به مناسبت روز جهانی غذا؛

از آش «خشکبار» و «بادمجان» تا آبگوشت «قورمه» و «فلفل»/ شکمو‌ها بفرمایند داخل! + تصاویر

فرهنگ غذایی هر جامعه‌ای متفاوت بوده به طوری که نوع تغذیه متفاوت در آن خود عاملی برای گردشگرپذیری شده است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،  ۲۴ مهر روز جهانی غذاست، از آن جایی که تغذیه تأثیر مهمی در سلامتی فرد دارد، تأکید بسیاری بر استفاده درست از خوراکی‌ها و مواد غذایی مغذی می‌شود، در صورتی که امروزه نوع تغذیه با گذشته تفاوت زیادی کرده و برخی غذا‌های سنتی را به حاشیه برده و به غذا‌های پرچرب و فست‌فود گرایش پیدا کرده‌اند.

مزه‌های فراموش‌نشدنی/ از آش «خشکبار» و «بادمجان» تا آبگوشت «قورمه» و «فلفل»////////گلی

البته فرهنگ غذایی در هر شهر و جامعه‌ای متفاوت است به طوری که نوع تغذیه متفاوت در آن خود عاملی برای گردشگرپذیری شده و جذابیت‌های سفر را بالا برده است.

همدان نیز به عنوان یکی از کهن‌ترین استان‌های کشور غذا‌های خوشمزه‌ای دارد، مردم این دیار به غذا‌های رقیق و آبکی با سبزی‌های معطر و کوهی علاقه بسیاری دارند که معروف‌ترین آن غذا‌های سنتی مثل آبگوشت و آش‌های مختلف است.

مردم این منطقه در بهار سبزی‌های کوهی را از دل کوه و صحرا چیده و یا از بازار تهیه می‌کنند و در روز‌های بلند بهار آش‌های معطری را تهیه می‌کنند، گاهی هم سبزیجات را خشک می‌کنند تا در روز‌های سرد زمستان از این سبزی‌ها استفاده کنند.

بر این اساس بر آن شدیم در روز جهانی غذا به معرفی برخی از آش‌های سنتی و قدیمی همدان که عطر و بوی آن‌ها همچنان مشاممان را می‌نوازد، بپردازیم.

آش خشکبار

مزه‌های فراموش‌نشدنی/ از آش «خشکبار» و «بادمجان» تا آبگوشت «قورمه» و «فلفل»////////گلی

«خشکبار» یکی از خوشمره‌ترین و در عین حال سالم‌ترین خوراکی‌هایی است که بازار آن در همدان داغ داغ است، بانوان همدان در تابستان خشک کردن میوه‌ها را جزو برنامه خود قرار می‌دهند که علاوه بر استفاده به عنوان میان‌وعده در فاصله بین وعده‌های اصلی غذا، آش خشکبارشان نیز به راه باشد.

این آش پر است از انواع خشکبار شامل آلو خشک، آلبالو خشک، برگه زردآلو و… به علاوه حبوبات، سبزی آش، رشته، شیره انگور و پیاز و نعناع داغ؛ یک آش خوشمزه‌ای با طعم ملس.

آبگوشت قرمه همدان

مزه‌های فراموش‌نشدنی/ از آش «خشکبار» و «بادمجان» تا آبگوشت «قورمه» و «فلفل»////////گلی

قورمه سبزی غذای دوست‌داشتنی همه ایرانی‌هاست، اما در همدان غذایی هست که طعم آبگوشت را با قورمه سبزی ترکیب کرده و آبگوشت خوشمزه‌ای به اسم «آبگوشت قرمه» پخته می‌شود.

مواد لازم برای این غذا سبزی قورمه، سیب‌زمینی، لیموعمانی، پیاز داغ، لوبیا قرمز و تخم مرغ است که مزه منحصر به فردی هم دارد

آش برنج همدان

مزه‌های فراموش‌نشدنی/ از آش «خشکبار» و «بادمجان» تا آبگوشت «قورمه» و «فلفل»////////گلی

یکی از آش‌های معروف این استان آش برنج است، غذایی سالم و محبوب که با موادی مثل عدس، برنج و آب قلم بسیاری از مواد معدنی که بدن به آن احتیاج دارد را تامین می‌کند.

این آش مخصوصا برای درمان سرماخوردگی خیلی مفید است برای همین در فصل سرد زمستان تبدیل به غذایی پرطرفدار می‌شود.

آش بادمجان ملایر

مزه‌های فراموش‌نشدنی/ از آش «خشکبار» و «بادمجان» تا آبگوشت «قورمه» و «فلفل»////////گلی

ملایر یکی از شهرستان‌های استان همدان است که غذا‌های اصیل زیادی دارد، یکی از آش‌های اصیل این ناحیه آش بادمجان ملایر است که عطر و طعم بی‌نظیری دارد.

از مواد اصلی این آش بلغور و عدس است که خیلی از پزشکان مصرف آن‌ها را برای سلامتی سفارش می‌کنند.

آش آماج همدان

مزه‌های فراموش‌نشدنی/ از آش «خشکبار» و «بادمجان» تا آبگوشت «قورمه» و «فلفل»////////گلی

آش آماج از غذا‌های محلی این شهر است که در شهر‌های دیگر هم درست می‌شود، مواد لازم برای تهیه این آش سبزی آش (تره و پیازچه)، حبوبات (عدس، لوبیا چشم‌بلبلی)، پیازداغ، سیر تخم مرغ و البته آماج است (آماج خمیر رنده شده‌ای است که در مراحل پایانی پخت به آش اضافه می‌شود).

آش هویج و جو

مزه‌های فراموش‌نشدنی/ از آش «خشکبار» و «بادمجان» تا آبگوشت «قورمه» و «فلفل»////////گلی

همدانی‌ها آشی دارند که از ترکیب هویج و جو که هر دو مواد مغذی زیادی دارند، تهیه می‌شود. این آش خوشمزه طعم خوبی دارد.

خورشت غوره بادمجان

مزه‌های فراموش‌نشدنی/ از آش «خشکبار» و «بادمجان» تا آبگوشت «قورمه» و «فلفل»////////گلی

بادمجان از مواد غذایی پرکاربرد برای تهیه غذا‌های ایرانی است و ایرانی‌های زیادی با این ماده غذایی خوراک‌های خوشمزه در عین حال متنوع درست می‌کنند. خورشت «غوره بادمجان» از آن غذا‌هایی است که طعم ترش آن به همراه ادویه مناسبی که در آن به کار می‌رود مزه بی‌نظیری را به وجود آورده است. در تهیه خورشت بادمجان، مرغ، گوشت چرخ کرده، گوجه فرنگی، غوره، پیاز و رب گوجه فرنگی استفاده می‌شود.

آبگوشت فلفل همدان

مزه‌های فراموش‌نشدنی/ از آش «خشکبار» و «بادمجان» تا آبگوشت «قورمه» و «فلفل»////////گلی

 

آبگوشت از غذا‌های اصیل ایرانی است که همدانی‌ها آن را در سفره‌های خود دارند، اما آبگوشت همدانی‌ها کمی تندتر از سایر نقاط است؛ مواد لازم برای تهیه آبگوشت فلفل همدان گوشت گوسفندی، سیب‌زمینی، گوجه فرنگی، نخود، پیاز، سیر، فلفل سبز مخصوص همدان، زیره سبز، زنجبیل تازه و آبلیمو است.

آش کاچی همدان

مزه‌های فراموش‌نشدنی/ از آش «خشکبار» و «بادمجان» تا آبگوشت «قورمه» و «فلفل»////////گلی

«کاچی» یکی از بهترین غذا‌هایی است که در بیشتر شهر‌های ایران تهیه می‌شود، اما در همدان پای ثابت همه کاچی‌ها بلغور یا آرد گندم است. در همدان برای درست کردن آش کاچی از بلغور گندم، کشک، آب، سیر، فلفل، نمک و روغن حیوانی استفاده می‌شود.

اما تهیه آش در همدان به این غذا‌ها ختم نمی‌شود، آش رشته، آش دوغ، آش پتله، سوپ‌های متنوع و... از دیگر آش‌هایی هستند که در همدان به سبک و سیاق متفاوتی تهیه می‌شود به طوری برخی از آن‌ها از سوی میراث فرهنگی به ثبت ملی نیز رسیده است.

ثبت ملی دو آش «ایران شوربا» و «غازیاغی»

کارشناس مردم‌شناسی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری همدان در گفتگو با فارس اظهار کرد: از غذا‌های سنتی همدان دو مورد ثبت ملی شده که آش «ایران شوربا» و «غازیاغی» هر دو از کبودراهنگ هستند.

فریبا نعمتی بیان کرد: در حال حاضر ۶ پرونده غذا‌های سنتی همدان نیز آماده شده و برای بررسی به سازمان میراث فرهنگی ارسال شده است تا ثبت ملی شود.

وی ادامه داد: خورشت ماست همدان و خورشت یا آش کشک هویج ثبت ملی شده و آبگوشت کلم و چند غذای دیگر نیز در دست پیگیری برای ثبت ملی است.

کارشناس مردم‌شناسی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری همدان اضافه کرد: تنوع غذایی به خاطر تنوع اقلیمی است به طوری که در همدان و اکثر شهر‌های غربی گندم وجود دارد و اکثر غذا‌ها نیز گندم دارند.

وی افزود: فرهنگ غذایی ما نیز برگرفته از تنوع اقلیمی است و آش‌ها نیز دربرگیرنده موادی هستند که کشاورزی آن شهر و دیار دارد، این غذا‌ها بهترین زمینه برای تقویت گردشگری و معرفی فرهنگ یک منطقه است.

منبع : فارس

انتهای پیلم/

 

برچسب ها: آشپزی ، تغذیه
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار