خورشیدگرفتگی پس فردا در خراسان رضوی ۵۷ درصد است

رئیس مرکز آسمان نمای دانشگاه فردوسی مشهد گفت: در خورشید گرفتگی اول تیرماه امسال حداکثر ۵۷/۴ درصد خورشید در ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه توسط ماه پوشانده می‌شود.

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد،  محمد هادی طباطبایی یزدی رئیس مرکز آسمان نمای دانشگاه فردوسی مشهد گفت: در خورشید گرفتگی اول تیرماه امسال حداکثر ۵۷/۴ درصد خورشید در ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه توسط ماه پوشانده می‌شود.

او افزود: بر اساس نقشه‌های نجومی و محاسبات انجام شده، ساعت ۹ و ۱۰ دقیقه روز یکشنبه اول تیر، ماه با گذر در مدار خود در جهت خورشید قرار گرفته و با لبه خورشید تماس خواهد داشت و آغاز خورشید گرفتگی قابل مشاهده در خراسان از این ساعت خواهد بود.
 
رئیس مرکز آسمان نمای دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: همچنین در ساعت ۱۱ و ۵۹ دقیق آخرین حضور ماه در مدار همراستای خورشید با زمین رخ خواهد داد و پس از این ساعت ماه از قوس خورشید خارج می‌شود.

طباطبایی بیان کرد: حداکثر گرفت خورشید در ایران در منطقه چابهار (جنوب شرقی کشور) با ۹۵ درصد گرفتگی خواهد بود و تیم‌های رصدی و نجومی برای مشاهده و ضبط آخرین خورشید گرفتگی ایران در قرن ۱۴ شمسی به این منطقه سفر خواهند کرد.

او با اشاره به مسیر حرکت این رخداد نجومی، تصریح کرد: این خورشید گرفتگی از نوع حلقوی است و سایه ماه از سمت غرب کشور وارد ایران شده و به سمت شرق حرکت خواهد کرد بر همین اساس بین ساعت ۹ صبح تا ۱۲ ظهر در بیشتر نقاط کشور آخرین خورشید گرفتگی قرن در ایران قابل مشاهده است.

رئیس مرکز آسمان نمای دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به این پدیده نادر نجومی، تاکید کرد: خورشید گرفتگی حلقوی نسبت به سایر خورشید گرفتگی‌ها نادر است و بر اساس دوره‌های ساروسی نجوم، تا ۱۴ سال آینده یعنی سال ۲۰۱۳ هیچ خورشید گرفتگی در کشور ما رخ نخواهد داد، اما در آن زمان شاهد خورشید گرفتگی کاملی بر روی کشور خواهیم بود.

طباطبایی اظهار کرد: به صورت متوسط هر یک سال و نیم‌ یکبار شاهد خورشید گرفتگی در نقطه‌ای از زمین خواهیم بود که بر اساس محاسبات نجومی زمان و مکان آن مشخص می‌شود.

او با اشاره به کسوف پنجم دی ماه سال قبل، افزود: بر حسب اتفاق، این دو خورشید گرفتگی به صورت حلقوی در ایران رخ داد، چون هر ۱۰۰ سال یک بار این حالت پیش می‌آید.

رئیس مرکز آسمان نمای دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: در خورشید گرفتگی، مدار حرکتی ماه بین زمین و خورشید قرار می‌گیرد و سایه ماه بر روی زمین باعث می‌شود تا قسمتی از زمین در تاریکی قرار گیرد.

طباطبایی بیان کرد: در خورشید گرفتگی حلقوی، ماه در مداری دورتر از زمین نسبت به مواقع دیگر قرار دارد و به عبارتی در اوج مدار خود قرار دارد و، چون اندازه و قطر ظاهری ماه کوچکتر از خورشید است در زمانی که با خورشید هم مرکز می‌شود توانایی پوشاندن کامل قطر خورشید را ندارد و دور ماه حلقه‌ای درخشان از نور خورشید باقی می‌ماند که به خورشید گرفتگی حلقوی معروف است.

او تصریح کرد: رصد خورشید گرفتگی بدون تجهیزات مناسب، باعث آسیب شدید نور ماورا بنفش و مادون قرمز خورشید به چشم می‌شودکه این صدمات مستعد ایجاد آب مروارید در چشم افراد می‌شود و این که برخی افراد علاقه‌مند به دیدن خورشیدگرفتگی از وسایلی مانند سی. دی، فلاپی و عینک جوشکاری استفاده می‌کنند کار درستی نیست، چون برای دین این پدیده نجومی باید از فیلتر مایلار و یا عینک‌های مخصوص خورشید گرفتگی استفاده کرد.

این رصدگر نجوم تاکید کرد: برای رصد خورشید گرفتگی با تلسکوپ هم نیاز به استفاده از فیلتر وجود دارد، زیرا کارکرد تلسکوپ مانند ذره‌بین است که نور را جمع می‌کند و به همین دلیل امکان صدمه زدن آن به چشم نیز وجود دارد.

طباطبائی با اشاره به این که خورشید نسبت به سایر اجرام آسمانی نزدیک زمین بیشترین شدت نور را دارد، اظهار کرد: به رصدگران پدیده‌های نجومی نیز توصیه می‌شود حتی با استفاده از فیلتر و وسایل نجومی به صورت طولانی مدّت به خورشید نگاه نکنند.
 
انتهای پیام//ف.س
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.