باشگاه خبرنگاران جوان گلستان گزارش می‌دهد؛

سبزه نماد تولد دوباره طبیعت / برکت سفره هفت سین و سرمایه ملی آینده

سبزه عید نماد تولد دوباره طبیعت است رسمی که برکت را برسر سفره‌های هفت سین و شادابی و طراوت رابه مهمانانش هدیه می‌دهد.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان، در آیین باستانی ایران برای هر جشن سفره‌ای پهن می‌شد که دارای انواع خوراکی‌ها بود و سفره نوروزی یکی از آنهاست که هفت سین نام دارد، آیینی که هنوز در خانه‌های ایرانی جایگاه خود را حفظ کرده است.

سفره نوروز با اجزایی مانند سنجد که نماد عشق و دلباختگی، سبزه نماد شادابی و سرسبزی و پیوند با طبیعت، سماق و سیر نماد چاشنی و محرک شادی در زندگی، سمنو نماد زایش و باروری گیاهان، سکه نمادی از خیر و برکت، درآمد و سیب هم نماد مهر و مهرورزی است، تزیین می‌شود.
 
سبزه نماد تولد دوباره طبیعت / برکت سفره هفت سین و سرمایه ملی آینده

کاشتن سبزه عید، یکی از زیباترین و جذاب‌ترین رسم‌های نوروزاست که از روزگاران گذشته تا کنون در همه خانه‌ها و خانواده‌های ایرانی رسم بوده است و گذشتگان، هر سال قبل از نوروز انواع مختلف سبزه می‌کاشتند و معتقد بودند این رسم خیر و برکت همراه با سرسبزی را در اول سال مهمان خانه‌ها می‌کند.


سبزه، سنتی دیرینه در سفره‌های هفت سین ایرانیان


موسوی یکی از فعالان محیط زیست استان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان، گفت: سبز کردن غلات و حبوبات برای قرار دادن در سفره هفت سین در ایام عید یک سنت دیرینه است و درایران باستان رسم بر این بود که بیست و پنج روز قبل از نوروز ستون‌هایی از خشت خام برپا می‌شد و بر هرکدام یک نوع غله می‌کاشتند و معتقد بودند اگر سبزه‌ها خوب رشد کنند سال پر برکتی است.
 
سبزه نماد تولد دوباره طبیعت / برکت سفره هفت سین و سرمایه ملی آینده

موسوی ادامه داد: بیشترین دانه‌هایی که مورد استفاده قرار می‌گرفت گندم، جو، برنج، لوبیا، عدس، ارزن، باقلا، نخود و کنجد بود که می‌کاشتند و در روز ششم فروردین آن‌ها را برمی چیدند که نشان از برکت و باروری بوده است.
 
 
وی گفت: این سبزه‌ها به علت نداشتن خاک، عمر کوتاهی دارند و در ایام نوروز برسرسفره هفت سین جای دارد ومردم در روز سیزدهم آن را با خود به طبیعت می‌برند و در آب روان می‌کنند.

وی در مورد سبز کردن دانه‌ها و جلوگیری از مصرف زیاد آن افزود: ما می‌توانیم با دقت بیشتر و دقیق‌تر و همچنین با کمی خلاقیت و ابتکار و استفاده از روش‌های جدید علاوه برحفظ سنت‌ها از مصرف زیاد بذر‌ها در ایام نوروز هم جلوگیری کنیم.


سالانه چقدربذر گندم سبزه سفره هفت سین می‌شود؟


طبق سنت هرساله ایرانی ها، اگر هریک از ۲۴ میلیون و ۱۹۶ هزار و ۳۵ خانوار ایرانی حدود ۳۰۰ گرم گندم خریداری کنند، در واقع بیش از ۷ هزار و ۲۵۸ تن گندم به سبزه تبدیل می‌شود.
 
سبزه نماد تولد دوباره طبیعت / برکت سفره هفت سین و سرمایه ملی آینده

در این بین افرادی هستند که با ابتکار و بذر‌های جایگزین سبزه هفت سین خود را آذین و به حفظ طبیعت هم کمک کرد.
 

توسعه فضای سبز جایگزین سبزه‌های ۱۳ روزه


حسینی کارشناس محیط زیست استان گلستان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان، گفت: اینکه اگرچه حفظ سنت سبزه درست کردن هنگام نوروزجذاب است و زیبا، اما باید این سنت به نحوی هدایت شود تا آسیبی هم برای محیط زیست به همراه نداشته باشد.

حسینی افزود: میتوان با فرهنگ سازی صحیح و مناسب میزان مصرف چند تنی بذر‌هایی با ارزش غذایی را کاهش دهیم و در مقابل در توسعه جنگل‌های دستی و فضای سبز شهری کوشا ترباشیم.
 
سبزه نماد تولد دوباره طبیعت / برکت سفره هفت سین و سرمایه ملی آینده

وی ادامه داد: فرهنگ سازی در راستای استفاده از بذر‌ها و دانه‌هایی که دارای ارزش غذایی انسانی نیستند، اما خاصیت جوانه زدن و سبز شدن را دارند، خیساندن بذر‌هایی که قابلیت خوراکی برای انسان دارند مانند بذر شاهی یا تره و همچنین، کاشت گیاه یا نهال کوچکی در گلدان که رشد و سبزینگی آن ادامه داشته باشد از جمله پیشنهاد‌های ما برای جلوگیری از مصرف بذرحبوبات و غلات است.

حسینی افزود:کاشت دانه‌هایی که قابلیت انتقال به طبیعت و تبدیل شدن به درخت را دارند مانند هسته خرما، پرتقال، نارنگی، لیمو و بلوط است وامسال تلاش کردیم تا با کمک گروه‌های مردم نهاد، تعاونی‌های کوچک و مراکز توزیع بذربه جای غلات، حبوبات از برخی نهال‌های بومی که شرایط سبز شدن را دارند، استفاده کنیم.

وی گفت: امسال نیزهسته میوه نارنج جمع آوری و در بسیاری ازبذر فروشی‌ها توزیع شد و بعد از شست وشوبرای کاشت وسبز شدن آماده شدند که در نهایت بعد از اتمام ایام نوروز در محیط زیست به صورت نهال کشت شوند.

حسینی ادامه داد: می‌توان با برنامه ریزی و همکاری مردم حتی در حفظ برخی از گیاهان بومی در حال انقراض هم قدم برداشت و سبب تکثیر ان‌ها شد.
 
سبزه نماد تولد دوباره طبیعت / برکت سفره هفت سین و سرمایه ملی آینده

وی همچنین پیشنهادی دیگر در راستای رها سازی بی هدف سبزه‌ها اشاره کرد وگفت: شهرداری‌ها می‌توانند با برنامه‌ای هدفمند برای گردآوری سبزه‌ها در پایان نوروز با هدف تبدیل به کود کمپوست و یا غذای دام‌ها از رها سازی سبزه‌ها در سطل زباله یا جوی آب و طبیعت هم جلوگیری کنند.

سبزه عید، این فرهنگ دیرین ما ایرانیان، سنت زندگی بخش است و درختانی که در این روز‌ها متولد می‌شوند و سالیان سال عمر می‌کنند، برکت سفره‌های هفت سین هستند و سرمایه ملی ما در آینده خواهند شد.

گزارش از گنجا محمودی
 
انتهای پیام / اس
برچسب ها: نوروز 98 ، طبیعت
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.