خلاقیت جدید محققان ایرانی؛

ربات توانمندساز مچ دست ساخته شد

محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر موفق به ساخت رباتی شدند که در توانمندی مچ دست، به کمک بیماران و فیزیوتراپیست‌ها می‌آید.

به گزارش خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، توانبخشی برای سالانه صدهزار بیمار دچار سکته مغزی در کشور، اهمیت زیادی در بهبود عملکرد و کاهش عوارض بعد از این بیماری دارد، از این رو تیمی از محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر ایده ساخت روباتی که در توانمندی مچ دست موثر است را طراحی کردند.

فرشید رضائی، دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی برق و یکی از محققان این طرح می‌گوید: زمانی که فردی دچار سکته مغزی می‌شود، بخشی از مغز دچار اختلال می‌شود که در نتیجه قادر به انجام عملکرد قبلی خود نیست، به همین دلیل ما با طراحی این روبات سعی می‌کنیم فرمان‌های عملکردی را دوباره به مغز یادآوری کنیم.

این گروه فنی مهندسی برای یافتن نیاز‌های این بیماران از متخصصان دانشگاه توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی ایران هم مشاوره گرفته است.

حیدرعلی طالبی، رئیس دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی امیرکبیر می‌گوید: تیمی از دانشجویان در این دانشکده حدود هشت سال بر روی این دستگاه کار کردند و مرحله به مرحله سطح آن را ارتقاء بخشیدند و الگوریتم‌های مختلف کنترلی، توانبخشی و شاخص‌های بهبود بیماری را روی آن آزمایش کردند.

به گفته این محققان در بازی سازی، فضای سه بعدی مجازی برای بیمار متصور می‌شوند و بیمار احساس می‌کند در فضای مجازی در حال انجام یک بازی است، اما در حین انجام این بازی، در واقع فرآیند بهبود دست برای او انجام می‌شود. در مراحلی از بازی به دست فشار وارد می‌شود و دست باید مقاومت کند و در مراحل دیگری از بازی به دست کمک می‌شود. بدین ترتیب به صورت ناخودآگاه و با دقت بالاتر، توانبخشی برای بیمار انجام می‌شود.


بیشتر بخوانید: استفاده از نانوذرات طلا در درمان سرطان پروستات


این روبات در سه محور بالا، طرفین و چرخش مچ حرکت می‌کند؛ اگرچه نظارت فیزیوتراپ برای کار با دستگاه لازم است، اما حضور او در محل ضروری نیست.

نمونه اولیه این دستگاه ساخته شده و در حال انجام مطالعات و آزمایش‌های بالینی است. این محققان امیدوارند تا پایان امسال، نمونه تجاری آن را عرضه کنند تا بیماران بتوانند از آن استفاده کنند.

به گفته آنان در صورت حمایت، این پژوهشگران قادر خواهند بود با تغییر در مکانیسم این طرح، به راحتی آن را برای قسمت‌های دیگر بدن مانند مچ پا هم تعمیم دهند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار