نسخه رئیس بورس برای دامنه نوسان چقدر موثر بود؟ /تجربه بازار‌های جهانی برای مدیریت نوسان‌های شوکی در بورس

دامنه نوسان نامتقارن دو هدف را در برنامه خود داشت. الگو برداری از بازار سرمایه دنیا می‌تواند به بورس کمک کند. دامنه نوسان کشور‌های پیشرفته‌تر بزرگتر و پویا‌تر است.

به گزارش خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،  دامنه نوسان نامتقارن در ۲۵ بهمن ماه سال ۹۹ به گفته دهقان دهنوی ریئس سازمان بورس در مدت زمانی محدود به اجرا در آمد. به دلیل این که این تصمیم بعد از چند هفته منفی بودن بازار ابلاغ و اجرا شد سهامداران تصور می‌کردند که این طرح می‌تواند شرایط بازار را بهبود ببخشد. اما در عمل بهبود بازار با دامنه نوسان نامتقارن اتفاق نیفتاد و برای خیلی از سهامداران این موضوع مطرح شد که شاید حذف دامنه نوسان به شکل کلی بتواند به بازار کمک کند. در همین راستا ما از کارشناسان بازار سرمایه درباره حذف دامنه نوسان سوال پرسیدیم.

بازارهای جهانی برای مقابله با شوک های بورسی چه می کنند؟

پیمان مولوی کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار بورس باشگاه خبرنگاران جوان، در پاسخ به این سوال که آیا دامنه نوسان نامتقارن توانسته به بازار کمک کند؟ بیان کرد: در بورس‌های دنیا برای کاهش ریسک‌های دفعتی راه‌های مختلفی وجود دارد، مانند تعلیق کردن معاملات، بستن معاملات و حتی تعطیل کردن یک روزه معاملات از این قبیل اقدامات هستند. ولی در کل دامنه نوسانی که در بازار سرمایه وجود دارد میراث شوم افرادی است که به دلیل عدم دانش و اغراض و دیگر موارد وارد بازار سرمایه ایران کرده اند.

این کارشناس در ادامه اظهار کرد: هدف این افراد اگر هم خیر بود، در حال حاضر تبدیل به عاملی برای تشکیل صف شده است. دامنه نوسان معاملات و تخلیه بازار را محدود می‌کند. دامنه نوسان ابزار ریسکی است و بازار هم همواره با ریسک همراه است. اما دامنه نوسان نامتقارن بیان می‌کند که تا بازده مثبت ۶ بازار می‌تواند بالا برود و تا بازده منفی دو درصد پایین بیاید و بیشتر از این صف تشکیل می‌شود.

حالت های رشد بازار سرمایه

وی در ادامه افزود: بازار سرمایه به چند حالت می‌تواند رشد کند یک رشد مبتنی بر تورم که بدترین شکل است. حالت تورم مبتنی بر رشد اقتصادی کشور است که با رشد اقتصادی کشور بورس نیز رشد می‌کند. در حال حاضر رشد اقتصادی کشور به لغو تحریم‌ها بستگی دارد رویکرد تعلیق در اقتصاد ایران دلیل عدم رشد بازار سرمایه است و باید به این نکته بسیار توجه کرد که بازار سرمایه یک بازار در کلیت اقتصاد ایران است، وقتی بسیاری از عوامل مانند قیمت دلار، تحریم ها، بودجه و... مشخص نیست این انتظار دید بلند مدت از سهامداران غیر قابل قبول است.

مولوی درباره این که آیا حذف دامنه نوسان امکان پذیر است و می‌تواند به بازار کمک کند؟ بیان کرد: حذف دامنه نوسان با بازه بندی و زمان بندی مناسب در آینده می‌تواند به بازار بسیار کمک کند. آقای دهقان دهنوی باید جسارت انجام حذف دامنه نوسان به شکل نامتقان، متقارن و حمایت از آن را داشته باشد. حذف دامنه نوسان برای تبدیل بازار سرمایه به یک بازار واقعی اقدام بسیار موثری می‌تواند باشد و بعد از این نکته الگو بردای از کشور‌های مدرن. توسعه یافته می‌تواند به بازار کمک کند و امیدوارم که در آیندهی نزدیک بازار سرمایه یک بازار واقعی شود.

هدف از دامنه نوسان نامتقارن چه بود؟

مهدی دلبری کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار بورس باشگاه خبرنگاران جوان، در پاسخ به این پرسش که آیا دامنه نوسان نامتقارن موفق بوده و توانست به بازار کمک کند؟ بیان کرد:در ابتدا باید برسی شود که هدف از تغیر دامنه نوسان به دامنه نوسان نامتقارن چه بوده است. اگر هدف بر اساس این بوده باشد که آرامش به بزار برگرد که نتوانست در این هدف موفق عمل کند و مشاهد می‌کنیم که در ابتدا بازار ۵۰ تا ۶۰ درصد بازار در صف فروش هستند و حجم معاملات هم به پایین‌ترین حجم معاملات در یک ساله گذشته رسیده است و نقدشوندگی بازار از بین رفته است.

وی در ادامه افزود: ولی اگر هدف از ایجاد دامنه نوسان نامتقارن این باشد که بازار قفل شود و سهام نوسان نداشته باشد می‌توانیم بگویم این طرح موفق بوده است و نتوانسته از اصلاح قیمت جلوگیری کند.

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه تاکید کرد: متاسفانه دامنه نوسان در مقابل کارایی بازار قرار گرفته است و کارایی بازار را به شدت به سطح پایینی هدایت می‌کند. یکی از کار کرد‌های اصلی بازار سرمایه نقدشوندگی است. باید کمک شود که کشف قیمت‌ها عادلانه و منصفانه در بازار سرمایه صورت بگیرد.

دلبری در مورد این که آیا حذف دامنه نوسان به طور کلی امکان پذیر است و این حذف می‌تواند به بازار کمک کند؟ اظهار کرد: حذف دامنه نوسان به طور کلی امکان پذیر نیست. در بازار‌های سرمایه کشور‌های مختلف نیز دامنه نوسان وجود دارد، اما فرق دامنه نوسان این بازار‌ها با بازار سرمایه ایران این است که دامنه نوسان این بازار‌ها بزرگتر، پویاتر و متغیر است.

وی در ادامه گفت: باید این نکته را پذیرفت که بازار سرمایه در ایران کمترین ساعت برای معاملات را دارد. برای بهتر شدن شرایط بازار باید به این سمت برویم که اول ساعت بازار را بیشتر کنیم و در قدم بعد دامنه نوسان را بزرگتر کنیم به این معنا که ارزش معاملات بیشتر شود، نقدشوندگی گسترش پیدا کند.

وی در ادامه تاکید کرد:باید از فشار مضاعف بر روی سیستم‌های معاملاتی و تغییرات مدام قوانین معاملاتی پرهیز شود. زیرا این تغییرات، برنامه ریزی را برای همه دشوار می‌کند.

به نظر می رسد که مشکل اصلی بازار سرمایه، تغییر دامنه نوسان نیست بلکه باید به زیرساخت ها و بررسی تخلفات آن پرداخته شود تا بتوان نوسان در این بازار را به صورت استاندارد مدیریت کرد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۷ ۰۶ فروردين ۱۴۰۰
چه بگوییم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۹ ۰۵ فروردين ۱۴۰۰
آقای کارشناس، من فکر می کنم افرادی که نظری مثل شما را دارند نوسان گیر هستند و از دامنه نامتقارن به دلیل اینکه امکان نوسانگیری روزانه را کم می کند ناراحتند. نقد شوندگی پایین اومد؟؟ چرا می خوای توی صف فروش بفروشی؟ دو روز صبر می کردی توی صف خرید و توی مثبت 6می فروختی بدون معطلی. افرادی مثل شما در این مدت نا امیدی زیادی به بازار و سهام دار القا کردند. ناامیدی القا شده از سوی کارشناسان و نوسانگیر ان باعث ترس سهام داران و شکل گیری صف فروش شد.شما ها عامل کم شدن نقد شوندگی بودید نه دامنه نوسان نا متقارن. می خواستید با ریس جدید لج بازی کنید و بگید ما بهتر می فهمیم. تموم شد آقا روند نزولی شکست، مقاومت هم شکست، تنها یک پول بک تا.... . راضی به ضرر هموطن نباشیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۲ ۰۵ فروردين ۱۴۰۰
واقعا موثر بوده و دست دزدها رو بسته اینهایی هم که جلز و ولز میکنند رفیق دزدهای سرمایه مردم هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۰ ۰۴ فروردين ۱۴۰۰
موندم دقیقا چیه این تغیرات اخیر بورس بد بوده! تو مدیریت قبلی روزانه چند میلیون از دست سرمایه گذار میرفت ولی با تغیرات فعلی در صورت منفی شدن زیاد ضرر نمیکنن و فرصت خروج یا ورود سرمایه با کمترین ضرر هست این تیترها بیشتر برای کسانی هست که منتظر افت کامل قیمتها هستن تا مفت بخرن و حالا که سرعتش به یک سوم رسیده در روزهای منفی به سکته افتادن :))
Iran (Islamic Republic of)
علی
۲۱:۴۴ ۰۴ فروردين ۱۴۰۰
جالب اینه که تو شاخص بالای دو میلیون همه کارشناسان و صدا و سیما یکپارچه میگفتین حباب نداره هیچ و ارزش ذاتی خیلی بیشتره الان همون کارشناسان بعد از 70 درصد ریزش میگن بازار و رها کنین اصلاح بشه
Iran (Islamic Republic of)
احمد
۲۱:۰۳ ۰۴ فروردين ۱۴۰۰
مردم همه چیز را به بورس پسپارید ، فروش اوراق ، دست در جیب مردم ، نان در خون مردم.
United Arab Emirates
محسن
۲۰:۰۲ ۰۴ فروردين ۱۴۰۰
بورس ترکیه 10درصد دریک روز ریزش داشت درجا جلوشون گرفتم ولی بورس ما شاخص کل دومیلیون صدهزار واحد نیمی ریزش کرد در طول6ماه کسی جلوی ریزشو نگرفت مردمو بیچاره کردن کسای بودن زندگیشون خونشون ماشینشون ازبین رفت کسی نبود جلوی بی عدالتی آشکارو بگیره یعنی هیچکی نبود قانون نبود. سالی تلخی بود99 کابوس بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۹ ۰۴ فروردين ۱۴۰۰
یک عده ایی بصورت روزانه و هفتگی در حال خرید و فروش سهام هستند و به اصطلاح نوسانگیرند، بهتره بگیم دلالند
توی بازارهایی که کار به دست دلال می افته ببینید عاقبت اون بازار به کجا رسیده ...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۹ ۰۴ فروردين ۱۴۰۰
60 درصد در ضرر هستم! وسط این اوضاع اقتصادی!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۱ ۰۴ فروردين ۱۴۰۰
در شرایط فعلی کار خوبی بود مطمینا اگر اینکار انجام نمیشد بورس افت بیشتری می کرد و موجب میشد افراد بیشتری از بورس خارج بشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۶ ۰۴ فروردين ۱۴۰۰
هیچ
آخرین اخبار