باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

خشکسالی در مدیریت منابع آبی کشور!

با توجه به شرایط بحرانی آب، اصلاح الگوی مصرف و تغییر در نگرش مسئولان ذی ربط احساس می‌شود.

خشکسالی در مدیریت منابع آبی کشور!به گزارش خبرنگار  اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با توجه به تغییرات اقلیمی و کاهش بارندگی در کشور طی دهه گذشته، شاهد خشکسالی و پایین آمدن سطح آب‌های زیرزمینی در کشور هستیم.

بخشی از این خشکسالی مربوط به مدیریت ناآگاهانه برخی از مسئولان ذی‌ربط است که با تصمیمات خود خشکسالی در کشور را تشدید و کشور را در معرض بحران آب قرار دادند.

جانمایی کارخانه‌های صنعتی و بحث‌های انتقال آب بین حوزه‌ای فشار خشکسالی بر کشور را  چندین برابر افزایش داده است و نیاز اصلاح الگوی مدیریت آب و ترسیم چشم انداز‌های سرزمینی احساس می‌شود.

اولویت با تأمین آب شرب است

هدایت فهمی مدیر کل دفتر برنامه ریزی کلان آب و آبفا وزارت نیرو در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به آخرین وضعیت آبی کشور، اظهار کرد: میزان بارش در سال آبی ۹۶-۹۷ نسبت به متوسط دراز مدت ۳۰ درصد کاهش داشته و میزان روان آب‌های سطحی و رودخانه نیز حدود ۵۰ درصد کاهش داشته است.

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفا با اشاره به وضعیت سد‌های کشور، اظهار کرد: میزان پُرشدگی مخازن سد‌ها به طور میانگین ۵۰ درصد است  اما در برخی از سد‌ها مانند سد استقلال میناب و زاینده رود اصفهان شرایط به مراتب در وضعیت بحرانی تر قرار دارد.

وی ادامه داد: میزان پُرشدگی سد‌های تهران ۴۵ درصد، سد‌های خوزستان ۵۹ درصد، سد زاینده رود ۲۶ درصد، سداستقلال میناب ۹ درصد، سد ملاصدرا فارس ۱۱ و سد شمیل نیان بندرعباس ۱۰ درصد است.

فهمی با بیان اینکه کاهش مخازن سدها، میزان تولید انرژی برقابی را کاهش داده است، گفت: با توجه به کاهش بارش سطح مخازن آبی سد‌ها پایین آمده و تولید انرژی برقابی نیز با کاهش ۶۰ درصد مواجه شده است که خاموشی‌های اخیر نیز به این موضوع باز می‌گردد.

مدیرکل دفتر برنامه ریزی کلان آب و آبفا با اشاره به اولویت‌بندی مصرف آب در کشور بیان کرد: با توجه به وضعیت بحرانی آب در کشور، برنامه مصرف آب با اولویت شرب و پس از آن کشاورزی و صنعت تهیه شده است که بدین منظور با تخصیص چاه‌های کشاورزی و کرایه چاه‌های دیگر نسبت به تهیه آب شرب برای مردم اقداماتی صورت گرفته است.

وی با اشاره به محدودیت‌های اعمال شده برای کشت محصولات کشاورزی تصریح کرد: وزارت جهاد کشاورزی مطابق مصوبه کارگروه سازگاری با کم آبی  و تهیه الگوی بهینه برای کشاورزی، مبنی بر ممنوعیت کشت برنج در کشور به جز استان‌های شمالی و ایجاد محدودیت‌هایی برای کشت محصولات آب‌بر تلاش‌هایی برای مدیریت مصرف آب در کشاورزی انجام داده است.

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفا با اشاره به کشت نیشکر در خوزستان، اذعان کرد: با توجه به کاهش منابع آب در استان خوزستان، کشت نیشکر به دلیل مصرف بالای آب، در وضعیت بحرانی توجیه ندارد و علاوه بر نیاز به منابع آبی فراوان، به دلیل تولید پساب‌ها موجب آلودگی‌های زیست محیطی و شوری آب کارون شده است.

فهمی گفت: در برنامه ششم توسعه برای تأمین آب مناطق جنوبی کشور، استفاده از آب شیرین‌کن‌ها  تا سقف یک میلیارد و ۵۰۰ میلون مترمکعب در نظر گرفته شده است.

فشار مضاعف برمنابع آبی کشور

داود رضا عرب، عضو هیئت علمی دانشکده فنی دانشگاه تهران در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به تعریف غلط واژه خودکفایی در کشور، اظهار کرد: در سال‌های گذشته بدون توجه به منابع آبی کشور، با شعار خودکفایی در کشاورزی و اشتغالزایی محصولات فراوانی در کشور کشت شد که فشار مضاعفی به منابع آبی کشور وارد کرد.

عضو هیئت علمی دانشکده فنی دانشگاه تهران با اشاره به سوءمدیریت آب در کشور، تصریح کرد: قطع کردن حقابه تالاب های کشور که افزایش ریزگردها را به دنبال داشت،  استفاده بی رویه از آب‌های سطحی و ریختن پساب‌های صنعتی  در رودخانه‌های کشور که کاهش کمیت و کیفیت آب را به دنبال داشت بخشی از مدیریت غلط آب توسط مسئولان ذی‌ربط است.

وی با اشاره به الگوی غلط کشاورزی در کشور بیان کرد: در گذشته با استفاده از سیستم آبیاری به روش سنتی (غرقابی )، آبیاری محصولات به همراه آبرسانی به سفره‌های زمین صورت می‌گرفت در حالی که امروزه با استفاده از آبیاری قطره‌ای و افزایش سطح زیر کشت، آب خوان‌ها تغذیه نمی‌شوند.

این کارشناس حوزه آب با انتقاد از کشت نیشکر در اهواز، گفت: با وجود کاهش بارش در خوزستان حدود ۳ تا ۴ میلیارد متر مکعب آب صرف کشت نیشکر در این استان می‌شود که پساب‌های آن شوری آب کارون  را به همراه دارد.

عرب با اشاره به نقش سد‌ها در تأمین آب، اظهار کرد: بخش عمده آب شهر تهران از سد‌ها تأمین می‌شود و مرتبط کردن خشکسالی به ساخت سد‌ها توجیه علمی ندارد و دلایل آن را  باید در برداشت بی‌رویه از منابع زیرزمینی، حفر چاه‌های غیرمجاز، انتقال آب بین حوزه‌ای و  استفاده از منابع آبی در پایین دست سد‌ها جستجو کرد.

وی با انتقاد از جانمایی کارخانه‌های صنعتی در اصفهان بیان کرد: جانمایی کارخانه‌های صنعتی در اصفهان بدون توجه به ظرفیت‌های گردشگری و شرایط زیست محیطی استان صورت گرفته است و موجب افزایش مهاجرت و فشار مضاعف بر زاینده رود شده است.

عرب با اشاره به آمایش سرزمین در کشور، اذعان کرد: برای برنامه‌ریزی در کشور نیاز است ظرفیت‌های موجود سنجیده و نیاز آیندگان مورد توجه قرار گیرد که در صورت عدم رعایت آن  صدمات جبران ناپذیری به محیط زیست وارد می‌شود.

احتمال جیره‌بندی آب در استان فارس

علی اکبری نماینده مردم شیراز و عضو هیئت رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به وضعیت آب در کشور، گفت: با وجود وضعیت شکننده آب در کشور، در صورت مدیریت مصرف، رعایت اولویت‌بندی و حقابه‌ها می‌توان از بحران آب عبور کرد.

نماینده مردم شیراز با اشاره به توسعه کم صنعتی استان فارس تصریح کرد: به دلیل محوریت کشاورزی در اشتغالزایی فارس، بیشترین لطمه از کم آبی به این استان وارد شده و محدودیت‌های فراوانی برای کشاورزی در این استان ایجاد شده است.

عضو هیئت رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی با اشاره به برنامه‌های اصلاح الگوی مصرف در برنامه ششم توسعه، اذعان کرد: در برنامه ششم توسعه در بخش هفتم و هشتم به صورت شفاف اهداف کمی و کیفی برای الگوی مصرف آب تعریف شده، اما از لحاظ اجرا به دلیل عدم تمکین برخی از افراد با کندی پیش می‌رود.

وی با اشاره به امکان جیره بندی آب در استان فارس بیان کرد: با توجه به افزایش حاشیه نشینی در استان فارس در صورت عدم رعایت الگوی مصرف از سوی مردم امکان جیره بندی آب در شیراز وجود دارد.

نماینده مردم شیراز ادامه داد: ۷۵ درصد آب استان فارس از چاه تأمین می‌شود و در تلاش هستیم با افتتاح خط دوم انتقال آب از سد درودزن آب شرب استان را به صورت پایدار به دست مشترکان برسانیم.

اکبری در پایان گفت: آگاهی مردم از وضع موجود و تلاش برای حرکت به سمت مصرف بهینه آب راه حل اصلی برای عبور از خشکسالی است.

گزارش از روح‌الله قیطاسی

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۸ ۳۰ تير ۱۳۹۷
مطلب بسیار عالی بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۸ ۲۹ تير ۱۳۹۷
من رشتم مهندسی محیط زیست منابع آب است ولی بیکارم و از ما استفاده نمیشه. بجاش رشته های دیگه رو آوردن گذاشتن بجای ما. نه تنها رشته من در دیگر رشته ها و دیگر زمینه ها هم چنین وضعی وجود داره.
Iran (Islamic Republic of)
م
۰۰:۰۸ ۲۹ تير ۱۳۹۷
ای داد وبیداد
Germany
ناشناس
۱۹:۵۴ ۲۸ تير ۱۳۹۷
چن سال دیگه از تشنگی و قحطی مردم زامبی میشن
Iran (Islamic Republic of)
ماندلا
۱۸:۵۷ ۲۸ تير ۱۳۹۷
مسئولان بایستی ازچندین سال پیش برای ایجادصفحه خورشیدی وتشویق مردم نسبت به نصب واستفاده ازآن تسهیلات میدادندتااینگونه اقتصاد کشورفلج نمی شدوشاهدقطعی برق نمی شدیم.وبرای کم آبی هم برنامه ریزی می کردند،نه اینکه مجوزحفرچاه می دادندو...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۲ ۲۸ تير ۱۳۹۷
طرح آمایش سرزمین مدتهاست فراموش شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۲ ۲۸ تير ۱۳۹۷
در مناطق کویری که به زور آب شرب خود را تامین میکنند در سه استان اصفهان و یزد و کرمان اقدام به احداث کارخانه های فولاد و صنعتی کردند و با مکیدن آب استانها ی اطراف برای توسعه کارخانه ها هنوز تلاش میکنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۱ ۲۸ تير ۱۳۹۷
باید زودتر چاره ای اندیشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۲ ۲۸ تير ۱۳۹۷
خیلی ممنون از مطالب خوبتون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۱ ۲۸ تير ۱۳۹۷
یه سوال اب شرب از کجا امده از کره ماه که نیومده بابا ما علم داریم فکر داریم خدا خودش تو قران میگه من به شما علم دادم تا طبعیت رو رام خودتان کنید کاری که کافران به خدا دارن انجام میدهند چرا ما این کار رونکنیم ما علم قنات رو از سالیان دراز داریم چرا اون رو بروز نکنیم چرا پروژه ایران رود رو با کمک انرژی پاک وهسته ای اجرا نمیکنیم نمیگم یه باره همشو کلید بزنید در چند فاز نمیگم پولشو تنها دولت بده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۹ ۲۸ تير ۱۳۹۷
یکی از عاملان خشکسالی عاملان، مدیران و مشاورانی بودند که در ده های پیش در پروژه های سد سازی و سازندگی استرتژی های نادرستی رو رقم زدند و سوء ندبیر اون ها باعث کم آبی و خشک سالی شد.
Saudi Arabia
حامد
۱۰:۰۶ ۲۸ تير ۱۳۹۷
چه موقع تو این کشور کلا مدیریت بوده که الان انتظارشو دارین. میگن امارا نشون میده از سال 85 دریاچه ارومیه شروع به خشک شدن کرده. خپ چرا از اون موقع مدیریتش نکردین الان به این روز نیفهته!!!!!!؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ هزاران مثال دیگه میشه از سالهای قبل زد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۵ ۲۸ تير ۱۳۹۷
ما زمین قابل کشت زیادی داریم ولی آب کافی نداریم.باید آب از خزر و خلیج فارس به مرکز ایران انتقال بدهیم.و الا با این روشها آب خوردن هم نخواهیم داشت.حرکت انقلابی می‌طلبد و بس.
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۸:۵۴ ۲۸ تير ۱۳۹۷
باید رعایت کنن مردم
Spain
مرتضی مرادی
۰۸:۴۵ ۲۸ تير ۱۳۹۷
متاسفانه در بخش کشاورزی ما با خلاهای قانونی زیادی روبرو هستیم. برای جلوگیری از کشت برنج یا نیشکر و... هیچ مصوبه و ابلاغ قانونی نداریم که بتوان با کسانی که با ترویج و اطلاع رسانی قانع نمی شوند و همچنان به فعالیت خود ادامه می دهند در محاکم قضایی برخورد کرد! صرف اینکه فلان وزیر یا مسئول در رسانه ای اعلام کند کشت برنج در مناطق دیگر کشور بجز مناطق شمالی انجام نشود که قانون برای جلوگیری محسوب نمی شود و کافی نیست!!!!
Iran (Islamic Republic of)
مهدي
۰۸:۴۱ ۲۸ تير ۱۳۹۷
بايد اين كم آبي و قطع آب و برق رو مسئولين جواب بدن
اگه توي كشوري كه ميشه از انرژي خورشيدي كه هم پاكه و هم در دسترس هست استفاده كرد تموم اين كمبودها رفع ميشه
هم قطعي برق نداريم هم مردم ميتونن از كولرهاي گازي استفاده كنن نه آبي كه با اين كمبود اب مواجه بشيم و هم از اجاق گاز و بخاري هاي برقي استفاده كنيم نه گازي كه باعث افت فشار گاز در زمستان ها شويم و دولت با صادارت اين انرژي ها مي تواند درآمد زايي خوبي داشته باشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۵ ۲۸ تير ۱۳۹۷
بله اگر درمدیریت اب مدیر بودیم کشورمان به این روز گرفتار نمیشد
United States of America
ناشناس
۰۸:۳۱ ۲۸ تير ۱۳۹۷
چرا باید ما دچار خشکسالی بشویم ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۹ ۲۸ تير ۱۳۹۷
خدا خودش کمکمون کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۹ ۲۸ تير ۱۳۹۷
واقعا مدیریت خیلی ضعیفه این سوری پیش بره مناطق ما هم کویر میشه
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۰۷:۳۷ ۲۸ تير ۱۳۹۷
بله مسئولان گرامی
وقتی که راحت میتوانید در استان های کویری انرژی خورشیدی تولید کنید ولی این کار را انجام نمیدهید همین اتفاق ها هم میافتد......
آخرین اخبار