"نبش قبر" در چه مواردی جایز است؟

اگرچه شکافتن قبر در احکام اسلامی حرام شمرده شده ولی موارد استثنائی نیز برای آن وجود دارد.

به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ اسلام دینی کامل و جامع است که تمام نیازهای مادی و معنوی انسان را از لحظه تولد تا مرگ و حتی بعد از آن پاسخ می‌دهد. یکی از شاخه‌های احکام اسلامی مسائل مربوط به اموات و مردگان است که از چگونگی دفن میت گرفته تا نحوه رفتار با جسد و نبش قبر را شامل می‌شود. 
در احکام اسلامی بر حفظ حرمت و شأن اموات مسلمان از زن و مرد گرفته تا کودک و حتی افراد دیوانه تاکید بسیاری شده است، از این رو شکافتن و نبش قبر که موجب نمایان شدن جسد متلاشی شده میت می‌شود، اهانت و هتک حرمت به وی تلقی شده و بنابر اجماع فقها حرام و ممنوع است.
شایان ذکر است که مراجع عظام تقلید در خصوص چگونگی و جزئیات نبش قبر دیدگاه‌های متفاوتی دارند و برخی از فقها شکافتن قبر و بیرون آوردن میت از آن را در شرایطی مجاز دانسته‌اند که در ادامه این گزارش مشروح استفتائات آنان را با هم می‌خوانیم.
 
آیت‌الله خامنه‌ای:
- نبش قبر جايز نيست مگر آنکه بدن تبديل به خاک شده باشد.
- تخريب قبور مومنين و نبش آنها جايز نيست، حتى اگر براى تعريض کوچه‏‌ها باشد، و در صورت وقوع نبش قبر و آشکار شدن بدن ميّت مسلمان يا استخوان‏هاى آن که هنوز پوسيده نشده‏‌اند، واجب است دوباره دفن شوند.
 سؤال: نبش قبر و انتقال اجساد چه حكمى دارد؟
جواب: نبش قبر براى نقل به غير مشاهد مشرفه جايز نيست و براى نقل به مشاهد مشرفه نيز اگر ميت وصيت نکرده باشد اشکال دارد؛ اما اگر وصيت کرده باشد که او را در مشاهد مشرفه دفن کنند و از روى فراموشى يا جهل به وصيت و يا مخالفت با آن در جاى ديگر دفن شده باشد، مى‌توانند نبش کنند و او را به مشاهد مشرفه انتقال دهند، البته در صورتى که بدن تغيير نيافته باشد و تا وقت دفن نيز به گونه‌اى تغيير نكند که موجب هتک ميت و ايذاء زنده‌ها باشد.
 
سؤال: بيرون آوردن جنازه ميت با توجه به مدت مديدى كه از دفن آن مى‌‌گذرد و انتقال آن به قبرستان ديگر چه حكمى دارد؟ س2: امكان دارد از محل قبرستان خاك‌بردارى شود و در اثر خاك‌بردارى اجساد و بقاياى آنها نمايان گردند، در اين صورت حكم شرعى چيست؟
جواب: نبش قبر و بيرون آوردن اجساد، جايز نمى‌‌باشد مگر آن كه خود قبور با حفر اطراف آن و بتون‌ريزى بدون آن‌كه مستلزم نبش قبر شود، منتقل گردد و در صورت خاك‌بردارى و رؤيت جسد بايد فوراً دفن شود.
 
آیت‌الله وحید خراسانی:
شكافتن قبر در چند مورد حرام نيست.
- اوّل آن كه ميّت در زمين غصبى دفن شده باشد و مالك زمين راضى نشود كه در آن جا بماند. 
- دوم آن كه كفن يا چيز ديگرى كه با ميّت دفن شده غصبى باشد و صاحب آن راضى نشود كه در قبر بماند.
و همچنين است اگر چيزى از مال خود ميّت كه به ورثه او رسيده با او دفن شده باشد و ورثه او راضى نشوند كه آن چيز در قبر بماند مگر در صورتى كه آن چيز مال كمى باشد ، كه در اين صورت نبش قبر محلّ اشكال است. 
- سوم آن كه شكافتن قبر موجب هتك حرمت نباشد و ميّت بى غسل يا بى كفن دفن شده باشد ، يا بفهمند غسلش باطل بوده ، يا به غير از دستور شرع كفن شده ، يا در قبر او را رو به قبله نگذاشته اند. 
- چهارم آن كه براى ثابت شدن حقّى كه اهم از حرمت ميّت است ، بخواهند بدن ميّت را ببينند. 
- پنجم آن كه ميّت را در جايى كه بى احترامى به اوست ، مثل قبرستان كفّار يا جايى كه كثافت و خاكروبه مى ريزند ، دفن كرده باشند. 
- ششم آن كه براى يك مطلب شرعى كه اهمّيت آن از شكافتن قبر بيشتر است قبر را بشكافند ، مثلا بخواهند بچّه زنده اى را از شكم زن باردارى كه دفنش كرده اند بيرون آورند. 
- هفتم آن كه بترسند درنده اى بدن ميّت را پاره كند ، يا سيل او را ببرد ، يا دشمن بيرون آورد. 
- هشتم آن كه قسمتى از بدن ميّت را كه با او دفن نشده بخواهند دفن كنند ، ولى احتياط واجب آن است كه آن قسمت از بدن را طورى در قبر بگذارند كه بدن ميّت ديده نشود.
 
