سامانه‌ای برای سالم‌سازی محتوای حوزه نشر

سامانه نظارت مردمی بر آثار منتشره فعال شده و از این پس مردم می‌توانند آثاری که برخلاف ضوابط نشر است را گزارش دهند.

زمینه اعتلای فرهنگ دینی و ملی در جامعه از طریق توسعه دانش و نهادینه کردن ارزش‌های اسلامی، ایرانی و انقلابی با تأمین آزادی نشر کتاب، حفظ حرمت و آزادی قلم، صیانت از جایگاه والای علم، اندیشه و ایمان دینی و همچنین ایجاد زمینه مناسب برای حضور مؤثر در عرصه جامعه جهانی فراهم شده است.

جمهوری اسلامی ایران سیاست آزادی اندیشه و بیان آرا و عقاید را به عنوان یک اصل اساسی خود برگزیده است و بر حقوق و تکالیف قانونی در زمینه نشر کتاب اعم از چاپی و الکترونیکی مطابق ضوابط ‌قانونی تأکید می‌کند.

در همین زمینه هم مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی برای حوزه نشر در اردیبهشت ۱۳۶۷ به نام «اهداف، سیاست‌ها و ضوابط نشر کتاب» معرفی شد و بعد در ۲۴ فروردین سال ۸۹ در جلسه ۶۶۰ یک مصوبه اصلاحی و جدید با جزئیات بیش‌تر تهیه شد.

نظارت مردم بر محتوای کتاب

بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی دولت و همه ارکان حکومت موظفند در چارچوب قانون از حریم آزادی انتشار کتاب حمایت کنند و حق انتشار کتاب به منظور افزایش آگاهی‌های دینی، علمی، سیاسی، اقتصادی، هنری، تاریخی، اجتماعی و نظایر آن از حقوق آحاد ملت است.  این مصوبه قانونی است و رعایت آن برای همه دستگاه‌ها از جمله وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی لازم الاجراست.

در این مصوبه هم «سیاست‌های ایجابی» و هم «حدود قانونی» مطرح شده است. در حدود قانونی مشخص شده چه حوزه‌هایی را وزارت ارشاد اسلامی باید در ارکان خود داشته باشد، مثلاً «هیأت نظارت بر ضوابط نشر» و «هیأت نظارت بر نشر کتاب‌های کودک و نوجوان» را دارد. در ماده ۱۲ این مصوبه هم آمده که مسئولیت اجرایی، سیاست‌ها و ضوابط حوزه نشر برعهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است، سایر دستگاه‌ها موظف هستند در این خصوص با وزارت ارشاد همکاری کنند.

خرید کتاب از سامانه کتابفروشی

همچنین طبق ماده ۴ این مصوبه، نشر کتاب همانگونه که ممکن است مظهر و نمودی از آزادی‌های اجتماعی و انسانی تلقی شود، چه بسا مورد سوءاستفاده و اشاعه لاابالیگری فکری و اخلال در حقوق عمومی قرار گیرد. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با همکاری دستگاه‌های ذیصلاح موظف است برای مقابله با جوانب منفی، حدود و ضوابط نشر کتاب را مورد توجه قرار دهد و فضای سالم و سازنده چاپ و نشر کتاب را حفظ و حراست کند.

با وجود همه قوانین و مصوبه‌هایی که در حوزه نشر کتاب وجود دارد گاهی کتاب‌هایی با محتوای نه‌چندان مناسب در کتاب‌فروشی‌ها و سکوهای مجازی فروش کتاب به چشم می‌خورد. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در آستانه هفته کتاب روش جدیدی را برای نظارت بیش‌تر بر محتوای کتاب‌ها انتخاب و سامانه جدیدی را رونمایی کرده است.

توییت مرادیان برای سامانه نظارت مردمی حوزه نشر

روز گذشته دفتر توسعه کتاب و کتاب‌خوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرد: «سامانه نظارت مردمی بر آثار منتشره» با هدف ارتقا و توسعه سطح نظارت پسینی بر آثار منتشره، نقش‌آفرینی بیشتر مخاطبان در پالایش و سالم‌سازی فضای محتوایی کشور، کمک به شناسایی آثار حاوی مصادیق مندرج در ماده چهار مصوبه اصلاحی اهداف، سیاست‌ها و ضوابط نشر، رصد، شناسایی و برخورد با متخلفان در حوزه نشر، ارتقای کیفی سطح بررسی آثار منتشره و کمک به سرعت دفتر توسعه کتاب و کتاب‌خوانی در امر نظارت پسینی در دسترس جامعه، دغدغه‌مند و کتاب‌دوست ایران عزیز قرار می‌گیرد.

محمدعلی مرادیان مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم از عموم اهالی کتاب، پژوهشگران، کتاب‌فروشان، کتاب‌خوانان، والدین و گروه‌های ترویجی کتاب دعوت کرد تا ضمن مطالعه دقیق ماده چهار مصوبه اصلاحی «اهداف، سیاست‌ها و ضوابط نشر کتاب» مصوب جلسه ۶۶۰ مورخ ۲۴ فروردین ۱۳۸۹ شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان سند بالادستی در کارشناسی کتاب‌های بزرگسال و کودک و نوجوان، موارد مغایر با ضوابط نشر  آگاهی لازم را پیدا کرده تا در بررسی دقیق‌تر، برخورد و جبران در سامانه نظارت مردمی گزارشات خود را بدهند.

توییت اسماعیلی برای سامانه نظارت مردمی حوزه نشر

دفتر توسعه کتاب و کتاب‌خوانی ضمن گزارش‌های دوره‌ای و اعلام نتیجه از بررسی‌های صورت گرفته، به‌نحوی مطلوب از تهیه‌کنندگان گزارش‌های صحیح تقدیر و قدردانی خواهد کرد.

محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در صفحه ایکس (توییتر سابق) درباره ایجاد «سامانه نظارت مردمی بر آثار منتشرشده» نوشت: «مشارکت‌دهی مردم عزیزمان در حکمرانی فرهنگی، جزو دغدغه‌های اصلی ماست. «سامانۀ نظارت مردمی»، بستری برای مشارکت مردم در امر نظارت بر کتاب‌های منتشره است.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار