علائم بیماری ام اس چیست؟

مدیر مرکز جامع بیماران خاص دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با بیان اینکه بیماری ام اس علائم مختلفی دارد، گفت : هریک از این علائم به تنهایی تشخیص دهنده این بیماری نیست و تشخیص قطعی در این زمینه تنها توسط پزشک باید صورت گیرد.

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمانشاه، کیانوش خاموشیان مدیر مرکز جامع بیماران خاص دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه از بیماری MS (مولتیپل اسکلروزیس) به عنوان یک بیماری سیستم اعصاب مرکزی (مغز و نخاع) یاد کرد و گفت : در این بیماری غلاف محافظ سلول‌های عصبی (غلاف میلین) بدلیل واکنش اشتباه سیستم ایمنی فرد صدمه دیده و بر اساس اینکه آسیب در چه قسمتی از سیستم عصبی مرکزی رخ داده، علائم بالینی متفاوتی ایجاد می‌شود.

او گفت : بطور مثال چنانچه آسیب در راه‌های حسی باشد، بیمار دچار علائمی مانند بی حسی یا گزگز شدن شده و اگر آسیب در راه‌های حرکتی باشد بیمار دچار ضعف اندام‌ها و یا اختلال در راه رفتن می‌شود.

خاموشیان افزود: بیمار ممکن است به دلیل درگیری عصب بینایی دچار اختلال دید بصورت تاری دید یا از دست دادن دید کل یا قسمتی از محدوده بینایی یک چشم شود.

این متخصص مغز و اعصاب افزود: با درگیری مخچه و ساقه مغز علائم بیمار می‌تواند بصورت سرگیجه، بی تعادلی، دوبینی و مشکل حرکت چشم‌ها و گاهی اختلال تکلم بروز کند.

او ادامه داد: از علائم دیگر این بیماری می‌توان به احساس خستگی مزمن، اختلالات شناختی و حافظه، اختلالات کنترل ادرار یا مدفوع و. اشاره کرد.

خاموشیان با بیان اینکه وجود هر یک از این علائم به تنهایی نمی‌تواند منجر به تشخیص قطعی MS شود، گفت: هر کدام از این علائم ممکن است بدلیل بیماری یا علت دیگری در بدن ایجاد شده باشند، بطور مثال گزگز همانطور که در بیماری MS دیده می‌شود در بیماری‌های با تاثیر بر اعصاب محیطی هم ممکن است دیده شود که از جمله آن می‌توان به دیابت، کمبود B۱۲، مشکل تیروئید یا فشار موضعی بر عصب (مثلا در تنگی کانال مچ) اشاره کرد.

او افزود: بنابراین در صورت وجود این علائم نیاز است که فرد جهت تشخیص قطعی حتما به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کند و پزشک بر اساس شرح حال و معاینه بیمار و نیز سایر اقدامات تشخیصی (در صورت نیاز)، احتمال MS و سایر بیماری‌ها را ارزیابی می‌کند.

مدیر مرکز جامع بیماران خاص دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: متاسفانه برخی از بیماران با تجربه هر علامتی سریع برای خود تشخیص قطعی MS داده و دچار ترس کاذب می‌شوند و از سوی دیگر برخی افراد هم علائمشان را نادیده می‌گیرند و به پزشک مرتبط مراجعه نمی‌کنند که هر دو حالت اشتباه است و تنها راه مراجعه به پزشک متخصص است.

او با بیان اینکه بیماری MS می‌تواند در چند شکل متفاوت بروز کند، گفت: شایعترین شکل این بیماری فرم عود کننده- بهبود یابنده می‌باشد.

او با بیان اینکه علل ژنتیکی و محیطی هر دو در بروز بیماری MS موثر است، افزود: از علل محیطی که قابل پیشگیری هم است می‌توان به استرس، کمبود ویتامین D و سیگار کشیدن اشاره کرد.

این متخصص مغز و اعصاب در تشریح راهکار‌های درمانی این بیماری افزود: جهت درمان حملات MS نیاز است که فرد در صورت بروز هر حمله، در همان روز‌های اول به پزشک معالج خود مراجعه کرده تا درمان لازم جهت کنترل حمله را دریافت کند.

خاموشیان ادامه داد: دارو‌های نگهدارنده و کنترل کننده هم برای این بیماری وجود دارد که مانع بروز حملات جدید یا پیشرفت بیماری می‌شود. این دارو‌ها حتی اگر بیمار حمله جدیدی هم نداشته باشد باید بصورت طولانی مدت مصرف شود.

این متخصص مغز و اعصاب گفت: اگر دارو‌ها برای بیمار مشکلی ایجاد کنند یا نتوانند بیماری را کنترل کنند، بیمار باید سریعا به پزشک خود اطلاع داده تا در صورت نیاز دارو تعویض شود.

مدیر مرکز جامع بیماران خاص دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه ادامه داد: خوشبختانه اکثر این دارو‌ها در حال حاضر در کشور رایگان هستند.

خاموشیان علامت درمانی و بازتوانی را دسته دیگر درمان بیماران MS عنوان کرد و افزود: در این نوع درمان‌ها از یکسری دارو‌ها و ورزش درمانی و فیزیوتراپی و... استفاده می‌شود .

انتهای پیام/د

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.