باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

ترافیک دیپلماسی دو همسایه/ مرحله جدید روابط ایران و افغانستان کلید خورد

سخنگوی وزارت خارجه کشورمان به منظور بحث و تبادل نظر درباره همکاری‌های فرهنگی و رسانه‌ای به کابل سفر کرده است.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، سعید خطیب زاده سخنگوی معاون وزیر خارجه ایران در امور دیپلماسی عمومی و رسانه وزارت امور خارجه کشورمان به منظور بحث و تبادل نظر درباره همکاری‌های فرهنگی و رسانه‌ای چهارشنبه ۵ آذر ماه به کابل سفر کرده است.

او طی حضور در این کشور با برخی از مقامات فعلی و سابق افغانستان از جمله «عبدالله عبدالله» رئیس شورای عالی مصالحه ملی، وزیر اطلاعات و فرهنگ، معاون سیاسی وزارت امور خارجه، همتای خود در وزارت امور خارجه و حامد کرزی رئیس جمهور سابق افغانستان دیدار و در مورد توسعه و تعمیق روابط در حوزه‌های فرهنگی و سازوکار‌های مرتبط با گسترش همکاری‌ها در حوزه رسانه‌ای گفت‌وگو و تبادل نظر به عمل آورد.

هدف سخنگوی وزارت خارجه کشورمان از سفر به کابل

دیدار و نشست مشترک با برخی از نمایندگان مجلس، نخبگان فرهنگی و رسانه‌ای و برخی از اندیشکده‌ها، دیدار با رئیس دانشگاه کابل و برخی از روسای دانشکده‌های این دانشگاه، مصاحبه با تلویزیون آریانا و گفت‌وگو‌های صریح و دوستانه با دیگر مدیران و اصحاب رسانه این کشور از جمله برنامه‌های دیگر سخنگوی وزارت امور خارجه در این سفر بود.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در این سفر و در بازدید از دانشگاه کابل ضمن ابراز همدردی با دولت و مردم افغانستان به خصوص خانواده شهدای دانشجوی این دانشگاه که اخیرا در جریان اقدامی تروریستی به شهادت رسیدند، به رسم احترام به مقام شهدا دسته گلی تقدیم کرد، تعمیق روابط راهبردی فرهنگی، تبادل هیئت‌های رسانه‌ای و دعوت از اصحاب رسانه و چهره‌های شاخص فرهنگی و علمی افغانستان از جمله اهداف دیگر سفر در این خطیب زاده به افغانستان بود.

حسین کنعانی مقدم کارشناس مسائل بین الملل در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره سفر معاون وزیر خارجه کشورمان در امور دیپلماسی عمومی و رسانه به افغانستان، گفت که کابل به عنوان یک متحد استراتژیک ایران با توجه به مرز مشترک، مسائل فرهنگی، مذهبی و زبان مشترک یکی از مهم‌ترین کشور‌های همسایه ایران است و داشتن روابط حسنه و حُسن همجواری می‌تواند به هر دو کشور برای توسعه مسائل اقتصادی، سیاسی و بین المللی کمک کند.


بیشتر بخوانید


او همچنین گفت که متاسفانه افغانستان سال‌هاست که درگیر ناآرامی، تروریسم، درگیری‌های قومی و مذهبی است. با توجه به نفوذی که جمهوری اسلامی ایران در افغانستان دارد و پذیرای بیش از ۵ میلیون اتباع افغانستانی در کشورمان است، ایران در ثبات و امنیت افغانستان بسیار اثر گذار است و همگان می‌دانند که هرگونه اقدامات در رابطه با مسائل امنیتی و اقتصادی کابل یکی از پایگاه‌های اصلی آن ایران است و کشور ما به امنیت، ثبات، جلوگیری از تولید مواد مخدر و قاچاق آن به ایران، جلوگیری از رشد گروه‌های تفکیری وگروه‌های تروریستی متفق با مسئولان افغانستانی است و در این رابطه تلاش می‌کند که همکاری‌های لازم را با آن‌ها داشته باشد.

از سند راهبردی بین ایران و افغانستان چه خبر؟

خطیب‌زاده در گفت‌وگو با خبرگزاری ایران‌پرس در کابل درباره اهمیت برقرای صلح و ثبات در افغانستان، گفت که برای ایران، افغانستان همواره یک اولویت بسیار بالا در تنظیم روابط بوده است و از سال‌های گذشته، جمهوری اسلامی ایران در اجلاس بُن همواره بر برقراری امنیت در افغانستان تاکید کرده است و همیشه بر گفت‌وگو‌های بین‌الافغانی تاکید دارد و از آن حمایت می‌کند.

سفر خطیب زاده به کابل؛ روابط ایران و افغانستان وارد مرحله جدیدی شد

این دیپلمات ارشد کشورمان، سند راهبردی بین ایران و افغانستان را یکی از اسناد خیلی مهم در روابط دو کشور عنوان کرد و گفت که روابط ایران با افغانستان خیلی گسترده است و گفت‌وگو‌ها درباره سند راهبردی در ابعاد مختلف پیشرفت زیادی داشته و درباره قسمت عمده آن توافق شده است و فقط یکی دو بند نیاز به مذاکرات بیشتر دارد که خبر امضای آن به زودی اعلام خواهد شد.

پیش از این هم ۲۵ آبان ماه، پنجمین دور مذاکرات سند جامع همکاری‌های راهبردی ایران و افغانستان، در تهران بین هیئت‌های دو طرف به ریاست سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان و میرویس ناب معاون وزیر امور خارجه افغانستان برگزار شد. بعد از بیش از هفت ساعت مذاکرات، عراقچی با اظهار رضایت از پیشرفت‌های حاصل شده در این دور، ابراز امیدواری کرد که سند جامع همکاری‌های راهبردی ایران و افغانستان به زودی آماده امضای روسای جمهور دو کشور شود.

بیش از ۴۰ سال، مردم افغانستان متحمل خونریزی‌هایی بوده‌اند

سخنگوی وزارت خارجه درباره حمله راکتی داعش به پایتخت افغانستان و تیراندازی اخیر در دانشگاه کابل نیز گفت که اتفاقی که در دانشگاه کابل افتاد بسیار دردناک بود و ملت ایران را آزرده کرد، متاسفانه چرخه باطلی از خشونت و تروریسم در منطقه به ویژه افغانستان شکل گرفته است و راه حل آن بازگشت به گفت‌وگو و حکمت است و مردم افغانستان لیاقت صلح و دنیای آرام‌تری را دارند.

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی کشورمان که پیش از این در ۴ آذر ماه در کنفرانس مجازی افغانستان ۲۰۲۰ در ژنو شرکت کرد و به ایراد سخنرانی پرداخت. ظریف با ذکر این نکته که تراژدی عظیمی است که ۲۰ سال بعد از کنفرانس بن ما هنوز در حال صحبت در مورد جنگ در افغانستان هستیم، گفت که برای بیش از ۴۰ سال، مردم افغانستان متحمل خونریزی‌هایی بوده‌اند که عمدتا از خارج نشأت گرفته است.

سفر خطیب زاده به کابل؛ روابط ایران و افغانستان وارد مرحله جدیدی شد

ظریف با یادآوری این نکته که رویکرد نظامی برای ایجاد صلح شکست خورده و حضور نیرو‌های خارجی به معضلی دیرپا بدل شده است، گفت که خروج مسئولانه نیرو‌های خارجی از افغانستان -همراه با انتقال روان و مؤثر وظایف آن‌ها به نیرو‌های امنیتی افغانستان - گامی در جهت صلح پایدار خواهد بود. ایران همواره از گفت‌وگو‌های بین‌الافغانی که تحت اختیار و رهبری خود افغان‌ها انجام شود، حمایت کرده است. این گفت‌وگو‌ها باید طالبان را نیز شامل شده و ضمنا دستاورد‌های پس از ۲۰۰۱ را حفظ کند، قانون اساسی دموکراتیک، حق مردم برای تعیین سرنوشت خود، حقوق اقلیت‌های قومی و مذهبی، حقوق زنان و مبارزه با تروریسم.

واشنگتن به درستی می‌داند که خط قرمز ایران چیست

خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره تحرکات نظامی جدید آمریکا در منطقه گفت که حضور نظامی ایالات متحده در منطقه غرب آسیا چیز جدیدی نیست و متاسفانه به خاطر عدم دقت سیاسی برخی از کشورها، آمریکا پایگاه‌های مختلفی در منطقه دارد، اما واشنگتن به درستی می‌داند که خط قرمز ایران چیست.

سخنگوی وزارت خارجه درباره موضع اخیر پمپئو مبنی بر اینکه آمریکا هر زمان نیاز باشد وارد مذاکرات صلح افغانستان می‌شود، گفت که ایالات متحده آمریکا، مخفیانه با طالبان مذاکره داشته، مخفیانه به توافقاتی رسیده‌اند و به دولت افغانستان فشار وارده کرده است و این موارد نشان می‌دهد نمی‌توان آمریکا را در مذاکرات صلح بی‌طرف دانست.

وزارت خارجه افغانستان چهارشنبه ۵ آذر ماه در اطلاعیه‌ای نوشت که گران هیواد سخنگوی وزارت امور خارجه با سعید خطیب زاده معاون وزیر خارجه ایران در امور دیپلماسی عمومی و رسانه و سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در کابل، ملاقات کرد. براساس این اطلاعیه، در این دیدار که بهادر امینیان سفیر جمهوری اسلامی ایران در کابل سعید خطیب زاده و هیئت ایرانی را همراهی می‌کرد، هیواد حضور هیئت جمهوری اسلامی ایران را در کابل خیر مقدم گفت و با اشاره به روابط عمیق و تاریخی میان دولت‌ها و مردمان دو کشور، ابراز امیدواری کرد سفر خطیب زاده به کابل، سبب گسترش هرچه بیشتر روابط میان دو کشور دوست و برادر، افغانستان و ایران شود.

خطیب زاده نیز با تقدیر از میزبانی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی افغانستان، تقویت و گسترش روابط عمومی و فرهنگی میان دو دولت و ملت‌های برادر افغانستان و ایران را به نفع هردو کشور دانست. وی با اعلام حمایت جمهوری اسلامی ایران از گفت‌وگو‌های جاری صلح با حفظ نظام جمهوری اسلامی و دستاورد‌های ۱۹ سال در افغانستان، اظهار امیدواری کرد که روابط میان دو کشور در عرصه‌های مختلف به ویژه در بخش فرهنگی و رسانه ای، هرچه بیشتر گسترش یابد.

سفر خطیب زاده به کابل؛ روابط ایران و افغانستان وارد مرحله جدیدی شد

معاون وزیر امور خارجه ایران در امور دیپلماسی عمومی و رسانه ای، از گران هیواد دعوت کرد تا در فرصت مناسب به جمهوری اسلامی ایران سفر کرده و پیرامون گسترش روابط میان دو کشور به بحث و تبادل نظر بیشتر بپردازند. در این دیدار دو طرف با اشاره به روابط تاریخی و فرهنگی میان دو کشور دوست و برادر بر تحکیم و تقویت هر چه بیشتر این روابط تاکید کردند. همچنین سخنگوی وزارت امور خارجه و رئیس جمهور سابق افغانستان در مورد گسترش همکاری‌های فرهنگی میان افغانستان و ایران تبادل نظر کردند.

ایران با وجود جنگ اقتصادی از بیش از سه میلیون افغان میزبانی کرد

رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی کشورمان در کنفرانس مجازی افغانستان ۲۰۲۰ در ژنو گفت که همه ما می‌دانیم که فقر و بیکاری زمینی حاصلخیز برای افراط‌گرایی، تروریسم و قاچاق مواد مخدر مهیا کرده است. مادامی که افغان‌ها برای ادامه حیات خود با دشواری روبه‌رو باشند، صلح پایدار نخواهد ماند. ما به نوبه خود، با وجود جنگ اقتصادی سبوعانه ایالات متحده علیه مردم‌مان، از بیش از سه میلیون افغان میزبانی کرده‌ایم و آن‌ها از اقلام غذایی، حمل و نقل و خدمات درمانی یارانه‌ای برخوردار هستند. ۴۷۰ هزار دانش آموز افغان در مدارس ما درس می‌خوانند. ۲۲ هزار دانشجوی افغان در دانشگاه‌های ما مشغول تحصیل هستند، ما از طریق چابهار افغانستان را به جهان خارج متصل می‌کنیم.

رئیس دستگاه دیپلماسی با اعلام اینکه خط آهن خواف - هرات در روز‌های آتی افتتاح می‌شود، گفت که نیروگاه‌های ما برای مردم افغانستان برق تأمین می‌کنند و ما قادریم در زمینه انرژی اقدامات بسیار بیشتری انجام دهیم، اما ایالات متحده، به جای تسهیل این امر، با تروریسم اقتصادی که هم ایرانی‌ها و هم افغان‌ها را هدف قرار داده است، برای چنین همکاری‌هایی مانع‌تراشی می‌کند. اهداکنندگان کمک‌های بین‌المللی هم رویکردی جدا معیوب دارند – که بازخورد ساده آن در ترتیب سخنرانان این جلسه نمایان است، که همسایگان را در نوبت آخر قرار داده است. جهان باید مردم افغانستان را بالاتر از ملاحظات دیگر قرار دهد.

کنفرانس‌های ژنو برای افغانستان هر چهار سال یک بار برگزار می‌شود و محور اصلی مباحث آن تعهد کشور‌ها برای برقراری صلح و ثبات و توسعه در افغانستان است. کنفرانس امسال با حضور ۶۶ کشور و ۳۲ سازمان بین المللی به جهت محدودیت‌های ناشی از کرونا به صورت مجازی برگزار شد.

کنفرانس کشور‌های حامی مالی افغانستان، در روز‌های دوشنبه و سه شنبه سوم و چهارم آذر (۲۳ و ۲۴ نوامبر) برگزار شد. بروکسل و توکیو به ترتیب در سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۲ میزبان این کنفرانس بودند.

چرایی لزوم توسعه همکاری بین تهران و کابل

ظهره وند سفیر اسبق ایران در افغانستان در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت که روابط بین ایران و افغانستان به قدری کار گسترده است که یک دولت مشترک برای رسیدگی به این موضوع طلب می‎کند.

پیرمحمد ملازهی کارشناس مسائل افغانستان هم در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت که ایران و افغانستان نزدیک‌ترین کشور‌ها به لحاظ فرهنگی با هم هستند، چراکه زبان و تاریخ مشترک دارند و اگر در سند راهبردی‌ای امضا می‌شود، همه جزئیات را در نظر بگیرند زمینه برای فعالیت‌های فرهنگی برای دو کشور و همکاری هایشان آماده‌تر خواهد شد.

گزارش از فاطمه زهرا نصراللهی

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۱ ۰۷ آذر ۱۳۹۹
چرا میلیونها افغانستانی به کشورشان باز نمی گردند تا در بازسازی و آبادانی کشورشان سهیم باشند و از طرفی مشکل بیکاری و مشکلات حاشیه ای دیگر مردم ما کاهش یابد؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۰ ۰۷ آذر ۱۳۹۹
افغانهادریاچه هامون ماراخشک کردندشما جرات دارید دراین مورد با انهاحرف بزنید؟ندارید مردم زابل در توفانهای شن غوتورندکاری بکنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۴ ۰۷ آذر ۱۳۹۹
چه دوستی واقعاً؟؟؟!!!!کشوری که آب رو به روی سیستان بسته و افتخار میکنه آقای رییس جمهور افغانستان به این کردار زشت و ناپسندش،،،بد کردیم ۴۰سال پناه دادیم به افغانها ،،واقعاً که دست ما ایرانیها نمک نداره
آخرین اخبار