باشگاه خبرنگاران جوان خراسان رضوی گزارش می‌دهد؛

بوی ماه مدرسه زودتر از همیشه به مشام می رسد/ کرونا در بازارهای لوازم التحریر، خاک می خورد

در حالی که امسال بر خلاف سال های گذشته بوی ماه مدرسه زودتر از همیشه به مشام می رسد اما انگار بازار لوازم التحریر همچنان رکود بی سابقه خود را ادامه می دهد.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، با کرونا همه چیز رنگ و بوی دیگری دارد، امسال هم بوی ماه مهر زودتر از همیشه نوید دفتر و کتاب نو را به دانش آموزان می دهد،  به بازار لوازم التحریر سری زدم تا از قیمت اجناس و اقلام امسال نسبت به سال گذشته مطلع شوم، که متوجه پرواز و افزایش قیمت ها به آسمان هفتم شدم.
 
روند افزایش قیمت انواع لوازم مورد نیاز دانش آموزان، به گونه ای است که این افزایش قیمت تنها به اقلام نوشت افزاری ختم نشده و به طیف گسترده تری از جمله کیف و جامدادی و...هم سرایت کرده است.
 
بوی ماه مدرسه زودتر از همیشه به مشام می رسد/ کرونا در بازارهای لوازم التحریر، خاک می خورد
 
اما در بین تمام رقم و عددهای نجومی چیزی که تعجبم را برانگیخت سکوت عجیب بازاری بود که در آغاز سال تحصیلی  در آن  پرنده هم پر نمی زند.

سید جواد عباسیان رئیس اتحادیه کتاب، نوشت افزار و صحافی مشهد می گوید: شیوع ویروس کرونا و تعطیلی مدارس سبب تعطیلی ۱۰ درصد از صنف فروشندگان نوشت افزار و لوازم التحریر شده است.

او با اشاره به اقلام لوازم التحریر امسال نسبت به سال گذشته، می افزاید: در انواع مداد‌ها اعم از مداد‌های رنگی، مشکی و قرمز نسبت به پارسال ۷۰ تا ۸۰ درصد افزایش قیمت، خودکار‌ها ۴۰ تا ۵۰ درصد افزایش قیمت، کاغذ‌های تحریر و برگه ، ده درصد افزایش قیمت و در تمامی نوشت افزار‌ها به جز دفتر حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش قیمت داشته ایم.

رئیس اتحادیه کتاب، نوشت افزار و صحافی مشهد ادامه می دهد: ۲۰ تا ۲۵ درصد مواد اولیه در صنعت لوازم‌التحریر وارداتی است، درصد بیشتری از مواد اولیه این صنعت مربوط به پتروشیمی است که قیمت آن‌ها نسبت به سال قبل سه برابر شده است. از طرف دیگر عرضه مواد اولیه پتروشیمی در بورس محدود است و در زمان عرضه نیز به مزایده گذاشته می‌شود و کسی که بیشترین قیمت را پیشنهاد بدهد، می‌تواند آن محصول را خریداری کند.

عباسیان بیان کرد: قیمت اجناس وارداتی ۲ برابر شده که ۴۰ درصد از این نوشت افزار‌ها تولید داخلی و ۶۰ درصد وارداتی هستند.
 

بیشتر بخوانید

 
او تصریح می کند: دفاتر مدارس هیچ گونه افزایش قیمتی نداشتند بلکه کاهش قیمت هم داشتند و این کاهش قیمت به دلیل نبود تقاضا و مصرف و همچنین تعطیلی مدارس بوده است.

رئیس اتحادیه کتاب، نوشت افزار و صحافی مشهد تاکید می کند: امسال با توجه به نبود تقاضا ، فروشنده‌ها اجناس خود را زیر قیمت بازار می‌فروشند و فروش آن‌ها ۱۰ درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته است.
 
بوی ماه مدرسه زودتر از همیشه به مشام می رسد/ کرونا در بازارهای لوازم التحریر، خاک می خورد
عباسیان اظهار می کند: والدین مجبورند که خرید لوازم التحریر را برای فرزندان خود در اولویت قرار دهند چرا که نمی‌توانند تا کاهش قیمت‌ها صبر کنند، بنابراین باید نظارت کافی از سوی دولت صورت گیرد. خانواده‌ها باید با مدیریت بیشتر درآمد خود هزینه هایشان را کاهش دهند.
 

قیمت لوازم التحریر نسبت به سال گذشته چند برابر شده است

 
پدر یک دانش آموز کلاس اولی با اشاره به خرید لوازم التحریر خارجی یا داخلی برای فرزند خود، می گوید: برای خرید این اقلام ترجیحاً سعی می‌کنیم جنس ایرانی تهیه کنیم، اما اگر لوازم ایرانی از کیفیت کافی برخوردار نباشد یا ممکن است آن کالای ایرانی مورد نظر پیدا نشود به ناچار مجبور به خرید کالای خارجی خواهیم شد.

او با بیان اینکه وضعیت قیمت لوازم تحریر امسال نسبت به سال گذشته افزایش داشته است، می‌افزاید: قیمت لوازم التحریر تقریبا در مقایسه با سال گذشته دو برابر افزایش داشته و البته بعضی از لوازم هم قیمت آن‌ها تا سه برابر هم بالاتر رفته  به حدی که برای خرید چند کتاب و لوازم اولیه ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومن باید هزینه شود.

پدر این دانش آموز ادامه می‌دهد: نیاز بیشتر فرزندان از اقلام ضروری مانند کیف و کتاب و دفتر و مداد باید خریداری شود و در اولویت است، اما بعضی از لوازم در بازار حتی با پرداخت مبالغ گزاف به سختی پیدا می‌شود و در دسترس همه اصناف و بازار نیست.

او با توجه به تهیه لوازم التحریر، بیان می کند: اگر چه ممکن است لوازم التحریر به صورت تنظیم بازار باشد، اما پیدا کردن آن‌ها سخت و دشوار است به همین دلیل مجبور هستیم لوازم را با قیمت خیلی بالاتر با بازار آزاد تهیه کنیم.

نگرانی خانواده‌ها را به راحتی می توان از چهره مضطرب والدین هنگام خروج از نوشت افزار فروشی‌ها لمس کرد، اضطرابی که از افزایش قیمت‌ها و کاهش قدرت خرید مردم حکایت می کند و برخی از والدین با دستان خالی به دنبال اجناس ارزان‌ تر می‌گردند.

گرانی لوازم التحریر در این اوضاع کرونایی قوز بالای قوز است

مادر یک دانش آموز دیگر می گوید: قیمت‌ها بسیار افزایش یافته و به همین دلیل نمی‌توانم نیمی از وسایلی را که سال گذشته خریداری کردم  نیز امسال با همان قیمت برای فرزندانم خریداری کنم.

او می‌افزاید: در طراحی جلد بعضی دفتر‌ها ذوق و سلیقه دانش‌ آموزان مدنظر نبوده و فقط سعی شده به نوعی جلد دفتر باشد که همین امر افزون بر جنس کاغذ، بر کیفیت نیز تاثیر می‌گذارد.

بوی ماه مدرسه زودتر از همیشه به مشام می رسد/ کرونا در بازارهای لوازم التحریر، خاک می خورد

مادر یک دانش آموز با اشاره به آغاز سال تحصیلی جدید و قیمت نجومی لوازم التحریر ادامه می دهد: مهرماه برای دانش آموزان مثل بهار و آغاز فصلی جدید است اما شرایط اقتصادی خانواده ها که بچه ها را ناچار به مراعات می کند، هیچ حال و هوای تازه و اشتیاق آوری برای محصلان به همراه ندارد.


بیشتر بخوانید


افت ۶۰ تا ۷۰ درصدی فروش لوازم‌التحریر نسبت به سال گذشته

از اوایل هفته قبل، شرایط بازار لوازم‌التحریر مقداری بهتر شده‌ اما در مقایسه با مدت مشابه پارسال شاهد ۶۰ تا ۷۰درصد افت فروش در بازار هستیم و فروش امسال به هیچ عنوان قابل مقایسه با سال‌های گذشته نیست.

هرساله معمولا زمانی که والدین برای خرید کتب درسی به واحدهای صنفی لوازم‌ التحریر مراجعه می‌کردند، لوازم‌ التحریر مورد نیاز دانش‌آموز را نیز می‌خریدند و این مراجعه در مدتی یک ماهه انجام می‌شد اما با توزیع کتب درسی از سمت آموزش و پرورش، هیچ مراجعه‌ای به واحدهای صنفی نمی‌شود.

در برخی موارد از جمله "مداد"، واردات ۱۰۰ درصد ممنوع است و در موارد دیگری از جمله پاک ‌کن و تراش، تقریباً همه نیاز بازار از تولیدات داخلی تامین می‌شود و تولیدکنندگان نیز قول داده‌اند تا در فرصت باقی مانده تا آغاز فصل مدارس، تولیدات خود را افزایش دهند.

آشوب قیمت در بازار آشفته لوازم تحریر

مرتضی حسین زاده فروشنده لوازم التحریر در مرکز شهرمشهد، می گوید: برخی از اجناس داخلی مانند جامدادی‌ها نسبت به نمونه خارجی از قیمت پایین تری برخوردار هستند، اقلام داخلی اعم از دفتر یا مداد تغییری در قیمت آن ایجاد نشده است اما لوازم خارجی و افزایش قیمت را نسبت به پارسال داشته است، همین امر خریداری این لوازم را از سوی مردم کاهش داده است.

او با اشاره به نوسان قیمت دلار، می افزاید: اجناس را با دلار ۴ هزار و ۲۰۰ تومان،خریداری کرده ایم اما گمرگ مانده و الان می‌گویند باید با دلار امروز حساب کنی تا اجازه ترخیص بدهیم.در واقع همه چیز دو برابر شده و بر همین اساس فروش خیلی کم شده است.

فروشنده لوازم التحریر ادامه می دهد: مردم به مانند قبل توان تهیه لوازم با کیفیت و مرغوب را ندارند متاسفانه بعضی از خانواده ها به دلیل پایین بودن توان معیشتی خود، توان خرید لوازم التحریر اولیه، برای فرزندانشان را ندارند. حتی بعضی از والدین که چندین فرزند محصل دارند نیز، از این موضوع گلایه مند هستند.

حمایت از کالای ایرانی واجب است 

اگر چه شعار ما حمایت از تولید داخلی است اما در این بخش اقدام جدی صورت نگرفته و وفور و تنوع بالای اجناس خارجی باعث استقبال دانش آموزان شده است.

بوی ماه مدرسه زودتر از همیشه به مشام می رسد/ کرونا در بازارهای لوازم التحریر، خاک می خورد

دلیل این که از طرح های ایرانی کمتر استقبال می شود، این است که شخصیت های کارتونی خارجی سال هاست جای خود را در بازار باز کرده اند این در حالی است که روی طرح های ایرانی کمتر کار شده و تنوع هم به مراتب کمتر است.

از مسئولان خواشمندیم با حمایت از کالاهای ایرانی و بالا بردن سطح آن ها در زمینه لوازم تحریر دانش آموزان ،کیفیت آن ها را ارتقا دهند.

گزارشگر: الهه دادفر

انتهای پیام//ا.د

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.