بررسی علل ایجاد خال گوشتی بر روی پوست +معرفی انواع آن

زائده‌های گوشتی از تومور‌های خوش خیم روی پوست شروع می‌شوند.

به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک  گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، خال‌های گوشتی از جمله زائده‌های پوستی محسوب می شوند که نام های مختلفی برای آن انتخاب شده است و دلایل متعددی برای بروز آن نیز آورده می شود؛ امروز باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد تا به بررسی علل ایجاد خال گوشتی بر روی پوست بپردازد.

خال گوشتی یا آکروکوردون 

خال‌های گوشتی زائده‌های روی پوست هستند که اغلب کوچک، قهوه‌ای رنگ و بدون درد بوده و می توانند در نواحی مختلف پوست ظاهر شوند.

بررسی علل ایجاد خال گوشتی بر روی پوست +معرفی انواع آن


این مطلب را از دست ندهید: اگر قصد برداشتن خال هایتان را دارید، حتما بخوانید


در اصطلاح علمی به زائده‌های گوشتی آکروکوردون نیز گفته می‌شود که در زنان و مردان به یک میزان شایع است.

اسامی دیگر خال گوشتی

  • زگیل پهن کوچک
  • ورم یا برآمدگی‌های پوستی
  • زائده پوستی
  • فیبروم مولوسکوم
  • فیبروم پندولوم
  • فیبروم نرم
  • منگوله‌های گوشتی

حقایقی کلی درباره زائده‌های گوشتی

  • زائده‌های گوشتی از تومور‌های خوش خیم روی پوست شروع می‌شوند.
  • غالبا در چین و چروک‌ها و نواحی تا خورده‌ی پوست به وجود می‌آیند.
  • آن‌ها خطرناک نیستند، اما می‌توانند در صورت تمایل، به دلایل زیبایی برداشته شوند.

بررسی علل ایجاد خال گوشتی بر روی پوست +معرفی انواع آن

انواع خال‌های گوشتی

خال‌های گوشتی مادرزادی که بیشتر به رنگ قهوه‌ای یا مشکی دیده می‌شوند در بدو تولد یا مدت کمی پس از تولد روی پوست افراد ایجاد می‌شوند؛ شکل این دسته از خال‌های گوشتی گرد یا بیضی شکل است، اما اندازه آن‌ها متغیر است.

خال‌های گوشتی مادرزادی کوچک کمتر از ۱/۵ سانتی متر است، اندازه متوسط آن‌ها حدود ۱۰ سانتی متر است؛ معمولا این دسته از خال‌های گوشتی روی نواحی پایین بدن ظاهر می‌شوند.

اگر این دسته از خال‌های گوشتی روی گردن، سر و ستون فقرات ظاهر شوند، نگران کننده است.


این مطلب را از دست ندهید: چرا مصرف منظم کرم ضد آفتاب توصیه می‌شود؟


خال‌های گوشتی اکتسابی که معمولا افراد در طول زندگی خود به آن دچار می‌شوند، شامل رنگ‌هایی مانند قهوه‌ای و صورتی کم رنگ است.

هرچه رنگ پوست فرد تیره‌تر باشد، رنگ خال‌های گوشتی نیز تیره‌تر است و  این خال‌های گوشتی می‌توانند صاف، گرد، سفت و یا سخت باشند.

خال‌های گوشتی باید مورد بررسی قرار بگیرند، به خصوص اگر بلافاصله پس از بلوغ ایجاد شوند که ممکن است نشانه‌ای از سرطان پوست تلقی شود.

خال‌های دیسپلاستیک نوعی از خال‌های اکتسابی هستند که تا بعد از دوران بلوغ، اثری از خود نشان نمی‌دهند؛ این خال‌ها غیر شایع هستند، زیرا شکل آن‌ها گرد نیست، شکل آن‌ها مواج و معمولا مسطح، اندازه آن‌ها کوچک و معمولا قهوه‌ای رنگ است.

احتمال سرطانی شدن خال‌ها در این حالت نیز وجود دارد که برای اطمینان بیشتر باید به متخصص پوست مراجعه شود.

 کک و مک؛ نوع دیگری از خال‌های اکتسابی است؛ لکه‌های ایجاد شده روی پوست را کک و مک می‌گویند.

این کک و مک‌ها در فصل زمستان محو می‌شوند، زیرا ملانین در طول زمستان تولید نمی‌شود؛ اشعه‌های خورشید نیز می‌توانند در ایجاد لکه‌های پوستی و کک و مک موثر باشند.

خال‌های هاله‌ای نوع دیگری از خال‌های اکتسابی هستند که مانند حلقه سفید رنگ در دوران کودکی و اوایل بلوغ ایجاد می‌شود.

بررسی علل ایجاد خال گوشتی بر روی پوست +معرفی انواع آن

علل شایع ایجاد خال گوشتی

 اشعه ماورای بنفش یا UV

اشعه ماورای بنفش نور خورشید از جمله قوی‌ترین اشعه‌های موثر نور خورشید روی زندگی بشر است؛  در طول فصل تابستان، اشعه ماورای بنفش خورشید بیشتر به سطح بدن می‌رسد و این خال‌ها پر رنگ‌تر می‌شوند؛ حتی ممکن است اشعه خورشید سبب رشد این دسته از خال‌ها در سطح پوست افراد شود.

اما دیده شده که در فصول سرد سال، به علت کاهش تابش نور خورشید این خال کم رنگ شده و کاهش پیدا می‌کند؛ نظریه‌ای وجود دارد که بیان می‌کند افزایش رسیدن اشعه ماورای بنفش خورشید به سطح زمین سبب ایجاد جهش‌های قابل توجهی در سلول‌های پوست افراد می‌شود که این جهش‌ها خود سبب به وجود آمدن خال‌های گوشتی می‌شود.

 افزایش سن

با افزایش سن، سلول‌های بدن رشد کندتری پیدا می‌کنند و در نهایت رشد آن‌ها متوقف می‌شود، مواد شیمیایی بدن تغییر می‌کند و مو‌ها در سنین کهن سالی از دست می‌روند، با افزایش وزن روبرو می‌شویم و پوست بدن چین و چروک پیدا می‌کند. افراد مسن اغلب با خال‌های گوشتی و افزایش تعداد و حجم آن‌ها روبرو هستند. هنوز هم ارتباط بین خال‌های گوشتی و سال‌خوردگی پیدا نشده است.


این مطلب را از دست ندهید: تغییر شکل وحشتناک دختر جوان با رشد خال مادرزادی! +تصاویر


اما آن چه مشخص است این است که خال‌های گوشتی معمولا خطرناک نیستند، اما توصیه می‌شود که در صورت مشاهده این خال‌ها حتما به متخصص پوست مراجعه شود تا بررسی‌های لازم روی آن انجام شود.

 علل ژنتیکی

زمینه ژنتیکی یکی از مهم‌ترین عواملی است که در رشد خال‌های گوشتی روی پوست نقش دارد؛ اکثر افراد بدون داشتن هیچ گونه خال گوشتی به دنیا می‌آیند، اما در طول زندگی خود به این دسته از خال‌ها مبتلا می‌شوند.

تحقیقات نشان داده است که اگر پدر یا مادر شما دارای خال‌های گوشتی بزرگ در سطح پوست خود باشند، شما نیز بسیار مستعد ابتلا به این خال‌ها در طول زندگی خود هستید.

 بیماری

اگرچه بیماری‌های اندکی شناخته شده اند که عوارض آن‌ها ایجاد خال‌های گوشتی باشد، اما بیماری ژنتیکی خاصی در این خصوص وجود دارد. بیماری دیسپلاستیک نوی (Dysplastic nevi) که به نوعی خال‌های گوشتی است که افراد مبتلا با آن دنیا می‌آیند و رشد می‌کنند.

خال‌های گوشتی حاصله از این بیماری بزرگ‌تر و تیره رنگ‌تر است؛ متاسفانه افراد مبتلا به این بیماری، حدود ۱۰۰ خال گوشتی در سراسر بدن خود دارند که  این افراد باید بسیار مراقب باشند تا به سرطان پوست (ملانوما) مبتلا نشوند.

