خانواده، قلب تپنده یک جامعه

امروزه به سبب الگودهی‌های نامناسب از سوی برخی فرهنگ‌های بیگانه گرایش و تمایل جوانان به ازدواج کاهش یافته است که همین موضوع سلامت جامعه را تهدید می‌کند.

به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل؛ چند سالی هست که با گرایش جوانان به سمت تکنولوژی‌ و همچنین استفاده افراطی از وسایل ارتباط جمعی همانند تلفن همراه و به دنبال آن با بر روی کار آمدن شبکه‌های اجتماعی مختلف، کامجویی و لذت‌جویی‌های بی‌مورد و بی‌اساس جای تشکیل خانواده و ورود به یک زندگی مشترک و حقیقی را در میان جوانان گرفته است که در پی همین موضوع گرایش و تمایل جوانان امروزی به ازدواج به شدت کاهش و همچنین سن ازدواج در بین همین قشر به وفور افزایش یافته است.

در پی همین معضلات و مشکلات شاهد هستیم که پیروی از برخی الگوهای نامناسب غربی و بیگانه مرسوم شده و همین موضوع با آزاد گذاشتن جوانان و تعیین ننمودن حد و مرزی مشخص برای آنان در استفاده از همین امکانات، فرهنگ جامعه را زمین‌گیر کرده است.

در این خصوص گفت‌وگویی با یکی از مدرسان حوزه علمیه در استان داشتیم که در این مورد توضیحات جامعی دادند که در ادامه جزییات بیشتر و توضیحات اکمل را از قول وی می‌خوانیم.

ازدواج و تشکیل خانواده سبب تکامل دین می‌شود

مدرس حوزه علمیه استان اردبیل در گفت وگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل؛ با اشاره به دیدگاه کلی به ازدواج اظهار داشت: در حالت کلی دو دیدگاه به ازدواج و هدف به زندگی وجود دارد که یکی دیدگاه لیبرالیستی و دیگری نگاه اسلامی است که ما همواره باید تلاش کنیم تا از منظر اسلامی به ازدواج توجه داشته باشیم، چرا که در دیدگاه لیبرالیستی ازدواج بر اساس قرارداد مدنی و رضایت شخصی صورت می‌گیرد که این نوع ازدواج در جوامع غربی بیشتر دیده می‌شود و در مجموع هدف از ازدواج در این دیدگاه صرف رضایت شخصی و ارضای منافع فردی است.

حجت‌الاسلام محمدحسین موسوی با تاکید بر اینکه این نوع ازدواج در اسلام به شدت نهی شده است، افزود: نگاه اسلام به ازدواج در حقیقت نگاه کلی به زندگی است، یعنی زندگی برای رسیدن به قرب الهی به سبب اینکه در این دنیا انسان اگر بخواهد به تعالی برسد به افرادی نیاز دارد؛ اعم از پدر و مادر، معلم، رفیق و نهایتا همسر که در منظر اسلام همسر نزدیک‌‌ترین شخص به فرد است به طوری که در آیات قرآن زن و شوهر به عنوان لباس برای یکدیگر معرفی شدند.

وی فرد مجرد در جامعه اسلامی را در معرض خطرات نفس و فساد عنوان کرده و ازدواج را سبب تکامل دین جوانان دانست و گفت: ازدواج سبب تکامل دین می‌شود به طوری که پیامبر گرامی اسلام می‌فرماید کسی که ازدواج کند نصف دین خود را احراز کرده و به دست خواهد آورد و برای نصف دیگر باید تقوا پیشه کند.

خانواده؛ قلب تپنده یک جامعه

این استاد و مدرس حوزه ادامه داد: هر کسی ازدواج کند خدا را پاک ملاقات می‌کند و باید دانست که بعد از ازدواج درهای رحمت الهی به سوی انسان گشوده می‌شود و در واقع دین فرد چه زن و چه مرد کامل می شود.

موسوی همچنین با بیان اینکه اسلام تجرد را بشدت نهی کرده است، تصریح کرد: به دلیل ارزش و ثوابی که در ازدواج بوده از ائمه اطهار در این باب احادیث و روایات بسیاری منقول است که پیامبر اکرم (ص) می‌فرماید: "اکثر اهل النار العزاب" ؛ بیشترین اهل جهنم انسانهای بی‌همسر هستند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به نقش خانواده در حیات جامعه گفت: قسمی از حیات جامعه وابسته به تحکیم و استحکام بنیان خانواده‌هاست به طوری که اگر در یک جامعه‌ای ارزش خانواده تنزل یابد آن جامعه به مرور حیات واقعی خود را از دست خواهد داد.

مدرس حوزه علمیه بالا رفتن سن ازدواج، کاهش تمایل به فرزندآوری در بین خانواده‌های امروزی، عدم قناعت و بلندپروازی، برخی مشکلات اقتصادی و اجتماعی و تبلیغات نادرست و نابجا را از عمده مشکلات پیش روی جوانان برای روی آوری به ازدواج دانست و افزود: وقتی در یک جامعه خانواده نباشد فرهنگ جامعه به کلی تغییر و کاهش نسل رخ خواهد داد.

موسوی با تاکید بر اینکه جوانان امروزی به تبعیت از الگوهای غربی به دنبال لذت‌جویی هستند، یادآور شد: خانواده‌ها باید جوانان خود را به تقدس ازدواج و تشکیل خانواده و ارزشی که به سبب همین امر خیر به دست خواهد آمد و برکات حاصل آن؛ متوجه کنند چرا که نقش خانواده در تمامی امور اجتماعی و فردی جامعه پررنگ و حائز اهمیت می‌باشد.

نازپروری در بین خانواده‌ها سبب کاهش ازدواج می‌شود

مدرس حوزه علمیه در پاسخ به سوال ما که نازپروردگی تا چه میزان می‌تواند در کاهش ازدواج بین جوانان موثر باشد، اظهار داشت: باید توجه داشت که هم‌اکنون خانواده‌ها بیشتر به سمت فرزندسالاری و زن سالاری روی آورده‌اند اما این در حالتی است که در دهه‌های قبلی پدرسالاری در بین خانواده‌های ایرانی‌ مرسوم بود و به همین جهت امروزه فرزندسالاری و نازپروری در بین خانواده ها بیشتر نمود دارد.

موسوی تصریح کرد: آشنا کردن فرزندان خود با مهارتهای زندگی و دور کردن آنان از سیستم تربیتی بر مبنای نازپروری می‌تواند در ثبات خانواده‌ها در آینده و امروزه و همچنین موفقیت جوانان در زندگی مشترک و نیز افزایش ازدواج بسیار موثر باشد چرا که ما در بسیاری از موارد طلاق امروزه شاهد هستیم که زندگی جوانان بر اثر عدم کفایت و یا نبود مهارتهای زندگی در طرفین منجر به طلاق و نهایتا جدایی می‌شود، و باید خانواده‌ها این موضوع را به خوبی درک کنند کخ تقلید فرزند از پدر و مادر راحت‌ترین راه برای فرزندان است پس به همین جهت باید والدین در زندگی مشترک خود همواره نسبت به رفتار و کردار خود دقت داشته باشند.

وی در آخر با تاکید بر تاثیر شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی بر شخصیت فرزندان و تاثیرات آن نهایتا در زندگی و فرهنگ ایرانی گفت: رها کردن فرزندان به حال خود در چنین فضاهایی زمینه را برای فساد و بزه‌های احتمالی فراهم می‌سازد کما اینکه اگر پدر و مادر کمی هم از فرزند خود غافل شوند نهایتا خواهیم دید که آسیب جدی به بدنه فرهنگ و استحکام خانواده‌ها وارد آمده است.

حل مشکلات جوانان نیاز به هم‌افزایی دارد

سرپرست معاونت فرهنگی و امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان اردبیل در مصاحبه با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل گفت: معاونت فرهنگی و امور جوانان در حوزه خانواده و ازدواج هر ساله برنامه‌ها مختلف فرهنگی و ترویجی در دستور کار قرار می‌دهد که در این زمینه برگزاری کارگاه‌های مختلف در زمینه آموزش مهارتهای زندگی و ارائه مشاوره قبل و بعد از ازدواج از شاخص این اقدامات می‌باشد.

اکبر نگاهی در تشریح اقدامات انجام شده در راستای ترویج ازدواج در بین جوانان در استان اردبیل گفت: برگزاری 33 کارگاه آموزشی مهارتهای زندگی قبل، حین و پس از ازدواج در سطح استان با شرکت تعداد 818 نفر و مجموع ساعت آموزشی 162 ساعت، برگزاری نشست با عناوین نقش فضای مجازی در فروپاشی بنیان خانواده، فضای مجازی چالشها و فرصتها برای خانواده، نشست تخصصی انتخاب آگاهانه و پایدار برای جوانان و نشست آسیبهای اجتماعی و خانواده و رصد هر 6 ماه یکبار آمار ازدواج و طلاق در سال 96 از اهم اقدامات امور جوانان استان در این راستا بود.

وی ادامه داد: در 5 ماهه امسال نیز تاسیس دو موسسه در حوزه ازدواج و خانواده؛ سازمانهای مردم نهاد صدای زندگی نوین و پیوند مهربانی را داشتیم که این مهم از شاخص اقدامات امور خانواده و جوانان ورزش و جوانان استان اردبیل بوده است.

سرپرست معاونت فرهنگی و امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان حمایت از ایده های جوانان در حوزه‌های مختلف را موثر در راستای ایجاد اشتغال برای آنان و در نهایت تسهیل ازدواج آنان دانست و گفت: در این راستا نیاز است تا با برنامه‌ریزیهای انجام شده از ایده‌های خلاقانه جوانان به صورت همه‌جانبه حمایت کنیم.

نگاهی اصلی‌ترین مشکلات جوانان در عرصه کنونی برای عدم ازدواج و بهانه‌تراشی در این امر را نبود اشتغال مناسب و برخی مسائل اقتصادی عنوان کرد و افزود: توجه به اشتغال جوانان تنها با همکاری یک نهاد میسر نخواهد بود و نیاز است تا در این زمینه مجموعه‌ای از نهادهای دولتی و سازمانهای مردمی در کنار یکدیگر و هم‌گام با هم در این راستا تلاش کنند تا بتوان در راستای ایجاد اشتغال برای جوانان و همچنین برطرف‌سازی دغدغه‌های اقتصادی آنان تلاش کرد.

وی همچنین هم‌افزایی را یکی از عوامل اصلی در پایداری اشتغال جوانان و ایجاد زمینه و بستر برای تشکیل خانواده در جامعه و در بین جوانان عنوان کرده و از مسئولان و مدیران دستگاههای اجرایی و نهادهای دولتی خواست تا در راستای ایجاد اشتغال پایدار برای جوانان که در نهایت منجر به تشکیل خانواده و گرایش جوانان به امر ازدواج می‌شود، اهتمام ویژه‌ای داشته باشند.بل

خانواده‌ها نقش تعیین‌کننده‌ای در ازدواج جوانان دارند

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری اردبیل نیز در این خصوص اظهار داشت: امروزه به سبب برخی الگوهای اجتماعی و مشکلات رایج در جامعه رغبت به ازدواج در بین جوانان تنزل داشته است به گونه‌ای که در این زمینه جوانان گذشته از تمام علایق و سلایق به بهانه‌تراشی روی آورده‌اند که در این زمینه به عقیده بسیاری، خانواده‌ها می‌توانند نقش تعیین‌کننده‌ای در ازدواج این جوانان داشته باشند.

فریبا محمدلو با اشاره به اینکه در زمانهای نه چندان دور اولویت برای جوانان و به ویژه دختران ازدواج بود گفت: در آن زمانها دختران مجرد تمایل بیشتری به ازدواج داشتند و اگر در خانه پدری موفق به انجام بسیاری از امور نشده بودند به انجام و تکمیل آن در خانه بخت راضی می‌شدند اما هم‌اکنون با بالا رفتن سطح توقعات از سوی جوانان به ویژه دختران در انتخاب همسری مناسب از بین خواستگارها شاهد هستیم که تا چه حد با کاهش آمار ازدواج در جامعه مواجه هستیم.

وی کاهش ازدواج و افزایش جدایی و گسست خانوادگی در جامعه را خطری بزرگ دانست و تصریح کرد: با کاهش ازدواج جوانان و به مراتب افزایش طلاق در سطح جامعه خطرات زیادی سلامت جامعه را تهدید خواهند کرد که در این زمینه نیاز است تا با الگودهی‌های مناسب و تربیت صحیح فرزندان خود مسبب تشکیل خانواده‌هایی با اساس و بنیان مستحکم شویم که در این زمینه می‌توان گفت سهم بیشتر بر دوش خانواده‌های جوانان است تا بتوانند با ارتقای سطح آگاهی خود و ترویج قناعت و اخلاق نیکو در بین فرزندان خود آنان را به سمت تشکیل خانواده و داشتن ازدواجی سالم و پایدار تشویق کرده و سوق دهند.

 مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری در بخش دیگری از سخنان خود ترویج برخی سنتها و آداب غیر مرسوم و غیرضروری در بین خانواده‌ها در امر ازدواج جوانان را فرهنگی غلط و بی‌مورد دانست و اظهار کرد: دادن جهیزیه زیاد و بالا و به نوعی لوکس و مطابق با آخرین مدلهای موجود در بازار نه تنها به استحکام و دوام زندگی مشترک جوانان سبب نمی‌شود بلکه بالعکس موجب می‌شود تا سطح توقعات بالا رفته و همین یک موضوع به نظر کوچک در بسیاری از موارد در نهایت منجر به جدایی جوانان از هم شود.

محمدلو با تاکید بر اینکه یک ازدواج موفق می‌تواند سبب آسایش جسم و آرامش روان و روح فرد و در نهایت جامعه شود، افزود: به هر مقدار که ازدواج جوانان بنای بر موانع ساختگی و بی‌مورد به تعویق افتاد نهایتا تاثیرات منفی آن دامان جامعه را خواهد گرفت.

وی خاطرنشان کرد: حل و برطرف‌سازی مشکلات اجتماعی در جامعه‌ای فرهنگی و اسلامی، ناشی از ازدواج‌های غلط و یا نبود ازدواج نهایتا تمامی دستگاه‌های اجرایی و فرهنگی را متوجه و درگیر خود می‌سازد که نیاز است تا در این زمینه این دستگاه‌ها و نهادها به خوبی رسالت خود را انجام داده و در ترویج الگوی مناسب ازدواج به جوانان امروزی نهایت سعی و تلاش خود را داشته باشند.

ثبت بیش از 12 هزار مورد ازدواج در 96

مدیرکل ثبت احوال استان اردبیل در مصاحبه  با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل؛ اظهار داشت: در سال 96 در سطح استان اردبیل 12 هزار و 730 مورد ازدواج ثبت شده است که در قیاس با سال گذشته رشد داشته است.

حسن اسدزاده با اشاره به آمار تولد در سال گذشته اظهار کرد: سال گذشته در استان 23 هزار و 679 مورد تولد داشتیم و در نقطه مقابل آمار مرگ و و فات در سطح استان نیز 6 هزار و 368 مورد بود.

وی اظهار داشت: همچنین آمار طلاق در سال گذشته نیز 3 هزار و 108 مورد طلاق به ثبت رسید که در قیاس با آمار ازدواج در سطح استان اردبیل بسیار کم بوده است.

مدیرکل ثبت احوال استان اردبیل آمار ازدواج در سطح استان را مطلوب عنوان کرد و افزود: خوشبختانه در سطح استان آمار ازدواج نسبت به آمار طلاق بالا بوده و این می‌تواند خود یک امتیاز و موضوع مهم و مثبتی باشد که در این زمینه نیاز است تا جوانان پیش از ازدواج از مشاوره‌های قبل از ازدواج بهره‌مند شوند تا سال به سال شاهد کاهش آمار طلاق و به تناسب افزایش آمار و موارد ازدواج در سطح استان اردبیل باشیم.

قناعت و اخلاق؛ الفبای زندگی پایدار

لازمه موفقیت در یک امر عدم نگاه افراطی اقتصادی به آن موضوع‌ست به طوری که انسان به هر چه که دارد قانع بوده و در کنار عزیزان به زندگی خود ادامه دهد، که این موضوع در واقع اساس زندگی‌های مشترک مستحکم و بادوام می‌باشد؛ ‌البته بحث تلاش برای ترقی و ارتقای جایگاه در جامعه بحث دیگری است که بودن آن در زندگی الزامی بوده و فرد می‌بایست در طول زندگی برای به دست آوردن آن تلاش کند.

اخلاق نیکو از دیگر مواردی است که می‌تواند دو فرد با ویژگی‌های نسبتا مشابه که هدفی مشترک برای زندگی کردن و هم‌زیستی دارند، را ‌در کنار هم نگه دارد و به زندگی آنان ثبات بخشد، چیزی که متاسفانه هم‌اکنون در بسیاری از خانواده‌ها و تبع جوانان امروزی کمتر می‌بینیم و علل بیشتر طلاق‌ها در جامعه کنونی یا توقعات بی‌جای جوانان از هم و یا نبود اخلاقی مناسب و در شان یک فرد مسلمان در زندگی مشترک می‌باشد، که باید دانست فقدان هر دوی این مولفه‌ها و ارزشهای اجتماعی و فردی سبب سلب آرامش از خانواده‌ها و در نهایت زمینه‌ساز بسیاری از مشکلات خواهد شود.

به طوری که در روایات و احادیث زیادی نسبت به تاثیر قناعت در افزایش برکت در زندگی وجود دارد که در این زمینه حضرت علی علیه‌السلام می‌فرماید: خوش‌ترين زندگی را كسی دارد كه خداوند سبحان، قناعت را ارزانيش داده و همسری پاک و شايسته نصيبش کرده است.

چه خوب است اگر برای کارهای خود در زندگی الگو‌های مناسبی داشته باشیم؛ به طور مثال چه قدر بهتر می‌شود اگر بجای تقلید از مدهای بیگانه در امر ازدوداج، شیوه زندگی حضرت علی علیه‌السلام و حضرت فاطمه سلام‌الله را سرلوحه و سرآغاز زندگی خود قرار دهیم، چه خوب‌تر می‌شود اگر از ساده‌زیستی، بی‌آلایشی، قناعت، اخلاق حسنه و بسیاری از سجایای اخلاقی دیگر زندگی و سبک و سیاق حیات مشترک حضرت علی و حضرت فاطمه سلام‌الله درس بگیریم و به آنها عمل کنیم تا بدین گونه هم به سعادت دنیوی و هم به سعادت اخروی دست یابیم.

و اما کلام آخر؛

افزایش آمار ازدواج در یک جامعه و به تبع کاهش آمار طلاق و گسست خانوادگی می‌تواند متضمن سلامت جامعه باشد که نیاز است تا در این زمینه با برطرف‌سازی مشکلات و موانع اقتصادی پیش روی جوانان؛ که این روزها اصلی‌ترین بهانه جوانان برای فرار از ازدواج و تشکیل خانواده است، زمینه را برای ازدواج جوانان فراهم سازیم.

انتهای پیام/س

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.