گزارش/

احتکار خانگی وضعیت بازار‌ها را به هم ریخته است/ضرورت کوتاه کردن دست دلالان از چرخه توزیع کالا‌ها

در شرایط سخت اقتصادی کنونی برخی افراد سودجو اقدام به احتکار می کنند که این امر به اقتصاد کشور ضربه می زند.

تایید/ تاپ عید/14 فروردین/احتکار خانگی وضعیت بازار‌ها را به هم ریخته است/ضرورت کوتاه کردن دست دلالان در چرخه توزیع کالا‌هابه گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، گاهی مشاهده می‌شود که برخی اجناس بدون دلیل، برای مدتی در بازار کمیاب و یا نایاب می‌ شوند، بطور مثال بسیار اتفاق افتاده در حالی که مصالح ساختمانی در بازار یافت نمی‌شود، برخی با مراجعه به دلالان و پرداخت هزینه بیشتر، مصالح مورد نیاز را از بازار سیاه تهیه می‌کنند.

برخی محصولات مانند میوه جات فصلی هستند و قیمت آن‌ها پس از گذشت فصل برداشت افزایش می‌یابد، ولی علت نوسانات قیمت برخی محصولات صنعتی روشن نیست. آیا این اختلاف قیمت به خاطر انبار داری و انجام خدمتی است که کالا به موقع و همیشه در دسترس خریداران قرار گیرد؟ یا بر عکس، افزایش بهای کالا نتیجه احتکار آن به منظور سودجویی و در آمد بیشتر است؟ برای پاسخ به این سؤال باید معنای احتکار کاملا روشن شود و ملاکی بدست آید تا تفاوت آن با انبارداری که یک خدمت مفید اقتصادی است مشخص شود.

احتکار عبارت است از کاهش دادن یا متوقف کردن جریان توزیع کالا توسط همه یا برخی از فروشندگان بطور موقت. این اقدام فروشندگان با توجه به وضع بازار و به خصوص تقاضای تحریک شده خریداران به منظور بالا بردن قیمت و در آمد حاصل از افزایش قیمت کالا صورت می‌گیرد.
چنانچه محتکر بتواند با کم کردن یا متوقف ساختن توزیع کالا به منظور خود برسد؛ یعنی تقاضای مصرف کنندگان را افزایش دهد و جریان توزیع را در کمترین حجم خود نگه دارد.

پرونده‌های احتکار نسبت به سال گذشته ۹۱۸ درصد رشد کرده است

علی مهری کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: یکی از مهترین مشکلات در چندماه گذشته چالش در توزیع اقلام اساسی است. زمینه تولید محصولات و کالاهای اساسی نظیر گوشت، مرغ، برنج، روغن و ... در کشور وجود دارد اما مشکل د ربخش توزیع است.

مهری افزود: در سالی که گذشت سودجویان با ذخیره کالاها در انبار ها تعادل بازار را بر هم زدند و طبق آمار سازمان تعزیرات حکومتی، پرونده‌های احتکار نسبت به سال گذشته حدود ۹۱۸ درصد رشد داشته است که این نشان می دهد بازار باید مورد کنترل قرار گیرد.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: باید فرهنگ سازی در بحث خرید ایجاد شود تا مردم برای خرید بیش از اندازه نیاز، به بازار هجوم نبرند و دلالان که با افزایش بهای کالا دنبال  احتکار به منظور سودجویی و در آمد بیشتر هستند  ناکام بمانند.

دلیل تعویق توزیع کالاها، طولانی بودن روند اثبات احتکار بودن است

مرتضی خدائی، رئیس مجتمع مبارزه با قاچاق كالا و ارز و تخلفات غذائی و داروئی سازمان تعزیرات حكومتی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره  سرنوشت کشف انبارهای احتکار اظهار کرد: با توجه به اینکه در فصل اقتصادی بسیار بحرانی قرار گرفته ایم، در ماه های گذشته انبارهای احتکار کالای زیادی کشف شده است که بنا بر دستور قضایی پس از اینکه احتکار، توسط بازرس تایید شود، کالاهای موجود در آنها در فروشگاه های زنجیره ای توزیع می شوند.


بیشتر بخوانید: آقازاده‌ها در قاچاق کالا نقش داشتند/ در مبادی رسمی نیز شاهد قاچاق هستیم 


وی افزود: البته تنها دلیلی که منجر شده است توزیع این کالاها به تعویق بیفتد، طولانی بودن روند اثبات احتکار بودن است، شاید انباری توسط ماموران پلیس و بازرسان کشف شود که ماهیت آن در ظاهر شبیه  به انبار احتکار باشد ولی در اصل اینطور نباشد. اثبات اینکه این کالاها از چه زمانی در این انبار ذخیره شده اند کمی زمانبر است.

احتکار خانگی وضعیت بازار‌ها را به هم ریخته است

محمدعلی اسفنانی مدیر کل تعزیرات حکومتی استان تهران، درباره احتکار خانگی در سطح استان عنوان کرد: متاسفانه فضای روانی ایجاد شده در جامعه موجب شده تا بخشی از مردم دست به احتکار خانگی بزنند که چنین چیزی فضای بازار را متشنج کرده و مجموع این احتکار‌ها موجب دپوی قابل توجهی از محصولات شده است.

مدیر کل تعزیرات حکومتی استان تهران، در ادامه گفت: پرونده‌هایی که در حال رسیدگی به آن هستیم تخلفاتی است که به صورت حرفه‌ای صورت می‌گیرد یعنی فرد، وارد کننده کالایی است که شم اقتصادی وی می‌گوید شاید این کالا در آینده افزایش قیمت داشته باشد به همین جهت نسبت به احتکار کالا اقدام می‌کند. عده دیگری نیز متاسفانه متاثر از بازارند و با احساس کمبود کالا در بازار اقدام به احتکار آن می‌کنند.

اسفنانی با تاکید بر اینکه در حال حاضر اشکال حاد در احتکار مردمی است که شاهد آن هستیم، افزود: مردم در حد توان خود بیش از مقدار مصرف خانوار احتکار می‌کنند و اگر مقادیر آن در کل جمعیت ضرب شود، رقم قابل توجهی خواهد بود.

پشت گوش انداختن تعیین تکلیف کالا‌های احتکاری ضربه به منافع مردم است

غلامرضا کاتب رئیس فراکسیون تولید و اشتغال مجلس  با اشاره به ضرورت تعیین تکلیف کالا‌های احتکاری، گفت: هرچه حجم کالا‌های اساسی در بازار افزایش پیدا کند قیمت‌ها نیز به همان نسبت کاهش پیدا خواهد کرد. سازمان تعزیرات و وزارت صنعت، معدن و تجارت باید کالا‌هایی که متخلفان به منظور کسب سود احتکار کرده اند را هرچه سریعتر سامان داده و تعیین تکلیف کنند.

تزریق کالا‌های دپو شده آرامش را به بازار باز می‌گرداند

کاتب نماینده مردم گرمسار و آرادان در مجلس دهم شورای اسلامی افزود: در حال حاضر که قیمت‌ها روز به روز افزایش پیدا می‌کند مسلما تزریق کالا‌های دپو شده می‌تواند تا حدودی آرامش را به بازار بازگرداند اگرچه یکی از دغدغه‌های اصلی مسئولان وزارت صمت و سازمان‌های نظارتی تعیین تکلیف وضعیت کالا‌های احتکاری است، اما برای تحقق این مهم باید اقدامات لازم هرچه سریعتر انجام شود.

وی اظهار کرد: بسیاری از کالا‌های احتکاری تاریخ انقضا دارند و در صورتی که در زمان مناسب به بازار عرضه نشود کارآیی خود را از دست می‌دهند.

کاتب گفت: صحبتِ تنها در این باره کارساز نیست و باید با برنامه‌ریزی‌های مشخص، اقدام عملی و در نظر گرفتن سازوکار مناسب کالا‌های احتکاری روانه بازار شود تا به دست مصرف کننده واقعی برسد.

