انتشار گزارش فصلی مدیر کل آژانس بین‎المللی انرژی اتمی درباره ایران+ متن

مدیر کل آژانس بین‎المللی انرژی اتمی جدیدترین گزارش فصلی خود را درباره برنامه هسته‎ای ایران منتشر کرد.

به گزارش سرويس بين‌‌الملل باشگاه خبرنگاران؛"یوکیا آمانو" مدیر کل آژانس بین‎المللی انرژی اتمی جدیدترین گزارش فصلی خود را درباره برنامه هسته‎ای ایران منتشر کرد

در این گزارش آمده است:

  • موضوعات اصلی 
- ایران و آژانس دو بار نشست های فنی در تهران برگزار کرده اند و در این نشست ها درباره دو تدبیر عملی مورد توافق در توافقنامه ماه مه سال دو هزار و چهارده بحث و گفتگو شده است این توافقنامه سومین گام در چارچوب همکاری های دوجانبه است.

- ایران هیچ توضیحی ارائه نکرده است که آژانس براساس آنها بتواند رفع اختلاف نظر درباره تدابیر عملی مورد نظر را تایید کند. ایران در عین حال تدابیر عملی جدیدی در چارچوب همکاری های دوجانبه ارائه نکرده است.
- آژانس به تلاش های خود برای نظارت و تایید و تشریح مسائل تدابیر مرتبط با حوزه هسته ای که در طرح اقدام مشترک مشخص شده اند ادامه داده همان گونه که بسط داده شده است.
- از زمانی که طرح اقدام مشترک اجرایی شده است ایران اورانیوم را در مقیاس بالای پنج درصد در هیچ کدام از تاسیسات اعلام شده خود غنی سازی نکرده و همه ذخائر اورانیوم ایران که در مقیاس بیست درصد غنی سازی شده با فرآوری بیشتر به اکسید اورانیوم تبدیل شده است.
- تداوم غنی سازی اورانیوم در مقیاس پنج درصد در همان سطحی انجام شده است که در گزارش قبلی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام شده بود. ذخائر اورانیوم غنی سازی شده ایران در مقیاس پنج درصد به حدود هشت هزار و سیصد و نود کیلو و سیصد گرم رسیده است.
- هیچ بخش اضافی عمده ای در رآکتور آی آر چهل نصب نشده و هیچ اقدامی برای تجهیز این رآکتور یا آزمایش سوخت در آن انجام نشده است.
- ایران تلاش کرده است دسترسی های آژانس را به مکان هایی که سانتریفوژهای آن در آنها نصب شده اند مکان های تولید تجهیزات سانتریفوژها و تاسیسات ذخیره سازی به شکل سازمان یافته ای فراهم کند.


  • مقدمه :
1- این گزارش مدیر آژانس بین المللی انرژی اتمی به شورای حکام و در عین حال به شورای امنیت درباره اجرای توافق پادمان ان پی تی و شروط مربوط به قطعنامه های شورای امنیت در خصوص جمهوری اسلامی ایران است. این گزارش شامل اطلاعاتی از جمله مربوط به اجرای تدابیری تحت بیانیه مشترک چارچوب همکاری ( موسوم به چارچوب همکاری) و طرح مشترک اقدام است که تمدید شد. 

2-شورای امنیت تایید کرده است که گامهایی که از نظر قطعنامه های شورای حکام لازم است برای ایران الزام آور هستند. شروط مربوط قطعنامه های مذکور شورای امنیت که در بالا ذکر شد، بر اساس بند هفتم منشور سازمان ملل متحد اتخاذ شد و طبق مفاد آن قطعنامه ها اجباری هستند. اجرای کامل وظایف ایران به منظور تضمین اعتماد بین المللی به ماهیت صرفا صلح آمیز برنامه هسته ای این کشور لازم است. 
3-همانطور که در گذشته نیز گزارش شد، یازدهم نوامبر دو هزار و سیزده، آژانس و ایران بیانیه مشترک چارچوب همکاری را امضا کردند. در این چارچوب همکاری، آژانس و ایران توافق کردند در خصوص فعالیتهای راستی آزمایی که آژانس باید برای حل همه مسائل فعلی و گذشته انجام دهد، همکاری بیشتری داشته باشند و چنین فعالیتهایی را به شکلی گام به گام ادامه دهند. تدابیر عملی توافق شده در رابطه با چارچوب همکاری در ضمیمه شماره یک آمده است. 
4-همانطور که در گذشته گزارش شد، در تحولی جداگانه، در بیست و چهارم نوامبر دو هزار و سیزده چین، فرانسه، آلمان، فدراسیون روسیه، انگلیس و آمریکا ( سه کشور اروپایی به علاوه سه ) درباره طرح مشترک اقدام با ایران توافق کردند. در این طرح از جمله گفته شده است « هدف این مذاکرات رسیدن به راه حلی جامع ، ‌دراز مدت و مورد توافق طرفین است که تضمین خواهد کرد برنامه هسته ای ایران صرفا صلح آمیز خواهد بود. بر اساس طرح مشترک اقدام، که از بیستم ژانویه دو هزار و چهارده اجرایی شد، گام اول در محدوده زمانی مشخص (شش ماه) است و امکان تمدید آن با رضایت طرفین وجود دارد. همانطور که پنج به علاوه یک و ایران درخواست کردند و شورای حکام نیز آن را تایید کرد( برای فراهم شدن بودجه) ،آژانس نظارتهای لازم هسته ای و راستی آزمایی های مربوط به طرح مشترک اقدام را شروع کرد که از جمله شامل فعالیتهایی اضافه بر آنهایی است که قبلا متعاقب توافقنامه پادمان ایران و شروط مربوط قطعنامه های شورای امنیت اجرا می شد. در ژوئیه دو هزار و چهارده، پنج به علاوه یک و ایران توافق کردند طرح مشترک اقدام را تا بیست و چهارم نوامبر تمدید کنند و از آژانس خواستند به نظارتهای لازم هسته ای و فعالیتهای راستی آزمایی ادامه دهد. بر اساس تایید شورای حکام در ژانویه دو هزار و چهارده، آژانس این کار را ادامه داد. اعضای آژانس قول مبلغ یک میلیون یوروی دیگر را که برای ادامه این فعالیتها از طرف آژانس نیاز بود دادند. 
5-این گزارش مربوط به اتفاقات پس از گزارش قبلی مدیر کل آژانس و همچنین مسائل مربوط به درازمدت است.


