بحران آب در پشت سدهای مشهد

مدیر عامل شرکت آب‌ و فاضلاب مشهد از افزایش ۶ درصدی مصرف آب در فروردین امسال و کاهش حجم ذخیره سد‌های مشهد نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبرداد.

حسین اسماعیلیان گفت: در حال حاضر حداقل ذخیره سد‌ها را شاهد هستیم و حجم ذخیره سد‌های مشهد نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۵ درصد کاهش یافته است، همچنین بیش از ۹۸ درصد حوزه مشهد در وضعیت خشکسالی قرار دارد که این عدد در استان حدود ۹۵ درصد است.

او گفت: هر ساله حدود ۳۰ میلیون زائر به مشهد مقدس سفر می‌کند که شرایط تامین آب را با مشکلاتی مواجه می‌کند، زیرا با افزایش فزاینده درخواست آب در مشهد روبه‌رو می‌شویم و در حال حاضر آب مشهد از حدود ۵۰۰ حلقه چاه تامین می‌شود.

مدیر عامل شرکت آب‌ و فاضلاب مشهد گفت: همچنین بخشی از تامین آب مشهد از طریق چهار سد کارده، طرق، دوستی و ارداک صورت می‌گیرد که در حال حاضر نیز شبکه آب شرب مشهد بیش از ۶۰۰۰ کیلومتر است.

اسماعیلیان گفت: در بخش فاضلاب بیش از یک میلیون و ۱۴۰ هزار مشترک فاضلاب داریم و تاکنون ۸۲ درصد از شبکه فاضلاب مشهد اجرا شده است، ضمن اینکه ظرفیت تصفیه خانه‌های مشهد ۲۶۳ هزار متر مکعب در طول شبانه‌روز است.

مهمترین چالش توسعه شبکه فاضلاب مشهد کمبود ظرفیت تصفیه خانه‌ها است

او گفت: مهمترین چالش توسعه شبکه فاضلاب مشهد کمبود ظرفیت تصفیه خانه در این شهر است، همچنین مهمترین چالش آب در مشهد نیز وابستگی ۵۰ درصدی تامین آب از طریق منابع آب سد‌ها است.

مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب مشهد گفت: تعداد ۳۲۶۹ روستا از روستا‌های حوزه شهر مشهد با جمعیتی بالغ بر ۱۰۱ هزار نفر تحت پوشش خدمات شرکت آبفای مشهد است، همچنین در حوزه روستایی بیش از ۲۶۰۰ کیلومتر شبکه آبرسانی، ۱۷۲ حلقه چاه، ۱۴ رشته قنات داریم.

اسماعیلیان گفت: بارندگی‌های اخیر بخش کمی از کمبود آب ذخایر سد‌های استان را جبران کرد، اما همچنان وضعیت مضاعف و حادتری را نسبت به گذشته شاهد هستیم، بر اساس آمار سازمان هواشناسی استان میزان بارندگی‌ها تا تاریخ ۵ اردیبهشت‌ امسال در مشهد حدود ۱۳۵ میلی متر است.

میزان بارندگی در مشهد نسبت به دوره بلند مدت ۳۱ درصد کاهش داشته است

او گفت: متوسط میزان بارندگی از ابتدای امسال در سطح استان ۱۲۰ میلی‌متر بوده که این آمار نسبت به سال گذشته شرایط بهتری دارد، اما نسبت به دوره بلند مدت حدود ۲۸.۵ درصد کاهش یافته است، همچنین میزان بارندگی در مشهد نیز نسبت به دوره بلند مدت ۳۱ درصد کاهش داشته است.

مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب مشهد گفت: علی‌رغم حدود ۳۰ میلی‌متر بارندگی طی هفته گذشته همچنان بیش از ۹۸ درصد حوزه  مشهد در وضعیت خشکسالی قرار دارد که این عدد در استان حدود ۹۵ درصد است.

اسماعیلیان گفت: در حال حاضر حداقل شرایط ذخیره سد‌ها را شاهد هستیم و حجم ذخیره سد‌های مشهد نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۵ درصد کاهش یافته است. هم اکنون ذخیره سد‌های تامین کننده آب شرب مشهد به ترتیب سد دوستی با ۲۷ درصد ذخیره، سد طرق با ۳۲ درصد ذخیره، سد کارده با ۲۶ درصد ذخیره و سد ارداک با ۳۴ درصد ذخیره است.

او گفت: دمای مشهد نسبت به دوره آماری بلند مدت حدود ۱.۱ درجه سانتیگراد افزایش پیدا کرده است.

مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب مشهد گفت: در فروردین‌ امسال در اثر عواملی همچون افزایش حجم زائرین، افزایش دما، افزایش رشد شهرنشینی در مشهد، حدود ۶ درصد افزایش مصرف آب نسبت به فروردین سال گذشته را شاهد بودیم.

اسماعیلیان گفت: این در حالی است که میانگین مصرف آب در سال ۱۴۰۰ نیز حدود ۷ درصد نسبت به سال ۹۹ افزایش داشته است، همچنین پیش‌بینی می‌شود میانگین مصرف آب امسال حدود ۸ درصد افزایش داشته باشد.


بیشتر بخوانید


او گفت: نیاز آبی مشهد در روز‌های پیک مصرف آب و روز‌های گرم سال حدود ۱۳ هزار لیتر در ثانیه است. همچنین حدود ۲۵۰۰ لیتر در ثانیه معادل ۲۰ درصد کمبود تامین آب در استان داریم.

مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب مشهد گفت: همچنین ظرفیت استحصال آب در مشهد حدود ۱۰ هزار و ۵۰۰ لیتر در ثانیه است.

جیره‌بندی بدترین وضعیت ممکن برای مدیریت مصرف آب است

اسماعیلیان گفت: کمبود آب مانند کمبود برق نیست و جیره‌بندی بدترین وضعیت ممکن برای مدیریت مصرف آب است، به دلیل امکان ذخیره آب در منازل و زمانبر بودن پرآب شدن لوله‌های آبرسانی نباید به مرز جیره‌بندی ورود پیدا کنیم.

او گفت: بر اساس آمار سال گذشته متوسط مصرف آب در مشهد برای هر مشترک خانگی حدود ۱۱.۵ متر مکعب در ماه و حدود ۱۲۰ لیتر در طول شبانه‌روز است، همچنین مردم باید برای دو ماه آینده و ورود به فصل تابستان آماده باشند، زیرا هر لیتری که اکنون صرفه‌جویی کنیم ذخیره‌ای برای تابستان است.

اختصاص ۳۰۰۰ میلیارد تومان برای تامین آب مشهد

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد گفت: یکی از برآیند‌های جلسات سفر ریاست جمهوری به استان اختصاص ۳۰۰۰ میلیارد تومان برای تامین آب مشهد است، همچنین بالغ بر ۵ هزار میلیارد تومان اعتبار برای بخش آب و فاضلاب مشهد در نظر گرفته شده است.

اسماعیلیان گفت: اگر تمام مشترکان مشهد به شبکه فاضلاب متصل شوند نیازمند ۵۴۰ هزار متر مکعب تصفیه فاضلاب در شبانه‌روز هستیم.

او گفت: احداث یک تصفیه‌‎خانه با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در منطقه طبرسی با ظرفیت حدود ۷۰ هزار متر مکعب که در سال گذشته عقد قرارداد آن صورت گرفته بود در ۲۴ فروردین ۱۴۰۱ قرارداد آن از حالت دوره پیشبرد به حالت دوره قطعیت ورود پیدا کرده است، امیدواریم در خرداد امسال شاهد اجرای عملیات این تصفیه‌خانه باشیم.

مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب مشهد گفت: همچنین بخشی از اعتبارات مورد نیاز تصفیه‌خانه دیگری که به دلیل شرایط اقتصادی خاص چند سال گذشته ساخت آن متوقف شده بود با پیگیری‌های انجام شده توسط وزارت نیرو، استانداری خراسان رضوی  به تایید رسید. همچنین در فروردین امسال اولین قسط وام آن پرداخت شد و ما شاهد شروع فعالیت مجدد این تصفیه‌خانه بعد از ۵ سال خواهیم بود.

اسماعیلیان گفت: تصفیه خانه خین عرب‌دو با ظرفیت ۱۲۵ هزار مترمکعب و با اعتباری بالغ بر ۴۵.۵ میلیون یورو در سفر ریاست جمهوری به تصویب رسید، همچنین احداث تصفیه‌خانه دیگری با مبلغ اولیه ۳۵۰ میلیارد تومان نیز از مصوبات دیگری‌ست که برای مشهد در نظر گرفته شده است.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
مرتضی
۱۴:۳۶ ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۱
رئیس سازمان آب و فاضلاب فقط غرغر کردن بلده الان که بارندگی زیاد شده هیچ حرفی نمیزنه