ضرورت کوتاه کردن دست سوداگران از چرخه توزیع کالا‌های احتکاری

این نماینده مردم در مجلس دهم تاکید کرد: وزارت صمت باید برای توزیع کالا‌های احتکاری سازوکاری اتخاذ کند که از نفوذ سوداگران به این موضوع جلوگیری شود؛ با عرضه کالا‌های احتکاری التهاب بازار تا حدودی کاهش پیدا می‌کند در نتیجه قیمت‌ها کالا‌ها نیز به تدریج ارزان خواهد شد.

رئیس فراکسیون تولید و اشتغال مجلس خاطرنشان کرد: باید هرچه سریعتر تمام کالا‌های احتکاری و بلاتکلیف مانند لوازم خانگی، مواد اولیه، مواد غذایی و... تعیین تکلیف و در بازار توزیع شود چرا که در صورت بی توجهی به این ظرفیت، زیان‌های بسیای به مردم وارد می‌شود.

گزارش از مهدی محسنی

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۱ ۱۷ فروردين ۱۳۹۸
مردم مصالح و وسایل ساختمانی احتکار میکنن ؟؟؟؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۴۰ ۱۶ فروردين ۱۳۹۸
بازم تقصیر انداختین گردن مردم..؟!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۵ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
لطفا نظر سنجی بگذارید که ببینید مردم از دست دلالها خسته شده اند و خواستار اعدام ایم اینهادر اقتصادی هستند .
پول دلالی سود ندارد .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۲۸ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
اقا من ۱۰۰۰کیلو پیاز خریدم وانبار کردم وتا دوسال دیگه احتیاجی به پیاز ندارم
Iran (Islamic Republic of)
Amirhosein
۰۵:۵۴ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
هر چیز در بازار کم میشود مطمئن باشید میخواهد گران شود و خود دولت آن را کم وارد بازار میکند، این ربطی به ذخیره کردن مردم ندارد،، مردم اگر بدانند قیمت اجناس ثابت میماند دلیلی برای خرید زیاد و ذخیره سازی ندارند،،
Iran (Islamic Republic of)
Amirhosein
۰۵:۵۰ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
مردم مجبورند ببخش از حد خرید کنند، اگر. قیمت اجناس ثابت باشد کسی مجبور به خرید زیاد نمیشود، صبح یک قیمت شب بالاتر میرود و روز بعد بالاتر ،،،، شما باعث این مشکلات هستید آن وقت میگویید چرا مردم احتکار میکنند،،؟؟
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۰۲:۰۹ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
وقتی اختلاس های هزارمیلیاردی میشه این میشه تورم واثرش روی قشرضعیف جامعه ست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۷ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
بیشتر مردم توی خرج روزانه موندن تا برن احتکار بیشتر افراد درامد ماهانه انها زیر 1تومن هست حالا بیاد احتکار هم بکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۲۴ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
کسی به فکر مردم نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۵۰ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
آیا مسکن قاچاق میشود یا در انبارها احتکار میشود آیا زمین وارد میشود و یا تحریم هست من و خیلها از وضع مسکن فهمیدیم که مسؤلان خودشان عامل گرانی هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۴ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
شما محتکران را اعدام کنید همه چیز تو ایران فراوان و ارزان می شود .
الان جنگ اقتصادی است ، و محتکر هم مثل رباخوار و نزول خوار ملعون است .
اعدام اعدام اعدام .
مماشات به خرج ندهید .
کشور از دست میرود مراقب باشید .
Poland
ناشناس
۲۱:۴۱ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
بنده به عنوان پرسنل فروشگاه هر روز با ده ها دلال مواجه میشم که اجناس اساسی رو با تعداد خیلی زیاد و بعضی اوقات حتی چند میلیونی میخرن و مسئول فروشگاه حتی پیشنهاد های بالاتر از قیمت روی محصول از طرف دلال ها میگیره و به چندین دلیل میفروشه ب دلال ها.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۳ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
جدی ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۳ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
چه وحشتناک.
Iran (Islamic Republic of)
ع ف
۲۰:۴۸ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
رفتار وگفتار مردم یک جامعه انعکاس وضع درونی آن جامعه است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۴ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
وقتی ایران خودرو وسایپا که شرکت دولتی هستن وبا احتکار کالا موجب گرانی تولیدات خود میشوند ودولت ومسولان هم اب به اسیاب این دو غول خون اشام میریزد چطور ندای مبارزه با احتکارش را مردم باور کنن دیگه همه میدانند که دولت فقط حامی عده ای هست نه ملت محروم ایران .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۸ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
خودتون قیمت ها را دو نرخی ورانت ایجاد میکنید وباعث طمع مردم میشوید بیان احتکار خانگی یعنی فرافکنی
Iran (Islamic Republic of)
مريم زربافيان
۱۷:۰۴ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
باميد خدا رييس جديد قوه قضاييه كه مديريت قوى دارد درست ميكند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۳ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
در تاييد ديدگاه ناشناس ١٢:٥٠ ٩٨/١/١٤ عرض كرده باشم. احكام اسلامى از بريدن انگشتان شروع ميشود تا قطع كردن دست و پا تا اعدام انها چرا اسلام با حبس كردن زياد موافق نيست چونكه هزينه فرد محبوس شده را بايد از بيت المال مردم داد پول بيتالمال بايد خرج اباد كردن مملكت و راحتي زندگانى ادم هاى زحمت كش بشود نه براى سيركردن شكم دزدان عرضم تمام ختم كلام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۵ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
وقتی قیمت ها افزایشی است احتکارانجام می شود اگراجازه ندهند کارخانه ها قیمت ها را افزایش دهند احتکارکالا سود بخش نیست درضمن می توان تاریخ مصرف کالاها راکاهش دادتا احتکارهم کاهش یابد هرمشکلی راه حل دارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۵ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
توروخدا به وضعیت گرونی ها برسید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۷ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
نه تنها اوضاع بهتر نخواهد شد،روز به روز هم بدتر میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۵ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
وقتی لحظه به لحظه قیمت جنس ها افزایش پیدا میکنه باید مردم تا می توانند خرید کنند و انبار کنن اگر خرید نکنن بدجوری ضر میکنن.
مثال:ساعت ده صبح قیمت برنج بیست هزار تومان بنده با چهل هزار تومان دو کیلو برنج می توانم بخرم اگر ساعت ده نخرم ضرر کردم چرا چون ساعت ده و یک دقیقه قیمت میشود بیست و سه هزار تومان همین روند ادامه دارد اگر ساعت یازده بروم برای خرید باید یک کیلو برنج بخرم چهل هزار تومان.اگر تو راه مسیر بخورم زمین تا برم دکتر و برگردم با چهل هزار تومان فقط ده تا دونه از برنج میزارن کف دستم و اونم باید بدم به کبوترها که نگاه غمگینی بهم دارن.بنابراین از گرسنگی میمیرم.پس بخرم و انبار کنم برنده ام.
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۱۵:۴۳ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
متاسم برات و همه کسانی که این تفکر رو دارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۷ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
واقعا به حال آدمهایی مثل شما باید تاسف خورد ، هرچه بخورید بازهم گرسنه اید
Kuwait
ناشناس
۱۸:۱۵ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
اعدام احتکارگران
Iran (Islamic Republic of)
نرگس
۱۹:۵۸ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
حرف دقیق رو زدی احسنت بر تو .یا باید قیمت ها رو ثابت نگهدارند تا مردم احتکار نکنند ولی وقتی کسی بفکر نیست و قیمت ها لحظه ای داره افزایش پیدا میکنه بهترین که همون احتکار خانگی که بد بخت و بیچاره تر نشیم.درود بر تو هموطن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۶ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
این طرز تفکر شاید تو کوتاه مدت خوب باشه ولی به هر حال که اون جنسها تموم میشه و خود فرد مجبور بر چند برابر بخر .چرا چون مردم دیگر هم همین فکرو کردن و احتکار کردن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۸ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
