قرض دادن بهتر است یا صدقه دادن؟

در آیات و روایات سفارشات فراوانی درباره‌ی قرض الحسنه و صدقه مطرح شده است.

به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، کمی تفقد در آیات شریفه‌ی قرآن کریم، نشان می‌دهد که پرداخت قرض الحسنه و صدقه از اعمال نیکو و پسندیده است. ابتدا آیاتی که به قرض دادن اشاره کرده است را بیان می‌کنیم و سپس سراغ موضوع صدقه می‌رویم. در سوره حدید آیه ۱۸ آمده است: «إِنَّ الْمُصدِّقِینَ وَ الْمُصدِّقَتِ وَ أَقْرَضوا اللَّهَ قَرْضاً حَسناً یُضعَف لَهُمْ وَ لَهُمْ أَجْرٌ کَرِیمٌ؛ مردان و زنان انفاق کننده و آن‌ها که (از این طریق) به خدا قرض الحسنه دهند براى آن‌ها مضاعف مى شود و پاداش پرارزشى دارند.»

همچنین در بخشی از آیه ۲۰ سوره مزمل آمده است: «.. أَقِیمُوا الصلَوةَ وَ ءَاتُوا الزَّکَوةَ وَ أَقْرِضوا اللَّهَ قَرْضاً حَسناً وَ مَا تُقَدِّمُوا لاَنفُسِکم مِّنْ خَیرٍ تجِدُوهُ عِندَ اللَّهِ هُوَ خَیراً وَ أَعْظمَ أَجْراً ...؛ نماز را بر پا دارید و زکات ادا کنید، و به خدا قرض الحسنه دهید (در راه او انفاق نمائید) و (بدانید) آنچه را از کارهاى خیر براى خود از پیش مى فرستید نزد خدا به بهترین وجه و بزرگترین پاداش خواهید یافت...»


بیشتر بخوانید: قرض الحسنه، کمکی از جنس ایثار به همنوع 


در سوره تغابن آیه ۱۷ نیز نکاتی ذکر شده است که در آیات دیگر قرآن کریم مورد تاکید واقع شده است. در این آیه شریفه گفته شده:«إِن تُقْرِضوا اللَّهَ قَرْضاً حَسناً یُضعِفْهُ لَکُمْ وَ یَغْفِرْ لَکُمْ وَ اللَّهُ شکُورٌ حَلِیمٌ؛ اگر به خدا قرض الحسنه دهید، آنرا براى شما مضاعف مى سازد، و شما را مى بخشد و خداوند شکر کننده و بردبار است.»

آیات و روایات وارده در فضیلت صدقه هم بسیار است. مثلا گفته شده است که صدقه سبب زیادی رزق و روزی، شفای بیماری ها، دوری آتش جهنم، دفع هفتاد بلا و مصیبت در دنیا، طولا نی شدن عمر و ... می‌شود.

قرض دادن بهتر است یا صدقه دادن؟

نکته‌ی قابل ذکر درباره صدقه این است که خداوند دو روش صدقه دادن را نمى ‏پسندد؛ یکى صدقه ریایى که از همان اول باطل انجام مى ‏شود، و دیگری صدقه‌ایست که پس از انجام آن، به وسیله منت و اذیت ثواب و ارزش آن از بین می‌رود.

درباره‌ این دو عمل صالح و ارزشمند و برای روشن شدن ریشه‌های معنوی قرض الحسنه و صدقه با حجت الاسلام و المسلمین سید احمد حسینی کارشناس مذهبی و سخنران گفتگو کردیم. او به خبرنگار حوزه قرآن و عترت  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: قرض الحسنه و صدقه دو مطلب ارزشمند در شریعت اسلام هستند. هر دو عمل در محضر حضرت حق تعالی، محبوب هستند، اما تفاوت‌هایی با هم دارند. ائمه اطهار (ع) فرمودند، صدقه بدهید، چراکه به وسیله‌ی آن روزی را مثل باران دریافت می‌کنید. در جایی دیگر آمده است که صدقه بدهید بلا را دفع کنید. همچنین آمده است صدقه دهید و خشم الهی را از بین ببرید.


بیشتر بخوانید: اهمیت و جایگاه «قرض‌الحسنه» در اسلام 


حجت الاسلام و المسلمین حسینی با اشاره به فضیلت قرض الحسنه نسبت به صدقه بیان کرد: در کنار صدقه، مفهومی داریم که در قرآن به قرض الحسنه تعبیر شده است. قرض به مراتب فضیلت بیشتری نسبت به صدقه دارد، چراکه صدقه، بویی از تن پروری دارد. کسی که صدقه می‌گیرد، به دلیل ملزم ندانستن خود برای باز پس دادن پول، کمتر تلاش می‌کند. صدقه باعث می‌شود که عده‌ای نگاهشان به دست دیگران باشد.

این کارشناس مذهبی در خصوص قرض الحسنه اظهار کرد: هر کس قرض دهد، رحمت و درود ملائکه را به دنبال دارد. یک مطلبی هم برای سفارش به قرض گیرنده است؛ ما نباید در قرض دادن چیزی شرط کنیم. اینکه مبلغی را بیشتر از مبلغ قرض داده‌ایم درخواست کنیم، حرام است. اما مستحب است قرض گیرنده در زمان پس دادن مبلغ، بیشتر از مبلغ دریافت کرده به قرض دهنده پرداخت کند؛ مثلا اگر کسی ۵۰ هزار تومان قرض گرفته است، باز پس دادن ۵۵ هزار تومان مستحب است.

قرض دادن بهتر است یا صدقه دادن؟

وی افزود: ما گاهی وقت‌ها قرض می‌گیریم، گاهی وقت‌ها قرض می‌دهیم. آنچه که در دین مبین اسلام، به آن اشاره شده، قرض دادن است. در مقابل قرض گرفتن خوب نیست. از پیامبر اکرم (ص) روایت شده است که قرض گرفتن، موجب پایین آمدن ارزش فرد قرض گیرنده می‌شود. اصل قرض گرفتن، حلال است، اما طبق گفته بزرگان دین و فقها، این عمل مکروه است.


بیشتر بخوانید: راز‌هایی درباره فواید صدقه دادن که شاید ندانید 


این کارشناس مذهبی در ادامه به شرایط قرض دادن اشاره کرد و گفت: مومن باید برای قرض دادن، به موضوعاتی توجه کند؛ مومن باید با اخلاص، رضایت و از مال حلال قرض بدهد. اگر قرض دیر پرداخت شد، قرض دهنده عذر قرض گیرنده را بپذیرد و او را تحت فشار قرار ندهد. باید توجه شود که در مسئله‌ی قرض دادن، بلند‌ترین آیه کلام الله مجید بر وجود مقدس، پیامبر اکرم (ص) نازل شده است. در سوره مبارکه بقره به موضوع کتابت دِین اشاره شده و در این آیه آمده است، پس از پرداخت قرض، میان دو طرف برگه‌ای کتابت شود.

حجت الاسلام و المسلمین حسینی در خصوص تفاوت میان صدقه و قرض الحسنه بیان کرد: در روایتی، پیامبر اکرم (ص) بین صدقه و قرض مقایسه کردند. ایشان فرمودند، اگر صدقه ۱۰ حسنه داشته باشد، قرض ۱۸ حسنه دارد. وقتی انسان قرضی می‌دهد، انگار به خدا قرض داده است. امروزه قرض الحسنه تحت عنوان وام نیز انجام می‌شود. پول دستی، وام و ... همه این موارد در شریعت اسلام یکی است. تفاوت این‌ها در شیوه‌ی پرداختشان است. قرض گیرنده وام، در فواصل زمانی مبلغ را باز می‌گرداند، اما در قرض الحسنه، یک جا تمام قرض پرداخت می‌شود.

