باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

متولی ساماندهی ۴ هزار و ۶۰۰ کودک کار و زباله‌گرد در تهران کیست؟/ پاسکاری قبول مسئولیت بین دستگاه‌های مسئول

کودکان زباله گرد در شرایطی قربانی سودجویی و کسب درآمد برخی از افراد می‌شوند که هیچ نهادی مسئولیت ساماندهی آن‌ها را بر عهده نمی‌گیرد.

متولی ساماندهی ۴ هزار و ۶۰۰ کودک کار و زباله گرد در تهران کیست؟/ پاس‌کاری قبول مسئولیت بین دستگاه‌های مسئولبه گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،  مسئله کودکان کار و خیابانی سال‌هاست که در جامعه مطرح است و هنوز متولی مشخصی برای ساماندهی این کودکان معرفی نشده است.

نبود متولی مشخص برای ساماندهی کودکان کار و زباله گرد باعث شده است که افراد سود جو و تعدادی از پیمانکاران شهرداری با به کارگیری این کودکان، به درآمد میلیونی برسند و در قبال کار شبانه روزی از کودکان حقوق ناچیزی به آن‌ها پرداخت کنند؛ کودکانی که بیشتر آن‌ها در همان محل دپو زباله شب را روز و در همان محل تفکیک زباله زندگی می‌کنند.

به گفته فاطمه اکبرپور کارشناس پسماند اداره محیط زیست استان تهران روزانه حدود ۸۵۰۰ تن زباله در شهر تهران تولید می‌شود.

تولید ۸۵۰۰ تن زباله تنها در تهران که تفکیک بخش زیادی از آن توسط کودکان انجام می‌شود سود زیادی را به جیب پیمانکاران می‌ریزد، اما سهم کودکان کار از این پول چقدر است؟

محمود عباسی رئیس کمیسیون حقوق کودک در گفت‌وگو با خبرنگار خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در پاسخ به این سوال که کدام دستگاه متولی ساماندهی کودکان کار و زباله گرد است؟ گفت: متولی کودکان کار و خیابانی با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است، اما دستگاه دیگر مانند سازمان بهزیستی، شهرداری‌ها، استانداری و سمن‌ها نیز باید به وظایف خود عمل کنند.

وی در مورد کودکان زباله گرد گفت: این کودکان قربانی سوء استفاده و بهره‌کشی اقتصادی برخی از پیمانکارانی هستند که با شهرداری تهران قرارداد دارند، به همین دلیل شهرداری تهران مسئولیت محوری ساماندهی این کودکان را برعهده دارد.

عباسی ادامه داد: شهرداری باید به کار پیمانکارانی که از کودکان بهره‌کشی اقتصادی می‌کنند پایان دهد.

رئیس کمیسیون حقوق کودکان وزارت دادگستری بیان کرد: براساس آمار به دست آمده حدود ۴ هزار و ۶۰۰ کودک زباله گرد در تهران داریم که بیش از ۹۵ درصد آن‌ها خارجی هستند.

عباسی گفت: موضوع حضور کودکان کار خارجی در تهران را به دستگاه‌های متولی گزارش دادیم و به آن‌ها اخطار دادیم که اگر در مدت مشخص به مسئولیت خود عمل نکنند، باید پاسخگو باشند.

وی افزود: وزارت کار و سازمان بهزیستی براساس برنامه‌ای که به آن‌ها سپرده شده است باید کودکان کار ایرانی و خارجی را تفکیک و شناسایی کنند و کودکانی که امکان بازگرداندن آن‌ها به خانواده‌شان وجود دارد را به آغوش خانواده بازگردانند و اگر خانواده‌ها صلاحیت نگهداری از فرزندان خود را نداشته باشند با نظر قاضی دادگاه از آن‌ها صلب صلاحیت شده و حضانت کودکان از آن‌ها گرفته می‌شود.

صدرالدین علیپور رئیس معاون سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با پیمانکارانی که از کودکان کار بهره‌کشی می‎کنند، اظهار کرد: ممکن است پیمانکاران طرف قرارداد با شهرداری کودکان را برای جمع آوری زباله بکار گیرند که این تخلف است و این پیمانکاران باید کارگران خود را ثبت کنند، لذا الزامی است که این کارگران در رنج سنی قانونی باشند.

وی افزود: برخی از افراد هم هستند که به صورت غیر رسمی اقدام به جمع آوری زباله‌ها می‌کنند که بر روی آن‌ها نظارتی وجود ندارد.

رئیس معاون سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران گفت: اقدام عملی که شهرداری تهران برای کنترل جلوگیری از به کارگیری کودکان توسط پیمانکاران باید انجام دهد این است که کار تفکیک زباله‌ها را به یک ایستگاه ثابت قابل کنترل منتقل کند که قابل نظارت باشد، نمونه این کار در منطقه ۱۳ انجام شده که طبق آمار در این منطقه تعداد زباله گرد‌ها بسیار کم است.

علیپور گفت: در ایستگاه تفکیک زباله منطقه ۱۳، زمانی که پیمانکار زباله را وارد جایگاه می‌کند افراد دیگر اجازه ورود به ایستگاه تفکیک زباله را ندارند.

وی بیان کرد: نهاد‌های مسئول در امر ساماندهی کودکان زباله گرد مانند اداره اتباع و نیروی انتظامی باید به وظایف خود عمل کنند.

گفت: باید به سمتی برویم که ایستگاه‌های تفکیک زباله را جدید کنیم و ایستگاه‌هایی بکار گرفته شوند که امکان ورود انسان به آن‌ها وجود نداشته باشد و کار تفکیک زباله مکانیزه شود، البته بهترین کار تفکیک زباله‌ها از مبدأ است و باید در منازل انجام شود.

وحید قبادی دانا رئیس سازمان بهزیستی کشور در این باره گفت: زباله گردی یکی از مصادیق کار کودکان است، لذا ضرورت دارد برای پیمانکاران شهرداری که کودکان کار را به کار می‌گیرند، مجازات‌هایی را در نظر گرفت و باند‌هایی که در این خصوص فعالیت می‌کنند، شناسایی شوند.

قبادی دانا تصریح کرد: برای کاهش معضل کودکان زباله گرد، باید نهاد‌های مربوطه از جمله شورای شهر تهران و شهرداری و همچنین اداره اتباع و سازمان بهزیستی با هم همکاری داشته باشند.

قبادی دانا گفت: در ماده ۸۰ قانون برنامه ششم توسعه تأکید شده با همکاری سایر دستگاه‌ها، پیرامون کاهش کودکان کار اقدام شود، اما این درحالی بود که زمان اجرای این طرح، شهرداری دو فضا در منطقه ۵ و ۸ را که قرار بود در اختیار ما بگذارد در اختیار نگذاشت.

وی افزود: بهزیستی با بودجه محدود خود و تعداد مددجویانی که هر روز به تعداد آن‌ها افزوده می‌شود، نمی‌تواند همه کار‌ها را به تنهایی انجام دهد. شرایط را هم باید در نظر گرفت. با این حال دیوار بهزیستی کوتاه است. ما برای طرح ساماندهی، الگوی سازمان یافته ارائه کرده بودیم، اما اجرای آن نیاز به همکاری دستگاه‌های دیگر نیز داشت و همه دستگاه‌های مربوطه باید ورود کنند.

قبادی دانا گفت: وظیفه ساماندهی کودکان زباله گرد با شهرداری تهران است و در قانون مسئولیتی برای سازمان بهزیستی در قبال این کودکان تعریف نشده است.

