باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

تعرفه سنگ آهن باید به جیب معدن بازگردد/شیب نزولی صادرات سنگ آهن در چند سال گذشته

عضو کمیسیون معادن اتاق بازرگانی اصفهان گفت: درصورتیکه تعرفه سنگ آهن در خزانه دولتی ذخیره شود، نه تنها نفعی برای بازار معدن کشور ندارد، بلکه موجب افول معادن می‌شود.
 
تعرفه سنگ آهن باید به جیب معدن بازگردد/شیب نزولی صادرات سنگ آهن در چند سال گذشتهبه گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، اکنون عمده تولیدکنندگان سنگ آهن ترجیح می‌دهند مواد اولیه واحدهای تولید فولاد در داخل کشور را تأمین کنند و با توجه به قیمت‌های جهانی این محصول، معدن‌داران تمایل چندانی به صادرات ندارند. در عین حال بدلیل بهره گیری واحدهای فولادی کشور از روش قوس الکتریکی، سنگ آهن بطور مستقیم برای این واحدها قابل استفاده نیست و تنها کارخانه ذوب آهن اصفهان به روش کوره بلند محصول شمش تولید می کند که نیاز به سنگ آهن دارد. که آن هم تا کنون تأمین شده است بنابر این برخی معادن، محصول سنگ آهن مازاد دارند و یا به‌ دلیل عیار پایین برای مصرف داخل مناسب نیست و تنها راه آن صادرات این محصول است.

 در سال های گذشته، واحدهای بزرگ معدنی از جمله چادرملو اقدام به تکمیل زنجیره تولید کرده‌اند و تولیدات خود را از مرحله استخراج سنگ آهن تا فرآوری بطور کامل انجام می‌دهند، اما برای توسعه واحدهای صنعتی خود نیاز به منابع مالی دارند که بخش از آن می تواند از طریق صادرات مازاد محصول سنگ آهن تامین شود. همچنین بسیاری از معادن کوچک سنگ آهن کشور محصولی با عیار پایین دارند که مصرف داخلی ندارد و باید به صادرات بیاندیشند، اما با وضع تعرفه 15 درصدی قطعاً صادرات مقرون به صرفه نخواهد بود که در این صورت هم تکمیل طرح‌های توسعه به تعویق می‌افتد و هم موجب تعطیلی بسیار از معادن می‌شود.

از سوی دیگر بسیاری از فعالان معدنی معتقدند؛واریزی تعرفه سنگ آهن به خزانه دولتی نه تنها موجب پیشرفت صنایع معدنی نمی شود بلکه در بلندمدت آسیب های جدی به معادن سنگ آهن کشور وارد خواهد آورد.

در همین راستا با دو تن از فعالان خصوصی بخش معدن به گفتگو پرداخته‌ایم؛

تعرفه سنگ آهن،باید به جیب معدن بازگردد

شهریار شعبانی عضو کمیسیون معادن اتاق بازرگانی اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: تعرفه و عوارض به هر نوعی برای صادرات سنگ‌آهن می‌تواند به نوعی مثمرثمر باشد، اما با توجه به اینکه ما زیرساخت‌های لازم را برای این کار نداریم، قطعاً به ضرر بخش خصوصی خواهد بود.

وی افزود: امروز زمزمه‌هایی در حوزه به گوش می‌رسد و نگرانی بخش خصوصی بیش ‌از پیش شده، زیرا در سال‌های گذشته عوارض سنگ‌آهن به خزانه دولتی ریخته‌ شده و هیچ منفعتی برای بخش خصوصی معدن نداشته است.

شعبانی تأکید کرد: باید بگذاریم بازار مسیر خود را پیدا کند و اکنون اگر تعرفه‌ها دریافت شده و در خزانه دولتی ذخیره شود، نه تنها نفعی برای بازار معدن کشور نخواهد داشت بلکه موجب افول معادن کشور خواهد شد.

عضو کمیسیون معادن اتاق بازرگانی اصفهان گفت: اگر این پول‌ها در بخش معدن هزینه شود موجب رشد فولادی‌ها و معدنی‌ها شده و در کنار آن به رونق اقتصادی کمک خواهد کرد.

روند صادرات سنگ آهن در چهار سال گذشته نزولی بوده است

علیرضا سیاسی‌راد دبیر انجمن سنگ آهن ایران در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: بازار داخلی به دلیل فعال شدن تعدادی از طرح‌های کنستانتره و گندله، شاهد شکل‌گیری تقاضاهای جدیدی بوده و هرچند هنوز مکانیزم قیمت‌گذاری مشخصی شکل نگرفته است اما شاهد فعالیت مداوم بورس کالا در حوزه سنگ آهن هستیم.

سیاسی‌راد تصریح کرد: از آنجایی که معادن، شرکت‌ها و کارخانجات فعال در این حوزه دولتی بودند و مدت کوتاهی است که روند خصوصی شدن شتاب گرفته، ضوابط مشخصی در این حوزه شکل نگرفته است.

دبیر انجمن سنگ آهن بیان کرد: پیشنهاد انجمن، استفاده از بورس کالاست تا قیمت‌ها شفاف شده و بتوانیم از ظرفیت‌های بورس در جهت تقویت تولیدکنندگان فولاد و سنگ آهن بهره ببریم.

سیاسی‌راد اضافه کرد:‌ بعد از بحران افت قیمت در سال 1994، یک گرایش عمومی طبیعی از سمت فعالان سنگ آهن به وجود آمد و آنها به سمت سرمایه‌گذاری در تولید مراحل بالاتر همچون کنستانتره و گندله حرکت کردند که در نتیجه در حوزه تأمین سنگ آهن، دچار مشکل شدیم.

وی گفت: پیش‌بینی ما این بود؛ در صورتیکه دولت سرمایه‌گذاری موثری در بخش سنگ آهن انجام دهد، طی چند سال آینده مشکل تأمین سنگ آهن حل شود.

سیاسی‌راد ادامه داد: متأسفانه دولت در چهار سال گذشته، راهکار فشار بر تولیدکننده سنگ آهن را در پیش گرفت و همین موضوع موجب افت سرمایه گذاری در این حلقه اول زنجیره فولاد شد و اکنون اعضای انجمن سنگ آهن امیدوارند که نگرش دولت در آینده تغییر کرده و رویکرد بهتری نسبت به سنگ آهنی ها اعمال کند.

دبیر انجمن سنگ آهن ایران یادآور شد: از اواسط سال 80، سرمایه‌گذاری در بخش سنگ آهن افزایش پیدا کرد، زیرا حاشیه سود خوبی برای بخش خصوصی داشت ولی اکنون به دلیل ریسک بالا و طرح مجدد عوارض بخش عمده‌ای از سرمایه‌گذاران کنستانتره‌ و گندله‌ و حتی فولاد از سرمایه‌گذاری در حوزه سنگ آهن اجتناب می‌کنند.

وی تأکید کرد: روند صادرات سنگ آهن در چهار سال گذشته نزولی بوده، به طوری که از 24 میلیون تن در سال 92، به 7 میلیون تن در سال 96 رسیده و این به دلیل افزایش مصرف داخلی و کاهش قیمت جهانی بوده است.

سیاسی‌راد اضافه کرد: در صورتیکه دولت تعرفه ای برای سنگ آهن تعیین نکند، کاهش صادرات این محصول تا چند سال آینده خود بخود اتفاق می افتد، زیرا تا وقتی مشتری داخلی هست، انگیزه‌ای برای صادرات نداریم.

این فعال حوزه تولید سنگ آهن کشور معتقد است؛ در صورتیکه دولت در پروسه فروش بازار و صادرات سنگ آهن دخالت نکند، قیمت سنگ آهن به طور طبیعی توسط بازار تعیین شده و صادرات در آینده‌ای نزدیک به صفر خواهد رسید.

وی با بیان اینکه افزایش تعرفه سنگ آهن موجب کاهش قدرت چانه‌زنی تولیدکنندگان این محصول در معامله با فولادی‌ها می‌‌شود، گفت: در نتیجه، دخالت تعرفه‌ای دولت بر قیمت بازار داخل تأثیر گذاشته و از ارزش سنگ آهن در داخل می‌کاهد.

سیاسی‌راد بیان کرد: دریافت تعرفه از صادرات سنگ آهن درخواست تعدادی از شرکت‌های خصولتی‌ تولیدکننده فولاد است که بهره‌وری پایینی دارند و به این وسیله می‌خواهند قیمت سنگ آهن را به نفع خود کاهش دهند.

دبیر انجمن سنگ آهن ایران اضافه کرد: بهره‌وری پایین و بدهی بالای برخی کارخانه‌های تولید فولاد در اثر مشکلاتی است که سوء مدیریت برای آنان به وجود آورده و سنگ آهنی‌ها نباید تاوان این مشکلات را بدهند.

وی ادامه داد: اکنون شرایط ورود سرمایه به حوزه سنگ آهن بهتر شده است، اما از زمانیکه بحث تعرفه 15 درصدی مطرح شد، برخی شرکت‌ها به فکر خروج سرمایه‌ خود از مدار تولید سنگ آهن افتادند.

سیاسی‌راد تأکید کرد: در حوزه اکتشاف سنگ آهن باید کارهای جدی‌تر صورت گیرد، زیرا به طور اساسی عمق اکتشافات در ایران بالا نیست و حتی می‌توان اکتشافات عمیق‌تری در معادن کوچک کنونی انجام داد.

وی اضافه کرد: با توجه به افق 1404 که ظرفیت 55 میلیون تنی را برای فولاد هدف‌گذاری کرده است، نیاز به تولید 160 میلیون تن سنگ آهن وجود دارد که اکنون از این مقدار 60 میلیون تن آن در داخل تولید می‌شود.

دبیر انجمن ستگ آهن ایران گفت: این موضوع اهمیت اکتشاف و خرید دستگاه‌های جدید را نشان می‌‌دهد و ایمیدرو فعالیت‌های خوبی در این زمینه در سال‌های گذشته صورت داده است، اما قدرت این سازمان در حدی نیست که بتواند به تنهایی همه مشکلات را برطرف کند و به طور حتم اختصاص مشوق‌هایی برای حضور بخش خصوصی در این حوزه کارگشای حل مشکلات است.

به گفته وی؛ با وجود شرایط کنونی در حوزه تولید سنگ آهن و افزایش فولادسازی کشور تا چند سال آینده شاید مجبور به واردات سنگ آهن از خارج شویم.

وی در پایان گفت: باتوجه به اینکه ایران جزء 10 کشور اول دنیا در تولید سنگ آهن است، توجه مسئولان به این حوزه نویدبخش آینده‌ای روشن در صنعت تولید فولاد کشور خواهد بود.

گزارش از سمیه عرب

انتهای پیام/

 

برچسب ها: صادرات ، معدن
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار