ساماندهی بیش از ۴۰۰ حلقه چاه غیرمجاز ویژه خشکسالی در دزفول

مدیر امور آب شمال غرب خوزستان از ساماندهی بیش از ۴۰۰ حلقه چاه غیرمجاز ویژه خشکسالی در این شهرستان خبر داد.

به گزارش گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، کیسان روئینیان مدیر امور آب شمال غرب خوزستان در نشست شورای حفاظت منابع آب در سالن جلسات فرمانداری گفت: در سال ۱۳۸۶ به خاطر خشکسالی و نبود امکان تأمین آب برای کشت تابستانه با دستور استانداری، تعدادی چاه خشکسالی در شهر‌های مختلف استان از جمله دزفول حفر شد.

او بیان داشت: مجوز حفر این چاه‌های موقت خشکسالی به صورت قرارداد یکساله در اختیار کشاورزانی قرار گرفت که دارای کشت آبی بودند و کشاورزان بر اساس این قرارداد‌ها متعهد شده بودند که پس از رفع خشکسالی، در تاریخ ۳۰ آبان سال ۸۷ این چاه‌ها را پر کنند، اما با گذشت چند سال از اتمام اعتبار این چاه ها، تاکنون این امر محقق نشده است.

روئینیان، تعداد چاه‌های خشکسالی در شهرستان دزفول را ۴۵۰ مورد در داخل و خارج حوزه شبکه آبیاری عنوان و اظهار کرد: از نظر وزارت نیرو این چاه‌ها غیر قانونی و حفر آن‌ها نیز غیراصولی و بی معنی بوده و در حال حاضر نیز این وزارتخانه دستگاه‌های متولی را مکلف به پلمب و یا پر کردن این چاه‌ها کرده است تا دیگر قابلیت استفاده نداشته باشند، چون با وجود اینکه در شرایط ترسالی قرار داریم و کشاورزان از حقوق آبی خود بهره مند می‌شوند، اما همچنان به صورت غیرقانونی از این چاه‌ها نیز استفاده می‌کنند.

این مقام مسئول با تأکید بر لزوم بلااستفاده شدن این چاه‌ها به منظور عمل به قانون و جلوگیری از مصرف غیرقانونی و غیراصولی منابع آب، ادامه داد: از آنجایی که برای حفر این چاه‌ها هزینه شده و در صورت وقوع خشکسالی در سال‌های آینده استفاده مجدد از این چاه‌ها نیاز می‌شود؛ بنابراین لازم است به جای پر شدن، این چاه‌ها پلمب و بلااستفاده شوند.

سالانه ۳۵۰ میلیون مترمکعب آب زیرزمینی برداشت می‌شود

او در ادامه میزان تخلیه و برداشت سالانه منابع آب زیرزمینی در شهرستان دزفول را ۳۵۰ میلیون مترمکعب عنوان و اذعان داشت: میزان مصرف حوزه کشاورزی دزفول از منابع آب زیرزمینی در طول سال، ۲۷۰ میلیون مترمکعب، در حوزه صنعت ۴۲ میلیون مترمکعب، در حوزه شرب و بهداشت ۲۷ میلیون مترمکعب و در حوزه فضای سبز و باغچه‌ها ۱۱ میلیون مترمکعب است.

کیسان روئینیان همچنین حجم سد دز را ۲.۷ میلیارد اعلام و تصریح کرد: امروز دبی ورودی سد دز ۶۵ مترمکعب برثانیه، دبی خروجی سد ۲۶۸ مترمکعب بر ثانیه، تراز سطح آب ۳۲۲/۹۷ متر و حجم مخزن سد دز نیز یکهزار و ۲۴۲ میلیون مترمکعب است؛ ضمن اینکه در صورت بارندگی‌های زیاد، نگرانی برای طغیان رودخانه وجود ندارد.

او در خصوص افزایش حفر چاه در باغ ویلا‌های دزفول نیز گفت: بر اساس تحقیقات انجام شده تاکنون وجود ۱۳۰۰ حلقه چاه در باغ ویلا‌های شهرستان شناسایی شده که لازم است هرچه زودتر وضعیت این چاه‌ها از سوی دستگاه‌های متولی تعیین تکلیف شود تا امور آب در راستای ساماندهی آن‌ها اقدام کند.

روئینیان اظهار کرد: قانون‌گذار اعلام کرده که اگر تغییر کاربری این باغ‌ها توسط دستگاه‌های ذی‌ربط همچون جهاد کشاورزی و میراث فرهنگی تائید شود، سازمان امور آب به منظور توجه به حوزه گردشگری توافق نامه‌ای برای ادامه فعالیت این چاه‌ها به عمل خواهد آورد، اما در صورتی که این روند قانونی طی نشود، این چاه‌های باغچه‌ای غیرقانونی تلقی شده و باید هرچه زودتر ساماندهی شوند.

او افزود: تعهدی که وزارت نیرو برای پرکردن چاه‌های غیرمجاز برای شهرستان دزفول در سال ۹۸ در نظر گرفته ۲۰ حلقه چاه است که تاکنون ۹ چاه غیرمجاز که به طور عمده در اراضی کشاورزی حفر شده بودند، پر و مسلوب المنفعه شده اند.

انتهای پیام/گ

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.