قیمت واقعی برنج در بازار باید چقدر باشد؟/ مشکلات پس از تولید؛ بازار برنج را متشنج کرد

در هفته‌های اخیر قیمت هر کیلو برنج ایرانی برخی برندها تا ۸۰ هزار تومان هم در بازار رسیده است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان؛ از ابتدای سال بازار برنج بارها دچار نوسانات شد که در اوایل مهر ماه با رسیدن قیمت هر کیلو برنج به مرز ۵۰ هزار تومان به اوج خود رسید. هر یک از مسئولان و فعالان بازار دلایل خاص خود را برای این نابه سامانی‌ها مطرح کردند، اما آنچه حائز اهمیت است، این است که افزایش حدود ۲ برابری قیمت در بازه زمانی ۶ ماهه نتیجه‌ای جز کوچک شدن سفره خانوار یا حذف این‌ محصول از سبد مصرفی در بر ندارد.

گرچه شرایط خشکسالی و کم بارشی نسبت به دوره نرمال، اُفت ۱۸ تا ۲۰ درصدی تولید را به همراه داشت، اما به سبب ذخایر برنج های وارداتی در انبار و تامین کسری نیاز کشور از طریق واردات، این موضوع نباید عامل التهاب بازار شود، هر چند انجمن واردکنندگان برنج کمبود، تناقض در آمار تولید برنج و بی توجهی به هشدارهای کاهش دوره ممنوعیت را دلیل اصلی گرانی تلقی می‌کند.

این پایان ماجرا نیست؛ چرا که در هفته‌های اخیر قیمت هر کیلو برنج ایرانی برخی برندها تا ۸۰ هزار تومان هم در بازار رسیده که این موضوع با واکنش بسیاری از خانوارها در شرایط فعلی اقتصاد مواجه شده است، چرا که افزایش چندبرابری قیمت از ابتدای سال هیچ منطق اقتصادی جز سودجویی، دلال بازی و ضعف در نظارت‌ها ندارد، کما اینکه انجمن تولیدکنندگان، بسیاری از دست اندرکاران بخش کشاورزی و کارخانه داران شمال حداکثر قیمت برنج کیفی بدون خرده را ۴۷ هزار تومان اعلام می‌کنند که با این وجود جای این سوال  مطرح است که بر مبنای چه هزینه‌ای اختلاف قیمت برنج در بازار تهران و شمال باید ۳۳ هزار تومان باشد.

حال به سراغ مسئولان ذی ربط می‌رویم تا درباره علل گرانی برنج طی ماه‌های اخیر، میزان تولید و واردات و راهکار پایان دادن به نابه سامانی های بازار به منظور جلوگیری از حذف این محصول از سبد مصرفی خانوار با خبر شویم:

اختلاف ۷۵ درصدی قیمت واقعی برنج با بازار در سایه سودجویی دلالان

محمد جواد خاکزاد مشاور نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان،گفت : در حال حاضر هر کیلو برنج کیفی در کارخانه‌های شمال ۴۵ تا ۴۶ هزار تومان است که حداکثر با قیمت ۵۰ هزار تومان باید به دست مصرف کننده برسد.

او اختلاف ۷۰ تا ۷۵ درصدی نرخ واقعی برنج با بازار را ناشی از سودجویی دلالان و واسطه گران اعلام کرد و گفت: در خصوص تولید برنج مشکلی نداریم و تنها ضعف در نظارت‌ها موجب شده تا محصول با سود معقول به دست مصرف کننده نرسد.

خاکزاد ادامه داد: کشاورزان برنج تولیدی خود را با احتساب ۱۰ تا ۲۰ درصد سود معقول عرضه می‌کنند که متاسفانه در زمان برداشت دلالان اقدام به خرید و نگه داری محصول در انبارها می‌کنند تا بتوانند سود هنگفتی را به جیب بزنند.

مشاور نظام صنفی کشاورزی در واکنش به گرانی برنج ناشی از کاهش تولید گفت: هم اکنون قیمت هر کیلو برنج کیفی شمال ۴۷ تا ۴۸ هزار تومان و شیرودی و فجر ۳۰ هزار تومان است که واسطه گری و سوداگری علت اصلی حباب کاذب قیمت و گرانی است؛ چرا که کاهش ۱۰ تا ۱۵ درصدی قیمت ناشی از شرایط خشکسالی در حدی نیست که بتواند منجر به گرانی شود.

او ادامه داد: همه ساله ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تن کسری نیاز کشور از طریق واردات تامین می شود که امسال به سبب کاهش تولید این میزان به ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تن می رسد و رقمی نیست که بتواند منجر به التهاب بازار شود.

