رئیس سازمان کتابخانه‌های آستان قدس رضوی:

کتابخانه آستان قدس رضوی میان ۵ کتابخانه معتبر دنیا قرار می‌گیرد

رئیس سازمان کتابخانه‌های آستان قدس رضوی گفت: با پیگیری سازمان کتابخانه‌های آستان قدس رضوی، کتابخانه آستان قدس در سه سال آینده جزو پنج کتابخانه معتبر دنیا خواهد شد.

به گزارش  باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، حجت‌الاسلام سیدجلال حسینی رئیس سازمان کتابخانه‌ها موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در نشست خبری هفته کتاب و کتابخوانی که در تالار شیخ طوسی بنیاد پژوهش‌های آستان قدس رضوی برگزار شد، گفت: کتابخانه آستان قدس رضوی یکی از کتابخانه‌های مطرح دنیای اسلام بوده و در بخش‌هایی نیز در دنیا مجموعه‌ای منحصر به فرد به حساب می‌آید و در فهرست کتابخانه‌های مطرح دنیا از آن نام برده شده است.

او افزود: این کتابخانه بزرگترین آرشیو تاریخ شفایی شهری را داراست و قدیمی‌ترین سند آرشیوی در ایران را در اختیار دارد. در حال حاضر ۲ میلیون نسخه از ۳۳ هزار نشریه قدیمی و جدید موجود در کشور در این کتابخانه قرار دارد. همچنین این کتابخانه دارای بیش از ۱۴۰ میلیون نسخه دیجیتال از این نشریات است.

رئیس سازمان کتابخانه‌ها موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی ادامه داد: برنامه ما رسیدن به جایگاه مرجعیت علمی در کشور و منطقه و قرار گرفتن در ردیف پنج کتابخانه معتبر دنیاست. برنامه‌ریزی این مجموعه نیز این است که ظرف سه تا پنج سال آینده به یکی از معتبرترین مراکز استنادی کشور و منطقه تبدیل شویم.

حجت الاسلام حسینی با بیان اینکه کتابخانه آستان قدس رضوی رویکرد‌های تحولی را در حوزه کتاب و کتابخوانی دنبال می‌کند، بیان کرد: علاوه بر این گسترش ارتباطات به عنوان یکی از رویکرد‌های کتابخانه آستان قدس رضوی، یکی از دستاورد‌های این مجموعه در بخش بین‌الملل است.

او با اشاره به تاثیرات کرونا بر فعالیت این مجموعه تصریح کرد: کرونا برای کتابخانه آستان قدس رضوی یک فرصت شد، چون توانستیم طی ۲ سال اخیر در فضای مجازی پنج میلیون مخاطب جذب کنیم. در ایام شیوع کرونا راه‌اندازی خدمات ارسال مقالات در شبکه‌های اجتماعی و همچنین شکل‌گیری سامانه خدمات امانت دیجیتال از اقدامات ابتکاری مجموعه کتابخانه آستان بود. بر همین اساس منابع الکترونیکی ۱۲ هزار کتاب فارسی و عربی در اختیار پژوهشگران قرار گرفت. همچنین در راستای تحقق شعار هر خانه یک کتابخانه رضوی راه اندازی و ارائه خدمات ارسال رایگان نیز در این مدت تحت پیگیری قرار گرفت.


بیشتر بخوانید


رئیس سازمان کتابخانه‌ها موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی

رئیس سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی تاکید کرد: بیش از ۳۰ پایگاه تخصصی در کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی ایجاد شده که این تعداد طی سه سال آینده به ۵۰ پایگاه افزایش خواهد یافت.

حجت الاسلام حسینی با اشاره به افزایش کمی و کیفی ایستگاه‌های مطالعه در این مجموعه اظهار کرد: با راه‌اندازی ۱۸ ایستگاه مطالعه نسخ خطی در موسسات و مراکز علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی دسترسی به متن کامل بیش از ۴۰ هزار نسخه خطی امکان‌پذیر شده و این تعداد همچنان در حال افزایش است. علاوه بر این در بخش نشر دیجیتال بیش از ۶۰ هزار نسخه قدیمی در پایگاه‌های تخصصی مجموعه ایجاد شده که مربوط به دوره‌های قاجار، پهلوی و عصر حاضر است. این نسخه‌ها به زبان‌های مختلف ترجمه شده است. در حال حاضر۲۰۰ مرکز علمی و تحقیقاتی از طریق کتابخانه دیجیتال آستان قدس از اشتراک سازمانی برخوردار هستند.

او افزود: راه‌اندازی سامانه تعاملی پژوهشگران، راه‌اندازی سامانه آگاهی‌رسان و در دسترس قراردادن اطلاعات منطبق با حوزه پژوهشگران از دیگر اقدامات کتابخانه آستان قدس رضوی است. همچنین پایگاه تخصصی امام رضا (ع) در آینده‌ای نزدیک در کتابخانه آستان قدس رضوی راه‌اندازی می‌شود.

رئیس سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی ادامه داد: ایجاد شبکه آرشیوی میان بقاع متبرکه و دیجیتال‌سازی نسخ خطی کتابخانه‌های کشور‌های اسلامی که در مورد امام رضا (ع) نگاشته شده نیز در دست انجام است. همچنین در راستای گسترش و تعمیق تعاملات تاکنون ۲۰ تفاهم‌نامه در سطح ملی و پنج تفاهم‌نامه در سطح بین‌المللی امضا شده که از این طریق کتابخانه آستان قدس با کتابخانه‌های مطرح دنیا، به ویژه کتابخانه‌های جهان اسلام، ارتباط دارد.

حجت الاسلام حسینی با بیان اینکه توجه به مناطق محروم جزو اولویت‌های آستان و از راهبرد‌های آن است، بیان کرد: به این منظور ۱۰۰ هزار متر مربع فضای مطالعاتی در نقاط محروم استان و کشور توسط کتابخانه آستان قدس رضوی ایجاد شده است.

احداث کتابخانه‌های ویژه کودکان و بانوان

او ایجاد ایستگاه مطالعه دیجیتال در ۴۰ منطقه محروم را از دیگر اقدامات این مرکز برشمرد و تصریح کرد: توسعه مراکز و فعالیت‌ها برای مخاطبان خاص، محققان، بانوان و کودکان از دیگر برنامه‌هایی است که مجموعه دنبال می‌کند. در این راستا ساختمان کتابخانه مسجد جامع گوهرشاد که برای بانوان طراحی شده نیز طی ۲ سال آینده به بهره‌برداری خواهد رسید.

رئیس سازمان کتابخانه‌ها موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی تاکید کرد: ایجاد کتابخانه تخصصی کودک نیز از دیگر اقدامات در دستور کار کتابخانه آستان قدس است. همچنین طی این مدت ۴۲ هزار نسخه کتاب کودک در مخزن چاپی در اختیار محققان قرار گرفت. برگزاری نمایشگاه‌های مخصوص کودکان در سال‌های اخیر از دیگر مواردی است که در راستای آشنایی کودکان و نوجوانان با کتاب و کتابخوانی انجام شده است.

حجت الاسلام حسینی اظهار کرد: مجموعه آستان قدس در ۲ سه سال اخیر هفت کتابخانه احداث کرده است. امروز و همزمان با هفته کتاب و کتابخوانی تعدادی کتابخانه در حال راه اندازی است.

او با اشاره به موضوع توسعه کتابخانه آستان قدس افزود: مخازن جدید آستان قدس رضوی به مساحت ۹۰۰۰ متر مربع تا پایان سال به بهره‌برداری خواهد رسید.

انتهای پیام//ف.ب

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.