بعد میدان مجازی را خیلی سخت تر از هشت سال دفاع مقدس بدست خواهیم گرفت.ودماری از روزگا رشان در می اوریم که اربابانشان متحر بمانند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۳ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
چون شیطانی است و راه رسمش ظاعرا زیباست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۳ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
لعنت به تلگرام
Iran (Islamic Republic of)
سمیع
۱۹:۰۳ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
صهیونیزم از اساس این(جاسوس دروف) را برای پیادهذکردن معبر امن برایزاعمال تروریستی ساپورت کرد و متاسفانه توانست غلطهای بکند اما از این به بعد میدان مجازی را خیلی سخت تر از هشت سال دفاع مقدس بدست خواهیم گرفت.ودماری از روزگا رشان در می اوریم که اربابانشان متحر بمانند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۵ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
#تلگرام نباید فیلتر میشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۵ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
تلگرام عشقههههههههههههههههههههههههههههههههههههههههههههههه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۶ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
تلگرام چرا وصل نمیشه آخه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۰ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
خواهید دید بالای 90 درصد مردم با تلگرام موافقند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۳ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
توطئه جدید دشمن در تلگرام این است که آمار مخاطبان برخی کانال های منافق و خارجی را دستی و دروغین بالا ببرد تا فیلترشدن تلگرام را ناموفق جلوه دهد و برخی را ناامید از بومی شدن فضای مجازی بنماید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۳ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
توطئه جدید دشمن در تلگرام این است که آمار مخاطبان برخی کانال های منافق و خارجی را دستی و دروغین بالا ببرد تا فیلترشدن تلگرام را ناموفق جلوه دهد و برخی را ناامید از بومی شدن فضای مجازی بنماید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۱ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
تلگرام تا چه موقع باید قطع باشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۱ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
تلگرام چراباید قطع کرده باشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۱ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
من از تلگرام آموزش خیاطی را دنبال میکردم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۹ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
مردم تهران مثل اینکه نظرشان با شهرهای دیگر متفاوت است من هر کجا میرم سروش رو مردم نصب کردند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۸ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
مردم تهران مثل اینکه نظرشان با شهرهای دیگر متفاوت است من هر کجا میرم سروش رو مردم نصب کردند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۸ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
این همه زمان بود و مدیر کانال های تلگرامی می توانستند برای مردم در مورد پیام رسان های بومی توصیه نمایند اما شایعات را پررنگ تر کردند متاسفانه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۸ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
این همه زمان بود و مدیر کانال های تلگرامی می توانستند برای مردم در مورد پیام رسان های بومی توصیه نمایند اما شایعات را پررنگ تر کردند متاسفانه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۴ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
بطور کلی 30 هزار نفر اگر مشغول بکار بوده باشن در تلگرام که البته بعضی در پیام رسان های بومی به کارشان رسیدند اگر هر خانواده از آنها در اینستاگرام 3 نظر داشته باشه میشه سر جمع 90 هزار نفر . 90 هزار نفر کل مردم ایران نیست . ما با بومی سازی موافقیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۴ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
بطور کلی 30 هزار نفر اگر مشغول بکار بوده باشن در تلگرام که البته بعضی در پیام رسان های بومی به کارشان رسیدند اگر هر خانواده از آنها در اینستاگرام 3 نظر داشته باشه میشه سر جمع 90 هزار نفر . 90 هزار نفر کل مردم ایران نیست . ما با بومی سازی موافقیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۴ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
تلگرام یعنی تله گرامی . مثل تله موش که میگن حالا من میگم تله گرامی . خلاصه آمد و هر چه خواست کرد و مدیرش هر چی می خواست توهین کردباید فیلتر میشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۴ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
تلگرام عالیهههههههههه
India
علی
۱۶:۱۸ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
از تلگرام استفاده نکنن
Iran (Islamic Republic of)
ياس
۱۶:۱۳ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
چرا مشکل گرانی را حل نمیکنید .
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۶:۱۳ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
تا کی باید شاهد گرونی و بیکاری در جامعه باشیم
Iran (Islamic Republic of)
arman
۱۶:۰۳ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
نظر همه مردم حداقل 80 درصد موافق تلگرام هستن اگه رای گیری کنید همه چی معلوم میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۱ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
ما تلگرام نمی خواهیم و با پیام رسان بومی موافقیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۱ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
ما تلگرام نمی خواهیم و با پیام رسان بومی موافقیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۱ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
همه چیزمان باید خارجی باشد ؟ چرا عده ای بر روی استفاده کردن تولید خارجی اسرار می کنند ؟ کار نمی خواهیم ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۱ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
همه چیزمان باید خارجی باشد ؟ چرا عده ای بر روی استفاده کردن تولید خارجی اسرار می کنند ؟ کار نمی خواهیم ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۰ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
تلگرام پیام رسان اجتماعی نبود بلکه ضد اجتماعي بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۰ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
تلگرام پیام رسان اجتماعی نبود بلکه ضد اجتماعي بود
Iran (Islamic Republic of)
شهرام
۱۶:۰۰ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
من و خونوادم بعد از فیلتر تلگرام همچنان ازش استفاده میکنیم و خوشحالیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۰ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
اکثریت مردم الان در پیام رسان های بومی و ... هستند خیلی کم پیش می آید که دیگران تلگرام را با روش ها نامتعارف باز کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۰ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
اکثریت مردم الان در پیام رسان های بومی و ... هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۰ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
من قبلا از تلگرام استفاده کردم اما الان حاضر نیستم از فیلترشکن برای باز کردنش استفاده کنم و از پیام رسان بومی استفاده می کنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۹ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
من قبلا از تلگرام استفاده کردم اما الان حاضر نیستم از فیلترشکن برای باز کردنش استفاده کنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۹ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
هموطنان با بومی سازی فضاي مجازی مشكلي ندارند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۹ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
هموطنان با بومی سازی فضاي مجازی مشكلي ندارند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۹ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
#تلگرام را رفع فیلتر کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۸ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
من تلگرام میخوام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۸ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
آیا باید در این بیکاری جوانان بین جنس خارجی و داخلی حق انتخاب قائل شد ؟ فقط تولید ملی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۸ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
فقط تولید ملی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۸ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
تلگرام بزرگترین فیلترشکن دنیا از نظر محتوایی است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۸ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
تلگرام بزرگترین فیلترشکن دنیا از نظر محتوایی است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۷ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
جالب است عده ای می گویند ما با فیلترشکن به تلگرام باز خواهيم گشت با این حال درخواست رفع فیلتر دارند! از وقتی که مسئو.لان سرور داخلی تلگرام را خاموش کرد تلگرام مرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۷ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
جالب است عده ای می گویند ما با فیلترشکن به تلگرام باز خواهيم گشت با این حال درخواست رفع فیلتر دارند! از وقتی که مسئو.لان سرور داخلی تلگرام را خاموش کرد تلگرام مرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۵ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
آسیب تلگرام رو همه مردم می دیدند اما عده ای برایشان ملموس بود و برای عده ای نبود و بعدا آثارش مشخص می شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۵ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
آسیب تلگرام رو همه مردم می دیدند اما عده ای برایشان ملموس بود و برای عده ای نبود و بعدا آثارش مشخص می شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۵ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
مدیر کانال های تلگرامی خیلی وقت داشتند تا مهاجرت کنن اما در این همه وقت متاسفانه با شایعات دامن می زدند و کمکی به پیام رسان های بومی که کمک به خودشان هم بود نکردند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۵ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۷
مدیر کانال های تلگرامی خیلی وقت داشتند تا مهاجرت کنن اما در این همه وقت متاسفانه با شایعات دامن می زدند و کمکی به پیام رسان های بومی که کمک به خودشان هم بود نکردند
۱۲