سونامی با فوران آتشفشان زیردریایی

در این گزارش ناگفته‌هایی درباره آتشفشان‌های زیردریایی، بیان شده است.

باشگاه خبرنگاران جوان - اگر تا حالا فکر می‌کردید که فقط کوه‌ها محلی برای خروش آتشفشان‌ها هستند باید بدانید که سخت در اشتباه بوده اید. ما در اقیانوس‌ها به ویژه اقیانوس آرام ده‌ها برابر آتشفشان‌های روی خشکی آتشفشان داریم و فوران یکی از آن‌ها در اقیانوس آرام در شنبه‌ای که گذشت باعث موج‌هایی شد که ویدئوی برخی از این امواج سهمگین در «پرو»، «سانفرانسیسکو»، «سانتا کروز» و «ژاپن» در شبکه‌های اجتماعی بازنشر شد.

با این حال روز گذشته تصاویری از امواج سونامی حاصل از فوران یک آتشفشان زیردریایی که در روز شنبه اتفاق افتاده در شبکه‌های اجتماعی نشان می‌داد که آب وارد ساختمان یک کلیسا و چندین خانه شده و به گفته شاهدان، خاکستر در حال باریدن بر سر پایتخت است. هشدار وقوع سونامی باعث شد که ساکنان به سمت مناطق مرتفع نقل مکان کنند. در ادامه ضمن بررسی این حادثه درباره آتشفشان‌های زیردریایی هم نوشته ایم که خواندنش می‌تواند برای تان جذاب باشد.

کجا، چه اتفاقی افتاد؟

روز شنبه یک آتشفشان زیردریایی در ۶۵ کیلومتری پایتخت مجموعه جزایر تونگا به مدت ۸ دقیقه فوران کرد که باعث ایجاد امواج سونامی شد و با مجموعه‌ای از ۱۷۰ جزیره در شرق استرالیا و در اقیانوس آرام، برخورد کرد. یکی از ساکنان تونگا گفته: «هنگام فوران آتشفشان تصور کردیم بمب در نزدیکی ما منفجر شده است.» مرکز زمین شناسی تونگا هم اعلام کرده: «ستون‌هایی از گاز، دود و خاکستر تا ارتفاع ۲۰ کیلومتری به هوا بلند شده است.»

مقامات سووا پایتخت جزیره فیجی گفته‌اند که فوران ۸ دقیقه‌ای آتشفشان آن قدر شدید بوده که صدایش مانند رعد و برق بلند توفان در این جزیره در فاصله ۸۰۰ کیلومتری شنیده شده است. گفته شده محققان پس از شروع فوران آتشفشان، انفجار‌های عظیم و رعد و برق را در نزدیکی آتشفشان مشاهده کردند. تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد که توده‌ای از خاکستر، بخار و گاز به عرض ۵ کیلومتر و تا حدود ۲۰ کیلومتر از این آتشفشان بالا می‌رود. هنوز از خسارات جانی و مالی این اتفاق گزارشی بیرون نیامده است.

جزیره‌های آتشفشان ساخت

شاید باورتان نشود، اما بسیاری از جزیره‌های موجود در جهان ساخته شده همین آتشفشان‌های زیر آب هستند و آخرین جزیره ساخته شده از این آتشفشان‌ها در مجموعه جزایر ژاپن قرار دارد که بر اثر فعالیت‌های آتشفشانی شکل گرفته است. گارد ساحلی ژاپن در اواخر مرداد امسال، این جزیره جدید را پس از فوران آتشفشانی در ۵۰ کیلومتری جنوب «ایوو جیما» کشف کرد.

این اتفاق به ویژه در ژاپن یک اتفاق غیرمعمول نیست. جزایر جدیدی در ژاپن در سال‌های ۱۹۰۴، ۱۹۱۴ و ۱۹۸۶ به این شکل تشکیل شده‌اند که البته همگی آن‌ها به دلیل فرسایش به زیر آب رفته‌اند. اکنون اگر این آتشفشان به فوران خود ادامه دهد و پوسته‌ای قوی ایجاد کند، این جزیره جدید می‌تواند به جای آن که موقتی باشد، به یک جزیره دایمی تبدیل شود. در این صورت می‌توان آن را به قلمروی ژاپن اضافه کرد.

نکاتی جالب از آتشفشان‌های زیر آب

*در سطح زمین حدود ۱۵۰۰ آتشفشان فعال داریم، در حالی که تخمین زده شده است در اقیانوس آرام به تنهایی بیش از ۱۰ هزار آتشفشان وجود دارد.

* جزایر هاوایی به دلیل چنین فوران‌های آتشفشانی تشکیل شده است.

* آب (با فشار حدود ۲۵۰ برابر بیشتر) فشار بیشتری را در سطح زمین نسبت به هوا اعمال می‌کند. این فشار بیشتر می‌تواند به انفجار در زیر آب منجر شود.

* کوه‌های دریایی چیزی نیستند، جز ساختار‌هایی که توسط آتشفشان‌های خاموش زیر دریا شکل گرفته‌اند. طبق پیش‌بینی دانشمندان، حدود ۱۰۰ هزار کوه دریایی در سراسر جهان وجود دارد.

منبع: خراسان

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار