۱۰ توصیه ساده برای مراقبت از طبیعت کشورمان در آستانه نوروز

زنده یاد محمدعلی اینانلو که به تازگی ایشان را از دست دادیم در یکی از آخرین مصاحبه‌هایشان در مورد این موضوع گفتند که: «من فکر کردم که سهم من از طبیعت ایران کجاست؟ باید کاری بکنم که احساس تعلق و مالکیت طبیعت در مردم ما بوجود بیاید که خوشبختانه امروز شاهدیم که در مردم و به خصوص در جوانان این حس تعلق خاطر بوجود آماده است»

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،  در آستانه نوروز و آغاز سال جدید قرار داریم به همین دلیل به بیان نکاتی ساده و کاربردی برای مراقبت بیشتر از طبیعت می‌پردازیم.
 
  خوب است که یادمان باشد که طبیعت یک امانت با ارزش در دست ماست و ما اجازه داریم که آن را با سایر موجودات زنده تقسیم کنیم ولی به نظر می‌آید که فراموش کردن این موضوع از به خاطر داشتنش خیلی خیلی راحت‌تر است.
 
کشور ما در میان ۱۹۵ کشور دنیا از نظر مساحت هفدهمین کشور دنیاست و این معنی‌اش این است که گستره بزرگی از زمین، سرزمین ما ایرانی‌هاست که بهش افتخار کنیم و در عین حال ازش مراقبت کنیم.
 
در مورد حیات وحش ایران هم حتما می‌دانید که گونه‌های متفاوتی از خزندگان، پرندگان و پستانداران بومی ایران هستند. خبر خوب این است که با وجود بحران‌های طبیعی، به خصوص خشکسالی که گریبان حیات وحش و طبیعت کشور ما را سخت فشرده، ما میزبان پرندگان مهاجرهم بودیم و حتی تعداد آنها در سال‌های اخیر بیشتر هم شده است.
 
«در این سال‌ها در بخش پرندگان ما پرنده‌ای از دست ندادیم و پرنده‌های جدیدی در اقلیم ایران کشف کردیم. در سال ۱۳۵۲ که به استخدام سازمان محیط زیست در آمدم ، تعداد گونه‌های پرندگان شناخته شده در اقلیم ایران ۴۸۲ گونه بود اما الان به ۵۳۶ گونه رسیده است»
 
با وجود چنین اخباری می‌شود امیدوار بود که در صورت توجه و مراقبت از منابع طبیعی و موجودات زنده کشورمان می‌توانیم از انقراض آنها جلوگیری کنیم و هم خودمان هم نسل‌های آینده از وجود پربرکتشان لذت ببریم. کشور ما در عین حال کشور پارادوکس‌های زیادی هم هست.
در عین حال که ملت رقیق‌القلبی هستیم و دوست داریم خرده نان‌های ته سفرمان را برای پرنده‌های گرسنه بریزیم و یا برای حمایت از حیوانات توی خیابان پناهگاه می‌سازیم، ولی متاسفانه گاهی اوقات با قساوت قلب یا ناآگاهی یک یوزپلنگ ماده و توله‌هایش را بقتل می‌رسانیم، چون اشتباها نزدیک محل زندگی ما را برای نگهداری از توله‌هایش انتخاب کرده است.
 
شاید بد نباشد این را هم یادآوری کنیم که چوب خط ما برای ضربه زدن به طبیعت خیلی وقت که پرشد و دیگر فرصت زیادی برای حفاظت از گونه‌های باقیمانده طبیعی مثل یوز ایرانی، تاس ماهی، لاک پشت پوزه عقابی یا خروس کولی دشتی نداریم. چون به گزارش اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت، از ۱۱۴۰ گونه جانوری موجود در کشور، ۷۲ گونه از آنها در لیست قرمز قرار دارند یعنی یا در وضعیت بحرانی و یا در شرایط آسیب پذیر محیط زیستی قرار دارند. حتما یادتان هم هست که از شیر ایرانی و ببر مازندران هم فقط تصویر و خاطره‌ای باقی مانده است.
 
البته در آستانه بهار و تازه شدن فصل و سال و حالمان باید این را هم خاطر نشان کنیم که خیلی فعالیت‌های خوب و مفید هم در حمایت از محیط زیست و حیات وحش کشورمان انجام شده و می‌شوند. از گروه‌های حمایتی از حیوانات گرفته تا گروه‌های مردمی که به صورت خود جوش زباله روبی می‌کنند، همه و همه روی این موضوع صحه می‌گذارند که نسل امروز آگاهانه‌تر و مسئولانه‌تر در مورد طبیعت و حیات وحش کشورش فکر می‌کند.
 
زنده یاد محمدعلی اینانلو که به تازگی ایشان را از دست دادیم در یکی از آخرین مصاحبه هایشان در مورد این موضوع گفتند که: «من فکر کردم که سهم من از طبیعت ایران کجاست؟ باید کاری بکنم که احساس تعلق و مالکیت طبیعت در مردم ما بوجود بیاید که خوشبختانه امروز شاهدیم که در مردم و به خصوص در جوانان این حس تعلق خاطر بوجود آماده است»
 
اگر کسی که چندین دهه از عمرش را در خدمت محیط زیست ایران صرف کرده باشد و با گوشت و پوستش آسیب دیدن طبیعت را لمس کرده باشد و هنوز هم به آینده روشن طبیعت ایران خوش بین باشد پس ما هم با امیدواری اشاره می‌کنیم که حتما راه‌های ساده و کاربردی زیادی وجود دارند که به کمک آنها می‌شود سهم کوچکی در احیا و زنده نگه داشتن طبیعت و حیات وحش داشت. شعار امسال سازمان ملل برای روز جهانی حیات وحش این جمله است که «آینده حیات وحش در دست ماست»
 
در اینجا با ده توصیه ساده در خدمت شما هستیم:
 
۱. از پودرهای لباسشویی و مایعات ظرفشویی با عوارض سوء کمتر مثل پودرهای بدون فسفات استفاده کنید. اطلاعات شیمیایی موجود در مواد شوینده را می شود روی بسته بندی آن‌ها جستجو کرد.
 
۲. از باطری‌های قابل شارژ استفاده کنید. بر اثر زنگ زدگی مقدار زیادی از سموم خطرناک درون باطری‌ها به محیط راه می‌یابند که ترکیبات جیوه ای از مهمترین آن‌ها است. پس از باطری‌های یک بار مصرف یا همان قوه‌های معمولی استفاده نکنید.
 
۳. به جای آنکه مواد غذایی را در داخل ورقه‌های آلومینیومی یا پلاستیکی بپیچید، آنها را داخل محفظه‌ها و ظروفی که قابل شستشو و قابل مصرف مجدد هستند قرار دهید. این کار بخصوص در موقع سفر و در جاده تولید زباله را کاهش می‌دهد.
 
۴. در زمان مناسب تایرهای اتومبیل خود را تعویض کنید. نقش آلوده کننده تایرهای مستعمل اتومبیل‌ها خیلی بیشتر از آن چیزی است که احتمال دارد در نگاه اول به نظر آید . پس از هر ۸ تا ۱۰ هزار کیلومتر رانندگی باد آنها را میزان کنید. از کوشش‌هایی که در راستای استفاده مجدد از لاستیک‌های مستعمل به عمل می‌آید، حمایت کنید.
 
۵. در مصرف اب لوله کشی دقت کنید. هر کدام از ما در روز ۲۸ گالن آب مصرف می‌کنیم . اگر ما در موارد غیر لازم شیر آب را ببندیم، تا حدود زیادی از به هدر رفتن آب جلوگیری می‌کنیم. اگر در موقع مسواک زدن تنها مسواک خود را با کمی آب، خیس یا مرطوب کنید هر بار بیشتر از ۹ گالن آب صرفه جویی کرده اید.
 
۶. از قوطی‌های آلومینیومی کمتر استفاده کنید. آلومینیوم فراوانترین عنصر در طبیعت است.بازیابی آلومینیوم کاری بسیار پر سود و از لحاظ اقتصادی با صرفه است . با هر تن بازیابی آلومینیوم ۱۰۰۰ دلار صرفه‌جویی می‌شود.
 
۷. در محیط کار هم به فکر محیط زیست باشید: برخی از ابتکاراتی که به کمک آنها می توان کمتر به محیط زیست زباله وارد کرد را طراحی و به اطلاع دوستانتان برسانید، یکی از این کارها استفاده کمتر از فتوکپی است.
 
۸. در باغ خود به حیوانات غیر اهلی پناه دهید. کمک و رحمت در حق حیوانات غیر اهلی را می‌توانید از باغچه و باغ متعلق به خود شروع کنید. در زمستان‌های سرد عده زیادی از پرندگان دچار تشنگی می‌شوند زیرا در این فصل بیشتر منابع آب یخ بسته‌اند. اگر در این مواقع ظرفی یا حوضچه‌ای که دارای آب غیر منجمد است در اختیار آنها گذاشته شود، صدها پرنده نجات پیدا می‌کنند.
 
۹. از جنگل‌های باران خیز حفاظت و حمایت کنید. البته این نکته در مورد جنگل‌های کشور خودمان هم کاملا صدق می‌کند. از روشن کردن آتش در پای درختان و در جنگل خودداری کنید. درختان موجود در مسیر رودخانه‌ها را قطع نکنید. به یاد داشته باشید که اگر هر فرد، یک اصله درخت بکارد، می‌توان به راحتی منابع تخریب شده را جایگزین نمود.
 
۱۰. بازیابی مواد مستعمل را از همین امروز شروع کنید. جهت سهولت در کار بازیابی، می‌توانید زباله‌های خود را جدا سازی نمایید. زباله‌های جدا شده را در محل‌های مناسبی قرار دهید تا مأموران محلی زباله قادر به تفکیک آنها باشند. به کودکان خود علاقه نجات کره زمین را بیاموزید.
 
در آخر هم امیدواریم همه ما بتوانیم نقش خودمان را درنگهداری از طبیعت کشورمان و حفاظت از حیات وحش ایفا کنیم.

منبع:فردا

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.