آثار منفی شب کاری بر روی سلامت و روان افراد

شب‌ها بیدارند و روز‌ها خواب، بعضی‌ها روز‌ها هم کار می‌کنند تا چرخ زندگی را بچرخانند، غافل از اینکه سلامت‌شان را به‌خطر می‌اندازند.

حسین ابراهیمی مقدم روانشناس و استاد دانشگاه در گفتگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،درباره شب کاری گفت: دنیای افراد شب کار با دنیای افراد روزکار متفاوت است. شاید می‌توان دنیای سخت تری اسمش را گذاشت، البته فشار‌های روانی، استرس ها، تعارض‌ها و نا کامی‌هایی برای شب کار‌ها به وجود می‌آید که شاید برای افراد روز کار کمتر وجود داشته باشد.

وی بیان کرد: همین که بعضی از افراد، شب‌ها کار می‌کنند و نمی‌توانند در زمان مناسب استراحت کنند، می‌تواند تاثیرات بسیار زیادی داشته باشد. این تاثیرات حتی روی وضعیت هورمون‌ها هم اثرگذار هستند. هورمون‌های ملاتونین و سروتونین که از دسته‌ هورمون‌های ایندول آمین‌ها هستند، شب‌ها ترشح می‌شوند و اوج ترشح اواخر شب است که فرد می خوابد و این هورمون در افراد شب کار به تدریج باعث کاسته شدن ترشح می‌شود. فرد شب کار در زمانی که اوج ترشح هورمون‌ها است نمی‌خوابد و سیستم بدن او بهم می‌ریزد.

این روانشناس ادامه داد: پدر یا مادر، همسر و یا فرزند یک نقش و جایگاه خاصی برای آن‌ها تعریف شده است. به عنوان مثال پدر می‌خواهد در کنار فرزندانش باشد و یا همسر می‌بایست نقش حمایتی خود را در خانه ایفا کند. یک فرد شب کار، شب‌ها در کنار خانواده اش حضور ندارد و این امر شاید سبب حسرت خوردن این افراد در مقایسه با دیدن زندگی افراد روز کار شود.

وی تصریح کرد: روز‌هایی هم که این افراد بخواهند در کنار خانواده شان حضور داشته باشند، خانواده مشغول فعالیت هستند و یا فرد شب کار ممکن است به علت خستگی استراحت کند و همین امر سبب کمتر دیده شدن خانواده شان می‌شود.

ابراهیمی مقدم تصریح کرد: در این شرایط این احساس به فرد شب کار دست می‌دهد که زندگیش با دیگران متفاوت است و شاید خیلی هم احساس خوشایندی نداشته باشد. تمام این موارد ذهن و فکر او را درگیر می‌کند که این امر می‌تواند روی تمرکز او اثرگذار باشد و حس چندان خوشایندی را برای او ایجاد نکند.

این روانشناس ادامه داد: از طرفی دیگر ما شاهد این هستیم که در بعضی از مواقع افراد شب کار به این موارد متاسفانه فکر و اندیشه نمی‌کنند و به جای اینکه روزها استراحت لازم را کنند تا دچار فرسودگی نشوند، ولی می‌گویند حالا که خانه هستم فعالیت اجتماعی، اقتصادی و.. انجام دهم، بنابراین نتیجه‌ای که می‌گیریم بهتر است که اگر می‌توانیم زمان خواب و بیداریمان را به خوبی تنظیم کنیم. اوقات فراغت خوبی را با خانواده مان داشته باشیم و سعی کنیم یادگیری‌های جدید برای خود داشته باشیم تا بتوانیم به آن وسیله قوه ادراک، تفکر و حل مسئله را زنده، پویا و سرحال نگه داریم.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۴۳ ۱۱ شهريور ۱۴۰۰
یادی هم از کارگران انبار مرکزی دیجی کالا که از 10 سال پیش تا الان سعات 17 تا 5 صبح سر کارم و همش درحال حرکت و جابه جایی بار
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۲۲ ۱۱ شهريور ۱۴۰۰
من حدود 10 ساله نگهبان یه اداره هستم. شیفتی. از اول هم دوست نداشتم شب کار باشم و از اینکه شبها پیش خانواده نباشم و در خانه خودم نباشم متنفر بودم ولی روزگار کاری کرد که بخاطر امرار معاش و کسب درآمد مجبور به این کار شدم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۳ ۱۱ شهريور ۱۴۰۰
انصافا پرستارا شبکاریشون واقعا سخته و موهاشون سفید میشه توی جوونی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۹ ۱۰ شهريور ۱۴۰۰
پس یادی هم کنید از پرستاران
11 ساله شبکارم و درسن خیلی پایین مبتلا به فشار خون بدخیم شده ام و تمام هورمون‌های بدنم به هم ریخته است
واقعا ما شبها کار سخت و روزها کار افراد منزل را انجام میدیم
صبح همه سرحال درحالی که ما بی‌رمق و بی انرژی هستیم
طلوع آفتاب برای ما شادی بخش نیست
من صبح در اتوبوس بی‌رمق به چشمان مردم نگاه میکنم و حس میکنم چه زندگی بدی دارم که نمی‌توانم از طلوع صبح لذت ببرم و تا پایان شب کسل و خمار و سردرد دارم
تمام روز بی‌کیفیت و بدون لذت بردن فقط به امور خانه میرسم و یک لبخند کم رنگ و مصنوعی روی لبانم رنگ می‌بندد
تا اینکه بخوابم و صبح فردا تازه روز جدید آغاز شود اگر البته کشیک نباشم که استرس شیفت بعدی انتم روز من را خراب کند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۹ ۱۰ شهريور ۱۴۰۰
من مامور حراست مگه تایم اداری ا م ؟
آخرین اخبار