به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان، از سال ۲۰۱۵ میلادی، عربستان سعودی و امارات با اقداماتی متجاوزانه، جنگی نابرابر علیه یمن، فقیرترین کشور عربی را به راه انداختند. در نتیجه این تجاوز تاکنون دهها هزار کشته و میلیونها آواره برجای مانده و در این میان تنها جنبش مردمی انصارالله یمن موفق شده است که سد راه این ددمنشیها از سوی این دو کشور شود.
تاکنون قحطی،گرسنگی، تخریب محل زندگی هزار یمنی و حملات مکرر دستاورد این دو کشور مورد حمایت آمریکا در یمن بوده است. این عدالت ابرقدرتِ مدعی حمایت از حقوق بشر است که یمن و گروه های مردمی را که به دنبال آزادی کشور خود از دست تروریسم است، تروریست میخواند و کشورهایی را که با تجاوز به حریم یک کشور سبب نابودی و عقب ماندگی آن میشوند، حمایت میکند.
به تازگی واشنگتن در بیانیهای گروه مردمی انصارالله و رهبران آن عبدالملک الحوثی و عبدالخالق یحیی الحکیم را به صورت رسمی در فهرست گروههای تروریست جهانی قرار داده است. این در حالی است که پیشتر مارتین گریفیتس، نماینده سازمان ملل در امور یمن و دیگر مقامات بین المللی درباره این اقدام هشدار داده بودند. مقامات سازمان ملل معتقدند چنین کاری، فرآیند کمک رسانی به کشور جنگ زده یمن را با مشکلات بزرگی مواجه خواهد کرد.
«محمد علی الحوثی» عضو شورای عالی سیاسی و رئیس کمیته عالی انقلاب یمن، با اشاره به اینکه دولت ترامپ و اقدامات او تروریستی است، این اقدام را مذموم و آن را نشان دهنده بحران فکری او توصیف کرد و هر گونه پاسخ از سوی یمن در مقابل این اقدام را کاملا بر حق دانست. وی در واکنش به این اقدام اعلام کرد: تهدید به خشونت یا استفاده از آن برای اهداف سیاسی، تروریسم است. این چیزی است که دولت ترامپ برای تروریستی نامیدن هرکس که بخواهد استفاده میکند.
الحوثی درباره این ادعا گفت: آمریکا فلسطینیها را تروریسم مینامد و اشغالگران را رها میکند، رزمندگان عراقی را که با داعش جنگیده اند یا انصارالله یمن را که با متجاوزان آمریکایی-سعودی-اماراتی و متحدان آن مانند القاعده و داعش در یمن میجنگند را تروریسم مینامد. پمپئو چگونه تصمیم میگیرد که بگوید انصارالله غیرنظامیان را میکشد، در حالی که خود او و رئیسش در کشتار مردم و کودکان یمن مشارکت دارند؟
محمد البخیتی، عضو دفتر سیاسی جنبش انصارالله یمن هم اقدام آمریکا علیه جنبش انصارالله را محکوم به شکست توصیف کرد و آن را مشروعیت بخشیدن به مقابله با تجاوز خواند. وی دفاع مردم یمن از خود در برابر تجاوزات را حق آنها دانست و گفت: آمریکا به زعم خود با این عمل قصد محروم کردن ما را داشت در حالی که ما از هیچ عمل او علیه جنبش انصارالله هراسی نداریم.
در بیانیهای از سوی حزب الله لبنان، دیگر نیروی مقاومت، این عمل واشنگتن گامی تروریستی خوانده شد که به منظور هدف قرار دادن رشادت های آزادی خواهانه ملت یمن صورت گرفته است. حزب الله لبنان در ادامه این گونه اقدامات آمریکا را مجازات هر ملت آزاده ای دانست که با سلطه و استبداد او مخالف است و اشغالگری صهیونیستها علیه فلسطین و ورود به جنبش شوم عادیسازی روابط با او را قبول نمیکند.
سخنگوی سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا، تصمیم اخیر آمریکا را مانعی بر سر راه تلاشهای سازمان ملل برای دستیابی به راهحلی جامع برای مشکلات یمن معرفی کرد و در بخشی از بیانیه خود اقدام اخیر دولت ترامپ برای تروریستی خواندن انصارالله و افزودن آن به لیست سیاه آمریکا را موجب پیچیدهتر شدن روابط دیپلماتیک با این گروه و سخت شدن همکاری با آن در سطح بینالمللی برای حل موضوعات سیاسی و بشردوستانه دانست.
این اتحادیه با بیان آنکه دلیل اصلی نگرانی اوضاع کنونی یمن و قحطی گسترده در آن است، تنها یک راهحل سیاسی فراگیر را پایانی برای درگیری یمن خواند. اعضای این اتحادیه اعلام کردند: تصمیم اخیر آمریکا برای افزودن انصارالله یمن به لیست سیاه گروههای تروریستی با واکنشهای منفی گسترده ای در سطح جهانی مواجه شده است.
وزارت خارجه دولت عبدالربه منصور هادی، رئیسجمهور مستعفی یمن، طی بیانیهای از تصمیم دولت واشنگتن برای گنجاندن جنبش انصارالله در فهرست گروههای تروریستی استقبال کرد و این اقدام را در راستای خواست دولت مستعفی توصیف کرد.
در بیانیه وزارت خارجه یمن ادعا شد جنبش انصارالله به دلیل اقدامات تروریستی و نیز درگیریهای درازمدت شایسته قرار گرفتن در فهرست نهادهای تروریستی است. در این بیانیه همچنین ادعاهایی گزاف علیه جمهوری اسلامی از جمله اینکه حمایت عقیدتی، مالی و نظامی ایران از انصارالله همان چیزی است که به آنها اجازه میدهد دست به اقدامات تروریستی بزنند، مطرح شده است.
عربستان سعودی هم که سالهاست جنبش انصارالله را سدی در برابر سلطه طلبی خود میبیند در یک بیانیه ادعا کرد این تصمیم آمریکا، یمن را به میز مذاکره خواهد کشاند و آنها را از اقدامات خود منصرف خواهد کرد. وی مدعی شد جنبش انصارالله به نیابت از ایران، موجب وخیم شدن شرایط انسانی در یمن شده و تهدیدی برای صلح و امنیت و اقتصاد جهانی است.
در این بیانیه ابراز امیدواری شده است که تروریستی خواندن جنبش انصارالله و چند تن از شخصیتهای این جنبش، موجب عدم دستیابی نیروهای یمنی به موشک و پهپادها و سلاحهای پیشرفته شده و روند سیاسی برای پایان دادن جنگ را تقویت میکند.
از سوی دیگر، «انور قرقاش» وزیر مشاور دولت امارت، درباره تروریستی خواندن انصارالله ابراز خوشحالی کرد و مدعی شد که این جنبش مردمی عامل ایجاد خشونت و نابسمانی یمن است.
وزارت خارجه بحرین نیز در بیانیهای اقدام آمریکا علیه انصارالله را ستود و این تصمیم واشنگتن را گامی در راستای تقویت برقراری امنیت و ثبات منطقه خواند.
استقبال سه کشور عربی مذکور از تروریستی خواندن انصارالله در حالی است که تجاوزات و حملات آنها به عنوان اعضای اصلی ائتلاف متجاوز به یمن از ابتدای سال ۱۳۹۴ تاکنون که به کشته و زخمی شدن هزاران نفر ملت یمن منجر شده است، همچنان ادامه دارد.
بیشتر بخوانید:
جنبش انصارالله
این جنبش جریانی برگرفته از شیعیان زیدی یمن، متاثر از اندیشههای بدرالدین الحوثی، رهبر فکری آن حسین بدرالدین حوثی است. به سبب انتساب به «حسین حوثی» به حوثیهای یمن نیز مشهور است. این جنبش در گذشته در قالب تشکیلاتی با عنوان جوانان مؤمن «الشباب المؤمن» فعالیت می کرد. این جریان در زمان رهبری عبدالملک حوثی با پذیرش عمومی مردم یمن روبرو و به جنبش فراگیر در یمن تبدیل شد. جنبش انصارالله یکی از جریانهای سیاسی بانفوذ این کشور به شمار می آید.
مقر اصلی فعالیت این جنبش صعده است. آنان حکومت یمن را حکومتی وابسته به غرب دانسته، از سال ۲۰۰۳ میلادی دست به مخالفت با حکومت یمن زدند. ارتش یمن از سال ۲۰۰۳ میلادی، بارها برای سرکوب و نابودی این گروه، به صعده حمله کرد. به دنبال گسترش موج بیداری اسلامی، جنبش انصارالله با همراهی کمیته های مردمی در سال ۲۰۱۴ میلادی، در عملیات نظامی متعدد برخی از مناطق و مراکز نظامی این کشور را به کنترل خود در آورد.
جنبش انصارالله به دنبال استعفای رئیس جمهور یمن و انحلال پارلمان این کشور در سال ۲۰۱۵ میلادی مسئولیت دولت انتقالی را برعهده گرفت که به دنبال آن عربستان سعودی با ادعای نامشروع دانستن حاکمیت سیاسی انصارالله، خطر آن برای عربستان و حمایت از بازگشت منصور هادی به قدرت، به یمن حمله کرد که ضمن کشته و زخمی شدن هزاران نفر، بسیاری از زیرساختهای این کشور از بین رفت.
حکومت یمن و شخص علی عبدالله صالح در دهه نود قرن بیستم از حزب الحق و همچنین تنظیم الشباب المؤمن حمایت میکرد و منابع مالی در اختیارشان قرار میداد. حسین الحوثی هم از امکانات دولت برای مقابله با وهابیت و احزاب سلفی و وهابی استفاده میکرد اما این روابط پس از حوادث یازده سپتامبر و به دنبال آن حمله آمریکا به افغانستان و عراق تغییر کرد.
انصارالله دولت یمن را دستنشانده آمریکا میدانست و از بیتوجهی دولت به مردم و فقر عمومی انتقاد میکرد. حسین الحوثی پس از حمله آمریکا به افغانستان و عراق و هم پیمان شدن دولت علی عبدالله صالح با آن و روابط مخفی با اسرائیل، مواضع تندی را علیه آمریکا و اسرائیل اتخاذ کرد. این مواضع همراه با وجوب سردادن تکبیر و شعارهای علنی علیه آمریکا، اسرائیل و برائت از استکبار در هر نماز توسط حسین الحوثی در سال ۲۰۰۳، حوثیها را وارد قیام گسترده در یمن کرد.
اینکه در این روزهای پایانی، آمریکا رئیس حشد الشعبی را تحریم میکند، سه تن از بزرگان انصارالله را مشمول تحریم قرار میدهد و مدام برای ایران چنگ و دندان نشان میدهد، همگی یک مفهوم روشن دارد و آن اینکه آمریکا ترامپ و پمپئو بیش از هر کشور دیگری در مقابل محور مقاومت ناکام بوده است.
اما مهمتر آن است که با این اقدام میتوان انتظار داشت یمنیها برای دفاع از کشورشان با عملیاتی کردن ۱۰ هدف اساسی در عربستان سعودی که چند روز پیش آن را وعده داده بود، سرعت بخشند. آنها حتما پروژه تسلط بر مأرب را قاطعانهتر به پیش ببرند. پیشنهاد سازمان ملل مبنی بر ایجاد حایل میان نیروهای یمنی و نیروهای طارق عفاش در الحدیده را مشمول تجدید نظر قرار دهند و البته استقبال انور قرقاش به نمایندگی از دولت امارات از این اقدام پمپئو را در آخرین روزهای حکومت ترامپ بی پاسخ نگذارند.
باید بگوییم پمپئو در واقع با این اقدام ناخواسته خدمتگزار جبهه انصارالله شد هر چند به زعم خود به عربستان سعودی و امارات عربی خوش خدمتی کرد.
انتهای پیام/