«فندقلو» میراث دار طبیعت کهن اردبیل؛ گردشگران به دنبال رمز گشایی سحر جنگل

در حد فاصل دو شهر تاریخی اردبیل و نمین جنگلی واقع شده که عمر آن برابر با شکل گیری کمربند جنگل‌های درختچه‌ای و یادگار طبیعت کهن منطقه است.

«فندقلو» میراث دار طبیعت کهن اردبیل؛ گردشگران به دنبال رمز گشایی سحر جنگل

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل، جنگل فندقلو واقع در جاده اردبیل- نمین از مواریث کهن طبیعی استان اردبیل است که به دلیل تنوع گونه‌های گیاهی و جانوری و طبیعت سحرانگیز هیجان هر گردشگری را بر می انگیزد.

در این جنگل در مجموع ۱۹ گونه جنگلی متعلق به  هشت تیره و ۱۷ جنس شناسایی شده‌اند که از بین انواع شناسایی شده گونه‌های نادری نظیر فندق، ممرز، راش، بلوط، بلند مازو و بیدمشک وجود دارد.

وجود درختان فندق، سیب وحشی، گوجه سبز، ازگیل، به، تمشک و توت فرنگی از دیگر زیبایی‌های طبیعت این جنگل است که این روزها شمار آن طبیعت دوستان، پژوهشگران و محققان را شگفت‌زده کرده است.

در این جنگل نزدیک به ۹۰ گونه گیاهی رشد و نمو دارند که می‌توان به گونه احیاشده «سوسن چلچراغ» که از گونه‌های کم‌نظیر در دنیا بوده و در کل کشور نمونه آن به ندرت دیده شده است، اشاره کرد.

«فندقلو» میراث دار طبیعت کهن اردبیل؛ گردشگران به دنبال رمز گشایی سحر جنگل

فندقلو ذخیره ژنتیکی کمربند درختچه ای

کارشناس محیط زیست در خصوص اهمیت جنگل های فندقلو گفت: با توجه به شکل گیری کمربند جنگل های درختچه ای بعد از عصر یخبندان، جنگل فندقلو یکی از ذخایر ژنتیکی در کشور و حتی قاره آسیا محسوب می شود.

مسعود لاهوت افزود: با توجه به از بین رفتن این کمربند و باقی ماندن لکه هایی از آن، فندقلو اهمیت ویژه به دلیل گونه های درختچه ای نادر خود دارد.

وی با بیان اینکه تنوع درختان، موجب تنوع زیستی جانوران می شود، گفت: فندقلو منطقه اکوتن( مرز بین دو زیستگاه) محسوب می شود و مز بین جنگل های هیرکانی و سایر زیستگاه ها است.

لاهوت تصریح کرد: در این منطقه تنوع قابل توجهی از پستانداران و پرندگان دیده می شود که به همراه مجموعه مناظر طبیعی یکی از جاذبه های طبیعت گردی استان اردبیل محسوب می شود.

اوج چشم‌نوازی طبیعت فندقلو را در فصل رویش فندق و گل‌های بابونه آن باید دید. گونه‌های فندق شناسایی شده در این جنگل به حدی از تنوع و تمایز برخوردار است که مرکز تحقیقاتی به همین منظور راه‌اندازی شده است.

«فندقلو» میراث دار طبیعت کهن اردبیل؛ گردشگران به دنبال رمز گشایی سحر جنگل

برگزاری سالانه جشنواره گل های بابونه

گل بابونه با خواص درمانی قابل‌توجه از اواسط اردیبهشت‌ماه در این جنگل خودنمایی کرده و تا اواخر خردادماه می‌توان برای مشاهده بستر گل‌های بابونه به این جنگل رجوع کرد.

همه‌ساله خردادماه جشن گل‌های بابونه در منطقه نمونه گردشگری این جنگل با حضور گسترده طبیعت دوستان و گردشگران برگزار می‌شود.در منطقه نمونه گردشگری آلاچیق و امکانات استقرار گردشگران فراهم شده است.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل در این خصوص گفت: جشن گل های بابونه فرصتی جهت معرفی طبیعت کم نظیر فندقلو است.

صغری فرشی با بیان اینکه تاسیسات رفاهی و اقامتی جهت حضور گردشگران تعبیه شده است، افزود: در عین حال از طرح های سرمایه گذاری که مغایر با ضوابط صیانت از محیط زیست نباشد، حمایت می شود.

وی تصریح کرد: اخیرا موافقت اولیه با راه اندازی چند اقامتگاه بوم گردی در روستاهای اطراف جنگل صورت گرفته و معاونت گردشگری از طرح های جدید و ابتکاری حمایت می کند.

«فندقلو» میراث دار طبیعت کهن اردبیل؛ گردشگران به دنبال رمز گشایی سحر جنگل

هیجان تله کابین تا  مشاهده گونه در حال انقراض مارال

از جمله دیدنی‌های این جنگل سایت تکثیر و پرورش مارال است و در سال های اخیر زمینه پرورش و احیا در این جنگل فراهم شده است.

فندقلو از زیستگاه‌های گونه‌های جانوری دیگر از جمله گرگ، روباه، خوک وحشی، خرگوش، خرس قهوه‌ای، عقاب طلایی، بلدرچین، هدهد، قرقاول، کبک، چکاوک، کلاغ ابلق و سیاه محسوب می‌شود و با این وجود در سال‌های اخیر تخریب بخش‌هایی از جنگل نگرانی‌هایی را در حیات این جانوران به دنبال داشته است.

زیبایی سحرانگیز جنگل فندقلو از سمت گردنه حیران نیز قابل مشاهده است. در گردنه حیران و نزدیک پایگاه امداد و نجات هلال‌احمر تله‌کابین حیران دایر شده که زیبایی‌هایی گردنه را به طبیعت فندقلو پیوند می‌زند.

تله‌کابین حیران به طول هزار و ۵۰۰ متر در محدوده روستای حیران و ونه‌بین قرار دارد و مسیر تله‌کابین حیران از جاده آستارا به اردبیل در منطقه حیران آغاز شده و وارد جنگل فندقلو می‌شود. در ابتدا، انتها و مسیر این تله‌کابین امکانات رفاهی، پیست کارتینگ، هتل و رستوران احداث شده است.

تله‌کابین در نقطه‌ای از گردنه حیران قرار گرفته که از طرف شرق به دریای خزر و شهر آستارا و چشم‌اندازهای زیبای گردنه حیران و از طرف غرب و جنوب به جنگل‌های زیبای فندقلو و از شمال نیز به مرز ایران با جمهوری آذربایجان مشرف است. این تله‌کابین دارای ۳۰ کابین شش نفره معمولی و سه کابین ویژه VIP بوده و ایستگاه‌های آن از استانداردترین ایستگاه‌های موجود در تله‌کابین‌های کشور است.

علاوه بر این در داخل جنگل یک استخر آب گرم به نام «مشه سویی» وجود دارد که آب آن خاصیت درمانی دارد و افراد زیادی به این دلیل به این مکان مراجعه کرده و چند روزی را داخل جنگل و در کنار استخر آب گرم و آبشاری که در منطقه قرار داد، اقامت می‌کنند.

«فندقلو» میراث دار طبیعت کهن اردبیل؛ گردشگران به دنبال رمز گشایی سحر جنگل

تعریف مسیرهای جدید گردشگری در فندقلو

اهمیت این جنگل موجب شده طی ماه های اخیر مسیر جدید گردشگری تعریف شده و نسبت به تقویت زیرساخت های این منطقه برنامه ریزی شود.

استاندار اردبیل در بازدید اخیر خود از منطقه نمونه گردشگری فندقلو از احداث راه دسترسی جدید برای این منطقه تا شهریور ماه امسال خبرداد و گفت: این جاده در راستای دسترسی آسان به این منطقه نمونه گردشگری و ارائه خدمات مناسب به گردشگران و مسافران احداث خواهد شد.

اکبر بهنامجو افزود: متاسفانه در ایام تعطیل و و در روزهایی که حجم مسافرت‌ها به استان اردبیل افزایش می یابد شاهد بروز ترافیک بسیار سنگین در مناطق گردشگری استان هستیم که منطقه فندقلو نیز از این امر مستثنی نیست.

وی گفت: در این خصوص مقرر شد جاده فعلی منطقه نمونه گردشگری فندقلو به صورت یک طرفه به فعالیت خود ادامه دهد و یک جاده دیگر برای مسیر برگشت در این منطقه احداث شود.

همچنین معاون سرمایه گذاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل در خصوص طرح های در حال اجرا در محدوده این جنگل تصریح کرد: در طرح جامع گردشگری فندقلو دسترسی های جدید مصوب شده که شامل مسیر گردشگری کوهنوردی، مسیر گردشگری با تراکتور، تورگردی با خودرو آفرود و اسب و گاری و مسیر گردشگری با موتورکراس و ماشین های برف پیما است.

ناصر محمودی افزود: همچنین کاربری های پیشنهادی نیز شامل مجموعه های ورزشی، هاکی روی چمن، سوارکاری، چوگان، پیست اسکی و مجموعه های تفریحی است.

وی ادامه داد: همچنین پارک ژوراسیک جنگلی، مجموعه ورزشی گلف و محوطه آموزشی، مجموعه ورزشی و تفریحات آبی، پناهگاه و ورزش های زمستانی، مجتمع تفریحی و بالن سواری و اقامتگاه های گردشگری موقت و دائمی خانه های درختی و دهکده روستایی پیشنهاد شده است.

معاون سرمایه گذاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همچنین به زیرسازی و آسفالت مسیر  فندقلو با اعتبار یک میلیارد و 900 میلیون ریال در سال جاری اشاره کرد و افزود: سال گذشته موافقت اولیه با راه اندازی 4 واحد اقامتگاه بوم گردی در روستاهای آرپا تپه، بریس، خانقاه علیا  و سوها در شهرستان نمین انجام شده است.

محمودی گفت: محوطه گردشگری در 250 متری ابتدای روستای سوها و دهکده گردشگری حیران نیز تعریف شده که در دهکده گردشگری هتل توسط بخش خصوصی در حال ساخت است.

جنگل فندقلو یکی از جاذبه های کم نظیر طبیعت گردی در استان اردبیل است که سحر طبیعت آن سالانه هزاران گردشگر را به خود جذب می کند.جنگلی که گویای طبیعت کهن اردبیل است و نیاز به  مطالعه جهت شناسایی طبیعت آن همچنان احساس می شود.

انتهای پیام/ع

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.