به گفته خاکزاد، با توجه به آنکه ۸ ماه دیگر تا تولید جدید زمان باقی است، کاهش ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار تنی نمی‌تواند تاثیر زیادی بر بازار داشته باشد، درحالیکه اگر کاهش ۵۰ درصدی تولید واقعیت داشت اختلاف قیمت برنج کیفی و پرمحصول ۱۵ هزار تومان نبود.

مشاور نظام صنفی کشاورزی مشکلات پس از تولید، مدیریت بازار و ضعف در نظارت را علت اصلی گرانی دانست و گفت: دولت و حاکمیت باید تمهیداتی بیندیشند که موضوع را بیشتر نظارت کنند، چرا که اختلاف کنونی مزرعه تا بازار ۲۵۰ درصد است.

حداکثر قیمت برنج ایرانی در عمده فروشی ۶۲ هزار تومان

 قاسمعلی حسنی دبیرکل اتحادیه بنکداران مواد غذایی در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان،گفت: هم اکنون قیمت هر کیلو برنج تایلندی در عمده فروشی‌ها ۱۱ هزار و ۹۰۰ تومان، برنج هندی ۱۸ هزار تومان، برنج ایرانی ۳۷ هزار تا ۶۲ هزار تومان و کشت دوم ۶۶ هزار تومان است.

او قیمت فروش برنج با نرخ هر کیلو ۸۰ هزار تومان در خرده فروشی‌ها را تکذیب کرد و گفت: اختلاف قیمت برنج از عمده فروشی تا خرده فروشی نباید بالای ۱۲ درصد باشد.

حسنی در واکنش به اظهارات انجمن تولیدکنندگان مبنی بر عرضه برنج با نرخ ۴۷ هزار تومان در کارخانه های شمال گفت: در عمده فروشی برنج با هر قیمتی که خریداری شود، حداکثر با احتساب ۲ هزار تومان سود عرضه می‌شود و گرانی برنج ایرانی تنها ناشی از سودجویی است.

دبیرکل اتحادیه بنکداران مواد غذایی ادامه داد: قیمت‌های کنونی برنج ایرانی در بازار غیر معقول است و افزایش چندبرابری قیمت طی ماه‌های اخیر هیچ منطقی ندارد.

بی توجهی به هشدارهای کاهش دوره ممنوعیت علت اصلی نابه سامانی بازار

 مسیح کشاورز دبیر انجمن واردکنندگان برنج در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان،گفت: بعد از رفع دوره ممنوعیت، ابتدا برنج های رسوبی وارد بازار شد، اما به سبب آنکه وزارت جهاد نتوانست خود را با گمرگ از نظر ارزش‌هایی که با ما به توافق رسیدند، تطبیق دهد در نهایت مانع ترخیص کالا شد.

او ادامه داد: بنابر آمار از ابتدای سال تاکنون ۸۰۰ هزار تن برنج وارد شده که یک سوم آن توسط بخش دولتی صورت گرفته است.

کشاورز گفت: تا پایان سال به طور متوسط ماهیانه ۱۵۰ هزار تن برنج مورد نیاز است که امیدواریم در دی و بهمن مشکلی نداشته باشیم.

دبیر انجمن واردکنندگان برنج درباره علل گرانی برنج در بازار گفت: بارها به مسئولان اعلام کردیم که دوره ممنوعیت را کاهش دهند که متاسفانه نسبت به این موضوع بی توجهی کردند و در نهایت این امر منجر به گرانی برنج شده است.

به گفته او، در شرایط فعلی تاخیر در ثبت سفارش و عدم تغییر پنل‌های گمرک منجر به کمبود و افزایش قیمت برنج در بازار شد.

این مقام مسئول در واکنش به آمار اعلامی تولید برنج گفت: اگر آمار اعلامی ۲ میلیون تن تولید صحیح باشد، دستگاه‌های نظارتی باید جلوی احتکار و دپو محصول در انبارها را بگیرند.

کشاورز با تاکید بر این موضوع که انبارهای برنج ایرانی نیازمند حضور فیزیکی ناظران دستگاه های مسئول است، گفت: اگر میزان آمار اعلامی تولید صحیح نیست و برنجی در انبارها دپو نشده است، بنابراین کسری نیاز کشور هر چه سریع‌تر باید از محل واردات تامین شود تا قیمت برنج ایرانی و خارجی افزایش نیابد.

به گفته این مقام مسئول قیمت هر کیلو برنج پاکستانی در عمده فروشی ۲۵ هزار تومان است، درحالیکه هر کیلو برنج هندی برای مصرف کننده ۲۸ هزار تومان تمام می‌شود. 

دبیر انجمن واردکنندگان برنج گفت: قیمت برنج پاکستانی در مقایسه با برنج هندی مناسب تر است؛ چرا که با افزایش قیمت جهانی برنج هندی، تاکنون واردکنندگان وارد نکردند.

گفتنی است، براساس دستورالعمل ابلاغ شده از سوی سازمان امور مالیاتی، معافیت مالیاتی کالا‌های وارداتی نظیر برنج و روغن حذف خواهد شد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ض
۱۳:۲۷ ۲۰ دی ۱۴۰۰
دیگه کسی برنج ایرانی نمیتونه بخره این برنجا هم هست تا خراب بشن
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۱۱:۲۳ ۱۷ دی ۱۴۰۰
تاثیرگذاری قیمت بقیه کالاهاست از عینک طبی گرفته تا موبایل وتخم مرغ و نان وغیره.
United States of America
ناشناس
۲۱:۴۵ ۱۴ دی ۱۴۰۰
روحانی نیست که بگیم علی برکت الله باید بگیم خط قرمز ما معیشت مردمه
Iran (Islamic Republic of)
،
۱۱:۲۶ ۰۸ دی ۱۴۰۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۷ ۰۸ دی ۱۴۰۰
چرا دلال ها را براشون یک قانون مجازاتی نمیزارن که اینجوری جولان میدهند... واقعا متاسفم برای ایران...
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۱۰:۱۸ ۰۸ دی ۱۴۰۰
سودپرورش بوفالووتولیدسوسیس وکالباس ونان فانتزی بیشترهست.دیگه ملت فست فودخورشدن رفت پی کارش هزینه سرطان وسکته وغیره دربخش درمان پیشکش بودجه1401.اراضی طبیعی هم دست دلالان زمین خوارافتاده.
Iran (Islamic Republic of)
معلم
۰۱:۰۰ ۰۸ دی ۱۴۰۰
قیمت بین الملی مرغ نزدیک دو برابر برنجه تو ایران برعکسه برنج نزدیک دو برابر مرغه چرا؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۵ ۰۸ دی ۱۴۰۰
با افت ارزش پول ملی انتظار دارید قیمتها راکد بمونه؟؟؟؟ زهی خیال باطل،
Iran (Islamic Republic of)
،
۲۳:۲۳ ۰۷ دی ۱۴۰۰
دولتمردان ترمز برید است همه چیه به باطلاقی رفت است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۸ ۰۷ دی ۱۴۰۰
ما تو یکی از شهرستان های
مشهد برنج پاکستانی رو گرفتیم
380 هزار تومان (10 کیلویی)
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۴۰ ۰۷ دی ۱۴۰۰
عجب ! ! ! !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۷ ۰۷ دی ۱۴۰۰
برنج؟ چیه ؟ شده ارزو ...
United States of America
ناشناس
۲۱:۳۵ ۰۷ دی ۱۴۰۰
واقعا خجالت اورید مملکتی که اقتصاد داشت تولیدات داشت با سرعت در حال پیشرفت بود را نابود کردید والا وضع مملکت و این سطح نابودی ایران و اقتصاد و منابع ایران رو جای شک داره انگار شما ماموریت به نابودی ایران و ایرانی داشتید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۹ ۰۷ دی ۱۴۰۰
عادت دولتمردان از گذشته و حال و قطعاً آینده اینه که فقط شعار بدن و بعدش اهداف حزبی خودشون رو جلو ببرن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۵ ۰۷ دی ۱۴۰۰
فرافکنی نکنید
مشکل یکی دو تا نیست
همه چی گران شده
برنج هم گران شده
یه فکر اساسی باید بشه که وضعیت معیشت ملت بهتر بشه
اصلا درآمد با خرج همخوانی نداره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۰ ۰۷ دی ۱۴۰۰
کمی انصاف هم بد نیست....
وقتی به بازار کالاهای مصرفی یه نگاهی بندازی متوجه میشی که همه اقلام بشدت گران شدند
همین شکر و روغن و مرغ و کره و رب و لبنیات و ... هم چند باره و به مقدار زیادی گران شدند و مایه تعجب که به‌اندازه برنج در مورد اونا صحبت نمیشه.....
درد ما یکی دو تا نیست
خانه از پای بست ویران است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۸ ۰۷ دی ۱۴۰۰
خود همین اخبار باشگاه یکی از عوامل گرانی و دامن زدن به این بازار بی صاحب است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۳ ۰۷ دی ۱۴۰۰
لعنت بر گرانی و فقر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۱ ۰۷ دی ۱۴۰۰
دلالا کجا بود برنج شمال را خوده برنجکاران شمال با این قیمت می فروشند باید آنقدر برنج وارد کشور بشود که التماس کنند تا برنج هایشان فروش برود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۰ ۰۷ دی ۱۴۰۰
بادرود نمیخوره که کارگر چقدر کارکن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۳ ۰۷ دی ۱۴۰۰
هر کجا رو میکنیم دست دلالها پیداست اونهم بخاطر این هست که مردم بهر قیمتی هست میخواند پول در بیاورند حتی نظام بانکی کشور هم اعلام میکنه پول داشته باش من هم درتوان خودم ربا بهتون میدم فقط پول پول پول وپول بگذارید در بانک از اونطرف هم با دادن وام درصدی و ربا پدر تولید و صنعت کشور را در میارم . اخ خدا میشه یکروزی خدای سپرده گذاری توی بانک ربا که ندهند که هیچ کارمزد و مالیات هم مثل اکثر کشورها بگیرند اخه دلال (برا مردم عادی هم سختی دارد اما باعث چرخش پول تو سیستم بانک میشوند برچیده شدن این اوضاع ) پولشونا غیراز بانک کجا میتوانند بگذارند اونوقت ببینم دلال اون پولشا چجوری چهار چهار تا میکنه یا رو میارند به مبادله کالا به کالا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۷ ۰۷ دی ۱۴۰۰
بدبخت کشاورزا جز زحمت و هزینه چیزی دستشون را نمی گیره و در خرج روزانه خود موندن هرچی در میارن پول قسط بانکها را می دن یه گونی کود ۵۰ کیلویی از تعاونی جهاد کشاورزی گرفتم ۶۰۰ هزار تومان در حالی که همین کود سال گذشته ۱۲۰ هزار تومان بود حالا برنج کیلویی ۴۷ هزار کجا پاسخگو زندگی یه خانواده چند نفره یک کشاورز هست می گن هر وقت می خوان جامعه ای را نابود کنند یک کشاورزی و دیگری آموزش را از بین می برن که هر دو در کشور ما داره اتفاق می افته و همه از دور نگاه می کنن و کف می زنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۷ ۰۷ دی ۱۴۰۰
ما برنج ایرانی نمیتونیم بخریم خیلی گرونه مجبوریم بذنج تایلندی بخوریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۳ ۰۷ دی ۱۴۰۰
چیزی که دراین کشور نیست مدیریت قوی ونظارت درست ولی دعوض رانت ودلال بازی خدا داده برکت الحمدو لله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۷ ۰۷ دی ۱۴۰۰
لعنت بر هرچی مسئول بی کفایت که مردم رو به خاک سیاه ننشونده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۷ ۰۷ دی ۱۴۰۰
بخدا نابودمون کردین ..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۲ ۰۷ دی ۱۴۰۰
علت قیمت گرونی فقط رسانه ها هستن
برنج کیلو 12 تومنی هم تو بازار هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۱ ۰۷ دی ۱۴۰۰
تنها راه توزیع هوشمند و رساندن دست جامعه هدف به صورت مستقیم است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۹ ۰۷ دی ۱۴۰۰
با توجه به قیمت پراید که که از 20 تومن شده 180 . قیمت برنج درجه یک از 15 تومن حداقل باید کیلویی 130- 140 بشود . الکی فرافکنی نکنید . بازار در گذر زمان به تعادل می رسه و ریشه گرانی باید حل بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۶ ۰۷ دی ۱۴۰۰
برنج چه ربطی به پراید داره احمق
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۴ ۰۷ دی ۱۴۰۰
مثل اینکه خوشت اومده
Iran (Islamic Republic of)
فریبرز
۱۷:۴۰ ۰۷ دی ۱۴۰۰
همینجور پیش بره از کیلویی صد هزار تومن هم رد میشه برنج جالبه از موقعی که دولت جدید امده هیچ صدایی درباره گرانی ها از صدا و سیما در نمیاد
United States of America
ناشناس
۱۷:۳۹ ۰۷ دی ۱۴۰۰
برنج ایرانی با توجه به اینکه خیلی خوشمزه و خوش بوست و روغن هم نمیکشه باید سه برابر برنج خارجی درجه یک باشه
Iran (Islamic Republic of)
میثم
۱۷:۲۹ ۰۷ دی ۱۴۰۰
والا شما قیمت ندیم خوبه ما فجر میگیریم ۲۵چرا دارین با خبرهای کذب تشنج ایجاد میکنین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۲ ۰۷ دی ۱۴۰۰
کجا فجر دارن 25، اگه میگیرین 25 به شما قول میدم صد در صد فجر نیست، بنده کشاورز هستم، الان تو شالیکوبی به صورت فروش عمده حدودا 38 هزار تومان هست.
آخرین اخبار