تقویم روضه‌های حسینی در کرمان/ استشمام عشق حسینی از منازل کرمانی‌ها

تقید مردم دیار کریمان به برپایی روضه های حسینی در منازلشان، همچون مناسبتی به یادماندنی در تقویم سالش حک شده است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان، رونق روضه‌های حسینی در خانه‌های مردم کرمان عجیب شیرین است. بازار گرم برپایی خیمه‌های حسینی در خانه‌های مردم دیار کرمان به حدی است که اگر بگویم می‌توان تقویمی برای روضه خوانی در منازل ایجاد کرد، اغراق نکرده ام. حتی این روضه‌های حسین (ع) فقط مختص محرم نیست و همیشه برای ذکر نام حسین (ع) تلاش می‌شود.

بگذارید ساده‌تر بگویم یادم هست زمان کودکی مادربزرگم چه شیرین این را به یاد داشت که روضه خوانی  ۱۴ روز محرم در خانه خوشرو، ۱۸ روز از ۱۷ محرم در خانه حاج ماشاء الله، ۱۰ روز در خانه خواجه حسینی، ۲۰ روز در خانه نجفی و... همین طور ادامه داشت و مردم دیار کریمان رزقشان را در همین مجالس حسینی؛ حتی با حضور ۳۰ دقیقه‌ای به دست می‌آوردند.

بانیان مجالس هم هر کدام برای برپایی نام و یاد حسین (ع) در خانه‌ها با هم قرار و مدار می‌گذاشتند که مبادا روضه‌ها با هم باشد و عزاداران حسین (ع) یک مجلس را از دست بدهند.

علاوه بر این روضه‌ها که پر شور و با جمعیت فراوان در خانه‌ها برگزار می‌شود و می‌شد، یادم هست روضه‌های هفتگی در کرمان عجیب رونق داشت به طوری که پیرمردی ساده؛ اما عاشق اهل بیت (ع) هر روز وعده خانه‌ای داشت برای روضه خواندن؛ حتی با همان ۵ نفر عضو خانواده و از اهل بیت (ع) و یارانش یاد می‌کرد.

برپایی روضه‌های حسینی به همت سردار سلیمانی

عجیب سردار دل‌ها حاج قاسم سلیمانی نیز عاشق روضه‌های خانگی و هفتگی بود. دوستان او در بیان خاطره‌ای از سردار سلیمانی این گونه بیان می‌کنند: حاج قاسم سلیمانی برای مراسم روضه خوانی روستا دعوتمان کرد، تصور می کردیم مراسم بزرگی با تشریفات و تداراکات خاص باشد. در خانه پدریش ۲۰ نفر نشسته بودند، یک روحانی آمد، نماز جماعات خواند، بعد هم چند دقیقه روضه خوانی و تمام. سردار می‌گفت: ما روضه‌های روستا را مثل قدیم ساده برگزار می‌کنیم. گاهی خودش را از سوریه، لبنان یا عراق به همین مجلس ساده می‌رساند.

بیشتر بخوانید : 



راستی در تقویم روضه‌های خانگی برای اهل بیت (ع) در کرمان، باید روضه‌های خانه حاج قاسم سلیمانی را نیز اضافه کنیم.

او برای برپایی روضه، خانه اش را وقف کرد و نام بیت الزهرا را بر آن نهاد و حالا مردم کرمان می‌دانند که دهه فاطمیه، بیت الزهرا مراسم روضه خوانی است.

بیشتر بخوانید : 



نیت کردم و خود را برای حضور در مجالس خانگی روضه خوانی که در میان مردم دیار کرمان شهرتی بی نظیر دارند و کمتر کسی است که این روضه‌ها را نشناسد، مهیا کردم.

چشم پوشی از خواب نیمه شب برای حضور در مجلس حسینی

در محله‌ای قدیمی با گذر از کوچه‌های دالان مانندی که اکنون کم‌تر از آن ها را می‌توان در شهر ها دید، به خانه‌ای قدیمی رسیدم که سال ۱۳۸۰ در فهرست آثار ملی ثبت شده است؛ اما همه، خاطرات روضه هایش را به یاد دارند.

خانه آقای خوشرو

پیرزن از خاطرات مادرش و حضورش در این خانه برایم گفت: مادرم از ساعت یک بامداد به اینجا می‌آمد تا درِ این خانه باز شود. اینجا بسیار شلوغ بود.

او با ابراز ناراحتی از وجود ویروس کرونا، افزود: متاسفانه حضور مردم در این مکان به خاطر این ویروس منحوس محدود شده است.

خانم جوان دیگری نیز برایم از قدمت روضه‌های این خانه گفت: ۱۰۰ سال، شاید هم بیشتر این خانواده روضه می‌خوانند.

مردمیانسالی نیز با بیان اینکه وقتی زیر خیمه حسینی در این خانه قرار می‌گیرم، حال خاصی دارم. گفت: سال‌ها پیش این مجلس از اول محرم تا روز ۱۴ محرم از ساعت ۳ یا ۴ صبح برقرار می‌شد و تا ظهر هم ادامه داشت و جمعیت زیادی هم در اینجا حضور پیدا می‌کردند.

خانه آقای خوشرو

پیرمردی که از کودکی نوحه‌های حسینی را در این خانه به یاد داشت، گفت: پدر من در خدمت بنیانگذار این روضه بود؛ البته بانیان این روضه اول در خانه دیگری طی ۲ دهه از سال مراسم عزای حسینی را برگزار می‌کردند؛ اما بعد‌ها ۱۴ روز شد و  روضه خوانی در این خانه با اخلاص بانیان ادامه پیدا کرد.

مرد جوانی که پای وعظ سخنرانان مراسم محرم این خانه نشسته بود از خاطرات کودکی و حضورش در این خانه برایم گفت که از کودکی در این مراسم شرکت می‌کردم و این مراسم از قبل  از سحر شروع می‌شد و بسیار شلوغ بود.

خانه سادات خوشرو

او افزود: گرچه به خاطر کرونا اجازه حضور مردم در این مکان داده نشده است؛ اما عشق به آقا اباعبدالله (ع) کمرنگ نخواهد شد و این عشق در خون مردم جریان دارد و ادامه خواهد داشت.

علم روضه‌ای که در تعطیلی روضه‌ها پایین نیامد

آری، سخن از خانه سادات خوشرو است. خانه‌ای که در و دیوار‌های کاهگلی اش دلداگی بسیاری از عاشقان امام حسین (ع) را در طول دهه‌های مختلف برای مردمان این دوره و آیندگان روایت می‌کنند.

حجت الاسلام سید محمد خوشرو از بانیان این خانه با اشاره به اینکه روضه خوانی در این خانه قدمت دیرینه‌ای دارد و به اجداد ما بر می‌گردد؛ البته در ابتدا روضه خوانی در همین محله و در منزلی دیگر برگزار می‌شده است، گفت: قدمت این روضه خوانی، قریب به ۱۰۰ سال است.

 حجت الاسلام خوشرو

او با بیان اینکه قبل از انقلاب به علت محدودیت‌هایی که وجود داشت، جمعیت برای برپایی اقامه عزای حسینی در این مکان به شدت حال نبوده است، بیان داشت: یکی از مجالسی که در زمان رضا شاه برپا بوده و تعطیل نشده است، همین مجلس بوده و عاشقان اباعبدالله الحسین (ع) در نیمه‌های شب در این مکان عزاداری می‌کردند.

حجت الاسلام خوشرو با بیان اینکه بعد از انقلاب که مردم شور و شعور حسینی بیشتری پیدا کردند، جمعیت عاشقان برای حضور در این خیمه حسینی افزایش پیدا کرد، افزود: طی دهه‌های اخیر با تشکیل شورای جوانان و ایده‌های آنان توانستیم در سطح استان جوانان بسیاری را جذب کنیم و جمعیت عزاخانه سادات خوشرو روز به روز افزایش یافت و هم در خانه و هم در کوچه‌های اطراف، عاشقان امام حسین (ع) از نیمه‌های شب تا ظهر روز عاشورا به اقامه عزای اباعبدالله الحسین (ع) و یارانش می‌پردازند.

خانه سادات خوشرو

او با بیان اینکه پارسال به دلیل کرونا مراسم عزای حسینی به صورت مجازی، برپا شد، ادامه داد: متاسفانه امسال هم به احترام کادر درمان نیز تصمیم بر این شد که این مراسم با جمعیت محدود و با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی برگزار شود؛ البته این مراسم در فضای مجازی نیز منعکس شد که خوشبختانه استقبال عاشقان امام حسین (ع) در این فضا هم بسیار مطلوب بود.

بهره بردن از روضه‌های سنتی در خانه‌ای با قدمت ۳۵۰ سال

بانی این مجلس عزای حسین با اشاره به اینکه یکی از دلایل ذوق و اشتیاق مردم کرمان به این روضه‌ها، حالت سنتی و قدیمی خانه است و یکی از برگه سبز‌های این مجلس هم بنای قدیمی و حالت در و دیوار‌های کاهگلی آن است، گفت: گرچه قدمت این منزل بالای ۳۵۰ سال و ثبت آثار ملی ایران است؛ ولی این خانه شخصی است و ما هیچ زمانی نمی‌گذاریم این خانه تخریب شود و تا زمانی که خدا توان دهد، هر ساله در حال بازسازی این خانه هستیم و با وجود اینکه نگهداری این خانه بسیار سخت است، نمی‌گذاریم این خانه تخریب شود.

عزاخانه سادات خوشرو

او ادامه داد: ما به سرپا نگه داشتن این منزل اهمیت می‌دهیم تا مردمی که اینجا می‌آیند، لذت قدیمی و سنتی بودن این خانه را در کنار روضه‌های سنتی ببرند.

بیشتر بخوانید: 



لذت شیرین سلام به اباعبدالله (ع) در روضه‌های ناب منازل

به عشق این سخن که مجلس حسینی حکم حرم را دارد، برای سلامی دیگر به اباعبدالله الحسین (ع) و یارانش، راهی خانه دیگری از این شهر که سال‌ها است خیمه عزای حسین (ع) در آن  برپا است، می‌ شوم. 

خانه‌ای که طعم روضه هایش کمی متفاوت تر از خانه‌های دیگر است و نه تنها مردم دیار کریمان؛ بلکه هموطنان بسیاری سراغ روضه‌های این خانه را می‌گیرند.

خانه حاج ماشاء الله

یکی از شهروندان کرمانی درباره این روضه‌های خانگی در این محله گفت: حاج ماشاء الله کسی بوده که امام حسین (ع) بیماری او را شفا داده است و او از همان زمان نیت می‌کند که روضه‌های خانگی را برپا کند و تا وقتی هم زنده بود، توفیق داشته مجالس عزاداری حسینی را برگزار کند و الآن هم فرزندان و نوه‌های او راه او را ادامه می‌دهند.

شنیدن طنین حی علی العزا بیش از ۶۰ سال در یک خانه

محمد رضا مرادی داماد بزرگ خانه حاج ماشاء الله با زبانی شیرین، چه زیبا درباره روضه‌های خانگی برایم سخن گفت.

او با بیان اینکه هر کاری یک خمیر مایه‌ای می‌خواهد و اصل روضه‌های خانگی از خانه و از کودکی و در خدمت پدر و مادر آغاز می‌شود، گفت: قبل از اینکه حاج ماشاء الله مریض شود، روضه خوانی خانگی و هفتگی داشت.

مرادی افزود: حاج ماشاء الله بعد از یک بیماری سخت که حدود ۴ سال طول کشید با توسل به امام حسین (ع) شفا پیدا می‌کند و پس از آن تصمیم می‌گیرد، در منزل خود روضه خوانی کند؛ اما توان مالی نداشت؛ ولی به یاری امام حسین (ع) علم عزای ارباب را بر پا می‌کند و هم اکنون این مجلس بعد از حدود ۶۱ سال پا برجا است.

مرادی داماد حاج ناشاء الله دادخدازاده

او بیان اینکه مردم از سراسر کشور در این مراسم حضور پیدا می‌کنند، ادامه داد: این خانه در ابتدا ۵۰۰ متر بود و به مرور خانه های اطراف خریداری و به این خانه اضافه شد؛ البته کلیه این خانه‌ها به نام بیت الحسین و بیت العباس وقف شده است. 

داماد این خانواده با بیان اینکه از خدا می‌خواهیم عشق خدمت به اباعبدالله الحسین (ع) را در دلمان افزون کند، تصریح کرد: حاج ماشاء الله بالاترین ارثی که برای فرزندانش گذاشت این است که امام حسین (ع) در قلب، دل و تمام اعضا و جوارح آن‌ها و حتی  همه مردمی که در این خانه می‌آیند، وجود دارد و آن‌ها عاشق امام حسین (ع) هستند و این بالاترین سرمایه برای آن‌ها است.

همت همسایه‌ها برای برپایی روضه حسینی

لذت شیرین کار دسته جمعی برای برپایی خیمه عزای حسین (ع) تماشایی است و چه زیبا، اینجا همه رتبه‌ها رنگ می‌بازند و همه برای خدمت به او که خاک تربتش شفا است، خاک می‌شوند.

در خانه حاج ماشاء الله پای صحبت فردی که ۳۵ سال است در این مجلس، توفیق چای ریزی برای عزاداران حسینی را دارد، نشستم او از خیل عاشقان امام حسین (ع) در این مکان برایمان سخن گفت و بیان داشت: شاید روزی چند هزار چایی برای عزاداران حسینی می‌ریختم.

 داماد حاج ناشاء الله دادخدازاده

او که هم داماد حاج ماشاء الله و هم برادرزاده او است، با بیان اینکه عنایت دیگری مشمول مجالس عزاداری حسینی در خانه‌ها و این خانه است، افزود: در زمان مراسم تمام کوچه‌ها و خیابان‌های اطراف، مملوء از جمعیت است و همه مردم از غریبه و آشنا برای امام حسین (ع) خدمت می‌کنند و همسایه‌ها نیز در‌های خانه هایشان را برای حضور عاشقان اهل بیت (ع) باز می‌کنند.

خدادادپور نیز تصریح کرد: بهترین میراث عمویم برای ما این بود که راه خدمت گزاری برای امام حسین (ع) و یارانش را به ما نشان داد.

اینجا، باید طعم گدایی را چشید

حالا اگر به تقویم حسینی در کرمان نگاهی بیندازیم، خانه حاج ماشاء الله ۱۸ روز پذیرای عاشقان تشنگان دشت نینوا است، پسر حاج ماشاء الله خدادادپور با اشاره به اینکه روضه خوانی در این خانه از روز ۱۷ محرم آغاز می‌شود، گفت: ابتدا ۱۲ روز روضه خوانی می‌شد و سپس ۱۴ روز و بعد از زمانی این روضه خوانی به نیت سن حضرت زهرا (س) به ۱۸ روز رسید.

او با ابراز امیدواری از استمرار این روضه‌ها پس از فوت پدر خود، بیان کرد: شاهد بودیم که پدرمان برای برپایی مجالس عزای حسینی در این خانه چه تلاش‌هایی را انجام می‌داد و تمام زندگیش را وقف امام حسین (ع) کرد.

فرزندحاج ماشاء الله دادخدازاده

فرزند خلف حاج ماشاء الله با اشاره به اینکه انسان‌ها باید درِ خانه امام حسین (ع) کار کرده باشند تا بفهمند چه لذتی دارد، ادامه داد: پدرم چند ماهی است دار فانی را وداع گفته و ارثی که برای ما باقی گذاشته این است که بتوانیم درِ خانه امام حسین (ع) خدمت کنیم.

مزار ماشاء الله خدادپور

 علیرضا خدادادپور نوه حاج ماشاء الله با بیان اینکه ثمره خدمت به امام حسین (ع) برای پدربزرگم این بود که در لحظات مرگ نیز شیرینی خدمت گزاری به ارباب بی کفن را چشید، گفت: خیلی دوست داشتیم که بتوانیم مجالس را همانند سال‌های قبل از شیوع کرونا برگزار کنیم؛ اما امسال هم برای حفظ سلامتی مردم  این جلسه را به فضای مجازی منتقل کرده ایم و عزاداران حسینی می توانند این مراسم را از این طریق دنبال کنند.

نوه حاج ماشاء الله دادخدازاده

او افزود: امیدواریم به یاری خداوند در سال‌های آینده با ازبین رفتن کرونا، دوباره شاهد حضور پرشور عاشقان اباعبدالله الحسین (ع) در این خانه باشیم.

چراغ روضه های حسینی پرفروغ تر از همیشه 

 گرچه دل ها و قلب ها  همیشه جایگاه عاشقان به ثارالله و یارانش است؛ اما  نبود پرشور عزاداران حسینی در خانه های بانیان روضه های خانگی سنگین است و آن ها نیز به احترام کادر درمان، برای بهره بردن عاشقان ارباب (ع) از مراسم هر ساله، شیوه های دیگری را به کار می برند.

 همچنین در جای جای ایران و کرمان چراغ روضه های خانگی در جمع کوچک خانواده ها نیز خاموش نشده است. 

خانه های حسینی

گویا امسال خیابان ها و پارک ها هم فرصت یافتند تا صحنه نمایش عشق و دلدادگی  عاشقان به سالار شهیدان و عمه سادات باشند. 

گرچه چند سال است کرونا رنگ روضه ها به خصوص در منازل حسینی را تغییر داده است؛ اما نوای یاحسین (ع) و با ارباب بودن، کمرنگ نشده و  این روایت زیبا برای همیشه تاریخ کاربردی است که قالَ رَسُولُ اللّهِ (ص): «اِنَّ لِقَتْلِ الْحُسَیْنِ (ع) حَرارَةً فى قُلُوبِ الْمُؤمنینَ لا تَبْرُدُ اَبَداً.» پیامبر اکرم (ص) فرمود: «براى شهادت حسین(ع)، حرارت و گرمایى در دل هاى مؤمنان است که هرگز سرد و خاموش نمی‌شود.» (جامع احادیث الشیعه، ج ۱۲، ص ۵۵۶)

گزارش از معصومه یحیی زاده 

انتهای پیام/ م 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۴ ۰۷ مهر ۱۴۰۰
ممنون از گزارش زیبا و خواندنی شما
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۸ ۰۱ مهر ۱۴۰۰
سلام

باتشکر

جنبه های تاریخی و توصیفی گزارش
و
جامع بودن و جذاب بودن
.از ساخصهای ویژه گزارش شما بود

سوژه هم به روز و خوب بود
وقت زیادی گذاشتید و هرچه بگذرد
اهمیت گزارش بیشتر میشود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۹ ۳۱ شهريور ۱۴۰۰
با سلام
مطلب خیلی مفیدی بود.
Iran (Islamic Republic of)
عبدی
۱۶:۵۳ ۲۷ شهريور ۱۴۰۰
جزاکم الله خیرا
بسیار زیبا و دلنشین بود
ان شاالله از این ظرفیت بالای مجالس اهلبیت به نحو احسن استفاده کنیم، با این سرمایه ی عظیم ارادت و محبت به گلشن مودت قدم بگذاریم و پیرو وشیعه ی راستین ائمه ی اطهار علیهم السلام باشیم.
Iran (Islamic Republic of)
نادری
۰۰:۱۷ ۲۳ شهريور ۱۴۰۰
خیلی جامع و کامل بود تشکر از سر کار خانم یحیی زاده با ثبت گزارشات بسیار مفید و عالی
United States of America
ناشناس
۲۳:۰۶ ۲۲ شهريور ۱۴۰۰
خانه خوشرو بسیار عالیه
Iran (Islamic Republic of)
محمد تینونی
۱۷:۳۴ ۲۲ شهريور ۱۴۰۰
خداوقت و خسته نباشی به شما
اجر شما اباعبدالله علیه السلام
Iran (Islamic Republic of)
مجد
۱۵:۱۲ ۲۲ شهريور ۱۴۰۰
اجرتون با حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام
بسیار عالی،خداقوت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۴ ۲۲ شهريور ۱۴۰۰
عالیه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۴ ۲۲ شهريور ۱۴۰۰
عالیه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۴ ۲۲ شهريور ۱۴۰۰
چقدر این گزارش لذت بخش بود
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۲:۱۰ ۲۲ شهريور ۱۴۰۰
درود برشما بسیار زیبا و جامع بود
امیدوارم هرچه زودتر این ویروس تمام بشه و بشه در این مجالس باشکوه حضورداشت و عزاداری کرد.
Iran (Islamic Republic of)
حسینی
۱۱:۳۳ ۲۲ شهريور ۱۴۰۰
بسیار گزارش جذاب و کاملی هست، دستمریزاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۴ ۲۲ شهريور ۱۴۰۰
بسیار عالی اجرتون با سیدالشهداء
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۰ ۲۲ شهريور ۱۴۰۰
بسیار عالی و محتوای جذاب
آخرین اخبار