تجربه مذاکره با آمریکا، درس‌ها و عبرت‌ها!

پس از گذشت چندین سال از مذاکره با آمریکا و توافق برجام، تجربه‌های متفاوت و آموزنده‌ای از آن کسب شد که هیچ‌گاه نباید فراموش شود.

تجربه مذاکره با آمریکا، درس‌ها و عبرت‌ها!به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، درپی آغاز دولت یازدهم در جمهوری اسلامی، زمزمه‌هایی که حتی در انتهای دولت دهم مبنی بر مذاکره با آمریکا و حل‌و‌فصل موضوعات هسته‌ای از طریق دیپلماتیک مطرح می‌شد، به طور جدی بر سر زبان‌ها افتاد. موضوع «مذاکره» به یکی از موضوعات کلیدی در دوران رقابت‌های انتخاباتی ریاست‌جمهوری۹۲ نیز تبدیل شد و بیشتر ظرفیت دولتمردان کنونی متمرکز بر حل موضوع قدیمی و پرماجرای هسته‌ای بود. فارغ از اینکه بحث هسته‌ای باید به عنوان موضوعی که عزت ملی به آن گره خورده بود حل می‌شد، حلقه مرکزی دولت بر این باور بود که تنها درپی یک توافق خوب با غرب می‌توان بر مشکلات متنوع اقتصادی و بعضاً اجتماعی فائق آمد. گره حل مشکلات به توافق با غرب به‌ قدری محکم بسته شده بود که یکی از دولتمردان سرشناس ضمن اصرار بر مذاکرات با غرب، تاکید کرد که اگر تحریم‌ها برود، مشکل آب خوردن مردم هم حل می‌شود!

در چنین فضایی بود که از قضا در آن سوی میدان، فردی در آمریکا به‌ قدرت رسیده بود که دائماً می‌گفت که ایران بدون سلاح هسته‌ای بهتر از ایرانی است که سلاح هسته‌ای داشته باشد. اوباما در گردهمایی‌های علنی با لحنی ملایم از مذاکره با ایران حرف می‌زد و مدعی بود که واشنگتن به هیچ وجه به دنبال تغییر رژیم در ایران نیست، هر چند که به‌نظر می‌رسید، منظور او بیشتر این بوده که آمریکا توانایی انجام این کار را ندارد!

بستری جدید در اواسط سال ۱۳۹۲ مهیا شد تا بار دیگر آمریکا خود را در آزمون مذاکره و پایبندی به آن، محک بزند. دست‌های چدنی آمریکا در دست‌کش‌های مخملی دولت اوباما جا رفت و آمریکایی‌ها با پذیرفتن حق غنی‌سازی ایران در داخل مرز‌های خود وعده تعلیق برخی از تحریم‌ها را دادند. پس از طی ماه‌ها مذاکرات فشرده، که در این وجیزه قصد نداریم به جزئیات آن بپردازیم و پس از تلاش‌های بسیار زیاد دیپلمات‌های ایرانی، توافقی موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک یا همان برجام به امضاء رسید.

فضای عمومی کشور همزمان با آغاز مذاکرات، تلفیقی از خوش‌بینی و بدبینی را به همراه داشت. بدبینی شدید به آمریکا به خاطر یک کارنامه بسیار سیاه در حوزه دخالت در امور داخلی، تحریم‌های چند ده ساله با روزنه‌ای از امید برای گشایش اقتصاد و بهبود استاندارد‌های معیشتی، توأم شده بود. اعلام پایان مذاکرات و این‌که ایران با کشور‌های پنچ به‌علاوه یک، به توافق رسیده است، موجی از هیجانات را در مردم ایران ایجاد کرد. ملت خوشحال از آنچه که یک فتح‌الفتوح و یک آفتاب تابان، نام برده می‌شد به خیابان‌ها سرازیر شدند. رهبر انقلاب، اما طی اظهارنظر حکیمانه‌ای فرمودند که هنوز هیچ چیزی مشخص نشده و پایان مذاکره تازه آغاز راه است و باید دید که این توافق تا چه اندازه عملی می‌شود.

برجام، مرور درسهای گذشته!

به غیر از فضای روانی مثبتی که همان روز‌های ابتدایی از برجام نشأت گرفته بود، پرواز چند فروند هواپیمای جدید به ایران و چند امتیاز اندک دیگر، ملت ایران همچنان منتظر چیدن میوه‌های برجام هستند. جدا از این مسئله که به واقع چقدر زحمات دیپلمات‌های ایرانی مثمر ثمره بوده و توافق با آمریکا تا چه اندازه توانسته منافع ما را تامین کند، در ادامه به ذکر چند نکته ساده اما مهم می‌پردازیم:

۱) قبل از آن‌که اصلا بخواهیم با آمریکا مذاکره کنیم، باید بررسی کنیم و دریابیم که اختلاف نظر واقعی و اصلی واشنگتن با ایران چیست. باید این سوال را در ذهنمان طرح کنیم که آیا حقیقتا مسئله هسته‌ای، تنها نقطه اختلاف بین ایران و آمریکا است و فرضا با برچیده‌شدن تمام فعالیت‌های هسته‌ای در کشورمان، رابطه ایران با غرب به حالت عادی بازمی‌گردد؟ و اینکه دیگر ایران از گزند تحریم‌های آمریکا در امان خواهد ماند؟ پاسخ روشن است، مسئله هسته‌ای اولین و آخرین وجه خصومت آمریکا با ایران نیست. کما اینکه مشاهده کردیم، وزیر خارجه اسبق آمریکا و مذاکره‌کننده اصلی این کشور در جریان توافق هسته‌ای تاکید کرد که برجام مقدمه‌ای بوده برای سایر توافق‌ها با ایران، این موضوع حتی شامل توانایی موشکی هم می‌شده است. احتمالا اگر ما قدرت موشکی خود را نیز با غرب معامله می‌کردیم، موضوعات دیگری همچون حمایت ایران از هسته‌های مقاومت فعال در منطقه و یا مسائل حقوق بشری و ده‌ها مورد دیگر نیز مطرح می‌شد. این فشار بی‌امان و مستمر آمریکا در صورت تسلیم و سازش تا آنجا ادامه پیدا می‌کند که از ایران یک کشوری همانند عربستان در منطقه بسازند، جایی که رهبران آن از خود هیچ قدرتی ندارند، تحت اوامر واشنگتن هستند و کشور خود را به نحوی با آمریکا معامله کرده‌اند. پس مذاکره با چنین کشوری نمی‌تواند برای کشورمان معنادار باشد.

۲) تعریف مذاکره عزتمندانه واضح است، بدین معنا که مذاکره عرصه «بده‌بستان» است، حال اگر این داد‌وستد متناسب باشد، این مذاکره عزتمندانه است. ولی اگر این توازن حفظ نشود، مذاکره دیگر بر مبنای احترام نیست. سوال این‌جاست که چه چیزی منتج به یک معامله متوازن می‌شود؟ پاسخ این سوال هم بدیهی است، اگر جایگاه دو طرف مذاکره‌کننده یکسان باشد و دارای ظرفیت‌های یکسانی باشند، آنگاه می‌توان یک نتیجه عادلانه را از مذاکرات انتظار داشت. از نگاه آمریکایی‌ها مذاکره مکانی است که در آن‌جا باید خواسته‌های خود را به طرف مقابل تحمیل کنند. آیا در این بستر نادرست حتی حرفه‌ای‌ترین‌ها در عرصه دیپلماسی هم می‌توانند به اندک توفیقی دست یابند؟ آیا در این شرایط نابرابر می‌توان به آن‌ها برای عمل به تعهدات خود امید بست؟

۳) رئیس جمهور محترم کشورمان در همان ساعات ابتدایی توافق، گفت که همه تحریم‌های ظالمانه علیه کشورمان از همان لحظات نخست اجرای توافق، به صورت یکجا و یا به تعبیر ایشان «بالمره» لغو خواهد شد. این در حالی‌است که در عرصه عمل، هیچگاه این اتفاق نیفتاد و حتی آنچه رئیس‌جمهور گفت به واقعیت هم نزدیک نبود. احتمالا این موضوع مورد توافق قرار گرفته، ولی اجرایی نشده است. بدون آنکه وارد متن پیچ‌درپیچ و حقوقی برجام شویم، حتما این سوال به ذهن مردم ایران متبادر می‌شود که چرا سازوکاری تعیین نشد تا این اقدامات به صورت متناسب انجام گیرد، یعنی یک اقدام از سوی ایران و گامی متناسب با آن از سوی غرب! مگر رهبر انقلاب نفرموده بود که در برابر غرب بسیار هوشیار باشید و به وعده‌های بدون تضمین آن‌ها دل نبندید!

۴) یکی از آفت‌هایی که مذاکره با آمریکا برای ایران داشت، آن بود که ظرفیت‌های بی‌نظیر کشور ناخودآگاه معطل برجام و نتایج آن ماند، نتایجی که هیچ‌گاه برآورده نشد. به‌نظر می‌رسد چنانچه این شرطی‌سازی رشد اقتصادی به رهایی از تحریم‌ها گره نمی‌خورد و محوریت تمرکز دولت‌مردان بر ظرفیت‌های داخلی، استعداد‌های سرشار انسانی و ابتکار‌های واقعی برای رهایی از ضرر‌های تحریم قرار داشت، اکنون در وضعیت به مراتب بهتری قرار داشتیم. هرچندکه این تجربه تلخ، درسی بسیار بزرگ برای ایران بود تا بار دیگر به ماهیت آمریکا پی ببرد.

قوی شدن، تنها راه پیشروی ملت ایران

آنچه از مضرات مذاکره با آمریکا در این گزارش گفته شد، هرگز به معنای نفی مذاکره نیست. مذاکره در زمان و جای خود می‌تواند نقش حیاتی‌ای را در مصالح کشور ایفا کند. به همان اندازه که قدرت نظامی می‌تواند کشور را از ناامنی و جنگ حفظ کند، دیپلماسی فعال با همسایگان منطقه‌ای، کشور‌های درحال توسعه آفریقایی، برخی کشور‌ها در آمریکای لاتین و بسیاری دیگر از کشورها، می‌تواند منافع کشور را تامین کند.

در انتها این پرسش پیش می‌آید که چه جایگزینی برای مذاکره با آمریکا وجود دارد. همان‌طور که در خطبه‌های مقام معظم رهبری در نماز جمعه این هفته نیز به آن اشاره شد، تنها راه پیش روی ما «قوی» شدن است. یعنی تا آنجا که میتوانیم تلاش و سعی کنیم تا به یک استقلال نسبی در حوزه‌های مختلف دست پیدا کنیم. با کوششی مضاعف، فردای درخشانی را برای کشورمان رقم بزنیم. هنگامی که قدرت همه‌جانبه‌ای را در حوزه‌های مختلف کسب کنیم، آخرین اهرم فشار آمریکا یعنی تحریم هم بی‌اثر می‌شود.
نویسنده: محمدحسن نیک‌بین

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۱ ۲۸ بهمن ۱۳۹۸
مرگ برامریکا مرگ برترامپ جنایتکار
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۶ ۰۴ بهمن ۱۳۹۸
مشاور رئیس جمهور ، آقای آشنا به بهانه اینکه چند کارشناس و مجری حرفی خلاف میل ایشان گفته اند باعث قطع برنامه های تلویزیونی شبکه افق می شوند(( متن خبر: حسام‌الدین آشنا نماینده رئیس‌جمهور در شورای نظارت بر سازمان صداوسیما طی نامه‌ای به محسنی اژه‌ای رئیس این شورا سخنان کارشناسان این برنامه را توهین‌آمیز و نسنجیده تلقی کردو نسبت به رویکرد جناحی و سیاست‌زده صداوسیما تذکرداد. منبع: روزنامه دنیای اقتصاد))
چرا آقای آشنا در مورد سلبریتی ها و سفیر انگلیس که در یک تجمع غیر قانونی و ضد امنیت ملی دقیقا ضد امنیت ملی شرکت کردند ، سکوت می نمایند ،
اکنون جای پرسش دارد که اگر نظر یک کارشناس و یا مجری باید موجب حذف چند برنامه شود پس همین آقای آشنا که در برنامه تلویزیونی هم از جاسوس آمریکایی (جیسون رضائیان) دفاع می کرد باید با او چه کرد؟!
با توجه به اینکه ایشان مشاور یک مقام عالیرتبه کشوری بوده و مرتکب چنین خطائی شده است ، باید محاکمه شود تا درس عبرتی برای دیگر مسئولان گردد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۷ ۰۳ بهمن ۱۳۹۸
لعنت بر کسانی که باز هم حرف از مذاکره بزنند ، یقینا اجیر شده آمریکا ، اسرائیل و عربستان هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۹ ۳۰ دی ۱۳۹۸
ننگ بر امریکا
United States of America
ناشناس
۰۳:۱۵ ۳۰ دی ۱۳۹۸
آمریکا و لابی صهیونیزم باید مذاکره در مورد تمدن و اقتدار ایران و حوزه تمدنی ایران رو به گور ببره. امپراطوری ایران بزرگ، به رهبری بزرگمردی چون آقای خامنه ای شکل خواهد گرفت و دشمنان ابدی این مرز و بوم در سوزش عظیم گرفتار خواهند شد.
Iran (Islamic Republic of)
چاووش
۰۲:۲۱ ۳۰ دی ۱۳۹۸
مرحوم مغفور علامه طباطبایی درخصوص اصل ولایت فقیه فرمودند;قلب اسلام ولایت فقیه است،این قلب را سالم نگه داریم تااسلام ومسلمین زنده بمانند والسلام مرگ برضدولایت فقیه آمین
Iran (Islamic Republic of)
علی
۲۳:۳۳ ۲۹ دی ۱۳۹۸
با سلام اگر ترامپ هم نبود با چالش دیگری همراه بودیم چرا اعتماد؟!!!! با قدرت باشیم مردم را باور و یاری کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۶ ۲۹ دی ۱۳۹۸
مذاکره با غرب یعنی خسارت محض .هیچ خیری از این جنتلمن های تروریست به کسی نمی رسد.
Iran (Islamic Republic of)
پیمان اشراقی
۲۱:۵۱ ۲۹ دی ۱۳۹۸
سلام ،