الهام فخاری عضو شورای شهر تهران در خصوص به کارگیری کودکان زباله گرد توسط پیمانکاران شهرداری گفت: «برخی پیمانکاران شهرداری کودکان زباله‌گرد را به کار می‌گیرند و از آن‌ها به عنوان نیروی کار ارزان سوء استفاده می‌کنند. این کودکان در کارگاه‌های تفکیک زباله می‌خوابند و همه می‌دانیم که آن‌ها در معرض چه آسیب‌هایی قرار دارند؛ تعدادی از این کودکان به بیماری‌هایی همچون هپاتیت، ایدز، حصبه و کزاز مبتلا شده‌اند.»

آینده کشور در دست کودکان و نوجوانان امروز است و اگر در دوران کودکی آموزش لازم را نبینند و برای آینده آماده نشوند، قطعا در کشور آمار آسیب‌های اجتماعی مانند سرقت و اعتیاد افزایش پیدا خواهند کرد.

در شرایطی که هیچ دستگاه مسئولیت ساماندهی کودکان کار به ویژه زباله گرد را قبول نمی‌کند، لازم است دولت و سمن‌ها هر چه زودتر و پیش از رسیدن فصل سرما فکری به حال این کودکان کنند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۴۴ ۲۳ آبان ۱۳۹۸
پدر و مادرايي كه طفل معصوم رو ميفرستن تو دل ماشينا و جون اونا رو به خطر ميندازن رو بايستي اعدام كرد
Germany
ناشناس
۰۷:۵۰ ۰۸ آبان ۱۳۹۸
در هیچ زمینه ای متولی امور ی در این چند سال وجود ندارد برای حل این موضوع بجای رسیدگی به وضعیت زندگی و مالیشان آنها را به طریقی از خیابانها نهایتاً جمع میکنند کسی به فکر حل مشکلات نیست بلکه متولیان کارشان شده مشکل آفرینی
Canada
ناشناس
۰۷:۳۶ ۰۸ آبان ۱۳۹۸
داستانی است که مردی در شیر اب اضافه میکرد .بعد از مدتی سیل امد و همه گوسفندان اش را برد .تعجب کرد ِکه در این منطقه باران زیاد نمیاید .چطور سیل امد .بهش گفتند که همان ابهایی که به شیر اصافه میکردی .تبدیل به سیل شد .
از خدا بترسید .به عذاب اش در دو دینا دچار میشوید .سهم 99 درصد را یک در صد نخورد .که اتش در شکم اش میشود
Canada
ناشناس
۰۷:۰۲ ۰۸ آبان ۱۳۹۸
والله دولتمندان باید خجالت بکشند .با این همه ثروت خدا داده .هنوز فقیر و بیکار پیدا میشه .بخاطر حقوق نجومی .اختلاس .احتکار .سو استفاده از اطلاعات محرمانه اقتصادی بنفع خود و خانواده و اقوام شون است .و چند کاره بودن کهنسالان است که بجای جوانان نخبه کار میکنند .خدا ازتون نگذرد .
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۰۶:۴۷ ۰۸ آبان ۱۳۹۸
بنام خداوند جان و خرد :
یارانه ها رو افزایش بدهید برسونیدش به یارانه هر نفر 1/000/000 میلیون تومان در سال جدید
اگه در سال جدید 1399 حقوقهای همه کارگران و همه حقوقهای لشکری و کشوری و تامین اجتماعی پایش بشه انشاءالله 15/000/000 میلیون تومان و حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی و لشکری و کشوری بشود پایش 7/000/000 میلیون تومان مشکلات همه حل و فصل می شود تا حدودی البته نباید بگذارند بازرسین ریالی چیزی گران شود چرا که تا الآن داشتند سودهای چندین برابری می خوردند انشاءالله حاجت روا شویم در تمامی امور زندگانی و آخر وعاقبت بخیر شویم . والسلام و صلوات التماس دعا .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۹ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
چیزی که پیدا نمیشود متولی برای امور است.اینجا هیچ کس مسیول نیست همه مدیرند.
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۲۰:۲۸ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
اگر این همه بیت المال را بجای ارسال به خارج از کشور در داخل به خود ملت هزینه کنید مشکل حل میشود
Iran (Islamic Republic of)
رحمن
۱۹:۳۹ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
شما را به مقام انسانيت میرسانیم ، پول نفت را سر سفره هایتان خواهیم آورد.
