بلاهایی که «گناه» بر سرمان می آورد/ چگونه با وسوسه های شيطانی مبارزه كنيم؟

در وجود انسان، نیروهای نامرئیِ فراوانی به ودیعه گذاشته شده که هر کدام از آنها منشأ آثاری عظیم در زندگی او هستند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛  در نهاد انسان، روح عدالتخواهی، حق پرستی، انصاف، مردانگی، نوع دوستی، رحم، خداپرستی، علاقه به نیکی و فضیلت و امثال آن وجود دارد. همچنین غرایزی مانند غریزه‌ی خودخواهی، خودپرستی، انتقام‌جویی، راحت‌طلبی و مانند آن در درون آدمی موجود است که به صورت پنهان، انسان را به سوی پاکی و فضیلت یا به سَمت ناپاکی و رذیلت می‌کشاند؛ در صورت اول، آن‌ را «تقوا و پاکی» و در صورت دوم که لذت‌های نامشروع و ناپاک هستند، «گناه» می‌گویند.


بیشتربخوانید : بهترین و بدترین بندگان نزد خدا کدام اند؟



تعریف گناه
گناه در زبان فارسی به معنای جُرم، بِزِه، خطا و نافرمانی به کار رفته و در زبان عربی از آن به «ذَنب»، «اِثم»، «معصیت» و «سَیّئه» تعبیر شده است و معنایی که از مجموع آنها بر می‌آید همان نافرمانی و انجام عملی بر خلاف قانون الهی و یا سرپیچی از قانون است و به عبارت دیگر هر چه که مخالف کرامت انسانی است و او را از اصلی‌ترین هدفِ حیات باز می‌دارد، گناه محسوب می‌شود.

قانونی که بشر برای تأمین زندگی خود وضع کرده تنها در حدود حفظ امنیّت عمومی است؛ ولی اسلام تمام جهاتی را که به سعادت انسان از نظر جسم، روح، دنیا، آخرت، اخلاق، فضیلت، شرف، امنیّت، انسانیّت و مانند آن مربوط می‌شود در نظر گرفته و قانون وضع کرده و مخالفت با آن را گناه دانسته است.

اسلام حتّی از اندیشه و فکر گناه جلوگیری کرده و این بزرگترین راه مبارزه‌ی با گناه است، چون «از کوزه همان برون تراود که در اوست».

قران کریم هلاکت و نابودی بسیاری از امت‌های گذشته را که روزگاری در این جهان زندگی می‌کردند و امروزه نامی از آنها در صفحه تاریخ باقی نیست، معلول اعمال زشت و گناهان آنها دانسته و می‌فرماید:

«كَذَّبُوا بِآياتِ رَبِّهِمْ فَأَهْلَكْناهُمْ بِذُنُوبِهِم»[1]؛ آيات پروردگارشان را تكذيب كردند ما هم بخاطر گناهانشان، آنها را هلاك كرديم.

اسلام برای متخلّفین و قانون‌شکنان، مجازات‌هایی قائل شده که در اثر اجرای آن، ریشه فساد و تبهکاری از میان جامعه کنده شده یا به حداقل ممکن خواهد رسید. قوانین جزایی اسلام، چون از جانب پروردگار تشریع شده، بسیار دقیق بوده و حتی به میزان جرم، زمان و مکان و مقدار و کیفیت آن اشاره شده است که در کتب فقه اسلامی بنام «حدود» مورد بحث قرار داده است.

همچنین قرآن کریم، گناه را موجب از دست رفتن نعمت‌ها دانست و فرمود: «ذَالِكَ بِأَنَّ اللَّهَ لَمْ يَكُ مُغَيرًِّا نِّعْمَةً أَنْعَمَهَا عَلىَ‏ قَوْمٍ حَتىَ‏ يُغَيرُِّواْ مَا بِأَنفُسِهِمْ وَ أَنَّ اللَّهَ سَمِيعٌ عَلِيم»[2]؛ اين بخاطر آن است كه خداوند، هيچ نعمتى را كه به گروهى داده، تغيير نمى‌‏دهد جز آنكه آنها خودشان را تغيير دهند و خداوند، شنوا و داناست!

«کارل» فرانسوی عقیده دارد:
«گناه عبارت است از پیروی نکردن از نظم اشیا» و در ادامه می‌گوید: فهم این نکته دشوار نیست که گناه عبارت است از پایمال کردن ارادی یا غیر ارادی قانون‌های زندگی و قوانین زندگی نیز همانند قوانین اختلاط گازها و یا سقوط اجسام غیر قابل شکست است؛ ولی چون کیفر گناه خیلی دیر فرا می‌رسد، آدمی هنوز وخامت نتایج گناه را درک نکرده است. هر گناهی سبب بروز اختلالات عضوی و روانی و اجتماعی جبران ناپذیری میشود ...».[3]

اقسام گناه
1- گناه کبیره: آن است که نسبت به گناهان دیگر قبح بیشتری داشته و در ارتکاب آنها وعده‌ی عذاب داده شده است، هر چند هر گناهی با توجه به زشتی که در آن از نافرمانی معبود وجود دارد، کبیره محسوب می‌شود. بزرگترین گناه کبیره، شرک است که گناهی نابخشودنی است. برخی از گناهان کبیره عبارتند از: زنا، غیبت، هتک آبروی مؤمن، ناامیدی از رحمت خدا، ایمن شدن از مکر خدا، قطع رحم، عقوق پدر و مادر، شراب‌خواری، دزدی، رشوه‌خواری، چشم‌چرانی و مانند آن که تأثیری بزرگ بر روح و روان انسان می‌گذارند.

2- گناه صغیره: گناهانی است که کبیره بودنش با هیچ یک از دلایل فوق ثابت نشود؛ البته باید توجه داشت که اصرار بر گناهِ صغیره نیز آن‌را در ردیف گناهان کبیره قرار میدهد؛ ولی اصرار بر گناه صغیره موجب آن میشود که علاوه بر تبدیل شدن آن به گناه کبیره، تأثیرش در قلب انسان کم‌ کم جمع شده و در مجموع تأثیری بزرگ بر انسان می گذارد.

آثار گناه
گناه، آثار وضعی فراوانی را در پی دارد که این امر از مسلّمات است و کردار انسان، چه خوب و چه بد، انعکاس هایی در همین دنیا دارد. خدای سبحان در قرآن کریم می فرماید: «وَ ما أَصابَكُمْ مِنْ مُصيبَةٍ فَبِما كَسَبَتْ أَيْديكُمْ وَ يَعْفُوا عَنْ كَثير»[4]؛ هر مصيبتى به شما برسد بخاطر اعمالى است كه انجام داده‏ايد و بسيارى را نيز عفو مى‏كند!

رسول خدا(ص) به حضرت امیر(ع) فرمودند: «يَا عَلِيُّ مَا مِنْ‏ خَدْشِ‏ عُودٍ وَ لَا نَكْبَةِ قَدَمٍ إِلَّا بِذَنْب‏»[5]؛ ای علی! هر خراشی که از چوبی به انسان میرسد و هر لغزش قدمی، بر اثر گناهی است که از او سر زده است.

مقصود از آثار وضعی گناه، اثرات عینی و آشکاری است که معصیت حق تعالی در همین دنیا برای فرد و جامعه در پی دارد که به برخی از آن پیامدها اشاره می شود:

1- یأس و ناامیدی: امید، حالت روحی است که از نوعی اطمینانِ خاطر از دستیابی به هدف حاصل میشود و موجب نشاط زندگی میگردد. انسان گناهکار تا دست از گناه نکشد، نمیتواند به رستگاری و رسیدن به قرب الهی، امید واقعی داشته باشد.

2- بیم و ترس: این بیم به صورت وحشت از مرگ و ترس از مخلوقات دیگر بروز می کند، وحشت از مرگ به خاطر گناه و ارتباط با جهان مادی و دوری از معنویت حاصل می شود. پس شخص گناهکار بر اثر گناه، از نصرت الهی ناامید شده و افق فکر و شعاع روحش را محدود می کند؛ لذا به دیگران امید می بندد و در نتیجه ترسی کاذب از صاحبان ناحق و اربابان جور و ستم در او حاصل میشود.

3- عدم استجابت دعا: دعا، راهی برای برآورده شدن حاجات و موجب رفع گرفتاری و بلاهاست و گناه به چند نحو در عدم استجابت دعا اثر میگذارد، مثل سلب توفیق دعا، از بین رفتن معنویت، سلب امید، نفرین صاحب حق، حق الناس، عاق والدین و مانند آن.

4- افتادن از چشم خوبان: انسان گناهکار، محبتش در دل خوبان جای نمی گیرد و همین باعث می شود که از دعای آنان محروم گردد که یکی از این گناهان، جستجوی عیوب دیگران است.

گناه عبارت است از پیروی نکردن از نظم اشیا» و در ادامه می‌گوید: فهم این نکته دشوار نیست که گناه عبارت است از پایمال کردن ارادی یا غیر ارادی قانون‌های زندگی و قوانین زندگی نیز همانند قوانین اختلاط گازها و یا سقوط اجسام غیر قابل شکست است.
5- خشکسالی و نباریدن باران: از جمله آثار وضعی گناه، خشکسالی است و یکی از گناهانی که موجب عدم نزول باران میشود، نپرداختن زکات است.[6]

6- نزول بلا و آفت: گناه، خود آفت و بلایی است که در مسیر حیات طیبه قرار می‌گیرد که موجب نزول بلا و آفات بر فرد و جامعه میشود؛ از جمله‌ی گناهان آفت‌زا عبارتند از خوردن مال یتیم، زنا، فرار از جنگ، کمک نکردن به مظلوم، ترک امر به معروف و نهی از منکر و امثال آن است.

7- کوتاهی عمر: عمر، بزرگترین سرمایه‌ی اهل ایمان برای کسب درجات عالیه است؛ لذا پاره‌ای از اعمال صالح مثل صله رحم، موجب زیادی عمر است و برخی از گناهان نیز موجب کوتاهی عمر می‌شوند؛ آه و نفرین مظلومان از مؤثرترین عوامل کاهش عمر است، قَسَم دروغ، زنا، کشتن پدر از دیگر گناهانی است که موجب کوتاهی عمر است.

8- فقر و گناه: گناه یکی از عوامل مهم فقر است؛ چه فقر مادی و تنگدستیِ معیشتی و چه فقر معنوی و تهیدستیِ روح آدمی. ماهیت بعضی از گناهان نیز هزینه‌بَر است و بار مالی دارد؛ مثل ربا دادن، رشوه دادن، قمار و مانند آن که اساساً نعمت را از کف انسان می‌برند و رزق و روزی را کم میکنند.

9- تسلط اشرار و ستمگران: برخی از گناهانی که باعث تسلط اشرار می‌شود، ترک امر به معروف و نهی از منکر، عدم اطاعت از امام، دوری از علما و پیمان‌شکنی میباشد.

راه مبارزه با گناه


مبارزه با نفس در انجام معاصی و از بین بردن ریشهی گناهان و اجتناب از آنها در مورد کسانی مصداق دارد که:

اولاً؛ دارای «ایمان و اعتقادات مذهبی» باشند وگرنه گناهکاران بی‌ایمان را هیچ نیرویی جز زور نمیتواند از گناه باز دارد. بدین جهت در تعالیم اسلامی، قبل از هر چیز، به مسئله ایمان توجه شده و نهایت کوشش به عمل آمده است که مسلمانان با مطالعه و بررسی در حقایق مذهبی و واقعیات دینی، دارای ایمان نیرومندی شوند تا نیروی ایمان آنان را از آلودگی به گناه باز دارد. همین نیرو است که با ندای ملکوتی خود، اشخاص را به نیکوکاری، پاکی، احسان، عدالت، خدمت به خلق و به دیگر صفات عالی انسانی وادار می‌کند.

ثانیاً: اسلام برای پاک نگهداشتن محیط، اجازه نمیدهد که مردم برای کشف گناهان، در زندگی یکدیگر تجسّس کنند و اگر احیاناً کسی از گناه پنهانی دیگری مطلع شد، اجازه ندارد پرده از گناهان او بدَرَد و گناهش را برای دیگران بازگو کند؛ زیرا بازگو کردن گناه سبب رسوایی و در نتیجه موجب گستاخی او در گناهان خواهد شد و چنین فردی با نشر چنین اخباری، به گسترش گناه کمک می‌کند و خداوند وعده‌ی عذاب دردناکی را برای چنین افرادی داده است.

ثالثاً: یکی دیگر از راه‌های اسلام برای مبارزه با گناهان و انواع گوناگون فساد، قانون نظارت ملی را که همان «امر به معروف و نهی از منکر» است، ارائه کرده است؛ زیرا با چنین روشی که عاقلانه هم هست، همگان در صدد اصلاح فرد و جامعه برمی‌آیند. اگر می‌خواهیم اجتماع اسلامی از مفاسد و گناهان مصون بماند و تبهکاری‌ها و ستمگری‌ها شیوع پیدا نکند و جامعه به سوی نیستی و بدبختی کشانده نشود، قانون نظارت ملی را باید در جامعه پیاده کرده و این دو اصلِ مهم را همواره سرلوحه کارها قرار دهیم.

رابعاً: در قرآن کریم و روایات اسلامی، سیه‌روزی و بدبختیِ گناهکاران در عالَم آخرت، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و دقیقاً تشریح شده و این خود یکی از طُرق مبارزه با گناه است. قرآن کریم میفرماید: «در روز رستاخیز، گناهکاران برای نجات از عذاب، آرزو می‌کنند که بتوانند فرزندان عزیز و دلبند خود و همسر و برادر و تمام فامیل و خویشان و تمام مردم روی زمین را فدا و تسلیم نمایند تا از عذاب الهی رهایی یابند؛هرگز به نتیجه نمی‌رسند و راهی برای نجات آنان نیست».[7]

اما خامساً: اسلام برای متخلّفین و قانون‌شکنان، مجازات‌هایی قائل شده که در اثر اجرای آن، ریشه فساد و تبهکاری از میان جامعه کنده شده یا به حداقل ممکن خواهد رسید. قوانین جزایی اسلام، چون از جانب پروردگار تشریع شده، بسیار دقیق بوده و حتی به میزان جرم، زمان و مکان و مقدار و کیفیت آن اشاره شده است که در کتب فقه اسلامی بنام «حدود» مورد بحث قرار داده است.

مطالبی که ذکر شد، نمونه‌ای از مبارزات عمیق و اساسی اسلام در مقابل گناه و فساد و تباهی می‌باشد و از آنجا که گناه، بزرگترین و مهمترین مانع تکامل اخلاق و تعالی روح انسان است، سخن پیرامون آن ضروری است؛ چرا که شناخت گناه و ماهیت آن و همچنین انواع و گونه‌های مختلف آن، انسانِ سالک را در طی طریق سعادت، یاری خواهد کرد.

این آیات و نظایر آن، گناهکاران را به آینده‌ی وحشتناکی که در پیش دارند متوجه می‌سازد تا قبل از گرفتار شدن به عذاب الهی، چاره‌جویی کنند و با توجه به استغفار و جبران لغزش‌های خود، به سوی نجات و سعادت گام بردارند.
سخن پیرامون آن ضروری است؛ چرا که شناخت گناه و ماهیت آن و همچنین انواع و گونه‌های مختلف آن، انسانِ سالک را در طی طریق سعادت، یاری خواهد کرد.

پی نوشت:
[1] . سوره انفال،آیه54.
[2] . همان، آیه53.
[3] . ر . ک: کیفر گناه (رسولی محلاتی، سید هاشم)، ص22 به نقل از «راه و رسم زندگی، ص71 ـ 80».
[4] . سوره شوری، آیه30.
[5] . بحار الأنوار (ط ـ بيروت)، ج‏70، ص316.
[6] . اصول کافی، ج4، ص81.
[7] . سوره معارج، آیه11 ـ 15.

منبع: تبیان

انتهای پیام/

راههای مبارزه با گناه در اسلام

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
هاچ
۱۰:۵۲ ۲۶ خرداد ۱۴۰۱
سلام
شماره 4: قسمتی از متن تکراری هست
Iran (Islamic Republic of)
علی آقائیان یسار
۰۱:۱۷ ۱۷ اسفند ۱۴۰۰
متاسفانه ما شیطانی که درپنهان به سر میبرد وباقدرت فوق العاده ای برای به تباهی کشاندن بشر تلاش میکند شبانه روز را بسیار دست کم گرفتیم. شیطان دقیقآ هرشخصی را باتوجه به ناحیه ی ضعفش زمین میزند بدونه آنکه خودمان متوجه شویم. تنها چیزی که ما را ازحضور شیطان آگاه میکند و پی میبرد که این شیطان است دارد مرا ازمسیر درست خارج میکند سلاحی قدرتمند است بنام نماز وبقیه ی واجبات، اگر کسی نمازش را دائم بخواند و باکیفیت و باعشق بخدا بخواند قطعأ میتواند حریف شیطان شود. ولی بی نمازی ویا نمازی که ازروی اجبار وبی حوصلگی خوانده شود امکان ندارد دام شیطان نیفتد. اصلأ سخت نیست گناه نکردن، کافیست دستور خدارا اطاعت کنیم و درپایان باید این را بخودمان بقبولانیم این دنیا نیامدیم لذت ببریم کیف کنیم آسایش وراحتی طلب کنیم بلکه آمدیم چندسالی که برایمان رقم زدند آزمون پس دهیم و همه ی لذت ها وسرخوشی ها که تمامی ندارد ومافوق لذتهاست بعداز کوچ کردن ما ازاین دنیاست. پس دردنیا فقط باید ذخیره کنیم برای آن طرف، بخدا اگر به یقین وباورقلبی برسیم دنیا باتمام زیبایی ها دارایی ها روزی برایمان نیست میشود. اصلا مارا نجاتی نمی دهد. آنچه مارا رستگار میکند فقط خوب بودن است. و همین را بقبولانیم آنچه برای خود می پسندیم برای دیگران هم بپسندیم.این همان خوشبختی ماست. دوست داری غذای لذیز بخوری، لباس خوب بپوشی، امکانات داشته باشی، خانه برای خود داشته باشی، برای دیگران هم تا حدتوان ببخش تا اونم مثل تو دلش میخواهد. و یقین بدانید هربلایی و خوشحالی برما میرسد به خود خدا قسم ساخته وپرداخته ی خود خودمانیم.
وای برحال کسانیکه ازدین و اسلام بسیار میدانند ولی درعمل مخالف آن هستند. به چشم خیلی ها را می بینیم عالم به دین خدا هستند ولی درعمل وظاهر کاملا برضد دین حرکت میکنند. دیندار واقعی نمونه اش مثل امام علی علیه السلام است. دستان پینه بسته، غذای فقرا خوردن همیشه، کمک کردن همه کس، خودش را پیش همه مهربان و رئوف بود. درحکومتش شبانه روز دقت برهمه ی اوضاع داشت. چه بگویم عملکرد مولا کجا و برخی ها... کجا، اصلا قابل مقایسه نیست.متاسفانه ازجوانی می پرسی چرا نماز نمی خوانی، میگوید فلان عالم دینی میخواندو فلان میکند. حالم بدمیشود نمیخوانم. ای جوان عزیز بدان هرکس مسئول اعمال وکردار خودش هست. این حرفها اصلا دلیل نمیشود ازتو ساقط شود. تو بخوان مثل او نشو، چرا نخوانی ومثل او نشی ، این همان شیطان است درنظرت چنین دلیلی میسازد تا عقب بمانی
ببخشید زیاد حرف زدم.
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۰۰:۲۰ ۳۰ دی ۱۴۰۰
هر چه قدر خوب باشیم به حاج قاسم سلیمانی نمی‌رسیم حاج قاسم سلیمانی استعداد خدادادی در هر زمینه ای بودند
Iran (Islamic Republic of)
M
۰۲:۳۲ ۲۴ تير ۱۴۰۰
عزیزان:
بخشش مال بزرگان است سخن بزرگان
در حدیث قدسی امده رحم کن تا بهت رحم بشه
برای این که شادی و ارامشتون زیاد بشه همه را که بهت ظلم کرده را ببخشی.ممنون وسپای
Iran (Islamic Republic of)
مائده
۱۷:۱۵ ۳۰ آذر ۱۳۹۹
سلام من رزق و روزی خیلی خوبی داشتم نمیدونم چه گناهی کردم که این شده وضعیتم ک زیر صفرم نمیدونم چیکار کنم دوباره خوب بشه کسی میتونه کمکم کنه؟؟!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۱۴ ۱۳ آذر ۱۳۹۹
سلام من میخوام بدونم انسان چگونه گناهکار میشود .کمک کنید بی زحمت
Afghanistan
نصرت الله دوست
۰۰:۴۷ ۱۶ آبان ۱۳۹۹
انسان در هر حالت خالی از گناه و عصیان نیست، مهم موضوع اینست که با کردن گناه، ندامت و توبه باشد سر انجام انشاالله که مورد عفو و بخشش خداوند ایزد منان قرار میگیرد. ولی در صورتیکه نه تکرار گناه مداوم باشد و نه توبه اش تشکر
Iran (Islamic Republic of)
سیندیا
۰۰:۴۰ ۰۱ دی ۱۳۹۸
آنان ک گناه کرده اند سرانجام سزای گناهشان را هر چند بقدر ارزن.. خواهند دید .. بدون کوچکترین ارفاق و بخشش و ترحم از جانب حق تعالی ..
Canada
سما
۲۰:۰۳ ۲۴ اسفند ۱۳۹۸
دقیقا .. کوچکترین ترحمی در کار نیست .. بقدر گناه انجام شده فرد باید تاوان پس بده .. من ی حیوانو میشناسم ک چنسال پیش پولامو دزدید و ب من و خانوادم توهین کرد بخدا قسم ک روز بروز چهرش کریه تر و سیاه تر و زشت تر و پیرتر میش طوری ک با ی حیوان مرتال شده فرقی نداره .. انشالا بحق حضرت علی خودش و خانوادش تاوان کامل پس بدن .. آمين
Iran (Islamic Republic of)
مائده کرمی
۰۹:۴۰ ۲۶ مرداد ۱۳۹۸
سلام اگر پسرم گناهی کرده باشد بخوام به پدرش بگویم که به کمک من باهم دیگر نگذاریم مجددا طرف گناه برود یعنی به پدرش گفتم گناه او را آشکار و او را رسوا کرده ام ،یعنی خودم گناه کردم که راز او را آشکار کردم
Iran (Islamic Republic of)
امیرحسین
۲۳:۲۲ ۲۳ دی ۱۳۹۷
عالی بود و واقعا برای من به شخصه تاثیرگذار بود. اجرتون با خدا
Iran (Islamic Republic of)
اسماعیل
۰۲:۳۹ ۰۶ فروردين ۱۳۹۷
بسیار زیبا و دل نشین
Austria
سید علی
۰۲:۳۴ ۰۶ فروردين ۱۳۹۷
شیاطین انسانی بزرگترین نوع شیطانند،چون هم عمل میکنند ،هم وسوسه میکنند.تنها راه دوری از شیطان پناه بردن به ذات مقدس و پاک الله است.هر روز بگیم سبحان الله،الله اکبر،الحمد للله، و ... .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۵۲ ۰۵ فروردين ۱۳۹۷
مهمتر از اینکه دنباله آثار گناه باشیم اینه که بدونیم چه چیزهایی باعث گناهکار شدن آدم میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۰ ۰۵ فروردين ۱۳۹۷
عالی بود دست مریزاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۳ ۰۵ فروردين ۱۳۹۷
عالي بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۸ ۰۵ فروردين ۱۳۹۷
خدایا روسیاه و بدبخت و بسیار گنهکارم همه گناهکاران را ببخش .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۸ ۰۵ فروردين ۱۳۹۷
خیلی خوب وگزارش قشنگی بود .ممنونم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۸ ۰۵ فروردين ۱۳۹۷
ياالله.سپاس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۲ ۰۵ فروردين ۱۳۹۷
ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۶ ۰۵ فروردين ۱۳۹۷
خیلی عالی بود ممنون خدا بهتون خیربده هم تو دنیا هم آخرت
اللهم اغفرلی ولوالدی و للمومنین والمومنات
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۹ ۰۵ فروردين ۱۳۹۷
خدایا پرداخت مارا همنشین حضرت سایه بفرما
United States of America
محمد
۱۶:۰۰ ۰۵ فروردين ۱۳۹۷
انسان تا وقتی که خودش را نشناسد و به خودش نیاید و خود را به یک غنی متصل نکند باز هم به گناه انجام خواهد داد.غنی همان خداست.با پذیرش خود می توان دیگر گناه نکرد.یادتان باشد که همیشه خود و خدا را به خوبی دوست داشته باشد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۸ ۰۵ فروردين ۱۳۹۷
ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۳ ۰۵ فروردين ۱۳۹۷
احسنت بااین مطلبتون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۰ ۰۵ فروردين ۱۳۹۷
ممنون بابت خبر
Iran (Islamic Republic of)
سعيدي
۱۲:۰۱ ۰۵ فروردين ۱۳۹۷
عالي بود