انتهای پیام/

چرا قرض دادن بهتر از صدقه دادن است؟

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
Netherlands
ناشناس
۲۲:۲۲ ۲۳ دی ۱۳۹۹
سلام عزیز تقاضای وام کرده ترا خدا هم وطن عزیز ماست وام او را جور کنید برای درمان پدرش بخاطر پول نگران شده انشالا مشکل همه حل شود کسی به خاطر پول نگران نشود به امید روزی که مشگل همه حل شود. ان روز خواهد امد انشالا
Netherlands
ناشناس
۲۰:۳۴ ۲۳ دی ۱۳۹۹
سلام پول قرض دادن به دیگران پادشت برزگ نشانه اجر ان بهشت است نشانه ایمان فرد است که خداوند او را وارد بهشت می کند دورد خداوند به شماه عزیزان که به یکدیگر پول قرض هدیه میکند افراین به هم وطن عزیز خدا نگهدا دوستان؟ خیلی اجر برزگ دارد به قیمت بهشت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۶ ۰۵ دی ۱۳۹۷
توراخدا یکخورده از این پولها به منم قرض بدید تا بزنم بدردم کی قرض میده من همون دسته پولی رامیخام که تو تصویرش هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۵ ۰۵ دی ۱۳۹۷
هر کدوم در جای خود بهترین اعمال است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۵ ۰۵ دی ۱۳۹۷
قابل توجه دوستان عزیز.
کارمزدی که از وام های قرض الحسنه گرفته میشه طبق تایید شورای نگهبان و بانک مرکزی و تحت عنوان کارمزده که ایرادی نداره.
مورد بعدی تسهیلاتی که بانک ها پرداخت میکنن تحت عنوان مرابحه، فروش اقساطی و ... میباشد که با هر نرخی پرداخت بشه نزول و ربا محسوب نمیشه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۵ ۰۵ دی ۱۳۹۷
قابل توجه دوستان عزیز.
کارمزدی که از وام های قرض الحسنه گرفته میشه طبق تایید شورای نگهبان و بانک مرکزی و تحت عنوان کارمزده که ایرادی نداره.
مورد بعدی تسهیلاتی که بانک ها پرداخت میکنن تحت عنوان مرابحه، فروش اقساطی و ... میباشد که با هر نرخی پرداخت بشه نزول و ربا محسوب نمیشه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۳ ۰۵ دی ۱۳۹۷
قرض یا وامی که با سود باشه ربا یا نزوله ، چه بانک باشه چه شخص و........ شما گفتید مبلغی که قرض گیرنده میگیره باید با رضایت خودش یه مبلغی روش بزاره نه اینکه وادار بشه و....... قابل توجه تمامی بانکها
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۵ ۰۵ دی ۱۳۹۷
اصل دست و دل بازی مهم است، در هر شرایطی اگه تونستید دست همدیگر رو بگیرید، مواظب فریب شیطان هم باشید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۳ ۰۵ دی ۱۳۹۷
کلا صدقه دادن یه جور گدا پروریه قرض دادن بهتره چون قرض دادن آدمو به تکاپو وادار میکنه
Iran (Islamic Republic of)
روح الله حسین پور
۱۱:۴۸ ۰۵ دی ۱۳۹۷
سلام . الان قرض دهنده می ترسد از اینکه پولش را کی بگیرد . معلوم نیست قول قرض گیرنده به عمل برسد یا نه . کم هستند که به همان تاریخ دقیق حتی زودتر عمل کنند . اعتماد دوجانبه بسیار کم است. نه به دین است نه به چیز دیگر. این رفتار کاملا غیر انسانی است که نتواند امانت‌دار و راستگو باشد .
چقدر خوب است انسان حداقل آزادی نسبی در همه موارد باشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۱ ۰۵ دی ۱۳۹۷
تو این شرایط کسی که بتونه قرض بده پیدا میشه اگرم بشه نزول میده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۲ ۰۵ دی ۱۳۹۷
دولت کدام را میدهد؟