نماز جمعه میعادگاه دلدادگان نظام مقدس جمهوری اسلامی؛ تریبونی که ۴ دهه از تفرقه مصون ماند

تاکید دین مبین اسلام برای برپایی نماز جمعه نه تنها به واسطه تربیت دینی جامعه بلکه به واسطه اثرات اجتماعی آن است؛ موضوعی که در نظام مقدس جمهوری اسلامی فرصت ۴ دهه مقابله با تفرقه را فراهم ساخت.

به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل؛ با یک حساب سرانگشتی و نگاهی به چهار دهه قبل می‌توان مشاهده کرد که از بدو پیروزی انقلاب اسلامی ایران مسلمانان در این سنت دیرینه و دشمن‌شکن به یکدیگر پیوند خورده و پس از گذشت سال‌ها و دهه‌ها دشمنی استکبار تفرقهافکن، مساجد جامع شهر‌ها که میعادگاه مسلمانان بود با طنین الله اکبر به حیات خود ادامه داده است.

سابقه خواندن نماز جمعه در کشور، به دوره قاجار برمی‌گردد، اما اقامه آن به شکل رسمی و با حضور گسترده مردم برای نخستین بار توسط آیت‌الله طالقانی اقامه شد. در آن زمان پیشنهاد برگزاری چنین مراسمی از سوی خود مرحوم طالقانی به امام خمینی (ره) ارائه شد و امام نیز مسئولیت این کار را به خود ایشان واگذار کردند.

از آنجاکه در زمان پهلوی مانند دوران قاجار نماز جمعه توسط آخوند‌های درباری اقامه می‌شد، برخی روحانیون انقلابی در شهر‌ها اقدام به برگزاری نماز جمعه کردند. برای مثال در سال ۴۷ اولین نماز جمعه تهران مستقل از دولت، توسط آیت‌الله طالقانی در مسجد جامع نارمک اقامه شد.

اما نهایتا پس از پیروزی انقلاب اسلامی در نخستین جمعه مرداد ماه سال ۱۳۵۸ بود که در دانشگاه تهران و با حضور گسترده‌ای از مردم ولایی و استکبارستیز کشورمان نماز جمعه به امامت مرحوم طالقانی برگزار شد.

حضرت امام خمینی (ره) از همان قبل پیروزی انقلاب اسلامی، به مسئله نماز جمعه و جماعت توجه ویژه داشتند به طوری که مثال بارز و روشن این امر نوع نگاه امام (ره) به نماز جمعه است؛ چنان که در کتاب «کشف اسرار» که در سنین جوانی و مقارن با نخستین سال‏های حکومت استبدادی محمدرضا پهلوی نوشته‌اند، اشاره کوتاهی به مسئله نماز جمعه کرده‌اند و در کتاب‏ «تحریرالوسیله» که در زمان تبعید به ترکیه تالیف فرمودند، به طور مشروح پیرامون آن مسائلی را ذکر کرده‌اند.

اینک پس از گذشت ۴۰ سال از اقامه نخستین نماز جمعه رسمی در کشور هنوز هم در جای جای میهن اسلامی این یادگار ارزشمند اقامه شده و این سنت هنوز هم پایدار و برقرار است.

نماز جمعه میعادگاه دلدادگان نظام مقدس جمهوری اسلامی؛ تریبونی که ۴ دهه از تفرقه مصون ماند

نماز جمعه سدی در برابر توطئه‌های اغیار

امام جمعه اردبیل در خصوص اهمیت برپایی نماز جمعه اظهار داشت: نماز جمعه یک سنت پایدار با برکات فراوان بوده که نباید هرگز مورد غفلت واقع شود.

آیت‌الله سید حسن عاملی بر ضرورت ابعاد تربیتی و فرهنگی نماز جمعه تاکید و تصریح کرد: نخستین لازمه اقامه این نماز تقوای در انسان است چرا که در صورت نبود تقوا بهره‌مندی از ثواب و برکات این نماز امکان‌پذیر نخواهد بود.

وی ادامه داد: برخورداری از برکات و نعمت‌های نماز جمعه در عرصه اخلاقی و تربیتی بسیار قابل توجه است که به همین منظور در دین مبین اسلام نیز به این مهم اهمیت ویژه‌ای داده شده و تاکیدات لازم در این زمینه ارائه شده است که امید می‌رود در این زمینه برنامه‌ریزی‌های لازم انجام یابد.

نماینده مردم اردبیل در مجلس خبرگان رهبری گفت: به حمدالهی امروزه آثار و برکات معنوی نماز جمعه بر هیچ یک از مسلمانان پوشیده نیست و این جای بسی خرسندی است که مردم مسلمان ما با ابعاد مختلف این سنت آشنایی داشته و در راستای تقرب به آن تلاش می‌کنند.

عاملی با اشاره به اینکه نماز جمعه از گذشته تا به اکنون سدی محکم در برابر دشمن بوده است، افزود: ما به خود می‌بالیم که در این عرصه از تریبوبی برخوردار هستیم که در آن صحبت از بصیرت مردم به میان آمده و فرصتی برای حل مشکلات جامعه ایجاد می‌شود.

وی دلیل حساسیت دشمنان به نماز جمعه را حرکت عظیم و گسترده مومنان و مسلمانان دانست و اظهار کرد: دشمنان این مسئله را برای خود یک تهدید بزرگ می‌بینند که مانعی بزرگ برای رسیدن به اهداف شوم آنان است.

به گفته نماینده، ولی فقیه در استان و امام جمعه اردبیل نماز جمعه، از شیوه‌های زیبا و دلپذیر عبادت به شمار می‌رود که از سوی دین مبین اسلام به منظور تحقق آرمان‌های اجتماعی، تشریع گردیده است.

نماز جمعه میعادگاه دلدادگان نظام مقدس جمهوری اسلامی؛ تریبونی که ۴ دهه از تفرقه مصون ماند

رویکردی که عامل وحدت و عدالت است

عاملی در تشریح اهداف نماز جمعه بیان کرد: نماز جمعه علاوه بر اهداف عبادی و تربیتی، رویکردی به حکمت‌ها و مصلحت‌های اجتماعی هم، چون وحدت و همدلی، تعاون و برادری، عدالت و انصاف، و صلح و همزیستی دارد.

وی با اشاره به زیبایی صفوف مردمی در نماز جمعه گفت: مسلمانان نمازگزار در زمان و مکان معین به هم پیوسته و با حضور قلب و رعایت طهارت صف‌های خود را استوار می‌سازند در دعوتی به تقوا و رستگاری لبیک می‌گویند.

رئیس شورای فرهنگ عمومی استان تصریح کرد: خداوند را شاکریم که پس از گذشت ۴۰ سال از برگزاری و اقامه نخستین نماز جماعت در تهران امروز همه ساله در سالروز اقامه اولین نماز جمعه در کشور مردم با تمام خواسته قلبی به این روز ارادت نشان داده و در پی تقویت تقوا و همدلی در خود برمی‌آیند.

ضرورت بکارگیری ظرفیت جوانان انقلابی در ستاد نماز جمعه

مدیرحوزه علمیه استان اردبیل با اشاره به بکارگیری ظرفیت جوانان انقلاب استان در ستاد نماز‌های جمعه اظهار داشت: حضور جوانان انقلابی در صف اول نماز جمعه هویت انقلاب اسلامی است و در این راستا می‌بایست تفکر جوانان را به این سمت سوق دهیم.

حجت‌الاسلام نوروزی نماز جمعه را به یک قرارگاه تشبیه کرده و افزود: اگرچه در این قرارگاه نماز جمعه فرماندهی را به دست دارد، اما مردم و مسلمانان باید همچون یک سرباز صاحب وظیفه به خوبی اعمال الهی را در جای خود انجام دهند.

نماز جمعه میعادگاه دلدادگان نظام مقدس جمهوری اسلامی؛ تریبونی که ۴ دهه از تفرقه مصون ماند

وی با اشاره به ضرورت تقویت نماز جمعه با برگزاری ستاد‌های مختلف تصریح کرد: ماندگاری و ابقای نماز جمعه نیاز به ترویج و تقویت دارد و در این راستا این جوانان هستند که به خوبی می‌توانند این وظیفه محوله را به خوبی به پایان برسانند.

مدیر حوزه علمیه استان بر نقش فضای مجازی در ترویج سبک نماز جمعه تاکید و بیان کرد: معرفی نهاد مقدس نماز جمعه، برکات، خدمات و آثار این سنت دیرینه در فضای مجازی یک رسالت عمیق و خطیر در عرصه فرهنگ روز بوده و در این سمت و سو باید امامت جمعه، مسئولان فرهنگی و اجرایی هر شهر و استانی اهتمام جدی بورزند.

نوروزی با اشاره به اهمیت پاکیزگی در روز جمعه و حدیثی از امام صادق علیه السلام یاد آور شد: امام صادق علیه السلام می‌فرماید شایسته است که روز جمعه هر یک از شما (مومنان) خود را بیاراید، غسل کند، خود را خوشبو نماید، ریش خود را شانه کند، پاکیزه‌ترین جامه‌اش را بپوشد و آماده نماز جمعه شود.

وی ادامه داد: همچنین اهمیت و ارزش نماز جمعه بقدری در میان مردم مسلمانان جهان بالاست که امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب اسلامی بار‌ها و بار‌ها در سخنان خود بر اهمیت این نماز تاکید داشته اند.

مدیر حوزه علمیه استان بیان کرد: نماز جمعه مظهر کاملى از وحدت توحیدى ملت مسلمان بوده و در عین حال ابزاری برای آگاهى و افشا کردن دسایس دشمنان و مطلع کردن همه مسلمانان از این توطئه‌هاست که باید این سنت به خوبی ارزش‌گذاری شده و در این راستا تلاش مضاعفی باشد.

نماز جمعه میعادگاه دلدادگان نظام مقدس جمهوری اسلامی؛ تریبونی که ۴ دهه از تفرقه مصون ماند

سنتی که عامل توسعه پایدار جهان اسلام است

در قرآن، احادیث و روایات از ائمه معصومین علیهم السلام نسبت به اقامه نماز جمعه و ثوابی که این نماز در برمی‌گیرد، توصیه‌های فراوانی شده است به طوری که دلیل بر اهمیت نماز جمعه، حضرت علی علیه‌السلام فرموده است؛ اگر در سه چیز با رهبران و پیشوایان خود مخالفت ورزید، هلاک خواهید شد؛ نماز جمعه، جهاد با نفس و مناسک حج.

نظر به عقیده ائمه اطهار، روایات مختلف و عقیده امامان جمعه، نماز جمعه مظهری از پیوند میان مردم و ولایت بوده و تنها سنتی است که به شکلی همه‌گیر عامل توسعه پایدار جهان اسلام می‌باشد.

به گفته مسئول دفتر نمایندگی شورای سیاستگذاری نماز جمعه استان اردبیل منافقان همواره به دنبال تفرقه و شایعه پراکنی در میان مسلمانان بوده و نماز جمعه تمامی این توطئه‌های شوم را باطل و بازگو می‌کند.

حجت‌الاسلام ناصر نصیری با اشاره به اینکه کسانی که در نماز جمعه شرکت نمی‌کنند باید به اهمیت این آیین سیاسی و عبادی آگاهی یابند، افزود: نماز جمعه سبب پراکندگی فتنه شده و از طرفی باید بدانیم که ارتباط با مهدویت و انتظار تنها با برگزاری این آیین سیاسی و عبادی میسر خواهد شد.

هم‌زیستی دین با سیاست مولفه‌ای غیرقابل انکار است و نماز جمعه؛ این سنت دیرینه عبادی و سیاسی نمونه بارز این مهم بوده به طوری که در طول سال‌ها این سنت به‌عنوان یک سنگر الهی، تریبونی آزاد برای آحاد مردمی بوده و در عین حال فرصتی برای دولتمردان برای پاسخگویی بوده است.

اینک که ۴۰ سال از اقامه نخستین نماز جمعه رسمی در کشور می‌گذرد ما مفتخریم که این اجتماع پرشور و معنوی در پنجم مرداد ۱۳۵۸، توطئه‌های حساب شده و ترتیب یافته منافقان را خنثی ساخت و حیله و تزویر آنان را در هم شکست و از آن پس تا به اکنون نیز مستدام بوده است.

گزارش از نوشین سلامت

انتهای پیام/س

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.