ب. توضیح مسائل حل نشده

6. شورای حکام در قطعنامه نوامبر 2011 خود (gov/2011/69) تاکید کرد ایران و آژانس باید گفتگوی خود را با هدف حل و فصل فوری همه مسائل اساسی باقیمانده به منظور ارائه توضیحات در خصوص این مسائل از جمله دسترسی به همه اطلاعات، مدارک، سایتها، مواد و کادر مرتبط در ایران افزایش دهند. شورای حکام در قطعنامه سپتامبر 2012 (gov/2012/50) تصمیم گرفت که همکاری ایران با درخواستهای آژانس با هدف حل و فصل همه مسائل باقیمانده برای بازیابی اعتماد بین المللی در ماهیت منحصرا صلح آمیز برنامه هسته ای ایران ضروری و فوری است.
7. همانگونه که پیشتر گزارش شده است، مدیر کل آژانس در دیدارها در تهران در اوت 2014 تصریح ایران را مبنی بر تعهد پایدار خود که در سطحی بالا بیان شد به اجرای «چارچوب همکاری» و تمایل اعلام شده ایران به تسریع حل و فصل همه مسائل باقیمانده خاطر نشان کرد.
8. مسئولان ایران و آژانس در نشست های فنی در تهران در 7 اکتبر 2014 گفتگوهایی در ارتباط با اجرای دو اقدام عملی که در ماه مه 2014 در مرحله سوم «چارچوب همکاری» بر سر آن توافق شد برگزار کردند. آژانس در نشست 7 اکتبر 2014 نگرانیهای خود را در ارتباط با این دو اقدام عملی به تفصیل توصیف کرد. این شامل پرسیدن سؤالاتی از ایران و به اشتراک گذاشتن اطلاعات شد. ایران در نشست 2 نوامبر 2014 توضیحاتی را درباره انتشارات مرتبط علمی با منبع آزاد ارائه کرد. اما ایران هیچ گونه توضیحاتی را که آژانس را قادر سازد دو اقدام عملی باقیمانده را توضیح دهد ارائه نکرده است.
9. توافق شد که نشست فنی دیگری به منظور گفتگوی بیشتر درباره دو اقدام عملی باقیمانده هر چه زودتر اما نه پیش از 24 نوامبر 2014 برگزار شود. آژانس در آماده سازی برای این نشست موافقت کرد سؤالات بیشتری را به ایران ارائه کند.
10. در خصوص اقدامات عملی جدید، آژانس در نامه ای به تاریخ 25 اوت 2014 ابتدا از ایران دعوت کرد تا چنین اقدامات جدیدی را پیشنهاد کند که در مرحله بعدی «چارچوب همکاری» اجرا خواهد کرد. این دعوت چندین بار از آن زمان از جمله در نشستی در تهران در 8 اکتبر 2014 تکرار شد اما ایران هیچ گونه اقدامات عملی جدیدی پیشنهاد نکرده است.


« تاسیسات اعلام شده بر اساس موافقتنامه پادمان های ایران » 
11 ) ایران بر اساس موافقتنامه پادمان ها با آژانس بین المللی انرژی اتمی ، نه مکان و 18 مرکز هسته ای را غیر از تاسیساتی که مواد هسته ای به طور معمول در آنها استفاده می شود ، اعلام کرده است. 
با وجود اینکه برخی فعالیت های ایران در بعضی تاسیسات مغایر با قطعنامه های شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل متحد است و در زیر نیز به آنها اشاره شده است ، اما آژانس به روند تایید عدم انحراف در مواد هسته ای اعلام شده در این تاسیسات ادامه می دهد.

« فعالیت های مرتبط با غنی سازی »
12 ) برخلاف قطعنامه های مربوطه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل متحد ، ایران همه فعالیت های مرتبط با غنی سازی را در تاسیسات اعلام شده به حال تعلیق در نیاورده است. با این حال ایران از 20 ژانویه سال 2014 گاز هگزا فوراید اورانیوم ( یو اف شش ) با ایزوتوپ 235 ، بالاتر از پنج درصد غنی سازی نکرده است و همه ذخایر گاز یو اف شش با  ایزوتوپ 235 که در سطح 20 درصد غنی سازی شده ، رقیق یا تبدیل شده است. همه فعالیت های ایران در زمینه غنی سازی در تاسیسات اعلام شده این کشور براساس پادمان های آژانس بین المللی انرژی اتمی است و همه مواد هسته ای ، آبشارهای نصب شده و همچنین تزریق و خارج شدن مواد از سانتریفوژها در این تاسیسات زیر نظر و تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار دارد.

13 ) ایران اعلام کرده هدف از غنی سازی یو اف شش با ایزوتوپ 235 در سطح پنج درصد تولید سوخت برای تاسیسات هسته ای این کشور است. ایران همچین اعلام کرده هدف از غنی سازی یو اف شش با ایزوتوپ 235 در سطح 20 درصد تولید سوخت برای رئاکتورهای تحقیقاتی است.
14 ) ایران از زمان آغاز غنی سازی اورانیوم در تاسیسات اعلام شده خود توانسته است موارد زیر را تولید کند :
- 13 هزار و 397 کیلو و 300 گرم اورانیوم غنی شده پنج درصد با استفاده از یو اف شش با ایزوتوپ 235 که از این میزان هشت هزار و 390 کیلو و 300 گرم همچنان به شکل اورانیوم غنی شده پنج درصد موجود است و مابقی آن فرآوری شده است.
- تا زمان توقف اورانیوم غنی شده 20 درصد با استفاده از یو اف شش با ایزوتوپ 235 ، ایران 447 کیلو و 700 گرم از این ماده تولید کرده بود که همه آن رقیق شده یا به اکسید تبدیل شده است.


نطنز

15 ) کارخانه غنی سازی سوخت : کارخانه غنی سازی سوخت یک تاسیسات برای غنی سازی با استفاده از سانتریفوژهاست. از این کارخانه برای تولید اورانیوم غنی شده پنج درصد استفاده می شود که نخستین بار سال 2007 وارد مرحله عملیاتی شد. این کارخانه شامل سالن تولید « آ » و سالن تولید « بی » است. براساس اطلاعات مربوط به طراحی این مرکز که ایران ارائه کرده است برای سالن تولید « آ » هشت واحد طراحی شده که هر کدام در برگیرنده 18 آبشار است و به طور کلی حدود 25 هزار دستگاه سانتریفوژ در 144 آبشار وجود دارد. در حال حاضر یک واحد شامل سانتریفوژهای نوع « آی آر - 2 ام » ، پنج واحد شامل سانتریفوژهای نوع « آی آر - 1 » و دو واحد دیگر شامل هیچ سانتریفوژی نیست. ایران هنوز اطلاعاتی را در مورد طراحی مربوط به سالن تولید « بی » ارائه نکرده است.
16 ) در واحدی که سانتریفوژهای نوع « آی آر - 2 ام » نصب است ، وضع تا 15 اکتبر سال 2014 یعنی از زمان انتشار گزارش قبلی یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی تغییر نکرده است : شش آبشار متشکل از سانتریفوژهای « آی آر - 2 ام » به طور کامل در این واحد نصب است. به هیچکدام از این آبشارها گاز یو اف شش طبیعی تزریق نشده است و کارهای مقدماتی نصب 12 آبشار دیگر با استفاده از سانتریفوژهای « آی آر - 2 ام » در این واحد تکمیل شده است.
17 ) در پنج واحدی که سانتریفوژهای نوع « آی آر - 1 » در آنها نصب است ، اوضاع از 15 اکتبر سال 2014 یعنی از زمان انتشار گزارش قبلی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی تغییر نکرده است : 90 آبشار به طور کامل نصب شده است که از این تعداد به 54 آبشار گاز یو اف شش طبیعی تزریق شده است. همان طور که قبلا نیز گزارش شد ، کارهای مقدماتی نصب 36 آبشار متشکل از سانتریفوژهای نوع « آی آر - 1 » در دو  واحد که هیچ سانتریفوژی در آنها وجود ندارد ، تکمیل شده است.
18 ) از 14 اکتبر سال 2014 ، ایران 146 هزار و 855 کیلوگرم یو اف شش طبیعی به آبشارها در کارخانه غنی سازی نطنز تزریق کرده است و از زمان آغاز غنی سازی در این مرکز یعنی از فوریه سال 2007 توانسته است به طور کلی 12 هزار و 945 کیلوگرم گاز یو اف شش را در سطح پنج درصد غنی سازی کند.
19 ) از 19 اکتبر سال 2014 ، ایران حدود 4118 کیلوگرم از گاز یو اف شش غنی شده را به سطح غنی سازی دو درصد رقیق کرده است.
20 ) آژانس بین المللی انرژی اتمی بر اساس نتایج تجزیه و تحلیل نمونه های محیطی برداشته شده از کارخانه غنی سازی اورانیوم نطنز و دیگر فعالیت های در روند تایید اعلام می کند فعالیت این مرکز همانگونه بوده که ایران در پرسشنامه اطلاع رسانی درباره طراحی کارخانه نطنز اعلام کرده است.

