سود سپرده بانکداری اسلامی چقدر است؟ / حذف دلار از نظام اقتصادی به روش چین

بسیاری از مردم تصور می‌کنند با اجرای بانکداری اسلامی، سپرده‌های بانکی سود چندانی نخواهند داشت، به همین دلیل روش محاسبه سود سپرده در این نوع مدیریت بانک‌ها را در این گزارش شرح داده ایم.

اسکناسبه گزارش خبرنگار بانک و بیمه  گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، بانک و بانکداری در شرایط تحریمی، یکی از عمده ترین چالش های مطرح شده در میان کارشناسان اقتصادی است. عده ای تلاش برای مردمی شدن اقتصاد را راه حل رهایی از تورم می دانند و عده ای برپایی اقتصاد آزاد را روزنه امید برای کاهش نوسانات در بازار می دانند.
 
هزاران اظهار نظر بر مدیریت نهادهایی نظیر بانک مرکزی، وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان برنامه و بودجه مطرح می شود که این بین انتقادهای تند سیاسی نیز در آن مشهود است، انتقادهای کارشناسی و سلیقه های مدیریتی که از طرف کارشناسان به مدیران پیشنهاد می شود هم در مواقعی جالب توجه است. اما تمرکز این روزهای رسانه ها و حتی عموم جامعه نوسانات نرخ ارز و مدیریت این نوسانات است. برای بررسی این موضوع سراغ یکی از مدیران اسبق بانک مرکزی رفتیم تا راه حل های احتمالی این معضل را از زبان او بشنویم.

اصلاح نظام بانکی از سال ۸۰ روی زمین مانده است!

یوسف کاووسی کارشناس مسائل اقتصادی و مدیرکل اسبق بازرسی و حسابرسی داخلی بانک مرکزی در گفت و گو با خبرنگار بانک و بیمه باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به نظام پولی و بانکی فعلی بانک مرکزی می گوید:  اصلاح نظام بانکی عنوانی عامه پسند است که از دیرباز مورد توجه قرار می‌گرفت. اتفاق نظر نداشتن در چگونگی اجرای این نظام موجب توقف اصلاح نظام بانکی شده است. در سال ۱۳۸۰ یعنی زمانی که ارز تک نرخی شد، مسئله اصلاح نظام بانکی هم جدی شد. مهم‌ترین عنوان اصلاح نظام بانکی از بین بردن یا کاهش تنش‌های بین المللی است. در سطح کم تنش می‌توان استاندارد‌های جهانی را الگوی خود قرار داده و روی بانک‌ها و موسسات مالی خودمان اجرا کنیم.

وی ادامه داد: استاندارد‌های معروف دنیا به نام "بازل" هر چند یکسال بروزرسانی می‌شوند. در ابتدای قوانین بازل یک و دو کشور ما ارتباط بسیار خوبی با صندوق بین المللی پول و بانک جهانی برقرار کرده بود. کمیته "بازل" نمایندگان خود را به بانک مرکزی فرستاد و سعی کرد این استاندارد‌های بین المللی را در کشورما بومی سازی کند.

آیا بانکداری اسلامی سودده نیست؟

این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال که چرا در کشور ما بانکداری سنتی به اسم بانکداری اسلامی اجرا می‌شود؟ بیان می کند: در کشور ما تمام مقررات بانکی به سمت بانکداری اسلامی پیش رفته است اما در عمل بانکداری سنتی هنوز هم اجرا می شود و فراموش نشده است. در سراسر دنیا بانکداری اسلامی سود محور و بنگاه اقتصادی محور فعالیت دارد. همچنین یک بانک نمی‌تواند بدون ترازنامه قابل قبول و استاندارد‌های موجود با بانک‌های دیگر با سایر کشورها ارتباط برقرار کند، زیرا ریسک پذیری بالایی دارد.

بانکداری اسلامی بدون آموزش به بانک ها تحمیل شد

وی گفت: استاندارد‌های موجود جهت کاهش ریسک برای مشتریان بانکی، تجار و بانک دو طرفه است. این استاندارد‌ها از A-B-C متغیر است. بانک‌ها در کشور ما معمولا از نظر استاندارد بین المللی در درجه پایینی قرار دارد، به همین دلیل بانک‌های جهانی بیشتر با بانک‌های کوچک و ناشناخته ارتباط برقرار می‌کنند زیرا ریسک نهایی بر گردن بانک تجاری خواهد افتاد. از این رو هزینه کارمزد از ۳ درصد به ۲۰ درصد می‌رسد.

کاووسی ادامه داد: بسیاری از کارشناسان اقتصادی در ابتدای امر خواستار اجرای سیستم موازی در بانکداری شدند. یعنی هم از سیستم اسلامی استفاده شود هم از سیستم سنتی گذشته! اما این مسئله مورد استقبال واقع نشد و تصمیم گرفته شد به سمت تنها بانکداری اسلامی حرکت کند، اما بدون هیچ تخصص وآموزشی! یعنی  از افراد قدیمی که در سیستم بانکداری سنتی فعالیت داشتند و با بانکداری اسلامی آشنایی نداشتند، استفاده کردند وآن هارا به اجرای قوانین بانکداری اسلامی مجبور کردند.

نتیجه عملکرد بانک ها بر قیمت تمام شده کالاهای وارداتی مشهود است

این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال که این نوع  ریسک پذیری بانک‌ها در کشور ما چه تاثیری روی قیمت تمام شده کالا‌های وارداتی دارند؟ ابراز کرد: قیمت تمام شده کالا‌هایی که از این طریق وارد کشور می‌شوند برای مصرف کننده نهایی گران‌تر تمام می‌شود. وقتی که بانک‌ها در کشور ما مقررات و استاندارد‌ها را رعایت نمی‌کنند، هزینه تمام شده یک کالا بالاتر می‌رود. هم اکنون در سراسر دنیا بانک‌های تجاری به کار تجارت خود می‌پردازند، اما در کنار این بانک ها، بانک‌های اسلامی وجود دارند که فقط به بانکداری اسلامی می پردازند.
بیشتر بخوانید

کاووسی بیان کرد: در کشور‌هایی مانند انگلیس، مالزی، فرانسه و حتی آمریکا بانک های اسلامی بی شماری وجود دارند. در این بانکهای اسلامی رقابت به صورت سالم و هدفدار وجود دارد.

چراغ نظارت ارائه تسهیلات باید تا مرحله هزینه روشن باشد

مدیرکل اسبق بازرسی و حسابرسی داخلی بانک مرکزی ادامه داد: بگذارید برای واضح شدن این داستان مثالی بزنم، بانکداری اسلامی در عقد مضاربه اینگونه است که شخص به عنوان خریدار برنج از کشاورز فاکتوری به بانک ارائه می‌دهد و اسناد خود را ارائه می‌دهد، اما پولی که از بانک می گیرد را صرف خرید برنج نمی کند، بلکه می رود ماشین و خانه می خرد!
وی گفت: بانکداری اسلامی واقعی می‌گوید وقتی فردی از جایی پولی را دریافت می‌کند باید تا انتهای کار و هزینه کرد آن  نظارت کافی روی کار وی وجود داشته باشد. همچنین در بانکداری اسلامی اگر فردی برای دریافت تسهیلات خرید برنج به بانکی مراجعه کرد، بانک تمام سود و زیان این فرد را با وی شریک می‌شود. اما در کشور ما فقط در سود با فرد شریک می‌شوند. همچنین در بانکداری اسلامی معمولا دریافت تسهیلات بانکی، سودده هستند.

بانکداری اسلامی به مفهوم ساده

وی گفت: بانکداران تجاری در راس بانک مرکزی قرار دارند، اما این درست نیست، بلکه بانک مرکزی باید یک بانک مستقل باشد و سیاست‌های بانک‌های تجاری را سرلوحه خود قرار ندهند. در انتهای هرسال بخشنامه‌ای توسط بانک مرکزی منتشر می‌شود که میزان سود پایان هر سال برای هربانک مشخص شده است. همچنین بانک‌ها را ملزم می‌کنند سود هر ساله خود را افزایش دهند.

وی ادامه داد: در جهت افزایش سود همه ارکان بانک باید بسیج شوند، بدون آن که به چگونگی آن فکر کنند. اما در بانکداری اسلامی به سود نهایی توجهی نمی‌شود، زیرا ثابت بودن نرخ سود معنایی ندارد و ربوی است. مثلا بانکداری اسلامی در سود‌های بانکی علی الحساب در پایان سال به بررسی ترازنامه‌های تجاری خود می‌پردازد، اگر سود ۱۵ درصد به ۱۶ درصد رسید، بانک موظف است بقیه پول را به مشتریان خود بازگرداند. اما در کشور ما چنان چیزی وجود ندارد.

عدم استقراض دولت از بانک مرکزی چقدر صحت دارد؟

کاووسی تاکید کرد: دولت از بانک تجاری درخواست پول کرد و بانک مرکزی را ضامن خود قرار داد، اما خودش نتوانست بدهی بانک‌های تجار را پرداخت کند. بانک مرکزی واسطه‌ای بین بانک‌های تجاری و دولت شد. در ظاهر شاید دولت از بانک مرکزی پولی نگرفته است، اما در باطن اینگونه نیست.
 
وی ادامه داد: اگر استقراض از بانک مرکزی یا بانک‌های تجاری انجام شود به این پول، پول پر قدرت گفته می‌شود. پول پر قدرت هر چقدر که استقراض شود ۷ برابری می‌شود و موجب افزایش نقدینگی در کشور می‌شود.

آمریکا بزرگ ترین سهام دار یک بانک چینی!

این کارشناس اقتصادی به تصمیمات جدید کشورهای دیگر برای خروج از سلطه دلار هم گریزی زده و گفت: چین به کشور‌های مختلف و شرکت‌های چند ملتی اجازه داد تا به سرمایه گذاری در چین بپردازند. در نتیجه کشور‌های اروپایی و آمریکایی سهامدار موسسات مالی و اقتصادی و کارخانه‌های چینی شدند. ۴۹ درصد از سهام بانک بزرگ چین که در حال حاضر تجارت بزرگی در دنیا دارد متعلق به آمریکا است.

این کارشناس اقتصادی در پایان با اشاره به این موضوع که چین نمی‌تواند یوان را جایگزین دلار در سطح جهان کند، گفت: ممکن است چین در مراودات داخلی خود که همسو با قوانین چین هستند مبادلاتش را با  یوان انجام دهد.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
Almani
۱۹:۴۵ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
بانکداری اسلامی را فقط نمایاندگان مجلس فهمیدن که وام دویست میلیونی با سود صفر و باز پرداخت طولانی برای مسکن گرفتن! به مردم که میرسه میشه ربا!!! اما خودروساز و بانک خون مردم تو شیشه کردن، باید صبر کرد و مقاومت!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۳ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
تواین کشور که تویک سال صددرصد سود بردن سود سپرده پانزده درصد است ارزش پول مشتری هم که ازاین رفته بانک مرکزی باعث بی ارزش شدن پول ملی شده اگر این پول سپرده در تولید برود چقدر برای کشور خوب است نه بانک ها با پول مردم صددرصد میبرند پانزده درصد به مشتری می دهند تا که بی عدالتی دولت بانک مرکزی آقای همتی بعد می‌گویند چرا سوداگری در کشور وجود دارد سوی مدیرت بانک مرکزی است همه مردم که روش سوداگری دلالی بورس بلد نیستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۹ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
سود بانکی را زیاد کنید تا از این بحران در بیایید
Iran (Islamic Republic of)
احدى تبريزى
۱۲:۵۰ ۲۳ شهريور ۱۳۹۹
چرا ما به التفاوت سود قطعى و سود على الحساب را پرداخت نمى كنند ؟
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۲۱:۴۰ ۲۲ شهريور ۱۳۹۹
داریم یواش یواش به بانکداری اسلامی نزدیک میشیم // قبول دارید ؟؟
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۱۸:۳۴ ۲۲ شهريور ۱۳۹۹
سپرده3/5سأله صددرصدسوددرسررسيىدباجريمه نيم درصدوقت بستن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۶ ۲۲ شهريور ۱۳۹۹
فعلا که هی سود سپرده راکم می کنند وبه سود وام اضافه می کنند!؟!؟ بانکداری اسلامی هم مانندسایر برنامه های اسلامی نظام، فقط غلغه ی زبان مسؤلین شده!؟!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۳ ۲۲ شهريور ۱۳۹۹
ای بابا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۷ ۲۲ شهريور ۱۳۹۹
خدایی اسم اسلامی رو از روی بانکها بردارید چون کجای اسلام گفته که سود یا ربا درسته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۳ ۲۲ شهريور ۱۳۹۹
نتیجه چی شد؟
این گفت می شود اون گفت نمی شود بعد یه گریز به خارج مرزها زدید نهایت هیچ..
قوانین بانکداری اسلامی را تیتروار و با جزئیات در اختیار عموم قرار دهید.
مشکل اینجاست هرچی قانون و شیوه نامه و دستور و ... داریم در سطح وزارتخانه ها و سازمان ها می ماند و مردم از آنها محروم هستند این یعنی عدم شفافیت در نظارت عمومی .
این یعنی عده ای به راحتی بر صندلی مدیریت هر ارگانی برای خودش قواعد بنویسد و باقی هم مجبور هستند اجرا کنند و به ملت هم تحمیل می شود و سپس یهو فریاد می شود ومصیبتا چه مشکلاتی چه خطاهایی چه قوانینی یعنی آخرش هم طرف راحت می رود بازنشستگی و حقوق میلیونی می گیرد و ملت هستند که با مالیات گسترده و سطح بالا باید حقوق و مزایایی این افراد ریاکار و بدرد نخور را تامین کنند
شفافیت معجزه می کنه ولی با عمل نه با حرف رسانه ها عمل کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۱ ۲۲ شهريور ۱۳۹۹
چین خودش بزرگترین ذخیره دلار جهان رو داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۴ ۲۲ شهريور ۱۳۹۹
اخه بنده خدا مسئولین چینی که این همه رفیق خوب هدیه بده ندارند !!!!!!
Netherlands
علی
۰۹:۰۳ ۲۲ شهريور ۱۳۹۹
بیچاره سپرده گزاران بانگی. هم. کمترین سود را میگیرن و هم پولشون. هر روز بی ارزش میشود بعدش یک عده اقتصاد دان ن . همش از سود سپرده و خلق پول در سپرده گذاری دم میزنن و خلق پول روزی 5 درصد در بورس را کلا بیخیال شده اند میدونید چرا. چونکه خودشون توی بورس سرمایه گذاری کردن. روری 5 درصد سود. یعنی اگر یک ملیارد بزاری. روری 50 ملیون درو میکنی. دقت کنید. روری 50 ملیون. و ماهی یک ملیاردو پانصد ملیون. علی برکت الله. و حالا یک ملیاد سپرده بانکی. در طول یک ماه. 15 ملیون. سود میدهد. حالا. کلاهتون قاضی کنید
خلق پول و گرانی و تورم. کار بورس هست یا سپرده بانکی .
United States of America
ناشناس
۰۸:۲۳ ۲۲ شهريور ۱۳۹۹
فعلا که بانکداری اسلامی یعنی 300 درصد سود و 18 درصد به مردم دادن بقیه رو دولت و سرمایه دار خوردن ! ایران بهشت سرمایه دارن
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۰۸:۲۲ ۲۲ شهريور ۱۳۹۹
اگر می توان گفت مقدار حلال از مال مردم چقدر است می توان گفت سود بانکی اسلامی چقدر است
واقعا که:..............................................
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۲ ۲۲ شهريور ۱۳۹۹
اسلامی ؟؟؟؟؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۱ ۲۲ شهريور ۱۳۹۹
بانک اماندار پول مردم است که پول مردم را بگیرد با آن سرمایه گذاری کند در تولید کارمزد خودت را بدارد بقیه در آمد را به مشتری بدهد ولی بانکها با پول مردم. در بورس مسکن سکه در بازار صددرصد سود می برند ولی دستوری همتی بانک مرکزی پانزده درصد سود می دهد این خیلی بی عدالتی است هم ارزش پول آمده پایین هم در آمدی برای سپرده کزار نداشته آیا چند سال گذشته در بازاره
د
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۱۳ ۲۲ شهريور ۱۳۹۹
حذف دلار؟ الان گمرک به دلار جریمه میکنه تازه دلار داره میفته تو چرخه .... خخخخخ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۴:۰۰ ۲۲ شهريور ۱۳۹۹
این بهتر از بانک فعلی و نیز جبران بودجه با بورس بازی است.
Germany
ناشناس
۰۳:۴۳ ۲۲ شهريور ۱۳۹۹
اول تا ده شعبه های بانک یک دهم بشه
چون خرج بانک ها بالا میره
دوم به خاطر قهر و آشتی نمی توانیم فکر کنیم از بانک جهانی میشه جدا شد !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۳۷ ۲۲ شهريور ۱۳۹۹
اینا سوده پول که هیچی حتی سوده سودشون رو میگیرن فقط کافیه یخورده قسط تون عقب بیافته تا متوجه منظورم بشید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۵۷ ۲۲ شهريور ۱۳۹۹
در بانکداری اسلامی وقتی وام به کسی داده میشه دیگه نباید سودی از شخص بگیره و........
حالا اسمش رو هر چی بذاری ، در اسلام اسم این نزول یا ربا است.
آخرین اخبار