مهندسی پزشکی؛ رشته‌ای مغفول در کشور/ دولت سیزدهم به داد دانش آموختگان می‌رسد؟

مسئول تجهیزات پزشکی یکی از بیمارستان های تهران علی رغم اهمیت بالایی که رشته مهندسی پزشکی در حوزه بهداشت و درمان دارند اما از بی مهری به جایگاهشان گلایه‌مند هستند.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، با شیوع بیماری کرونا در دنیا و کشورمان تجهیزات پزشکی و ملزومات مصرفی از اهمیت بیشتری برخوردار شدند به طوری که در اوایل همه گیری کرونا کشورمان نیازمند تجهیزات محافظتی شدید و تجهیزات سرمایه‌ای بود که به دلیل تحریم‌های ناجوانمردانه به سختی این تجهیزات برای کشور تامین می‌شد.

این معضل با ورود سریع شرکت‌های دانش بنیان در زمینه تولید تجهیزات سرمایه‌ای و ملزومات پزشکی سریعا برطرف شده است و امروزه ما تبدیل به یک صادرکننده این تجهیزات در دنیا شده‌ایم.

متاسفانه علی رغم زحمات زیاد نیرو‌های متخصص مهندسی پزشکی در بیمارستان‌های مختلف کشور در زمینه ارائه خدمات و تعمیر دستگاه‌های مختلف تجهیزات پزشکی، اما سازمان‌های مربوط حمایت‌های لازم را از آن‌ها نداشته و برخی اوقات بی مهری‌هایی نسبت به این نیرو‌های متخصص در کشور شده است، به طوری که امکانات و خدمات کادر درمان شامل این افراد نمی‌شود.

رضا مصباحی مسئول تجهیزات پزشکی یکی از  بیمارستان های تهران در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان، با اشاره به مشکلات گروه صنفی مهندسی پزشکی در کشور اظهار کرد: در حال حاضر بر اساس استاندارد‌های تعیین شده باید در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی کشور به ازای هریکصد تخت یک مهندسی پزشکی در مراکز درمانی حضور داشته باشند که نبود این نیروی متخصص یا کمبود آن به دلیل عدم صدور مجوز جذب این افراد توسط دولت و حمایت کم از گروه‌های مهندسی پزشکی در ایران است.

او ادامه داد: بر اساس مصوبه جدید وزارت بهداشت مسئول فنی تجهیزات پزشکی و ملزومات مصرفی به داروسازان داده شده و این درحالی است که این گروه هیچ دوره آکادمیکی در زمینه تجهیزات پزشکی ندیده‌اند و هیچ تخصصی در این حوزه ندارند, تنها شاید برخی از داروسازان تجربه کار در حوزه تجهیزات پزشکی و ملزومات مصرفی داشته باشند.

مصباحی در ادامه بیان کرد: نیرو‌های مهندسی پزشکی برای تعمیر و سرویس دستگاه‌های مختلف به بخش‌های گوناگون بیمارستان‌ها و مراکز درمانی و حتی به بخش کرونایی مراکز درمانی می‌روند و تمام خطرات مختلف از جمله ابتلا به بیماری کرونا را به جان می‌خرند.

او اضافه کرد: پرسنل فعال در بخش‌های رادیولوژی به دلیل کار با اشعه سختی کار گرفته و با ۲۰ سال سابق بازنشسته می‌شوند، اما نیرو‌های مهندسی پزشکی ما که برای تعمیر دستگاه‌های مختلف مانند سی تی اسکن که با انواع اشعه سروکار دارند سختی کاری برای آن‌ها در نظر گرفته نمی‌شود.

مصباحی تاکید کرد: یکی از مطالبات جدی ما در اولویت قرار گرفتن نیرو‌های مهندسی پزشکی و پرسنل فنی شرکت‌های تولید کننده انواع تجهیزات پزشکی و ملزومات مصرفی است کادر درمان بیمارستان‌ها واکسن را دریافت کرده‌اند، اما نیرو‌های متخصص مهندسی پزشکی که کار سرویس و تعمیر تجهیزات پزشکی بیمارستان‌ها و مراکز درمانی را انجام می‌دهند و در معرض انواع بیماری‌ها از جمله بیماری کرونا بوده در اولویت برای دریافت واکسن قرار نگرفته اند.

او با اشاره به مشکلات تجهیزات پزشکی و ملزومات مصرفی کشور افزود: در اوج دوران شیوع بیماری کرونا شرکت‌های دانش بنیان ۴ هزار دستگاه ونتیلاتور تولید و به مراکز درمانی و بیمارستان‌های مختلف تحویل داده‌اند. زمانی که پزشکان به دلیل کمبود داروی کرونا در کشور در فضای مجازی این موضوع را مطرح می‌کردند، اما شرکت‌های تولید کننده و حتی وارد کننده هیچ گونه حرفی از مشکلات تامین تجهیزات و ملزومات پزشکی به میان نیاورده‌اند و اگر تلاش شبانه روز شرکت‌های دانش بنیان نبود شاید وضعیت کشورمان بدتر از هند و دیگر کشور‌ها بود.

او تاکید کرد: در حال حاضر شرکت‌های دانش بنیان ۸۰ درصد از تجهیزات پزشکی سرمایه‌ای و غیر سرمایه ای مورد نیاز بیمارستان‌ها و مراکز درمانی کشور را تولید می‌کنند.

مصباحی گفت: متاسفانه نبود شناخت از حیطه مهندسی پزشکی که نیرو‌های آن در خط مقدم بیمارستان‌ها بوده و دستگاه‌ها و تجهیزات بیمارستانی را سرویس می‌کنند باعث شد تا مانند کادر درمان در اولویت تزریق واکسن قرار نگیرند.

تولید ۸۰ درصدی تجهیزات بیمارستانی توسط شرکت های دانش بنیان

احمد زرنگ کارشناس مهندسی پزشکی کشور گفت: نیرو‌های مهندسی پزشکی از مجموعه وزارت علوم و پرسنل بیمارستانی از بدنه وزارت بهداشت بوده و همین موضوع باعث شده است تا فاصله‌ای بین این دو گروه ایجاد شود.

او ادامه داد: در حال حاضر ۴۶۰۰ شرکت‌ دانش بنیان در حدود ۸۰ درصد از تجهیزات سرمایه‌ای بیمارستان‌های کشور را تولید می‌کنند، اما از حمایت لازم و کافی از سوی دولت برخوردار نیستند. در سال گذشته شرکت‌های دانش بنیان به ارزش تقریبی ۳۰ میلیون دلار به ۴۰ کشور دنیا تولیدات مختلف خود را صادرات کرده‌اند، اما همین نیرو‌های مهندسی پزشکی و مسئولان فنی شرکت‌های ارائه دهنده خدمات به دستگاه هیچ سهمی از دریافت واکسن کرونا نداشته‌اند.

او گفت: امسال تعداد سالمندان کشورمان در حدود ۱۰ درصد بیشتر شده و امروزه ۲۶ درصد از افراد جامعه را سالمندان تشکیل می‌دهند. پیش بینی می‌شود تا ۳۰ سال آینده به ازای هر ۱۰ نفر حدود چهار سالمند در ایران داشته باشیم که همگی نیازمند تجهیزات پزشکی و سلامت به اقتضای سنشان هستند.
انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار