حسن‌لی:

برگزاری برنامه‌های یادروز حافظ امسال هم در بستر مجازی است/اعطای نشان درجه یک علمی در روز بزرگداشت

مدیر مرکز حافظ‌شناسی گفت: ما هنوز گرفتار همه‌گیری بیماری کرونا هستیم و برای رعایت سلامت عزیزان همراه، ناچار به برگزاری برنامه‌های یادروز به‌صورت مجازی شده‌ایم.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، کاووس حسن‌لی، مدیر مرکز حافظ‌شناسی با اشاره به ویژه‌برنامه‌های مرکز حافظ‌شناسی در یادروز حافظ، اظهار کرد: امسال هم بسیاری از برنامه‌های یادروز حافظ با تأثیرپذیری از شرایط ویژه‌ کرونایی برگزار می‌شود.

او تصریح کرد: ما هنوز گرفتار همه‌گیری بیماری کرونا هستیم و برای رعایت سلامت عزیزان همراه، ناچار به برگزاری برنامه‌های یادروز به‌صورت مجازی شده‌ایم.

دبیر علمی بیست‌ و پنجمین یادروز حافظ افزود: به‌ مناسبت یادروز حافظ برنامه‌های گوناگون در سراسر کشور و در کشور‌های مختلف دیگر برگزار می‌شود. در شیراز، شهر حافظ هم نهادها، انجمن‌ها و ادارات مختلف برنامه‌های متنوعی را پیش‌بینی کرده‌اند.

او اظهار کرد: مرکز حافظ‌شناسی که در واقع مجموعه‌ای از عاشقان فرهنگ و ادب و دوستداران حافظ بزرگ را از سراسر جهان با هم پیوند می‎‌دهد، سال‌ها تلاش کرده است تا چراغ حافظ و حافظ‌شناسی را در همه‌ روز‌ها و در سرتاسر سال روشن نگه بدارد.

کاووس حسن‌لی، مدیر مرکز حافظ‌شناسی

حافظ و هنر موضوع علمی یادروز حافظ ۱۴۰۰

او بیان کرد: مرکز حافظ‌شناسی هر سال موضوعی را برای برنامه‌های علمی یادروز حافظ اعلام می‌کند و از حافظ‌پژوهان و دوستداران حافظ می‌خواهد که در پیوند با آن موضوع به پژوهش بپردازند و حاصل بخشی از این پژوهش‌ها در مراسم علمی یادروز حافظ ارائه می‌شود.

حسن‌لی ادامه داد: موضوع برنامه‌های علمی یادروز حافظ سال ۱۴۰۰ که از شش‌ماه پیش رسما اعلام کردیم، «حافظ و هنر» است.

استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز در ادامه به تشریح مفهوم هنر پرداخت و گفت: می‌دانیم که مفهوم هنر در متون گذشته‌ فارسی با آنچه امروزه هنر (در معنای Art) نامیده می‌شود، متفاوت است. هنر در کاربرد گذشته‌ی خود طیفی از معنا‌های گوناگون را در بر می‌گرفت و بازمی‌نمود. مفاهیمی مانندِ فضیلت، دانایی، استعداد، معنویت و مانند آن. در فراخوان اولیه اعلام شده بود که پژوهش‌های امسال برای سخنرانی می‌تواند در یکی از این زیرشاخه‌های سه‌گانه صورت بگیرد: یکی بررسی مفهوم‌شناسانه‌ی هنر در اندیشه‌ی حافظ، دیگری شیوه‌های بیان هنری حافظ و سوم بهره‌ی هنر‌های گوناگون از شعر و اندیشه‌ حافظ.

حسن‌لی اظهار کرد: این موضوع با استقبال هنرمندان پژوهشگر مواجه شده و امسال سخنران‌ها عموما از اهالی هنرند.

سخنرانی‌های علمی‌هنری یادروز حافظ

مدیر کرسی پژوهشی حافظ در ادامه به بیان ویژه‌برنامه‌های حافظ پرداخت و گفت: برنامه‌های علمی یادروز امسال از روز بزرگداشت مولانا (هشتم مهر)، با سخنرانی محمدیوسف نیری، استاد دانشگاه شیراز، با عنوان «مولانا و حافظ: میناگران سلوک الهی»، آغاز شد تا بر پیوند این دو شخصیت بلندپایه در ادبیات متعالی جهان تأکید شود.

او ادامه داد: سخنرانی‌های علمی بیست‌ و پنجمین یادروز حافظ با دو سخنرانی در مراسم اختتامیه جشنواره‌ داستانی حافظ (۱۸ مهرماه، ساعت ۲۰)، ادامه می‌یابد که عبارتند از: سخنرانی دکتر سعید حسام‌پور با عنوان «جهان روایت و شعر حافظ» و دکتر اصغر دادبه با موضوع «حافظ شاعری اندیشمند؛ آراسته به چندین هنر».

مدیر مرکز حافظ‌شناسی گفت: دیگر سخنرانی‌های علمی‌هنری یادروز حافظ، در روز‌های ۲۱ تا ۲۳مهر، هر شب ساعت ۲۰ تا ۲۲ به‌ صورت مجازی ارائه می‌شود و بیش‌تر، هنرمندان پژوهشگر در این برنامه‌ها درباره‌ وجوه مختلف شعر حافظ سخنرانی می‌کنند.

مدیر مرکز حافظ‌شناسی، اضافه کرد: در برنامه‌های علمی‌ - هنری امسال، غلامحسین امیرخانی، استاد برجسته‌ خوشنویسی ایران با گفت‌وگویی صمیمی، با عنوان «حسنت به اتفاق ملاحت جهان گرفت»؛ بهروز غریب‌پور (نویسنده، طراح و کارگردان) با موضوع «پنج دشواری در راه نوشتن اپرایی براساس زندگی دراماتیک حافظ»، علی‌اصغر تجویدی، استاد نگارگری با موضوع «رابطه‌ی شعر حافظ و نگارگری در دوره‌های مختلف»،  امیر اثنی‌عشری، خواننده و مدرس آواز با موضوع «نگاهی آماری به تاریخچه‌ استفاده از غزل سعدی و حافظ در موسیقی آوازی»؛ محمدرضا امینی، دانشیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز: با موضوع «از نقاشی تا سینما: نگاهی به گستره‌ ایماژ در شعر حافظ»؛ محمدرضا خالصی، عضو هیأت‌علمی جهاد دانشگاهی با موضوع «بهره‌گیری هنری حافظ از واژگان قرآنی»؛ آقای مهدی عظیم‌پور، استاد خوشنویسی با موضوع «هم‌سویی فرم خط با معنی شعر در اشعار حافظ باتوجه به رسم‌الخط زمانه‌ی او»؛ آقای علی قصرالدشتی، استاد مجسمه‌ساز، با موضوع «دشواری‌های ساخت مجسمه‌ای از حافظ»؛ علی‌اصغر میرزایی‌مهر، عضو هیأت‌علمی دانشکده‌ هنر و معماری دانشگاه علم و فرهنگ با موضوع «از فرود تا فراز تصویرگری اشعار حافظ» و آقای فرهاد نصیری شیرازی، استاد خوشنویسی با موضوع «بهره‌ هنرمندان خوشنویس از شعر حافظ» سخنرانی خواهند داشت.

آغاز انتشار طرح حافظ و هنرمندان در ویژه‌برنامه‌های یادروز حافظ

حسن‌لی بیان کرد: در کنار سخنرانی‌های علمی یادروز حافظ، در طرحِ «حافظ و هنرمندان»، هنرمندانی از رشته‌های مختلف، خاطرات خود یا احساس شخصیشان را از حافظ و شعر او در قالب ویدئو‌های کوتاه برای ما بیان کرده‌اند که آن‌ها نیز آرام آرام منتشر خواهد شد.

او ادامه داد: در یادروز امسال، از طرح «حافظ و هنرمندان» نیز در خدمت استادان نامداری همچون فرهاد فخرالدینی و کیوان ساکت (در حوزه‌ موسیقی)، علی شیرازی و یدالله کابلی (در حوزه‌ خوشنویسی) و محمدعلی سجادی و قطب‌الدین صادقی (در حوزه‌ سینما و نمایش) هستیم. بعد از یادروز هم، فیلم‌های هنرمندان دیگر، به‌تدریج از صفحه‌ رسمی مرکز حافظ‌شناسی منتشر خواهد شد.

آرامگاه حافظ

آیین پایانی جشنواره داستانی حافظ و اعلام برندگان

مدیر کرسی پژوهشی حافظ در ادامه بیان ویژه‌برنامه‌های یادروز حافظ امسال، به اختتامیه جشنواره داستانی حافظ اشاره کرد و گفت: یکی از اقدامات مرکز حافظ‌شناسی در بیست‌ و پنج سالگیِ فعالیت‌هایش، برگزاری جشنواره‌ داستانی حافظ در سال ۱۴۰۰ بود. کرسی پژوهشی حافظ در مرکز حافظ‌شناسی، برای هم‌سخنی نسل امروز با شعر حافظ، برنامه‌های متنوعی دارد که جشنواره‌ داستان‌نویسی با موضوع حافظ یکی از همین برنامه‌هاست.

