گزارش میدانی باشگاه خبرنگاران ؛

در بازار سید اسماعیل چه خبر است + تصاویر

بازار سید اسماعیل که در مولوی تهران واقع شده است علاوه بر اینکه محلی برای فروش هر بنجل زهوار در رفته است بلکه پاتوقی برای معتادها و خانواده های آنها نیز به شمار می آید.

به گزارش خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران ؛ اسم بازار سید اسماعیل در میان اهالی تهران نام شناخته شده ای است. این بازار در غرب خيابان مصطفي خميني در جنوب شرقي راسته بازار چهل تن و شمال بازار حضرتي قرار گرفته است.

این بازار جایی است كه تاریخ در آن بازنشسته می شود. هرچیزی که روزی روزگاری قیمتی داشت با انقضای عمرش، سر از این بازار در می آورد.قدمت تاریخی و فضای این بازار به گونه ای است، هر کسی برای اولین بار گذرش به آن جا می خورد جذب آن می شود.اگر بخواهیم تاریخچه ای از این بازار بدهیم، باید گفت حاجی عیسی‌خان بیگلربیگی در سال 1261 به میرزا موسی وزیر اجازه داد تا در ملک شخصی خود که شامل زمینی به مساحت 1600 متر بوده است آب‌انبارعظیمی را بنا کند.

این آب انبار به سبب همجواری با بقعه زیارتی سیداسماعیل از همان ابتدای ساخت، به نام آب‌انبار سید اسماعیل مشهور شد.

شکل‌گیری آب‌انبار و تحولات ساختمانی بنای امامزاده باعث رونق آن و ساخت راسته بازار سیداسماعیل و دکان‏‌های اطراف میدان کاه‌فروش‌‏ها (سیداسماعیل امروزی) و دو دالان منتهی به امامزاده شد.

وجود تعداد زیادی از این مغازه‏‌ها و واحدهای تجاری را باید مرهون احداث بسیاری از دکان ها دانست که محلی برای تأمین مخارج ضروری امامزاده و امور مرتبط با فعالیت‌های دینی مانند برنامه‌های سوگواری حضرت سیدالشهدا(ع) بودند.

*از ظروف چینی تا آفتابه لگن برنج

در اینجا می توان هر بنجل زهوار در رفته ای را جست.از ظروف چيني، ضبط و اتو و چايي گرفته تا راديو لامپي هاي قديمي و كفشها و لباس های دست دوم همه چیز پیدا می شود.
 
کافی است تا در مسیر پیاده روی خود به اطراف توجه داشته باشید تا از قاشق و چنگال گرفته تا چراغ گردسوز و اجاق کوچک سه فتیله‌ای را مشاهده کنید. رنگ‌ها کهنه، شیوه کارکردن کهنه و خلاصه راحتتان کنم که زمان در انتهای این کوچه و درست روی بساط این فروشندگان منجمد شده است.
 

 
چراغ گردسوز 100هزار تومان قیمت دارد. آفتابه لگن برنج هم دارند که نرخش را 400 هزار تومان اعلام می‌کنند. شاید دیدن این اجناس در نظر اول فقط شما را به خاطراتی دور ببرد ولی نکته ای که اگر با اندکی زمان و گشت و گذار در این بازار توجه شما را جلب می کند خریدارانی است که در این بازار جولان می دهند.
 
شاید برای شما سؤال پیش آید که کاربرد این عتیقه هایی که بسیاری از آن ها در روزگار فعلی نیز هیچ گونه استفاده ای ندارند چیست .
 
 

 
یکی از فروشندگان که خواست اسمی از او برده نشود، می گوید : مشتریانم آدم‌هایی هستند که تنها به قیمت پایین این اجناس توجه می‌کنند. او اجناس را از خانواده‌ها می‌خرد! قاشق و چنگال‌ها خیلی طرفدار دارند و افرادی که اینجا رفت‌و‌آمد دائم دارند، خریدارشان هستند. عده ای هم هستند که با خرید این محصولات سعی دارند تا از آنها برای تزیین خانه های خود استفاده کنند.

روزهای جمعه که اکثر مکان های تجاری و مراکز خرید بسته هستند اگر مسیرتان به راسته سید اسماعیل بیفتد با تعداد بساطی هایی که همه چیز از شیر مرغ تا جان آدمیزاد دارند، روبرو می شوید.

حتی اگر هدف از حضورتان گذران وقت و تفریح باشد نیز با دیدن اجناسی با قیمت هایی پایین تر ازاجناس مغازه ها وسوسه می شوید که چیزهایی را بخرید.

*باغچه پاتوق شيشه يي ها

این تمام ماجرای این بازار تاریخی تهران نیست. در انتهای این بازارمحلی به اسم باغچه است که  پاتوقی برای معتادها و خانواده های آنها است.

معتادان این راسته که  بیش تر روزها را در آن جا سپری می کنند برای گذران زندگی خود با فروختن چیزهای بی ارزش یا وسایل دزدی که از خانواده و دوستان خود سرقت کرده اند سعی در بدست آوردن پولی برای اعتیاد خود هستند.این معتادین شب ها را همان جا به صبح مي رسانند و تنها انگيزه شان براي فروش گوشي هاي همراه ارزان قيمت، تهيه پول مواد مصرفي شان است.
 
نکته ای که به نظر جالب می آید برخورد با تابلوی ورود معتادها ممنوع در جلوی درب ورودی بازارچه است!

قديم ترها بازار سيداسماعيل بود و مس هايش. سهم امروز بازار سيداسماعيل از همه آن مغازه هاي مسگري و طنين صداي چكش هاي نواخته شده بر مس هاي داغ، شده چند مغازه مسگری که آن هم یا کرکره هایش پایین است یا صاحبان آن چرت می زنند.

گزارش و تصاویر : افشین حیدری

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
محمدهادی پژوه
۲۲:۵۵ ۰۸ آبان ۱۳۹۸
خیلی عالی بود متشکرم
آخرین اخبار