چرا به انرژی هسته‌ای نیاز داریم؟ /۱

انرژی هسته‌ای؛ حقی که با قلدری آمریکا از آن دست نخواهیم کشید

انرژی هسته‌ای در تقویت زیر ساخت‌های علم و دانش نقش اساسی دارد و ایران هرگز با قلدری‌های آمریکا از آندست نخواهد کشید.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، فاطمه زهرا نصراللهی؛ بحث انرژی هسته‌ای حکایت امروز و دیروز نیست؛ نیمه دوم دهه هشتاد بود که خبر دستیابى کشورمان به فناورى غنى‌سازى اورانیوم و راه اندازى یک زنجیره کامل غنى سازى توسط سانتریفیوژهاى ساخت ایران در نطنز اعلام شد.

در حقیقت  انرژی گرمایی آزاد شده حاصل از شکافت اتم اورانیوم را انرژی هسته‌ای می‌نامند، که از آن برای تولید بخار آب و گرداندن توربین‌های تولید برق استفاده می‌شود؛ به این صورت که، اورانیوم معدنی بایستی طی یک فرآیند در تأسیسات فرآوری به گاز هگزافلوراید تبدیل شود و سپس با تزریق به شبکه‌ای از سانتریفیوژ‌ها غنی شده و سپس قابل استفاده گردد.

کشورمان در پی این موفقیت متخصصان و دانشمندان در دستیابی به نسل جدیدی از سانتریفیو‌ژها و اعلام آن به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در زمره کشور‌های صاحب تکنولوژی در غنی‌سازی اورانیوم محسوب می‌شود.

پس از برداشتن اولین گام های ایران به سمت انرژی صلح آمیز هسته ای، دشمنان با وضع تحریم های مختلف و فشارها تلاش کردند تا ایران به غنی سازی این انرژی حیاتی دست پیدا نکند، در حالی که استفاده از انرژی هسته‌ای یکی از حیاتی‌ترین نیاز‌های موجود کشور است و با گذشت زمان این نیاز افزایش خواهد یافت، چراکه دستیابی به انرژی هسته‌ای می‌تواند برای همیشه از ما در برابر خطر بی آبی محافظت کند و در تولید دارو‌های گوناگون و مصارف پزشکی هم نقش چشمگیری در سلامت افراد داشته باشد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی به مناسبت عید سعید قربان در بخشی از سخنرانی تلویزیونی خود خطاب به مردم از اهمیت استفاده از انرژی هسته ای یاد کردند و فرمودند که  عدّه‌ای متأسّفانه تحت تأثیر همین حرف‌های دشمن می‌گویند «آقا [انرژی]هسته‌ای به چه درد ما می‌خورد؟» ... من [قبلاً]گفتم که [انرژی]هسته‌ای نیاز قطعی فردای کشور ما است. ما تا چند سال دیگر حدّاقل به بیست هزار یا سی هزار مگاوات برقِ ناشی از انرژی هسته‌ای نیاز داریم؛ که این را از راه دیگر نمی‌توانیم به دست بیاوریم یا مقرون به صرفه نیست. خب آن روزی که ما احتیاج پیدا کردیم، چه کار کنیم؟ برویم در خانه‌ی چه کسی؟ از آمریکا، از اروپا درخواست کنیم، گدایی کنیم که آقا بیایید به ما برق هسته‌ای بدهید یا بیایید برای ما غنی‌سازی راه بیندازید؟ میکنند؟ خب با اینکه حالا در برجام خسارت فراوانی در این زمینه به ما وارد شد، امّا خوشبختانه اصل این کار محفوظ است و کار‌های بزرگ و خوبی هم در این زمینه دارد انجام میگیرد؛ دشمن این را نمی‌خواهد؛ در زمینه‌ی مسائل دفاعی و موشکی هم همین جور است.


بیشتر بخوانید


اهمیت انرژی هسته‌ای در حوزه علم و دانش

ابوالفضل ظهره وند عضو سابق تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت که جهان هنوز در ابتدای راه خود است و اگر نتوانیم در بستر این رشته از علم یعنی انرژی هسته‌ای خود را هماهنگ کنیم، قطعا در سال‌های بعد هم امکان ورود آن را نخواهیم داشت، بنابراین مسئله تکنولوژی هسته‌ای که امروزه بسیاری از کشور‌ها آن را دنبال می‌کنند، اهمیت فراوانی دارد.

مهدی فضائلی کارشناس انرژی هسته ای هم در این باره گفت که  تاثیرات انرژی هسته‌ای در بخش پزشکی بسیار قابل توجه است، چراکه علم پزشکی هسته‌ای در دنیا جایگاه مهمی دارد، لذا دسترسی به دانش هسته‌ای، کشور را ارتقا می‌دهد و کشور می‌تواند با بهره مندی از حوزه‌های مختلف دانش مانند انرژی هسته ای، نانو و بیوتکنولوژی، هوا و فضا به سطح بالایی برسد و توانمندی‌های راهبردی هم پیدا می‌کند، ضمن اینکه زیر ساخت دانشی چنین کشور‌هایی بسیار قوی می‌شود و می‌تواند در حوزه‌های مختلف دیگر هم پیشرفت‌های قابل توجهی را داشته باشند.

انرژی هسته ای؛ دروازه ای برای تقویت زیر ساخت های علم و دانش

فضائلی همچنین تاکید کرد که  مقوله انرژی یک موضوع راهبردی است و اگر کشور بخواهد در حوزه‌های مختلف علمی، صنعتی، کشاورزی پیشرفت کند بدون داشتن یک پشتوانه قوی در حوزه انرژی این کار ممکن نیست. امروز کشورمان از ذخایر نفت و گاز قابل توجهی برخوردار است، اما همه می‌دانیم که ذخایر نفت و گاز محدود هستند و روزی تمام می‌شود، لذا اگر با یک نگاه راهبردی و بلند مدت کشور را اداره کنیم، وظیفه دولتمردان و مسئولان این است که برای دراز مدت فکر کنند و از الان سرمایه گذاری‌های لازم برای تامین انرژی برای امروز و آینده کشور را ترتیب دهند.

سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در شماره ویژه و تخصصی نشریه «پولتیکا پولسکا» تحت عنوان «اهداف جمهوری اسلامی ایران از پیگیری برنامه صلح آمیز هسته‌ای» می‌نویسد که در تمام سالیان اخیر که به عنوان مذاکره‌کننده ارشد در موضوع برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران با طرف‌های مختلف در کشور‌ها و سازمان‌های بین‌المللی ارتباط و تماس داشته‌ام، پرسش بنیادین و کلیدی عموم مخاطبان در رابطه با برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران معطوف به این جمله خاص بوده است که «اهداف جمهوری اسلامی ایران از پیگیری برنامۀ هسته‌ای صلح آمیز خود چه است؟

او همچنین در این مقاله گفت که خلاف انتظار، با انقلاب سال ۱۹۷۹ بسیاری از شرکت‌ها و طرف‌های غربی مشارکت‌کننده در برنامه‌های هسته‌ای تعریف شده مشترک، از انجام تعهدات خود سرباز زدند و با بروز جنگ از سوی رژیم بعث صدام به قرارداد‌های خود به صورت یکجانبه پایان بخشیدند. به نظر می‌رسد تصور عموم آنان چنین بود که با خروج کارشناسان فنی و سرمایه‌گذاری‌های انجام شده، فعالیت‌های هسته‌ای ایران در زمینه استفاده از دانش صلح آمیز هسته‌ای برای توسعه کشور دچار توقف شده و با این وضعیت ایستای فعالیت‌ها، اساس آنچه که به صورت ذاتی بر اثر دانش‌آموزی نخبگان و دانشمندان ایرانی طی سال‌ها ممارست و تلاش کسب شده بود، یا از میان رفته، و یا در دل تاریخ علم و دانش ایران دفن خواهد شد.

انرژی هسته‌ای؛ حق مسلمی که آن را تسلیم قلدری‌های آمریکا نمی‌کنیم

عراقچی همچنین گفت است که در سال‌های نخستین این رویداد، یعنی زمانی که شرکت‌ها و کشور‌های غربی تصمیم به قطع یکجانبه همکاری خود با دانشمندان و مراکز تخصصی ایرانی گرفتند، شرایط سخت و دشواری بر صنعت صلح آمیز هسته‌ای و دانش نهفته در آن وارد شد. اقتضای سالیان دشوار جنگ و اصل ضرورت دفاع از تمامیت ارضی و صیانت کشور هم مانع جدی‌ای بود که بتوان تمام پرونده‌ها و فعالیت‌های گذشته را به رغم عدم همراهی شرکای اروپایی و غربی به انجام رساند. لکن از آنجایی که برنامه توسعه ملی ایران با دوره‌های مختلف پنج ساله، هفت ساله و ۱۰ ساله بخشی از پیش‌نیاز‌های خود را معطوف به بهره‌برداری از توانمندی دانش اتمی در صنعت و پزشکی، تولید انرژی غیرفسیلی و دستاورد‌های فن‌آوری نوین نهاده بود، استمرار سرمایه‌گذاری و فعالیت در این حوزه امری اجتناب‌ناپذیر به نظر می‌رسید.

معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان تاکید می کند که با توجه به ضرورت حرکت توسعه‌ای کشور، تمام برنامه‌های گذشته مورد دقت و اهتمام دانشمندان و مؤسسات ایرانی قرار گرفت. به موازات گسترش این سطح از فعالیت‌های علمی و پژوهشی و افزایش دامنه دستاورد‌ها و محصولات حاصل از آن، از آنجایی که موفقیت در این دانش می‌توانست ظرفیت‌های تکنولوژیک در ایران را ارتقا بخشیده و زمینه‌های عدم نیاز به کشور‌های برتر و صاحب این تکنولوژی را بیش از گذشته فراهم آورد، حساسیت و توجه نسبت به فعالیت‌های سازمان انرژی اتمی ایران در ابعاد مختلف بروز کرد.

انرژی هسته ای؛ دروازه ای برای تقویت زیر ساخت های علم و دانش

او  اضافه کرده است که دامنه گسترش انواع مختلف سرطان و نیاز به بهره‌برداری از پزشکی هسته‌ای برای بیماری‌هایی که هر روز بیش از گذشته گریبان مردم ایران را می‌گرفت، به همان میزان که عزم ایرانیان را در دست‌یابی به دانش بومی استفاده صلح‌آمیز از دانش هسته‌ای تقویت می‌بخشید، زمینه استنکاف و خودداری شرکای غربی و اروپایی طرف قرارداد با ایران را نیز، که ظاهرا تمایلی به پیشرفت و گسترش این دانش نزد ایرانیان نداشتند، فراهم می‌ساخت.

عراقچی تاکید می کند که آینده ایران به عنوان کشوری کهن با سابقه هفت هزار سال که در تمام تاریخ توانسته است استقلال و موقعیت برتر خود را به عنوان کشوری قدرتمند و باثبات در منطقه پرتلاطم آسیای غربی حفظ کند، امروز در گرو تصمیم سازی‌های قاطعانه و ایستادگی در اجرای آن‌هاست. از این جهت مردم و دولت ایران، به رغم تمامی رقابت‌ها و کشاکش‌های سیاسی رایج در اکثر دموکراسی‌های جهان، برای حفظ دستاورد‌های علمی، و دفاع از عزت و استقلال تاریخی، فرهنگی و هویتی خویش، هم دل و همصدا می‌باشند. هم زمان تعامل سازنده و محترمانه، و البته از موضع برابر، با جامعه بین الملل اساس سیاست خارجی ما را تشکیل می‌دهد.

چرا آمریکا مخالف پیشرفت هسته‌ای ایران است؟

کارشناسان معتقدند که از ایالات متحده آمریکا تا کشور‌های اروپایی و در راس آن‌ها فرانسه، بالغ بر ۸۰ درصد برق شان توسط نیروگاه‌های اتمی تامین می‌شود و  با مراجعه به صفحه آژانس انرژی بین المللی اتمی متوجه می‌شویم که کشور‌های مختلفی در حال ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای هستند و سرمایه گذاری‌های قابل توجهی در کشور‌های مختلف دنیا برای دست یافتن به نیروگاه‌های اتمی در حال انجام است، اما شاید پاسخ این سوال که چرا آمریکا با پیشرفت انرژی هسته‌ای ایران مخالفت می‌کند؟ برای خیلی ها نامشخص باشد.

فضائلی کارشناس مسائل هسته ای با بیان اینکه  بحث سرمایه گذاری بر روی انرژی هسته‌ای یک سرمایه گذاری راهبردی است، گفت که انرژی هسته ای برای امروز و آینده کشور مفید و حتی ضروری قلمداد می‌شود و وقتی اهمیت این مسئله را خوب درک کنیم، علت فشار‌هایی که از سوی آمریکا و غرب بر کشورمان وارد می‌شود را بهتر متوجه می‌شویم، چراکه آن‌ها مخالف پیشرفت کشور هستند و هر آن چیزی که برای کشور ما مفید باشد و تامین کننده نیاز‌های راهبردی کشور باشد با مخالفت دشمن رو به رو می‌شود، چراکه آن‌ها نمی‌توانند ایران را در مسیر پیشرفت و ارتقای دانش ببینند.