چه کمک هایی از دوستان که انتظار داشتیم و نشد و
چه بدی هایی که از آمریکا انتظار نداشتیم و شد ،

هنوز همه چیز خوب است و کار با سرعت بالا دارد پیشرفت می کند .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۰ ۲۹ دی ۱۳۹۸
مذاکره بی مذاکره تا میتوانید تحریم کنید ما بیشتر پیشرفت میکنیم .
Iran (Islamic Republic of)
eeee
۰۹:۴۰ ۳۰ دی ۱۳۹۸
اگه ژاپنی ها هم مثل ما فکر میکردند با اینکه نفت نداشتن الان به نظرت وضعشون چطور بود ، تازه یه بمب اتمی هم قبلا خوردن
Iran (Islamic Republic of)
هم وطن
۲۱:۲۴ ۲۹ دی ۱۳۹۸
با این روندی که آمریکا پیش میرود و گردن کلفتی برای برخی کشورها بوجود میاورد مثل ترکیه وعراق چرا s400 میخرند یا آلمان و سوئیس چرا پروژه خط لوله گازی روسیه را اجرا میکند، یا با هر کشوری کوچکترین مشکلی دارد داراییش را قبضه میکند،چرا،وامثالهم، طولی نمیکشد از ارش پائین میاید، انشاالله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۶ ۲۹ دی ۱۳۹۸
مشکل در نشناختن نظام های دنیا و چگونگی استفاده از ظرفیت سایر نظام های دنیا برای پیشبرد اهداف و منافع کشور و مردم است. در این سالها مسئولین بجای استفاده از این ظرفیت های سایر کشورها راه درگیر شدن با قدرت ها رو در پیش گرفتن و مطمئنا زمانی که منافع این نظام ها تامین نشود درصدد مقابله برمی ایند. مطمئنا روابط بین الملل بر اساس منافع هر کشور و نظام سیاسی است و کشورها تلاش می کنند روابط خود را گسترش بدهند تا از ظرفیت های یکدیگر استفاده کنند. وقتی منافعی وجود ندارد اخرش درگیری است و مطمئنا طرف ضعیف تر بازنده است. چین و روسیه رقبای اصلی امریکا در حوزه اقتصادی، سیاسی و نظامی اند اما بااین حال با یکدیگر روابط دیپلماسی دارند تا از بروز برخی مشکلات جلوگیری کنند نمونه ان جنگ تجاری امریکا و چین که با مذاکراتی که انجام شد اختلافات تعدیل پیدا کرد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۴ ۳۰ دی ۱۳۹۸
کجا اختلافات تعدیل پیدا کرد.بلافاصله پیشنهاد تحریم چین توسط سناتورها مطرح شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۶ ۲۹ دی ۱۳۹۸
این دولت اومدن برای مذاکره پس هیچوقت درس نخواهند گرفت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۷ ۲۹ دی ۱۳۹۸
چرا بعضی ها نمی خوان اینو درک کنند که بابا هر کشوری دنبال منافع خودشه و دلش برای غیر خود نمی سوزد اگرهم زره ای بخواهد توجه کند اینست که در تبادل کالا به کالا به کالای ما نیازمند باشد . حال باید دنبال این باشیم که کالایی بسازیم که در برابر کالاهای دیگران برتر و منحصر به فرد باشد آنگونه تمامی دنیا را به کشور خود جذب و مدیریت جهانی حاصل می گردد و آن وقت است که می توان الگو های اسلامی را بهتر ترویج و عدالت و آزادی را در جهان بر قرار کرد .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۱ ۲۹ دی ۱۳۹۸
فقط گوش ب فرمان رهبری باید بود ک عزت در آن هست .الان بعد ازین همه سر خوردگی وبرجام برجام کردن جز حقارت چیزی ندیدیم.والله بالله به مقدسات قسم عزت جز تکیه بر داخل و نیروهای دلسوز و انقلابی چیز دیگری نیست.چقدر جای سردار مظلوممون خالیه خیلی دلمون براش تنگه .همیشه یه راه حلی داشتند برای حل مسائل.وااای چ بزرگمردی رو ازدست دادیم.هفده روز میشه ک غم ندیدمش در دلم خونه کرده و همه ش با عکساش حرف میزنم و ازش میخوام برای ایران و اقتدار فرزندان ایران دعا کند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۳ ۲۹ دی ۱۳۹۸
تو رو خدا مذاکره با این آمریکا و رها کنید.دیدید سربازان کثیف.امریکایی در عراق چه کردند؟؟در زندان ابو غریب چه شکنجه هایی دادند.پای این امریکایی ها خدای نکرده به کشورمون باز بشه با ما بدتر می کنن.خوار و خفیفمون میکنن.
Germany
ناشناس
۱۹:۳۱ ۲۹ دی ۱۳۹۸
قرار داد درست نبستند!
هر قرار دادی توی جهان و اروپا در زمان فسخ خسارت خیلی زیادی می گیرند !
Iran (Islamic Republic of)
محمدرضا
۱۹:۲۵ ۲۹ دی ۱۳۹۸
البته ترامپ باروشهای روانشناسانه وموذیانه برعکس تصور خیلیها اهل مذاکره نیسست وهمچنان با تحریک ما روز به روز به مقاصدشومش نزدیک میشه باید ازحرفها وشعارهای احساسی دوری کنیم ویه راه حل منطقی درپیش بگیریم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۷ ۲۹ دی ۱۳۹۸
مذاکره براعده ایی عالی بودخوب تجربه اختلاس غارتگری یادگرفتن ماشالله بردندوخوردندو تمام پولی که ازمذاکره بدست امدچی شد ،،گذینه مذاکره خوب وعالیه هم مردم ودنیا خیالشون راحت میشه هم مردم بیچاره به یک نون نوایی میرسند درصورتی که دزدها برن کنار
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۷ ۲۹ دی ۱۳۹۸
چرابرنامه جهان آرارو پخش نمیکنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۷ ۲۹ دی ۱۳۹۸
درسته مذاکره وقتی خوبه که از موضع قدرت باشه
اگه با َعف جلو برویم همه چیز را ازما میگیرند و هیچ نمیدهند
United States of America
ناشناس
۰۳:۱۹ ۳۰ دی ۱۳۹۸
ایران نیازی به این 2.3 تا حکومت ویرانگر استعمارگر نداره. و با یک صدایی ملت و همه قومیت‌ها و حتی همسایگانمون. این اونا هستن که به ما نیاز دارن و حرف زیادی بزنن تحقیر خواهند شد اینو خودشونم میدونن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۲ ۲۹ دی ۱۳۹۸
بعد از به شهادت رسوندن سردار سلیمانی دیگه کسی حق نداره حرف از مذاکره بزنه ما به هیچکسی احتیاج نداریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۷ ۲۹ دی ۱۳۹۸
باید گوش به فرمان ولایت فقیه بود
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۷:۳۵ ۲۹ دی ۱۳۹۸
دشمن شناسی وعدم اعتماد به دشمن دو اصل مهم است ولی کم ایمانی وساده اندیشی با این دو اصل بیگانه است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۱ ۲۹ دی ۱۳۹۸
کو گوش شنوا این مسئولین توی این درس فقط تجدید میشن
#نه_به_مذاکره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۹ ۲۹ دی ۱۳۹۸
مگر می شود کسی که چهل سال است با ملت دولت ورژیم ونظام جمهوری اسلامی ایران مشکل دارد میشود یک شبه دوست عمخار ملت نظام باشد چرا دولت مردان نظام مااینا متوجه نیستند که فقط حرف از مزاکره برجام می زنند از اول هم معلوم بود این بجای نمیرسه ..توراخدا بیدارشوید...مادرکشور خودمان ظرفیت های بهتربالااری برای پیشرفت داریم...به اینها توجه کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۶ ۲۹ دی ۱۳۹۸
لعنت بر کسانی که باز هم حرف از مذاکره بزنند ، یقینا اجیر شده آمریکا ، اسرائیل و عربستان هستند
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۶:۵۰ ۲۹ دی ۱۳۹۸
ما آمریکا رو تحریم میکنیم با حمایت از کالای ایرانی و تکیه به توانایی های داخل و گوش به فرمان بودن به فرمایشات آقا
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۶:۴۵ ۲۹ دی ۱۳۹۸
اصلا مذاکره به چه درد مان می خورد همین که بخواهیم پشرفت کنیم چه نیازی به آمریکا هست خود تا می توانیم انجام دهم هر کشوری هم خواست تعامل کند راه باز است بسم الله نه اینکه بشینم تا خارجی ها کلفت وار کاری برامون انجام دهند وخودمان دست روی دست بزاریم. اگه برام هم اینجوری برجام پیش می رفت وهمه چیزمان می گرفتند ودر مقابل چیز دیگری بهمون دادند وقتی که به نتیجه دل خواه خود رسیده بودند می تونستند بازم زیر برجام بزنند وتحریمها را دوباره عملی کنند این فاجعه بار تر بود. ای کار تنبلی در کسبو کار هست که از نظر اسلام هم مورد قبول نیست به عنوان یه کشور اسلامی این کار در شان ما نیست
Iran (Islamic Republic of)
محمد حسام
۱۵:۳۳ ۲۹ دی ۱۳۹۸
جناب نویسنده عزیز، اینکه برجام امضاء شده دو سال است، چرا تکیه بر توان داخلی را فقط به دو سال برجام ربط می دهید، بقیه سال ها را چرا چیزی نمی گی؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۹ ۲۹ دی ۱۳۹۸
منظور امریکا از مذاکره یعنی تسلیم
United States of America
ناشناس
۱۸:۵۹ ۲۹ دی ۱۳۹۸
تسلیم کی?
United States of America
ناشناس
۰۳:۲۳ ۳۰ دی ۱۳۹۸
یعنی تسلیم یعنی گاو شیرده بودن یعنی اجازه چپاول منابع یعنی برده به گوش بودن یعنی تجزیه یعنی نابودی ایران.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۴ ۲۹ دی ۱۳۹۸
احسنت ولی کو گوش شنوا!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۰ ۲۹ دی ۱۳۹۸
هیچ کشوری دلش برای ما نمیسوزه ما باید خودمون به فکر خودمون باشیم درسته باید با دنیا تعامل داشت این لازمه اقتصاد در دنیای کنونی است ولی بدون توجه به ظرفیت داخلی راهی به پیش نخواهیم برد شما دقت کنید ببینید مثلا میخواهید یک کالایی را از بازار خرید کنید هر مغازه ای که میری یه قیمت میگه چرا باید اینجوری باشه؟ چرا نظارتی نیست؟ ولله این دیگه آخه ربطی به تحریم نداره بخدا قسم که مدیریت نداریم و گرنه همه چی درست میشه قول میدم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۴ ۲۹ دی ۱۳۹۸
کی میخواد درس عبرت بگیره؟؟؟؟؟ مزاکره کنندگان ما که خودشون تربیت شده آمریکا هستن.
United States of America
ناشناس
۱۹:۰۵ ۲۹ دی ۱۳۹۸
احسنت
United States of America
ناشناس
۰۱:۱۵ ۳۰ دی ۱۳۹۸
مذاکره
Iran (Islamic Republic of)
زهره
۱۳:۵۷ ۲۹ دی ۱۳۹۸
مذاکره بی مذاکره
آخرین اخبار