در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان مطرح شد؛

موانع پیش روی صادرات قیر از مسیر ترکیه/ سهم ایران از کیک تجارت جهانی قیر کم شد

عضو انجمن قیر ایران گفت: مانع ایجاد شده پیش روی صادرات قیر ایران از مسیر ترکیه باعث از بین رفتن بخشی از بازار جهانی شرکت‌های قیرسازی شده است.

مسعود مؤذن عضو انجمن قیر ایران در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره مشکلات ایجاد شده در خصوص صادرات قیر ایران از مسیر ترکیه بیان کرد: در این مورد به طور دقیق نمی‌دانیم که چه اتفاقی رخ داده، اما از نگاه تولیدکننده،  تمام بازار شمال و شمال غرب کشور از دست حدود ۳۳ شرکت قیرساز در آذربایجان‌های شرقی و غربی رفته است.

او افزود: طبق قانونی که در ترکیه به تصویب رسیده، وزارت تجارت این کشور، واردات قیر به ترکیه از همه کشور‌ها را ممنوع کرده، اما طبق یک بند که در همان قانون وجود دارد، یک کمیسیون با پیشنهاد وزارت تجارت ترکیه، می‌توانست استثنا هم قائل شود. بنابراین، این مسئله نیاز به رایزنی‌های اقتصادی مسئولان با ترکیه ای‌ها دارد، اما اکنون می‌بینیم که صادرات قیر از عراق به ترکیه انجام می‌شود. برای ما جای سوال است که چرا از عراق باشد و از ایران نباشد؟

مؤذن گفت: علاوه بر این، از ترانزیت قیر ایران به کشور‌هایی مانند یونان و گرجستان از مسیر ترکیه نیز جلوگیری شده است. مسئله بعدی این است که بازار شرکت‌های حمل و نقل داخل از مسیر ترانزیت قیر نیز مختل شد، اما نکته جالب توجه این است که قیرسازان عراقی، از دو مسیر قیر خود را به ترکیه صادر می‌کنند؛ یکی از مسیر کردستان عراق و دیگری از مسیر ایران.

او تاکید کرد: این حمل و نقل قیر عراقی، با شبکه حمل و نقل عراق یا ترکیه انجام می‌شود، نه ایران؛ این در حالی است که شبکه حمل و نقل آن‌ها، در داخل ایران از سوخت یارانه‌ای ما استفاده می‌کنند. یعنی حدود ۲۰۰ میلیون دلار صادرات قیر ایران به ترکیه بوده که تقریبا از اوایل دوره کرونا، این رقم از بین رفته است.


بیشتر بخوانید:


دیپلماسی اقتصادی ضعیف عمل می‌کند

این عضو انجمن قیر ایران درباره پیگیری‌های انجام شده از سوی تولیدکنندگان برای رفع این مشکل بیان کرد: با وابسته تجاری ایران در ترکیه برای این مسئله دیدار و نامه نگاری کردیم، جلساتی در سازمان توسعه تجارت در این زمینه نیز برگزار شد. همچنین با سفارت ترکیه در ایران نیز نامه نگاری و جلسه برگزار شد، اما آن‌ها نیز تاکید می‌کردند که این مسئله به کاردار ایران در ترکیه و سفارت تجارت این کشور ارتباط پیدا می‌کند که مجددا با آن‌ها نیز نامه نگاری کردیم. ضمن این که با معاون وزارت امور خارجه و حتی آقای جهانگیری (معاون اول دولت گذشته) نامه نگاری شد، اما متاسفانه تاکنون اتفاق خاصی نیفتاده است.

او اضافه کرد: به نظر می‌رسد از آن جا که قیر عراقی به واسطه کیفیتش در مقایسه با قیر ایرانی ارزان‌تر است، ترکیه و یونان با وارد کردن قیر عراقی، ضمن استفاده داخلی، صادرات قیر را هم انجام می‌دهند یعنی یک کسب و کاری را از این ناحیه به وجود آورده اند. بنابراین، کار دیگر در دست تولیدکنندگان نیست و باید از طریق وزارت امور خارجه و کاردار بازرگانی یا اقتصادی آن پیگیری شود. در غیر این صورت، به همین شکل ادامه خواهد یافت.

مؤذن همچنین با بیان این که تا سال ۸۲ تولید قیر توسط وزارت نفت انجام می‌شده، اما از آن سال به بعد، با ورود بخش خصوصی به بازار قیر، وزارت نفت به طور کامل از این مسئله کنارگیری کرده است، گفت: اکنون بیش از ۱۰۰ شرکت در زمینه تولید قیر فعال شده اند یعنی هزینه‌های بسیار هنگفتی در این حوزه انجام شده و دولت که بخش خصوصی را دعوت به انجام این کار کرده تا تولید ناخالص ملی را افزایش دهد، باید از فعال باقی ماندن این سرمایه گذاری‌ها استقبال کند.

او بیان کرد: هم اکنون ایجاد یک آزمایشگاه برای صنعت قیر، حدود ۱۰ تا ۱۱ میلیارد تومان هزینه دارد و این فقط بخش کوچکی از سرمایه‌گذاری انجام شده برای یک کارخانه قیر است؛ بنابراین، صنعت قیر باید ماندگار بماند. طی ۱۵ سال گذشته، حدود ۱۳ میلیون تن به مصرف جهانی قیر اضافه شده و ما اگر بخواهیم که تولیدکننده‌ها را اینگونه اذیت کنیم یا با اجرای نادرست قوانینی مثل قانون قیر تهاتری که با اهداف خود مغایر است، سبب از بین رفتن نقدینگی آن‌ها شویم، سهم خود را از کیک بازار جهانی قیر از دست خواهیم داد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۴ ۲۶ آبان ۱۴۰۰
با سلام ابتدا باید قوانین صادرات را برای تولید کننده اصلاح کنند و بعد دنبال دلیل صادرات کم باشن با هر تولید کننده ای که صحبت میشه میگن ما برای صادرات اظهار نمی کنیم و قیمت داخلی با 9درصد ارزش افزوده را اعلام می کنن و از بورس کالا هم باید خریداری بشه که مشکلات زیادی داره متاسفانه قوانین فعلی دست و پا گیره و صادر کننده ایرانی هم از عراق خرید می کنه و صادر می کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۹ ۲۵ آبان ۱۴۰۰
متاسفانه از یه طرف قوانین دست و پاگیر وازطرفی مسئولین بی دانش (نمیدانم این کلمه را چگونه توصیه کنم شایدکمبود آی کیو ویا هوش کاری) مثلا ما شناوری داریم که برگه خروجی برای دوبی امارات گرفته شده و شناور در مسیر حرکتش بندر تحویل کالا عوض شده به خارگ مسولین سازمان بنادرکه این مدرک را با گمرک مربوطه در عسلویه صادر کرده اند حرفی ندارن گمرک محترم خارک گفته که محددا شناور برگردد و این برگه خروجی را عوض کند یعنی کشتی ۱روز دریانوردی معکوس کند سو خت استهلاک که هیچ مجدا هزینه کارگزار و غیره پرداخت کند ،بهشون هم میگی این کشتی تجارتی است و صاحب کالا ممکن است بدلیل شرایط خاص بندر تحویل را عوص کند گوششان بدهکار نیست،در کیس بالا هم علت این نابسامانی های ما در کشور وجود همین افراد است و متاسفانه انعطاف لازم را ندارن و باعث عقب افتادن ما از بسیاری از کشورها میگردد.اخیرا در مجلس قوانین تصویب شد که بسیاری از این قوانین دست و پا گیربرای موافقت اصولی تولید حذف شدن ولی مسئله ای که مهم می باشد کماکان وجود دارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۰ ۲۵ آبان ۱۴۰۰
به جهنم که سهم ما از صادرات قیر کم شد چیمون مثل بقیه کشورهاست که صادرات کارامون درست باشه مملکت نابود شده دیگه تحمل مردن خم داره تموم میشه
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۱۰:۳۹ ۲۵ آبان ۱۴۰۰
الحمدا... همچی صادر میکنید و دایم از بی پولی مینالید // پس این پولها کجا میره ؟؟
Iran (Islamic Republic of)
reza
۰۹:۳۵ ۲۵ آبان ۱۴۰۰
ایران هم باید مقابله به مثل کند مجلس می تواند واردات اجناس ترکیه ای را محدود کند
Iran (Islamic Republic of)
reza
۰۹:۲۵ ۲۵ آبان ۱۴۰۰
چرا ایران ورود پارچه و لباس از ترکیه را ممنوع نمی کند
لااقل مجلس یک فکری بکند
United States of America
ناشناس
۰۷:۳۱ ۲۵ آبان ۱۴۰۰
شماها بجای اینکه رو به قاچاق و خام فروشی در قیر بیاورید بصنایع تکمیلی بپردازید و بعد اقدام به صادرات بفرمایید و خام فروشی و قاچاق فروشی خودش خیانت محسوب میشه و بجای 200 میلیون دلار 200 میلیارد دلار عاید مملکت میشه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۸ ۲۵ آبان ۱۴۰۰
در عوض اورانیوم غنی میکنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۴ ۲۵ آبان ۱۴۰۰
کاملاً روشن است که ترکیه برای آمریکا خوش رقصی می کند هیچ علت دیگری نمی تواند داشته باشد اما تأسف بار تر اینکه چرا ایران به کامیونهای عراق و ترکیه سوخت سوبسید دار می دهد این که دست خود ایران است ، این را چرا ؟؟؟ مردم حق دارند از مسئولین مربوطه باز خواست کنند ، مجلس انقلابی کجا خوابش برده ؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
محمد ت
۰۷:۱۶ ۲۵ آبان ۱۴۰۰
نرکیه بهترین کا را انجام میده تا ما اول کشور خود را قیرپاشی کنیم و چاله و چوله های کوچه و خیابان و جاده را ترمیم کنیم بعد به فکر صادرات باشیم از جیب بری دست بردارید کمی خجالت هم خوب چیزیه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۳۹ ۲۵ آبان ۱۴۰۰
قیر ها را بدهید شهرداری ها تا خیابانها وجاده ها کوچه ها را اسفالت کنند
United States of America
HOSSEIN
۰۳:۲۳ ۲۵ آبان ۱۴۰۰
خدا کنه این حق درست نباشه چون نشون میده ما مثل کبک سر به زیر برف داریم اونجا مون رو مرتب ناخونک نزنند و ما …..
Iran (Islamic Republic of)
محمد.ن.ک
۰۰:۴۵ ۲۵ آبان ۱۴۰۰
سهم ایران تو صادرات چه چیزی کم نشد که تو قیر کم شد؟؟؟؟
به جهنم
بخدا اگه سنگ و خاک و نفت و گاز و آب و برق و هوا و ....صادر کنند وضع معیشت ملت تغییر نمی کند.
پس به درک که صادرات قیر کم شد
آخرین اخبار