به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ روزنامه لس آنجلس تایمز در گزارشی نوشت رئیس جمهور آمریکا یک طرح دفاعی را امضا کرد که می تواند مسابقه تسلیحاتی در فضا به راه بیاندازد. در این گزارش به قلم دیوید ویلیام آمده است: باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا قانونی را امضا کرد که می تواند سبب تشدید تنش ها با روسیه و چین شود و آمریکا را در مسیر تلاشی گزاف برای ایجاد سامانه های دفاعی مستقر در فضا قرار دهد.
قانون اختیارات دفاع ملی -که همه ابعاد نظامی آمریکا را در برمیگیرد- شامل دو بند است که می تواند پیامدهای خطرناکی در پی داشته باشد. این سامانه به منظور خنثی کردن یک حمله در سطح کوچک توسط کشور ایران یا کره شمالی طراحی شده است.
یک بند مرتبط در این قانون از پنتاگون خواسته است «تحقیق، توسعه، آزمایش و ارزیابی» سامانه های مستقر در فضا را در زمینه دفاع موشکی آغاز کند. در بند دیگر نیز واژه «محدود» از سیاست دفاعی آمریکا حذف شده است.
این دو بند در کنار یکدیگر نشانه ای در این باره محسوب می شود که آمریکا در پی استفاده از فناوری های پیشرفته به منظور شکست دادن حملات هسته ای در سطح کوچک و بزرگ است. این موضوع می تواند سبب بر هم خوردن توازن چند دهه ای قدرت در میان قدرت های مهم هسته ای شود.
این طرح با اجماع گسترده دوحزبی در کنگره به تصویب رسید و ظاهرا نیازی به انجام شدن بحث های عمومی در این باره نبوده است. با آن که کاخ سفید پیشتر از ایجاد این تغییرات انتقاد کرده بود اما روند تهدید به وتوی این طرح را متوقف کرد. در روز جمعه، اوباما این قانون را امضا کرد.
رئیس جمهور آمریکا در بیانیه چهار صفحه ای خود از ابعاد مختلف این طرح از قبیل ساختار فرماندهی امنیت سایبری و محدودیت های اعمال شده بر کارمندان انتقاد کرد. او در عین حال چیزی درباره تغییرات ایجاد شده در سیاست دفاع هسته ای نگفت.
دانشمندان برجسته بخش دفاعی اعلام کردند این ایده که یک سامانه مستقر در فضا می تواند سبب ایجاد امنیت در مقابل حمله هسته ای شود، یک توهم است.
ال دیوید مونتانگ رئیس بازنشسته بخش سامانه های دفاعی شرکت لاکهید مارتین و رئیس مشترک آکادمی ملی علوم که به درخواست کنگره در زمینه فناوری های دفاع موشکی تحقیق می کند، گفت: «این موضوع قوانین فیزیک را به چالش می کشد و بر پایه علم نیست.»
او همچنین گفت: «حتی اگر ما با صدها هزار ماهواره و رهگیر فضای آسمان را تیره و تار کنیم، هیچ راهی برای تضمین مقابله با یک حمله وجود ندارد. از این رو، این اقدام به مثابه هدر دادن حجم قابل توجهی از پول است.»
ترنت فرنکس Trent Franks، عضو جمهوری خواه مجلس نمایندگان آمریکا از آریزونا -که این تغییرات را در این مجلس ارائه کرد- گفت از ابتکار عمل دفاع راهبردی رونالد ریگان، رئیس جمهور پیشین آمریکا در دهه هزار و نهصد و هشتاد الهام گرفته است که هدف از آن، «از کار انداختن و خنثی کردن» تسلیحات هسته ای بود. این ابتکار عمل که به «جنگ ستارگان» مشهور بود، هزینه ای معادل سی میلیارد دلار در پی داشت اما هیچ سامانه ای در فضا مستقر نشد.
فرنکس گفت تلاش برای استقرار یک سامانه در فضا سبب خواهد شد آمریکا در مسیری بهتر برای حفاظت از امنیتش قرار گیرد. او افزود این رویکرد جدید سبب حفاظت هم از خاک آمریکا و هم ماهواره های نظارتی خواهد شد.
او تصریح کرد: «امیدوارم روزی برسد که ما بتوانیم لیزرهایی در فضا داشته باشیم که می توانند سبب شکست دادن هر حمله موشکی شوند. تا آن روز زمان زیادی باقی مانده است. اما خوشبختانه، ما با تصویب این اطلاحات کمی به آن زمان نزدیک تر شده ایم.»
بر اساس سیاست جدیدی که فرنکس از آن حمایت می کند، آمریکا «باید یک سامانه دفاع موشکی لیزری قدرتمند و دارای قابلیت دفاع از خاک آمریکا و هم پیمانانش را در مقابل تهدید موشکی بالستیک پیچیده در اختیار داشته باشد.»
نتیجه بررسی آکادمی ملی که در سال دو هزار و دوازده منتشر شد، نشان می دهد که حتی صرف یک سامانه ساده مستقر در فضا حدود دویست میلیارد دلار هزینه در بر دارد و طی سال های بعد نیز برای اجرای آن به صدها میلیارد دلار بودجه نیاز است.
فرنکس در پاسخ به سؤالی در این باره که آیا آمریکا از پس این هزینه ها بر می آید یا خیر، گفت: «بهای امنیت ملی چیست؟ این موضوع بهایی ندارد.»
فیلیپ ای کویل Philip E. Coyle، معاون سابق وزیر دفاع آمریکا که ریاست دفتر پنتاگون در امور آزمایش و ارزیابی سامانه های تسلیحاتی را بر عهده دارد، ایده استقرار سپر هسته ای در فضا را موضوعی «ساختگی» توصیف کرد.
او گفت: «انجام چنین کاری هزینه سرسام آوری دارد. این فن آوری موجود نیست و پول آن را نیز در اختیار نداریم. از نظر من، جای تأسف دارد که کنگره این موضوع را نادیده گرفته است.»
او افزود: «هم روسیه و هم چین از این موضوع به عنوان بهانه ای برای انجام دادن اقدامات مورد نظر خود استفاده خواهند کرد.»
سامانه کنونی ضد موشکی در آمریکا به رهگیری های مستقر در پایگاه نیروی هوایی وندنبرگ در کالیفرنیا و اف تی گریلی در آلاسکا، متکی است. این سامانه در آزمایش های انجام شده توانست کلاهک های دشمن ساختگی را نابود کند. استقرار این سامانه بیش از چهل میلیارد دلار هزینه در پی داشته است.
نخستین اصلاحیه مورد نظر فرنکس، -برای حذف واژه «محدود» از سیاست آمریکا- در ماه آوریل بدون هیچ گونه بحثی به تصویب کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا رسید.
انتهای پیام/