 بارداری

طی بارداری مشکلاتی از قبیل استفراغ و کاهش سیستم ایمنی بدن برای مادر ایجاد می‌شود هم چنین به علت تغییرات شیمیایی و هورمونی و بیولوژیکی، زنان باردار بسیار در معرض ابتلا به خال‌های گوشتی هستند؛ این خال‌های گوشتی تیره است و در نواحی مانند گردن بیشتر ایجاد می‌شوند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۹ ۲۹ شهريور ۱۴۰۱
سلام پسر من 9سالشه روی سرش خال گوشتی در میاد اشکال نداره
Germany
نجیب الله
۰۵:۱۶ ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱
سلام نجیب الله هستم منهم در نواحی گردنم و بعضی نقاط دیگر بدنم از این خالهای گوشتی وجود دارد میشه بنده را راهنمایی کنید . ممنون تان هستم .
اگر نزد دوکتور جلدی مراجعه کنم و اون دکتور اون خالها را ببرد کدام عوارض جانبی نخواهد داشت . لطفت راهنمایی ام کنید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۷ ۲۷ آذر ۱۴۰۰
سلام من از کودکی یک خال زیر بغلم داشتم وهیچ موقع اذیتم نمی‌کرد دو روزه روی همون خال یه تیکه جدید در اومده واذیتم می‌کنه وله لباس زیرم گیرم میکنه اگه میشه منو راهنمایی کنید
Iran (Islamic Republic of)
زهرا
۲۲:۳۱ ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۰
سلام خدا قوت مادرم ۶۵ سالش هست واخیرا یک خال شبیه نگین انگشتر به رنگ صورتی ولی صفت روی کتف سمت چپش ظاهر شده ولی خارش ودرد ندارد فقط گاهی به لباسش گیر میکنه واذیت میشه میخواستم بدونم خطرناک‌نیست
Iran (Islamic Republic of)
سمیه
۲۰:۳۱ ۱۱ آبان ۱۳۹۹
سلام دختر من وقتی به دنیا آمد روی چشمش یه خاله گوشتی بود بعد از گذشت چند ماه روی صورتش یک قسمت کوچیک مانند اگزما افتاد ولی کم کم یه قسمت از صورتش رو گرفت ناگفته نماند که مادر زادی همان قسمت سرش مو رشد نکرده بود و پوست سرش همینطور مثل صورتش بود ولی یک مدتت تو سقف دهانشم ایجاد شده خیلی میترسم
Iran (Islamic Republic of)
مهین
۱۹:۲۳ ۰۷ مهر ۱۳۹۹
سلام متاسفانه من از سن چهل سالگی دچار خالهای گوشتی فراوانی شدم که درپشت گردنم اینخال بزرگ شده وزیر چشمم هم بزرگ شده بود که ان رابرداشتم ولی در زیر سینه وروی شکم خیلی خلا گوشتی دارم که بعضی از انها وقتی دست میزنم درد میکنن البته خال گوشتی پست گردنم درد ندارد وتعداد خال گوشتی های بدنم دائم زیاد میشود چکار میتوانم برای خوبشدن انها انجام دهم لطفا راهنمایی کنید
United States of America
س
۰۹:۰۴ ۰۴ مرداد ۱۳۹۹
ببخشید بنده بروی دستم یک خال به رنگ آبی وجود دارد می خواستم بدونم که احتمال هیچ مشکلی برایم ندارد یا نه
United States of America
س
۰۸:۵۶ ۰۴ مرداد ۱۳۹۹
بنده یک حل بروی پوست دستم دارم می خواستم بدونم که احتمال خطر دارد یانه؟
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۷:۰۷ ۰۵ تير ۱۳۹۹
سلام علیکم بنده خال گوشتی در گردن ‌روی یکی از پلک های چشمم دارم و خیلی آزارم می‌دهد و از تیرگی گردنم هم رنج میبرم لطفا من را راهنمایی فرمایید
متشکرم