21 ) کارخانه غنی سازی سوخت آزمایشی : این کارخانه یک مرکز آزمایشی برای تولید اورانیوم غنی شده با غنای پایین و یک مرکز تحقیق و توسعه است که نخستین بار اکتبر سال 2003 وارد مرحله عملیاتی شد. ظرفیت این مرکز شش آبشار است. این کارخانه شامل دو بخش است که یک بخش برای تولید اورانیوم غنی شده 20 درصد با استفاده از گاز یو اف شش با ایزوتوپ 235 است و بخش دیگر به فعالیت های تحقیق و توسعه ایران اختصاص دارد.
22 ) آژانس بین المللی انرژی اتمی بین 13 تا 30 سپتامبر سال 2014 یک روند تایید فهرست اطلاعات ارائه شده ایران را درباره این مرکز انجام داده است و آژانس اکنون در حال ارزیابی نتایج این روند است.
23 ) بخش تولید : همان طور که در گزارش قبلی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی نشان داده شد ، ایران از تزریق گاز یو اف شش غنی شده پنج درصد به آبشارهای یک و شش خودداری و در عوض یو اف شش طبیعی به آنها تزریق کرده است. ایران هشتم فوریه سال 2014 بخش هایی از پرسشنامه اطلاع رسانی مربوط به طراحی را که در آن اعلام شده بود به علت تغییر در سطح غنی سازی اقداماتی را انجام داده و این اقدامات موقتی است ، به روز رسانی کرد.
24 ) از 20 ژانویه سال 2014 یعنی زمانی که ایران تولید اورانیوم غنی شده 20 درصد را با استفاده از گاز یو اف شش با ایزوتوپ 235 متوقف کرد ، این کشور هزار و 630 کیلو و 800 گرم اورانیوم پنج درصد را به آبشارهای یک و شش تزریق کرده بود و به طور کلی 201 کیلو و 900 گرم اورانیوم غنی شده 20 درصد تولید کرد. تزریق اورانیوم پنج درصد به این دو آبشار از زمان آغاز روند تولید در آنها یعنی در ماه فوریه سال 2010 شروع شد. از آن زمان همه اورانیوم 20 درصد از روند تولید خارج شده و آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز این مسئله را تایید کرده است. بین 20 ژانویه سال 2014 تا 10 اکتبر 2014 ، ایران 660 کیلو و 400 گرم گاز یو اف شش طبیعی را به آبشارهای یک و شش در کارخانه غنی سازی آزمایشی تزریق  و به طور کلی 62 کیلو و 700 گرم اورانیوم پنج درصد تولید کرد.
25 ) تحقیق و توسعه : ایران از زمان گزارش قبلی آژانس بین المللی انرژی اتمی به طور متناوب گاز یو اف شش طبیعی را به سانتریفوژهای نوع « آی آر - 5 » و « آی آر - 6 » و همچنین سانتریفوژهای « آی آر -1 » و « آی آر - 2 ام » و « آی آر - 4 » و « آی آر - 6 » تزریق کرده است. آژانس بین المللی انرژی اتمی تایید می کند سانتریفوژ نوع « آی آر - 8 » نیز وجود دارد اما به آبشارها متصل نشده است.
26 ) بین 19 اوت سال 2014 و 10 اکتبر سال 2014 به طور کلی حدود 166 کیلو و 200 گرم گاز یو اف شش طبیعی به سانتریفوژها در بخش تحقیق و توسعه تزریق شده است. 
27 ) بین 20 ژانویه سال 2014 و 20 ژوئیه سال 2014 ایران 108 کیلو و 400 گرم از اورانیوم غنی شده 20 درصد را رقیق کرده است.
28 ) براساس نتایج تجزیه و تحلیل های انجام شده بر روی نمونه های محیطی برداشته شده از کارخانه تولید اورانیوم آزمایشی ایران و دیگر فعالیت های راستی آزمایی ، آژانس بین المللی انرژی اتمی نتیجه گرفته است که فعالیت ها در این تاسیسات براساس برسشنامه اطلاع رسانی مربوط به طراحی بوده که ایران ارائه کرده است.

فردو:
29- تاسیسات غنی سازی سوخت فردو: براساس گزارش هجدهم ژانویه سال دو هزار و دوازده، یک مرکز غنی سازی اورانیوم است که اورانیوم را در مقیاس بالای بیست درصد غنی سازی می کند و برای تولید اورانیوم غنی سازی شده بالای پنج درصد طراحی شده است. این مرکز که در سال دو هزار و دوازده برای اولین بار فعالیت خود را شروع کرد طوری طراحی شده است که در شانزده آبشار حدود دو هزار و نهصدو هفتاد و شش سانتریفیوژ داشته باشد و به دو بخش ای و بی تقیسم شده است. تا به امروز همه سانتریفیوژهایی که در این مرکز نصب شده اند از نوع آی آی یک هستند. ایران در هشتم فوریه سال دو هزار و چهارده اطلاعاتی درباره این مرکز ارائه و اعلام کرد به علت تغییر سطح غنی سازی تدابیری را در این مرکز اتخاذکرده است. و این تدابیر به شکل موقت در چارچوب طرح اقدام مشترک اتخاذ شده است.
30- همانگونه که قبل از این هم گزارش شده است ایران غنی سازی اورانیوم در مقیاس بالای پنج درصد را در چهار آبشار بخش دوم  تاسیسات فوردو متوقف کرده است این درحالی است که این آبشارها برای همین هدف طراحی شده بودند و به جای آن در این آبشارها از یو اف شش طبیعی استفاده می کند. از زمانی که طرح اقدام مشترک اجرایی شده است ایران این آبشارها را در کنار و یا در ارتباط با آبشارهای دیگر فعال نکرده است. از یازدهم اکتبر سال دو هزار و چهارده به هیچ کدام از دوازده آبشار دیگر در مرکز فردو یو اف شش تزریق نشده است.
31- از بیستم ژانویه سال دو هزار و چهارده زمانی که ایران تولید اورانیوم غنی سازی شده بالای بیست درصد را متوقف کرد حدود هزار و هشتصد و شش کیلو یو اف شش غنی شده بالای پنج درصد در آبشارهای مرکز فوردو تزریق کرد. از زمانی که ایران تولید اورانیوم غنی شده بالای بیست درصد را در دسامبر سال دو هزار و یازده شروع کرد حدود دویست و چهل و پنج کیلو و پانصد گرم از این اورانیوم غنی سازی کرده بود اما همه این اورانیوم از یازدهم اکتبر سال دو هزار و چهارده از روند غنی سازی بیشتر خارج شده است. ایران حدود هزار و ششصد و هشتاد و سه کیلو و چهارصد گرم یو اف شش طبیعی در آبشارهای مرکز فوردو تزریق کرده و در مجموع حدود صد و هفتاد و چهار کیلو گرم اورانیوم غنی سازی شده در مقیاس بالای پنج درصد تولید کرده است.
31- بر اساس نتایج تجزیه و تحلیل نمونه های محیطی که از مرکز فوردو برداشته شده و فعالیت های شفاف سازی دیگر، آژانس به این نتیجه رسیده است که ایران بر همان مبنایی فعالیت کرده است که اعلام کرده بود.

دیگر فعالیت های مرتبط با غنی سازی 
33- ایران همچنان تلاش می کند دسترسی های مدیریت شده بازرسان آژانس را به مراکز مونتاژ سانتریفیوژها و ذخیره سازی سانتریفیوژها فراهم کند. چنین دسترسی هایی به همراه ارائه اطلاعات توافق شده میان دو طرف، بخشی از توافق میان طرفین است. به عنوان بخشی از  این دسترسی های مدیریت شده ایران همچنین اطلاعاتی را درباره یکی از مراکز تولید و مونتاژ سانتریفیوژهای جدید برای جایگزینی سانتریفیوژهای از کارافتاده خود در اختیار آژانس قرار داده است. آژانس اطلاعاتی را که ایران ارائه کرده تجزیه و تحلیل کرده و براساس درخواست خود شفاف سازی های بیشتری از ایران دریافت کرده است. از زمانی که طرح اقدام مشترک اجرایی شده است براساس تجزیه و تحلیل همه اطلاعاتی که ایران ارائه کرده است همچنین براساس دسترسی های مدیریت شده به تاسیسات هسته ای ایران آژانس می تواند تایید کند که فعالیت مرکز مونتاژ سانتریفیوژهای ایران براساس برنامه این کشور برای جایگزینی سانتریفیوژهای از کار افتاده است.

فعالیتهای بازفرآوری 
34-ایران لازم است متعاقب قطعنامه های شورای حکام و شورای امنیت ، فعالیتهای بازفرآوری خود را از جمله تحقیق و توسعه به حال تعلیق درآورد. همانطور که قبلا هم گزارش شد ، ایران در ژانویه دوهزار و چهارده اعلام کرد «در گام اول در دوره محدود شش ماهه،‌ ایران در مراحل فعالیتهای بازفرآوری یا ساخت تاسیساتی که بتواند بازفرآوری را انجام دهد ، وارد نخواهد شد. ایران در نامه ای به آژانس به تاریخ بیست و هفت اوت دو هزار و چهارده ، اعلام کرد این اقدام داوطلبانه همسو با طرح مشترک اقدام ادامه یافته است. 
35-آژانس به نظارت بر استفاده از سلولهای داغ در راکتور تحقیقاتی تهران و تاسیسات تولید رادیو ایزوتوپهای مولیبدن ، ید و زنون همچنان ادامه داده است. آژانس در این راکتور در ششم اکتبر دوهزار و چهارده بازرسی و راستی آزمایی اطلاعات طراحی (DIV) را انجام داد و همین کار را در تاسیسات تولید رادیو ایزوتوپهای مولیبدن ، ید و زنون در هفتم اکتبر دوهزار و چهارده انجام داد. آژانس می تواند تایید کند که هیچ فعالیت مرتبط با فرآوری در راکتور تحقیقاتی تهران و تاسیسات تولید رادیوایزوتوپها و دیگر تاسیساتی که آژانس به آنها دسترسی داشته است، جریان ندارد. 

طرحهای مرتبط با آب سنگین
36- در این گزارش ادعا شده: بر خلاف قطعنامه های مربوط شورای حکام و شورای امنیت، ایران کار روی همه طرحهای آب سنگین خود را به حال تعلیق در نیاورده است. هر چند ، از آغاز اجرای طرح مشترک اقدام ، ایران نه قطعات اصلی در راکتور IR-40 نصب کرده و نه مجموعه های سوخت هسته ای برای این راکتور در کارخانه تولید سوخت تولید کرده است.
37- رآکتور IR-40 : رآکتور IR-40 که تحت پادمان آژانس قرار دارد یک رآکتور تحقیقاتی متوسط آب سنگین چهل مگاواتی است و به نحوی طراحی شده است که حاوی صد و پنجاه مجموعه سوخت اورانیوم طبیعی به شکل UO2 می‌باشد.

38- در تاریخ شانزده اکتبر دوهزار و چهارده، آژانس یک راستی ‌آزمایی اطلاعات طراحی  (DIV) در راکتور IR-40  انجام داد و مشاهده کرد که از زمان گزارش قبلی مدیر کل هیچ یک از قطعات اصلی باقیمانده رآکتور نصب نشده‌اند. همانگونه که در گزارش قبلی مدیرکل نیز گفته شده بود، متعاقب یکی از اقدامات عملی توافق شده در ارتباط با چارچوب همکاری، ایران در اوت دوهزار و چهارده رویکرد پادمانی برای رآکتور IR-40 را با آژانس نهایی کرد.

39- کارخانه تولید آب سنگین: کارخانه تولید آب سنگین (HWPP) تاسیساتی برای تولید آب سنگین با ظرفیت طراحی سالانه تولید شانزده تن آب سنگین مخصوص رآکتور است.

40- همانگونه که قبلاً گزارش شد، گر چه HWPP تحت پادمان آژانس نیست، اما در تاریخ هشتم دسامبر دوهزار و سیزده مورد دسترسی مدیریت شده از سوی آژانس قرار گرفت. در طی اعمال دسترسی مدیریت شده، ایران همچنین اطلاعات مربوطه مورد توافق دوطرف را به آژانس ارائه داد. علاوه بر آن دسترسی به محل ذخیره آب سنگین در تاسیسات تبدیل اورانیوم (UCF) در اصفهان در فوریه سال دوهزار و چهارده، آژانس را قادر ساخته است تا آب سنگین را مشخص کند.

تبدیل اورانیوم و تولید سوخت
41- ایران فعالیت هایی را در یو سی اف انجام می دهد، مرکز پودر UO2 غنی شده (EUPP)، FMP و مرکزتولید صفحات سوختی (FPFP) در اصفهان، همانطور که در پایین نیز آورده شده است نقض الزامات ایران برای تعلیق هرگونه فعالیت های مرتبط با غنی سازی و طرح های مرتبط با آب سنگین است، با این حال این تاسیسات تحت نظر پادمان های آژانس قرار دارد.
42- از زمان شروع به کار ایران برای تبدیل و تولید سوخت در تاسیسات اعلام شده، این کشور:
* پانصد و پنجاه تن UF6 طبیعی در یو سی اف تولید کرده که صد و شصت و سه تن از آن به مرکز تولید سوخت منتقل شده است.
* شش تن از UF6 از یو سی اف به مرکز پودر UO2 غنی شده منتقل کرده است.  افزون بر این، چهار ممیز سه دهم تن از UF6 غنی شده تا پنج درصد اورانیوم دویست و سی و پنج به مرکز تولید سوخت و مرکز پودر UO2 غنی شده منتقل شده است. 
* هزار و پانصد و پنج کیلوگرم از UF6 غنی شده تا پنج درصد اورانیوم دویست و سی و پنج به فرایند در مرکز پودر UO2 غنی شده تزریق شده است. 
* پنجاه و سه کیلوگرم از UF6 غنی شده تا سه ممیز سی و چهار صدم درصد اورانیوم دویست و سی  وپنج به فرایند تحقیق و توسعه در یو سی اف تزریق و بیست و چهار کیلوگرم اورانیوم در شکل UO2 به دست آورده است. 
* سیصد و سی و هفت ممیز دو دهم کیلوگرم از  UF6  غنی شده تا بیست درصد اورانیوم دویست و سی و پنج به فرایند تبدیل در مرکز تولید صفحات سوختی تزریق شده ( این میزان از گزارش پیشین مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی دست نخورده باقی مانده است) و صد و شصت و دو ممیز هشت دهم کیلوگرم اورانیوم در شکل U3O6 به دست آورده است.
43- تاسیسات تبدیل اورانیوم: یو سی اف تاسیساتی برای تولید UF6 در شکل طبیعی و UO2 در شکل طبیعی آن از اوره تغلیظ شده اورانیوم (UOC) است. بر اساس طراحی، یو سی اف همچنین از UF6 رقیق شده UF4 و شمش های اورانیوم از UF4 رقیق شده و طبیعی به دست می آورد. 
44- در بیست و ششم ژوئیه دو هزار و چهارده، ایران به آژانس اطلاع داد که در نظر دارد فعالیت های تحقیق و توسعه را در یو سی اف درباره بازیابی اورانیوم از پس ماندهای  جامد ناشی از فعالیت های تبدیلی در یو سی اف به اجرا بگذارد. 
45- در نتیجه راستی آزمایی موجودی فیزیکی (PIV) که آژانس بین هفدهم تا بیست و یک ماه مه دو هزار و چهارده در یو سی اف انجام داد، این آژانس با در نظر گرفتن برخی بی اطمینانی ها که در چنین تاسیساتی طبیعی نیز هستند، تایید کرد که این میزان بر اساس میزان اعلام شده ایران در شانزدهم ماه مه دو هزار و چهارده است.

46- ایران به شکلی که در چهاردهم اکتبر دو هزار و چهارده نیز اعلام کرد، سیزده ممیز هشت دهم تن از اورانیوم طبیعی را در شکل UO2 از طریق تبدیل UOC تولید کرده است. آژانس تایید می کند که تا همین تاریخ، این کشور سیزده ممیز دو دهم تن از اورانیوم طبیعی را در شکل UO2 به مرکز تولید سوخت منتقل کرده است.
47- مرکز پودر UO2 غنی شده: EUPP تاسیساتی برای تبدیل UF6 غنی شده تا پنج درصد اورانیوم دویست و سی و پنج به پودر UO2 است. همانطور که پیشتر نیز گزارش شد، ایران در ماه مه دو هزار و چهارده کار این مرکز را با استفاده از اورانیوم طبیعی آغاز کرد. به عنوان بخشی از این شروع به کار،  تا چهاردهم اکتبر دو هزار و چهارده،  ایران در کل 4174 کیلوگرم از اورانیوم  طبیعی UF6 را به فرایند تبدیل تزریق کرده و پانصد و سی و سه کیلوگرم اورانیوم در شکل UO2 به دست آورده است. از زمان شروع به کار این مرکز در ژوئیه دو هزار و چهارده، ایران هزار و پانصد و پنج کیلوگرم UF6 غنی شده تا پنج درصد اورانیوم دویست و سی و پنج را به فرایند تولید UO2 تزریق کرده است. 
48- مرکز تولید سوخت: FMP تاسیساتی برای تولید اسمبلی سوخت هسته ای برای نیروگاه و راکتورهای تحقیقاتی به شمار می آید (به ضمیمه مراجعه شود).
49- در سی و یکم اوت دو هزار و چهارده و اول ستپامبر دو هزار و چهارده، آژانس راستی آزمایی موجودی فیزیکی و راستی آزمایی طراحی را در این مرکز انجام داده و نتایج در حال حاضر در حال ارزیابی هستند.
50- در چهاردهم اکتبر دو هزار و چهارده، آژانس بازرسی و راستی آزمایی طراحی را از FMP صورت داد  و تایید کرد که ایران همچنان به توقف تولید اسمبلی سوخت اتمی با استفاده از UO2 طبیعی برای راکتورهای ایران چهل ادامه می دهد و همه اسمبلی های سوخت که پیشتر تولید شده بودند اکنون در FMP قرار دارند.
51- مرکز تولید صفحات سوختی: مرکز تولید صفحات سوختی FPFP برای تولید اورانیوم UF6 غنی شده تا بیست درصد اورانیوم دویست و پنج به U3O8 و تولید اسمبلی های سوختی ساخته شده از صفحات سوختی شامل U3O8 است. (به ضمیمه مراجعه شود)
52- همانطور که پیشتر نیز گزارش شد، ایران در ژانویه دو هزار و چهارده اعلام کرد که «در طول گام نخست زمان بندی شده (شش ماهه)، این کشور اعلام کرد هیچ خط تبدیلی برای تبدیل اکسید اورانیوم غنی شده تا بیست درصد اورانیوم دویست و پنج به UF6 غنی شده تا بیست درصد اورانیوم دویست و سی و پنج ندارد. در نامه ای به آژانس به تاریخ بیست و هفتم اوت دو هزار و چهارده، ایران گفت که این اقدام «داوطلبانه» در این خط با توجه به تمدید طرح اقدام مشترک، تمدید می شود. در هجدهم و نوزدهم اکتبر دو هزار و چهارده، آژانس بازرسی و راستی آزمایی طراحی را در مرکز تولید صفحات سوختی انجام داد که تایید کرد هیچ خط فرایندی در مرکز برای تبدیل اکسید اورانیوم به UF6 وجود ندارد.
53- آژانس تایید کرد که تا هفدهم اکتبر دو هزار و چهارده، ایران میزان سیصد و سی و هفت ممیز دو کیلوگرم UF6 غنی شده تا بیست درصد اورانیوم دویست و سی و پنج (دویست و بیست و هفت ممیز شش دهم کیلو اورانیوم) به فرایند تبدیل در مرکز تولید صفحات سوختی تزریق کرده است و صد شصت و دو ممیز هشت دهم کیلوگرم اورانیوم در شکل U3O8 تولید کرده است. آژانس همچنین تایید کرد که پنجاه و چهار ممیز چهار دهم اورانیوم در شکل پسماند جامد و مایع را انبار کرده است. الباقی اورانیوم که به فرآیند تزریق شده بود همچنان در فرآیند یا در شکل پسماند باقی مانده است.
54- آژانس تایید کرده است که تا هفدهم اکتبر دو هزار و چهارده، ایران در مرکز تولید صفحات سوختی یک اسمبلی تجربی سوختی و سی اسمبلی از نوع TRR را تولید کرده بود. بیست و هشت عدد از این اسمبلی های سوختی از جمله اسمبلی تجربی به TRR منتقل شده اند.

ابعاد احتمالی نظامی 
55- گزارش های پیشین مدیرکل مسائلی را به عنوان مسائلی باقیمانده درباره ابعاد احتمالی نظامی در برنامه اتمی ایران که باید این کشور برای حل شدن آن اقدام بکند، مشخص کرده بود. 

56- ضمیمه گزارش نوامبر دو هزار و یازده مدیرکل آژانس (GOV/2011/65) جزئیاتی تحلیلی را از اطلاعات قرارداده شده در اختیار آژانس در آن زمان ارائه کرد.
57- در فوریه دو هزار و دوازده، ایران با اتکای بیشتر بر این اساس که عمده این اطلاعات بر اساس اتهام های بی اساس هستند، نگرانی های آژانس را رد کرد و در اوت دو هزار و چهارده اعلام کرد که بخش عمده اطلاعات آورده شده در ضمیمه GOV/2011/65 فقط ادعا هستند و ارزش بررسی کردن ندارند.
58- همانطور که در بالا اشاره شد (پاراگراف 58) مقامات ایرانی و آژانس دیداری فنی در تهران در هفتم اکتبر دو هزار و چهارده و دوم نوامبر دو هزار و چهارده برگزار کردند که در این نشست ها، آنان دو مساله باقیمانده از اقدامات عملی درباره استفاده از مواد منفجره با قدرت زیاد و محاسبات انتقال نوترون بررسی شد (به ضمیمه مراجعه شود).
59- همچنان اهمیت دارد که ایران به سوالهای آژانس پاسخ دهد و امکان دسترسی به نقاط خاص خواسته شده را فراهم کند.
60- همانطور که در گزارش پیشین مدیرکل آژانس بعد از دیدارش از تهران در اوت دو هزار و چهارده نیز اشاره شد، آژانس باید ارزیابی "سیستم" در خصوص مسائل باقیمانده آورده شده در ضمیمه GOV/2011/65 را صورت دهد.

I. اطلاعات طراحی
61- بر اساس شروط پادمان های توافقی و قطعنامه های مربوط شورای حکام و شورای امنیت، ایران باید  همه بندهای کد اصلاحی 1-3 با هماهنگی های جانبی عمومی در خصوص طراحی های اولیه را به اجرا بگذارد.

J. پروتکل الحاقی 
62- در تناقض با قطعنامه های پیشین شورای حکام و شورای امنیت سازمان ملل، ایران پروتکل الحاقی را به اجرا نگذاشته است. 

K. مسائل دیگر
63- در ششم اکتبر دو هزار و چهارده، آژانس تایید کرد سه اسمبلی سوخت که در ایران تولید می شدند و حاوی اورانیوم بودند و غنی سازی تا بیست درصد اورانیوم دویست و سی و پنج را در مرکز TRR انجام می دهند. در همان تاریخ، آژانس ملاحظه کرد که اسمبلی سوخت مینیاتوری راکتور ایران چهل در استخر ذخیره قرار گرفته است. 
64- تا هفتم اکتبر دو هزار و چهارده، آژانس تایید کرد که یک صفحه سوختی (همانی که در گزارش پیشین مدیر کل نیز به آن اشاره شده بود) شامل مخطولی از U3O8 (غنی شده تا بیست درصد اورانیوم دویست و سی و پنج) و آلومینیوم، که در تاسیسات MIX قرار داشت، به تاسیسات تولید صفحات سوخت منتقل و در فعالیت های تحقیق و توسعه با هدف بهینه کردن تولید Mo، Xe و ایزوتوپ ها مورد استفاده قرار گرفته است.
65- روادید برای اعضای تیم آژانس برای بازدید از ایران برای دیدارهای فنی درتهران در اکتبر دو هزار و چهارده صادر نشد. 

خلاصه 
66- در حالی که آژانس در حال بررسی عدم انحراف مواد هسته ای اعلام شده در تاسیسات هسته ای و مناطق خارج از تاسیسات که از سوی ایران اعلام شده است، آژانس همچنان در موضعی نیست که بتواند تضمینی معتبر درباره نبودن مواد هسته ای و فعالیت های اعلام نشده و صلح آمیز بودن همه تاسیسات و فعالیت های هسته ای در ایران ارائه کند. 
67- ایران و آژانس دیدارهایی فنی را در دو نوبت مجزا در تهران برگزار کردند تا دو مساله باقیمانده اقدامات عملی توافقی در ماه مه دو هزار و چهارده ، درگام سوم چارچوب همکاری ها را بررسی کنند.
68- ایران تاکنون توضیحی که بتواند آژانس را برای روشن کردن اقدامات عملی باقیمانده قادر سازد ارائه نکرده است. 
69- آژانس آمادگی دارد تا رسیدگی به مسائل باقیمانده بر اساس چارچوب همکاری ها را تسریع بخشد. این کار با افزایش همکاری ایران  و ارائه به موقع دسترسی به اطلاعات، اسناد، سایت ها، مواد و افراد در ایران که مورد درخواست آژانس هستند میسر می شود. زمانی که آژانس بتواند به درکی از تصویر کلی مسائل مربوط به ابعاد احتمالی نظامی در ایران به دست آورد، مدیرکل ارزیابی خود را در قالب گزارشی به شورای حکام ارائه می کند.
70 - همزمان با تمدید، آژانس همچنان به نظارت و راستی آزمایی در رابطه با اقدام مربوط به برنامه اتمی در قالب طرح مشترک اقدام ادامه می دهد.




انتهای پیام//
برچسب ها: آمانو ، ایران ، فصلی ، ریاست ، جمهوری
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار