چرا باید ساعت‌هایمان را یک ساعت به جلو بکشیم؟

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران به بیان توضیحاتی درباره دلیل اینکه ساعت رسمی کشور با تحویل سال یک ساعت به جلو کشیده می‌شود، پرداخت.

مسعود عتیقی مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران در گفت وگو با خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره علت جلو کشیدن ساعت همزمان با آغاز نوروز، گفت: هر ساله با شروع سال جدید شاهد تغییر ساعت رسمی کشور هستیم و در نیمه شب یک فروردین ساعت‌ها به جلو کشیده می‌شود و در ۳۱ شهریور همان سال به وضعیت قبل تغییر پیدا می‌کند.

او اظهار کرد: هر چند این موضوع به صورت غیر مستقیم با دانش ستاره شناسی ارتباط دارد، اما اساس این تغییر برای استفاده بیشتر از نور روز و به نوعی ذخیره انرژی است. از این تغییر ساعت و یا صرفه‌جویی در نور روز، با نام ساعت تابستانی یاد می شود. در حالیکه هدف تغییر ساعت تابستانی کاستن مصرف انرژی در ساعات اوج مصرف بوده است، اما تکنولوژی های مدرن و تاثیر آن‌ها بر مصرف انرژی و همچنین توجه به بهره گیری مردم از سرگرمی‌های شبانه، شاید تا حدود زیادی امروزه چنین طرحی را زیر سوال برده باشد.

تاریخچه تغییر ساعت همزمان با تغییر فصل

مدیر انجمن نجوم آماتوری افزود: هر چند ایده اولیه طرح تغییر ساعت با تغییر فصل در قرن ۱۸ میلادی بوده، اما اجرای عملی چنین اقدامی به زمان جنگ جهانی اول باز می‌گردد و به احتمال زیاد بحران انرژی عامل چنین طرحی بوده است. بدیهی است با توجه به گستردگی کره زمین و تفاوت طول شبانه روز در عرض‌های جغرافیایی مختلف، به طول مثال در قطبین زمین و یا به عبارت صحیح‌تر در عرض‌های جغرافیایی شمالی‌تر و جنوبی‌تر کره زمین، از آنجا که با پدیده ۶ ماه شب و ۶ ماه روز رو به رو هستیم، چنین تغییری ضرورت پیدا نمی‌کند و از سوی دیگر در استوای زمین و عرض‌های جغرافیایی طرفین آن که طول شب و روز با هم مساوی  بوده و یا تفاوت چندانی ندارد، این موضوع تقریبا منتفی است.

به گفته این مقام مسئول، اما در عرض‌های جغرافیایی میانی کره زمین از جمله کشورمان ایران که طول روز در فصول اولیه سال با نیمه دوم سال تفاوت نسبتا چشم گیری دارد، موضوع تغییر ساعت اهمیت پیدا می‌کند و اینگونه می‌توان گفت که به طول مثال اگر طلوع خورشید در ساعت ۷ صبح فصل زمستان باشد، این زمان برای تابستان حدود ساعت ۶ صبح خواهد بود.

او افزود: طبیعی است که در نیمه اول سال با تغییر ساعت، به اندازه یک ساعت به جلو، از نور روز در نیمه اول سال نسبت به نیمه دوم سال، استفاده بیشتری شده و در حقیقت ساعت کاری یک ساعت زودتر آغاز می‌شود.

عتیقی یادآوری کرد: تغییر ساعت موافقان و مخالفان زیادی نه تنها در ایران بلکه در جهان دارد. به طول مثال تقریبا ۴۰% از مردم انگلستان ترجیح می‌دهند که تغییر ساعت در کشورشان انجام نشود. از سوی دیگر این تغییرات گاهی اوقات باعث سردرگمی مردم در روز‌های ابتدایی اجرای آن می‌شود. بروز اختلال در قرار ملاقات‌ها، پرداخت‌ها و حتی الگوی خواب افراد از جمله مشکلات چنین طرحی است.

جلو کشیدن ساعت در کدام کشورها اجرایی می شود؟

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران توضیح داد: امروزه تغییر ساعت در کل اروپا اجرا می شود، هر چند که طی سالیان اخیر بحث توقف آن نیز در اروپا مطرح شده است، اما در بخش‌های زیادی از آسیا از جمله چین و ژاپن این طرح اجرا نمی‌شود و آن را متوقف کرده اند. در خاورمیانه نیز به جز کشورمان و کشور‌های ترکیه و سوریه؛ همسایه‌های شرقی و شمالی، همچنین عراق و عربستان نیز چنین طرحی ندارند. در آفریقا نیز تنها چند کشور ساعت تابستانی دارند.

او اضافه کرد: در آمریکا و کانادا به جز چند ایالت که اجرای این طرح را متوقف کرده اند، بقیه آمریکای شمالی دارای ساعت تابستانی هستند، اما بخش عمده آمریکای جنوبی، از این طرح استقبال نکرده و تنها در چند کشور معدود، این طرح اجرا می شود. در قاره استرالیا نیز به غیر از بخش جنوب شرقی آن، بقیه نقاط از ساعت تابستانی تبعیت نمی‌کنند.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران بیان کرد: در کشور ما از سال ۱۳۷۰ تغییر ساعت رسمی کشور مصوب شده و از آن تاریخ به بعد اجرایی شد.

عتیقی در ادامه گفت: انگلستان در زمان جنگ دوم جهانی، ساعت خود را دو ساعت به جلو می‌کشید.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۴:۲۵ ۰۲ فروردين ۱۴۰۱
سلام ممنونم از نظرات ارزشمند دوستان
واقعا منم مخالف تغیی ساعت هستم علاوه بر موارد فوق که فرمودید یه نکته هم اینکه متاسفانه پشت این قضیه مافیایی هستن که یک ساعت زودتر پول تو جیب میزنن
امیدوارم ایراد شورای نگهبان حل شود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۶ ۰۱ فروردين ۱۴۰۱
جواب سوال
چون بازیچه یه عده شدیم
خب یکساعت زودتر برو سر کار
حتما باید ساعت لامصب بره جلو تا افسردگی بگیریم؟
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۴:۱۷ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
سلام ..خواهشن ساعتو دست کاری نکنین واقعا سخت میشه ..لااقل اگ دلتون هست ساعت کاریو درست کنین ..همه جوره بنظرم به ضررمردم میشه ...از ساعت کار اداره بگیر تاخواب ومغزودرگیری های اینکه ساعت قدیمه یاجدیده....
Iran (Islamic Republic of)
حسین ازارومیه
۱۳:۳۸ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
اصلاکارخوبی نیست ساعت نبایدجابجابشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۴۴ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
سلام ای کاش میدانستندتوکارگاهای اجرای چه پیامدای بدی داره مثال ساعت ۱۲-۱۳تایم استراحت ونماز۱۳بایستی کارشروع بشه ۱۳/۱۵اذان بودتایم مذهب هم بهم میریزه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۲۸ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
این چه مسخره بازیه تا میای به این ساعت عادت کنی باید تغییرش بدی اصلا هیچ توجیه قابل قبولی نداره هیچ فرقی هم نمی کنه ادارات و شرکتها یک ساعت زودتر میرن سرکار و یک ساعت زودتر میان خانه در صورتی که تا شب کلی وقت هست این برنامه دنباله روی از غربیهاست فقط از نظر روانی اعصاب مردمو به هم میریزه اصلا ما چرا باید دنباله رو اروپا باشیم کی گفته که هر کاری اونا میکنند درسته در زمان دولت خاتمی با الگو گرفتن از غربیها شعار فرزند کمتر زندگی بهتر سردادن مردمو به جای اینکه تشویق کنند ازدواج کنند و بچه بیارند از آوردن بچه منع کردن و با الگو گرفتن از غربیها خیلی از مردم سگ و گربه بغل میکنند به جای بغل کردن بچه ی خود الآن فهمیدن چه اشتباه بزرگی کردن که دیگه خیلی دیر شده این برنامه ساعت هم همینه به قول رهبر برنامه ای که از اتاق فکر غربیها بیاد بیرون خدا میدونه چه اهداف شومی پشتشه خدا کنه صاحب نظران و متفکرین کشور هرچه زودتر جلو این برنامه ها و افکار دنباله روی از فرهنگ غرب را بگیرند و سلام.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۲۳ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
من جواب شما رو می دهم به خاطر اینکه آمریکا واروپا ساعت ها رو جلو می کشند ومدیران غربز ده اونوقت کور کورانه دنبال آنها بودند وگرنه ساعت کشیدن به جلو هیچ تاثیری ندارد
Korea (Republic of)
جواد
۰۰:۰۴ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
امیدوارم هرچه سریعتر به طور کامل این طرح متوقف و به تاریخ بپیونده
Iran (Islamic Republic of)
مریم
۰۰:۰۰ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
کار مزخرفیه خدا کنه جمش کنن این طرح رو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۹ ۳۰ اسفند ۱۳۹۹
توجیهات قابل قبولی نستند .. این تغییر در عام مردم باید پدیرفته شود که نیست
France
سنا
۱۹:۲۸ ۳۰ اسفند ۱۳۹۹
کار بیهوده
Iran (Islamic Republic of)
سلام
۱۷:۱۳ ۳۰ اسفند ۱۳۹۹
این طرح در کشور عزیز ما به دلیل قرار گرفتن در عرض ۳۰ درجه شمالی کاربرد و کارآئی ندارد. در کشورهای اروپایی که بالای مدار ۴۰ درجه هستند میتواند مفید باشد چرا که در یک بازه زمانی ۶ تا ۷ ماهه شروع طلوع خورشید تا غروب آن ساعات طولانی است و چون معماری ساختمانها در اروپا طوری است که حداکثر نورگیری را دارد، طرح جواب میدهد. در کشور ما که در ماه آخر بهار و دو ما و نیم از تابستان به دلیل گرمی هوا ساعات فعالیت مردم به عصر و بعد از غروب آفتاب موکول میشود، صرفه جویی در مصرف انرژی انجام نمیشود. ضمن اینکه این طرح با ایجاد اختلال شدید در خواب مردم، باعث بروز مشکلات روحی و روانی زیادی در دو ماه اول بهار میشود که عوارض بلند مدتی بر کارکرد قلب و مغز دارد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۵ ۳۰ اسفند ۱۳۹۹
کلا این ساعت که عوض میشه ساعت خواب هم هم میخوره
United States of America
ناشناس
۰۰:۴۰ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
نوشتن یاد بگیر بعدا نظر بده
Iran (Islamic Republic of)
مرصاد
۱۵:۰۲ ۳۰ اسفند ۱۳۹۹
این طرح در عمل کارایی ندارد و اهداف اولیه آنرا تامین نمی کند ! فقط موجب اذیت مردم می شود !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۵ ۳۰ اسفند ۱۳۹۹
این روش چرخوندن لقمه دور سر هستش!!! بهترنیست بجای تعقیر ساعت ، ساعت کاری را جابه جا کنیم که واقعاً عاقلانه تره . ساعت کاری واداری در شش ماهه اول 1ساعت زودتر شروع بشه .فقط همین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۳ ۳۰ اسفند ۱۳۹۹
بسیار نظر خوبی دادید
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۱:۲۹ ۳۰ اسفند ۱۳۹۹
چون که مثل انتر کارمون شده تقلید از یه راهکار بیهوده ۸۰ سال پیش ژاپنیها
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۲ ۳۰ اسفند ۱۳۹۹
لطفا احترام کلامی