بیرجند // گزارش اختصاصي

جایگاه قديمي ترين ادبيات بشردر فرهنگ عامه

ضرب المثل قديمي ترين ادبيات بشر است که انسان پيش از آن که شعر بگويد و قبل از آن که خط را اختراع کند آن را در محاورات خود به کار مي برده است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران ، آن چه امروز به عنوان مثال از آن ياد مي کنيم چکيده اعمال، رفتار و افکار انسان است که براي او به صورت تجربه حاصل شده است.
بنابراين درک هوشياري و دقت در آن چه رخ داده موجب مي شود ادبياتي به وجود آيد که در قالب مثل نمود پيدا کند و آنان که امثال و حکم را به وجود آورده و مي آورند، انسان هايي هستند که از گذشته ديگران و زندگي خويش خوب درس گرفته اند و روزگار و آن چه را در آن اتفاق افتاده و مي افتد معلم خوبي مي دانند و از آن بهره مي گيرند.
امثال و حکم يک شبه به وجود نيامده است، بلکه براي به دست آوردن آن نياکان، زحمات زيادي متحمل و در گذر زمان سينه به سينه منتقل شده و امروز پشتوانه قوي و محکم فرهنگ قرار گرفته است تا در زندگي از آن بهره گيريم.
ضرب المثل هاي هر منطقه را بايد نمونه هايي از زير مجموعه خرده فرهنگ آن منطقه دانست که به طور معمول در گفت وگوها و گاه در نوشته هاي مردم آن منطقه يا محل به آن اشاره مي شود تا گفته اي يا نوشته اي را تاييد و يا اثبات کند.
بر آبادی کاشناس میراث فرهنگی و مردم شناس می گوید: ضرب المثل رشته مخصوصي از ادبيات هر زبان است و بعضي آن را قديمي ترين آثار ادبي که از فکر انسان تراوش کرده است، مي دانند.
وی با بیان اینکه مثل ها وصف حال، حکايت، افسانه و داستان مشهور شده اي است که براي وضوح مطلب مي آورند می افزاید : ضرب المثل هاي هر ملت نشان دهنده افکار و روحيات آن ملت است و جامعه شناسان از اين طريق مي توانند به ويژگي هاي روحي و اخلاقي يک جامعه پي ببرند.گاه يک ضرب المثل براي بيان مطلب آن چنان گويا و قوي است که از سخن مطول تاثيرگذاري بيشتري دارد.
این کارشناس میراث فرهنگی ادامه می دهد : شاعران و نويسندگان بزرگ ايران از ضرب المثل ها سود فراوان جسته اند و جاي پاي ضرب المثل ها را در آثارآنان به وضوح مي بينيم.
بر آبادب بیان می کند : آفرينندگان ضرب المثل ها در هيچ جاي گيتي شناخته نشده اند و اين پديده اي است که ضرورت ها، نيازها، نگرش ها و باورهاي مردم، آفريننده آن هاست.
وی با اشاره به اینکه ضرب المثل ها را به طور کلي به منثور و منظوم، تمثيلي يا تشبيهي و حکمي تقسيم مي کنند می گوید: به طور معمول ضرب المثل ها را از قول پير قديمي نقل مي کنند که پير قديم عينيت خارجي ندارد بلکه او نمادي از تجربيات، انديشه ها، باورها، ارزش ها و جهان بيني مردم است و نسل امروز وظيفه خطير احيا و نگه داري اين ميراث عظيم را دارد بنابراين بايد از ضرب المثل ها که نتيجه تجارب و خلاصه افکار افراد دانا و آزموده و حاوي مضامين ارزنده تربيتي، جامعه شناختي، روان شناختي و ...است بهره برد./س

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.