Canada
ناشناس
۱۹:۱۵ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
ماشالله انقدر کار میکنند که وقت برای حل مشکلات این 4.600 نفر ندارند یا اینکه دلشون نمیسوزد .اگر بچه خودشون هم بود .اینجوری تصیمیم میگرفتند
Canada
ناشناس
۱۹:۱۲ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
متاسفانه کارتن خوابی در یک شهر اینور اب 12 درصد افزایش یافته .چونکه یک درصدی ها حق و حقوق 99 درصدی را خوردنده .از گلویتون پایین نره
Canada
ناشناس
۱۹:۱۰ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
ای کسانی که حقوق نجومی .اختلاس .احتکار ووو کرده اید .از خدا بترسبد که اه هه این بچه ها گریبانگیر تون خواهد شد .بعد نگویید ما که خوب میخوردیم .همه چیز بنفع مون بود .چی شد .این بیماریهای ناعلاج گرفتیم .اه و ناله این خانواده هاست .سهم اینها را خورده اید .اتش در بدن تون ریخته اید با خوردن مال حرام
Canada
ناشناس
۱۸:۱۷ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
تنها درمان جلوگیری از اختلاس .احتکار و حقوق نجومی است .ثروت برای همه است .این داعشی های اقتصادی حق بقیه را خورده اند .از گلویشون پایین نره .امین
Canada
ناشناس
۱۷:۵۷ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
انقدر کار سختی است .یک روز برای صرف صبحانه نان بربری و پنیر و گردو که کا.ر هر روزشون است .دور هم جمع شوند و مشکل کودکان کار را حل و فصل کنند .اینها که فقط 12 دقیقه در روز کار میکنند و بعد اضافه کاری هم میمانند.کار بلد نیستند کنار بروند تا کسانی که کار بلدند .حایگزین شوند .نخبگان بیکار و جوان
Iran (Islamic Republic of)
ایران
۱۷:۳۸ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
این موضوع فقط مختص تهران نیست.در تمام کشور با چنین اوضاعی رو به رو هستیم.ثروتمندان ،ثروتمند تر و فقرا فقیرتر.
Germany
ناشناس
۱۷:۳۷ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
سلام یه سری به اهواز بزنید تا ببنید کودکان زباله گرد نیستند بلکه خانواده های کم درآمد تبدیل به زباله گرد شده اند . شهری با ثروت فراوان و طلای سیاه تبدیل به بیکارترین شهر شده و بومیان آن رنج بسیاری در سایه تبعیض نزادی و بیکاری بسر میبرند . یا علی مدد
Iran (Islamic Republic of)
سرباز سایبری گمنام
۱۷:۰۷ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
افتخار تمام مسئولان کشور
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۲ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
یعنی وقتی نوزادان وبچه ها رو برای گدایی می بینم واقعا متأسفم میشم که میلیارد ها اختلاس ودزدی میشه اما کسی نیست لقمه نانی رو برای این بچه‌ها بیاره ما که هیچ اما مسولین ما روزی باید جوابگوی این ها درپیشگاه خدا باشند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۴ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
زباله گردی فقط در تهران نیست در شهرستانها بدتر از این وضعیت است . آیا ملت ایران با این همه ثروت در کشور باید اینگونه زندگی کنند؟
چه کسی پاسخگو است؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۱ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
شغل دست در سطل آشغال کردن رو یک جوری مدیریت کنید
خیلی شغل بدی است
دست در کثیفی ها کردن و با همان دست از مغازه ها جنس خریدن
وااااااای
ساماندهی کنید. این افراد رو هم مشغول به کار کنید.
Iran (Islamic Republic of)
مجید
۱۳:۰۰ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
قابل توجه دولتمردان شیک که خوب بلدند حرف بزنند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۵ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
عمه من مقصره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۲ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
پس كميته امداد چيكار داره ميكنه
Iran (Islamic Republic of)
Zabanderaz
۱۱:۱۰ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
همش كه نبايد درس خوان مدرك دار بي تجربه دركار تحويل اجتماع داد .اينقدر كودك كار كودك كار بي معنى.
بگذار تعدادى كودك سختى وكار راتجربه كنند بيشتر به درد خودشان واجتماع خواهند خورد.
فطرت انسان بايد با كار بالا بياد نه مفت خورى تا اخر عمر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۲ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
البته مطمینم فرمایش و منظور شماکار طبق قانون کاره؟ والا منظورت چیز دیگری باشه انشااله سر بچه و خانواده خودتبیات ببینم چقدر منطقی هستی
France
آرش جهانشاهی
۱۰:۵۷ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
اراده ای برای حل این مشکل اجتماعی نمیبینم فقط در حد حرف و خبر است ، وقتی که حاکمیت اراده کند میتواند بیش از چهار میلیون زائر اربعین را در کشوری دیگر ساماندهی کند ولی آیا در ساماندهی کودکان کار ناتوان است ؟ حتما باید رهبری گلایه کند تا بعضی ها تکان بخورند ؟ سرمایه گذاری در ساماندهی کودکان کار یعنی کاهش هزینه های سرسام آور بزه اجتماعی ، کجاست مسعول دلسوز ملت ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۷ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
در ابتدا همه ما باید در خانه هایمان زباله ها را تفکیک کنیم در اینصورت اگر زباله های تفکیک شده را در سطل مخصوص انها بیاندازیم شرایط انها برای جمع اوری خیلی بهتر خواهد شد پس مشکل اصلی خود ما هستیم
Iran (Islamic Republic of)
فرنازنامدار
۰۹:۵۸ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
باسلام وسپاس فراوان ازپرسنل گرامی باشگاه خبرنگاران جوان به ویژه نویسنده/نویسندگان این مطلب. هروقت درکوچه ها وخیابان های شهر،این کودکان ونوجوانان معصوم و مجبور به کار را مشاهده می کنم ازخود می پرسم آیا به واقع مسوولین ومقامات ذی ربط ،این کودکان رانمی بینند؟؟!!. درفصول مختلف به خصوص درسرما بادست های کوچک ولباس هایی که درشآن این فرشتگان کوچک نیست ،باقامت کوچک وخمیده درسطل های زباله ،انسانیت گمشده ی ما آدم ها یا ناآدم ها راجستجو می کنند!. هرگاه ازکنارشان عبور می کنم ،احساس خجالت وشرمندگی سراسروجودم رافرامی گیردکه چراما انسان نماها، بی تفاوت ازکنارشان عبورمی کنیم وگویاآن ها رابه دلیل سکوت معنادارشان نمی بینیم!!! درحالی که تکلیف انسانی ما حکم می کند که زبان گویای حال آنان باشیم تاشاید چشمان خفته مسوولین باز شود وبه وظایف خوددرقبال کودکان کاروخیابان عمل کنندو ای کاش چندساعت خود را جای این بچه ها می گذاشتندو.............گاهی اوقات باآن جثه ی کوچک،لاغر وناتوان ، به سبب بزرگی وحجم سنگین گونی که برپشت خودحمل می کنند،قابل مشاهده نبوده وگویی یک گونی درحال حرکت است. و وای بر ما انسان ها..........‌‌
Iran (Islamic Republic of)
غلامرضا
۰۹:۵۲ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
برای ایران بااینهمه ثروت واقعا زشته این تصاویر
Iran (Islamic Republic of)
m
۰۸:۱۶ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
از بیعرضگی ...
Iran (Islamic Republic of)
جعفر
۰۷:۵۵ ۰۷ آبان ۱۳۹۸
این اقتدار ما است که صدها هزار شغل برای کودکان و جوانان ما درست کرده اند.
آخرین اخبار