ظهره وند کارشناس مسائل هسته‌ای هم با اشاره به اینکه آمریکا ایران را از استفاده از انرژی هسته‌ای منع می‌کند، می‌گوید که اگر به اهمیت انرژی هسته‌ای بنگریم متوجه می‌شویم که چرا آمریکایی‌ها علاقه ندارند ایران در حوزه‌های مختلف علوم از جمله تکنولوژی هسته‌ای ورود کند، البته خود غرب هم می‌گوید که مسئله مخالفت با فعالیت‌های هسته‌ای تهران تنها یک بهانه است و آن‌ها اساسا موافق نیستند که ایران در حوزه نانو و بیوتکنولوژی قدمی بردارند.

این کارشناس مسائل هسته‌ای همچنین می‌گوید که آمریکایی‌ها با مخالفت با انرژی هسته‌ای ایران درصدد جلوگیری از پیشرفت و تبدیل شدن ایران به یک الگوی الهام بخش هستند و ذات فعالیت هسته‌ای بازدارندگی دارد و افرادی که در این حوزه فعالیت می‌کنند به دلیل مسائل تامین، نگهداری و امنیت از یک استاندارد‌های خاصی پیروی می‌کنند که استاندارد جهانی است.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
...نه
۰۳:۰۴ ۰۶ بهمن ۱۴۰۰
واقعا؟؟؟ جز تحریم بدبختی فلاکت چی داره؟؟؟ ب چه دردمون میخوره؟؟؟ هیچ سودی برام نداره تازه ممکنه مثل هیروشیما ناکازاکی بدبختمون هم کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۲ ۲۶ مرداد ۱۳۹۹
زیر بار زور نمیرویم. انشاءالله در جنگ اقتصادی رهبری رو همراهی کرده و امریکا رو شکست میدهیم.
Iran (Islamic Republic of)
بیکار
۲۳:۵۰ ۲۵ مرداد ۱۳۹۹
انرژی هسته ای حق مسلم ماست ....ولی متاسفانه هنوز من فقط بدبختی و فلاکت ازش دیدم .کی قراره این بدبختیا تموم بشه خدامیدونه ازما که گذشت شاید بچه هام زندگیشون بهتربشه البته شاید ....ولی من نمیبخشم هیچوقت..
Netherlands
رضا مهدوی
۱۴:۴۴ ۲۵ مرداد ۱۳۹۹
سلام میشه نظر من اشتراک بدارید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۷ ۲۵ مرداد ۱۳۹۹
بجای صرف هزینه هنگفت برای تولید انرژی هسته ای و بعد مشکلات دفن زباله اتمی و آلودگی زیست محیطی و خطرات و تبعات بیشمار ناشی از انفجار احتمالی (مثل چرنوبیل ، فوکوشیما و چندجای دیگر) چرا با صرف یک هزارم این هزینه از انرژی پاک و رایگان خورشید استفاده نمیکنید؟ کویر مرکزی ایران با ده ماه تابش خورشید در سال پاسخگوی کل کشور است.
مگر اینکه اهدافی بجز دستیابی به انرژی سالم داشته باشید!!!
Germany
Amir
۱۲:۱۷ ۲۵ مرداد ۱۳۹۹
فعلا باید قید انرژی هسته ای رو بزنیم تا بعد 1400 و اگه مردم ریئس جمهور خوب انتخاب کنن
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۱۱:۳۹ ۲۵ مرداد ۱۳۹۹
یادمه ی بنده خدایی تو مناظرات انتخاباتی سال ۹۲ میگفت که درسته که باید چرخ سانتیریفیوژ بچرخه ولی باید چرخ زندگی مردم هم بچرخه...........گذشت و گذشت ...و الان ن چرخ سانتیریفیوژ میچرخه ن چرخ زندگی مردم....علی برکت الله
United States of America
بیسوادبی شناسنامه
۰۸:۵۴ ۲۵ مرداد ۱۳۹۹
ببخشیدمنظورتون کدوم انرژی هسته ایه؟؟؟!!!!!!همونکه با فتح الفتوح برجام قلبش رو بابتن ازکارانداختید؟؟!!!سانتریفیوژهاش روجمع کردید؟؟!!!!!ده تن اورانیوم غنی شده ش رو بباد دادید؟؟!!!!!!
آخرین اخبار