آیت‌الله سیستانی:
نبش قبر جایز نسیت مگر اینکه مرده کاملا متلاشی شده باشد.
 
آیت‌الله مکارم شیرازی:
- نبش قبر مسلمان یعنى شکافتن قبر او حرام است، هر چند طفل یا دیوانه باشد. 
- منظور از نبش قبر آن است که آن را طورى بشکافند که آثار بدن میّت ظاهر شود و اگر بدن ظاهر نشود اشکال ندارد. مگر این که موجب هتک و بى احترامى باشد.
نبش قبر مسلمان در چند مورد حرام نیست: 
1. در صورتى که میّت در زمین غصبى دفن شده باشد و مالک زمین راضى نشود، همچنین اگر کفن یا چیز دیگرى که با میّت دفن شده غصبى باشد، یا چیزى از اموال میّت که به ورثه تعلّق دارد با او دفن شده باشد و ورثه راضى نشوند که آن چیز در قبر بماند (مانند انگشتر یا زینت آلات قیمتى) حتّى اگر راضى شوند و ماندن آن در قبر اسراف باشد باید آن را بیرون آورند، امّا اگر میّت وصیّت کرده که دعا یا انگشترى را مثلاً با او دفن کنند در صورتى که وصیّت او بیش ازثلثنباشد و اسراف محسوب نشود نمى توانند قبر را بشکافند. 
2. در صورتى که براى اثبات حقّى لازم باشد بدن میّت را ببینند. 
3. در موردى که میّت را در جایى دفن کرده اند که نسبت به او بى احترامى است، مانند قبرستان کفّار، یا جایى که کثافات مى ریزند. 
4. براى انجام یک مطلب شرعى که اهمّیّت آن از شکافتن قبر بیشتر است، مثل این که بخواهند بچه زنده اى را از شکم زن حامله بیرون آورند (البتّه معلوم است بچّه مدّت کمى بعد از مادر ممکن است زنده بماند).
5. در جایى که بترسند درنده اى به بدن میّت آسیب برساند، یا دشمن آن را بیرون آورد. 
6. در موردى که قسمتى از بدن میّت با او دفن نشده و بخواهند دفن کنند، ولى احتیاط واجب آن است که آن قسمت را طورى دفن کنند که بدن میّت ظاهر نشود.
 
آیت‌الله بهجت:
- نبش قبر مسلمان، یعنی شکافتن قبر او، اگرچه طفل یا دیوانه باشد حرام است، ولی اگر بدنش از بین رفته و خاک شده باشد اشکال ندارد.
فرموده‌اند شکافتن قبر در چند مورد جایز است:
١ـ میّت در زمین غصبی دفن شده باشد و مالک زمین راضی نشود که در آنجا بماند.
٢ـ کفن یا چیز دیگری که با میّت دفن شده غصبی باشد و صاحب آن راضی نشود که در قبر بماند. و همچنین است اگر چیز گران‌بهایی با او دفن شود و بدون نبش قبر نشود آن را بیرون آورد.
٣ـ میّت بدون غسل یا کفن یا حنوط دفن شده باشد، یا بفهمند غسلش باطل بوده، یا به غیر دستور شرع کفن شده، یا در قبر او را رو به قبله نگذاشته‌اند. ولی احوط این است که اگر موجب هتک و بی‌احترامی میّت شود نبش قبر نشود و اگر برهنه دفن شده باید ملاحظه کنند که کفن کردن مهم‌تر است یا نبش قبر نکردن، و هر کدام برای میّت اهمیت بیشتری دارد رعایت نمایند.
۴ـ بترسند درنده‌ای بدن میّت را پاره کند، یا سیل او را ببرد، یا دشمن بیرون آورد، یا بخواهند میّت را به مشاهد مشرّفه منتقل کنند، اگرچه وصیّت به این مطلب نکرده باشد، بنابر اظهر.
 
در پایان باید گفت نبش قبر علاوه بر آنکه توسط علماء دینی ممنوع و حرام شمرده شده، طبق ماده 634 قانون مجازات اسلامی جرم تلقی گردیده و «هر كس بدون مجوز مشروع نبش قبر نمايد به مجازات حبس از سه ماه و يك روز تا يكسال محكوم مي شود» که البته این قانون نیز برای حفظ شأن و حرمت مؤمنان پس از مرگ ایجاد شده است. 
 
 
 
 
 
 
انتهای پیام/
برچسب ها: قبر ، نبش قبر ، اسلام ، جسد ، میت ، حرام
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۴ ۱۴ آبان ۱۴۰۲
سلام. ما زمین ملک کشاورزی خودمان را شخم زدیم که میگن. اونجا قبر هست و 70سال بالا هست ما بغل آن ها را شخم زدیم آیا به گناه مرتکب شدیم یا نه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۱ ۰۱ آذر ۱۴۰۰
سلام شهید ما بع از 38 سال ‍یدا شده که درشهری به نام شهید گمنام دفن هست ایا امکان جابه جایی هست 6 سال ‍یش درایران خاک شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۳۳ ۱۷ تير ۱۴۰۰
سلام روستای همجوار ما درزمین روستای ما مرده هاشون خاک میکنند واکثر مردمان ما راضی نیستند ولی به خاطر ابرویشان چیزی نمیگوند ایامیشود ازطریق قانون بارعایت گمنامی حکم گرفت وروی دیوار نصب کرد ممنون میشم پاسخ دهید
Iran (Islamic Republic of)
مقصود
۱۷:۰۰ ۳۰ خرداد ۱۴۰۰
باسلام مادرم را دو روز پیش خواهر ناتنیم با شوهرش دفن کرده اند بدون اطلاع پسرش مادرم برایم سفارش کرده بود بعد از فوتم مرا در قم همجوار خانم دفن کن چه راهی را باید طی کنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۲۷ ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۰
با عرض سلام و خسته نباشی من یه سوال حقوقی داشتم ببخشید میشه از دادگاه مجوز نبش قبر گرفت و چقدر طول میکشه ؟؟ مادرم من شناسنامش ایراد داره میخواهیم اونو ثابت کنیم پدر واقیش 38 سالکه فوت کرده خواهشن زود جواب بدین
Iran (Islamic Republic of)
Meysam
۱۵:۲۷ ۱۲ آبان ۱۳۹۸
سلام بیزحمت میخاستم بدونم که اگه مادر کسی فوت کنه بعد از 30 سال دخترش فوت کرد میشه قبر مادرش رو باز کرد و روی استخوان های مادر ماسه ریخته بشه بعد دخترش رو روی همون ماسه گذاشت و قبرش کرد.تورو خدا هر چه زود جواب بدید ممنونم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۲ ۲۴ بهمن ۱۳۹۸
بله .الان تو تهران قبر دوطبقه و سه طبقه هست که همین کار رو میکنن.روی هم دفن میکنن .تازه ۳۰ سال که خیلی زیاده.
Iran (Islamic Republic of)
سحر
۰۴:۵۹ ۲۳ تير ۱۳۹۷
سلام پنج سال پیش مامان بزرگم فوت کرد بردنش روستا خاکش کردن خیلی ازاین موضووع دلم گرفته ازاینک دووره و جایی نیست ک دلش میخاست و هیچکس سرمزارش نمیره از اوون اهالی..میتوونم ک برم بیارمش همین اهواز ؟توروخدا جواب بدید
Iran (Islamic Republic of)
اسماعیلی
۰۹:۴۵ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
خیر نمی شه
Germany
ناشناس
۰۹:۲۲ ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۷
خیلی عالی بود تشکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۰ ۳۱ تير ۱۳۹۵
وااااای خدا به داد همه برس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۳ ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۵
انشاالله خداوند و پیامبران درشب اول قبر به داد ما برسند و از عذاب کاسته شود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۱ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۵
حالا قرار است کی رو نبش قبر کنند که مورد فقهی رو گفتی؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۲ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۵
خدا را شکر که مرگ در راه هر انسانی هست
من راضیم به وعده ی الهی یعنی مرگ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۶ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۵
اینا هم شد خبر ترس برداشتم
آخرین اخبار