وقتی نقدینگی مردم مورد تهدید قرار میگیرد ،شاهد چنین مواردی خواهیم شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۰ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
من خودم در نهاوند دیدم که یه بنده خدا به خاطر دزدی وسایل منزل که همش یه ملیون نمیشد دستش رو قطع کردن . کار خوبی کردن
Iran (Islamic Republic of)
پيگير ( مستعار)
۱۶:۱۱ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
إز اينكه دستش را قطع كردند راضى و خوشحال هستم و علاقه مند هستم بدانم كدام دادگاه در نهاوند اين حكم ( مجازات اسلامى ) را صادر كرده و چرا دادگاه هاى ديگر بدنبال اين نوع احكام نيستند ؟ كه وافعا تنها راه مبارزه با فساد است . قصاص. ديه. شلاق. قطع عضو. مجازات هاى اسلامى و موثر هستند.
Iran (Islamic Republic of)
نا شناس
۱۶:۱۹ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
چه خوب كدام دادگاه در نهاوند اين حكم را صادر و اجراء كرده قطع عضو يك مجازات اسلامى و تنها راه مبارزه با فساد است و لا غير
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۶ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
چرا اين خبر رسانه اى نشد كه عبرت بشود كاربران با ذكر منبع خبر را به كوش همه برسانند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۱ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
فقط اختلاسگر ها؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۴ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
به نظرم دلیلش این هستش که مردم به اقتصاد و به کار کردن مسولین اعتماد ندارند
Iran (Islamic Republic of)
س
۱۲:۰۰ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
مردم مگر چقدر دارامد دارن که بخواهند در خانه احتکار کنند ،فوقش بتوانند حد اکثر برای یک ماه ذخیره غذایی داشته باشند،
کمبود در بازار فقط یک عامل مهم و شاخص داره و اونهم عملکرد دولت در تمام ضمینه هاست
این دولت هست که نمی تواند توازنی بسن صادارت و مصرف داخلی ایجاد کند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۵ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
اگر امروز لوازم جهیزیه رو نخریم چه کسی میتونست با این وضع قیمت های صعودی به ما کمک کنه! ، جهزیه رو میخریم انبار هم میکنیم!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۷ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
مردم خوب کشورم اکثر مسئولین ما چون در ناز و نعمت هستن ما رو درک نمیکنند.و تا چیزی میشه از این ایرادها میگیرن. .کشور ما ثروت مند ترین کشور هست.ولی نظارت نیست چرا ؟.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۷ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
ناامیدم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۶ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
سالی که نکوست از بهارش پیداست.....از پیاز شروع شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۳ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
مشکل اینجاست که اگه مردم امروز نخرند فردا دو برابر باید پول بدن بخرن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۰ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
اما عملی نیست ! ؟
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۰۹:۲۸ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
کی گفته مردم مشکل دارن نه ما هیچ مشکلی نداریم حالمونم خوبه جوانیمون هم به بهترین وضع داره میگزره یک ماهه نتونستم میوه بخرم یک ساله نتونستم گوشت بخرم
Iran (Islamic Republic of)
احمدی
۱۴:۵۴ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
دیگه نه به این شدت که میگی !! 1 ساله گوشت نخوردی و یک ماهه هم میوه !! مگه گوشت چند ماهه قیمتش این قیمتی که الان هست شده که شما 1 ساله گوشت نخوردید!یعنی مهمونی هم نرفتی ؟ خونه کسی نرفتی (خونه هرکس بری 4 تا دونه میوه که جلو آدم میگذاره ) البته منکر گرونی و ناتوانی خرید مردم نیستم اما همونطور که گفتم نه به این شدتی که شما میگید !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۰ ۱۴ فروردين ۱۳۹۸
ماشاالله، واقعا ماشاالله
یعنی بنازم به توجیهتون، دیگ چی عزیزم، دیگ چی باعث شده
اگه اینجوری که میفرمایی کاری ازتون بر نمیاد دیگه،
آخرین اخبار