دبیرعلمی جشنواره داستانی حافظ بیان کرد: مقدمات این جشنواره از یک سال پیش آغاز شد و با انتشار متن فراخوان ادامه یافت. در بازه‌ زمانی تعیین شده، یعنی تا ۱۵ مردادماه که مهلت ارسال آثار به پایان رسید، مجموعا ۳۲۰ نفر با ارسال داستان‌های خود به دبیرخانه، در این جشنواره شرکت کردند و آثارِ رسیده برای داوری به گروه داوران سپرده شد و داوران در طول دو ماه با خواندن آثار و تشکیل جلسات نتیجه‌ نهایی را اعلام کرده‌اند که در مراسم اختتامیه‌ جشنواره به اطلاع همگان خواهد رسید.

مدیر مرکز حافظ‌شناسی گفت: یکی دیگر از فعالیت‌های مرکز حافظ‌شناسی رصدِ فعالیت‌های حافظ‌پژوهان در سراسر جهان، و ارزیابی این فعالیت‌هاست تا در حدِ مقدورات خود، فعالیت حافظ‌پژوهان برجسته را قدر بداند و ارج بنهد.

او ادامه داد: یکی از جوایزی که در واقع بالاترین سطح جوایز مرکز حافظ‌شناسی است، جایزه‌ نشان درجه‌ یک علمی‌ است که تا کنون به پنج نفر از حافظ‌پژوهان اهدا شده است: ۱. فوشه‌کور از فرانسه، ۲. جیووانی درمه از ایتالیا و استادان ۳. بهاءالدین خرمشاهی، ۴. دکتر سلیم نیساری و ۵. سعید حمیدیان از ایران.

حسن‌لی تصریح کرد: امسال نیز با بررسی‌هایی که انجام گرفت و با استعلام از صاحب‌نظران متخصص، تصمیم گرفته شد، مرکز حافظ‌شناسی ششمین نشان درجه‌ یک علمی حافظ‌شناسی را به یکی از استادانِ فعال و مترجمان غیرایرانی دیوان حافظ اهدا کند که در مراسم اهدای نشان، ایشان را معرفی خواهیم کرد. مراسم اهدای نشان روز بیستم مهرماه ۱۴۰۰ ساعت ۱۶:۳۰ برگزار خواهد شد.

مدیر مرکز حافظ‌شناسی، ضمن سپاسگزاری از همه‌ اعضای ستاد یادروز حافظ، همگان را برای دیدن و شنیدن برنامه‌های امسال از دو بستر مجازی ابر دراک: https://derak.cloud/hafez و صفحه رسمی مرکز حافظ‌شناسی در اینستاگرام hafezstudiescenter@ دعوت کرد.

ویژه‌برنامه‌های مرکز حافظ‌شناسی در بیست‌ و پنجمین یادروز حافظ (مهر۱۴۰۰)

ردیف

عنوان برنامه

تاریخ

ساعت

برنامه‌ نخست

نشست مولانا و حافظ؛ میناگران سلوک الهی

با سخنرانی دکتر محمدیوسف نیری

(به‌صورت مجازی)

۷مهر ۱۴۰۰

۱۸:۳۰

برنامه دوم

آیین پایانی جشنواره داستانی حافظ و تقدیر از برندگان (به‌صورت مجازی)

۱۸مهر ۱۴۰۰

۲۰ تا ۲۲

برنامه سوم

آیین گرامیداشت حافظ‌پژوه غیرایرانی

(اعطای نشان درجه یک علمی حافظ‌شناسی، ازسوی مرکز حافظ‌شناسی)

(به‌صورت مجازی)

۲۰مهر ۱۴۰۰

۱۶:۳۰

 

برنامه چهارم

سخنرانی‌های نشست نخست علمی هنری

(به‌صورت مجازی)

۲۱مهر ۱۴۰۰

۲۰ تا ۲۲

برنامه پنجم

سخنرانی‌های نشست دوم علمی هنری

(به‌صورت مجازی)

۲۲مهر ۱۴۰۰

۲۰ تا ۲۲

برنامه ششم

سخنرانی‌های نشست سوم علمی هنری

(به‌صورت مجازی)

۲۳مهر ۱۴۰۰

۲۰ تا ۲۲

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۲ ۱۲ مهر ۱۴۰۰
ممنون از اطلاع رسانی
آخرین اخبار