یخ بندان، آفت محصولات کشاورزی خراسان رضوی

میزان خسارت‌های واردشده به بخش کشاورزی خراسان رضوی براثر یخ بندان دی‌ماه حدود ۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان برآورد شده است.

 یخ بندان دی‌ماه امسال به دلیل بی‌سابقه بودن آن و ثبت برودت حدود منفی ۳۰ درجه، خسارت‌های جدی به بخش کشاورزی به ویژه باغ‌های استان وارد کرده است.

ثمره اولیه این یخ بندان ضرر ۱۰۰ درصد به گلخانه‌ها بود و بخش عمده‌ای از صیفی‌جات قبل از توزیع در بازار در انبار‌ها یخ‌زده و خراب شدند درنتیجه قیمت این محصولات تا ۵۰ درصد در بازار مشهد افزایش داشته است، اما موج‌های بعدی این خسارت را بخش باغ‌های استان متحمل شدند طوری که تصاویری که روز‌های اول از مزارع زعفران منتشر شد گویای عمق خسارت به زعفران کاران استان بود، اما برآورد این خسارت‌ها زمان‌بر بود و آن‌طور که رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی می‌گوید، خسارت سرما و یخ بندان در ۳۳ شهرستان در حوزه‌های مختلف کشاورزی بوده که بیش از ۸۵۰۰ میلیارد تومان بوده است.

یخ بندان، آفت محصولات کشاورزی خراسان رضوی

 

۷۰ درصد خسارت‌ها به باغ‌ها بوده

قنبری گفت: حدود ۷۰ درصد خسارت‌های واردشده به بخش کشاورزی استان مربوط به ۱۳۴ هزار هکتار محصولات باغی بوده که بیش از ۵۵۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است و از این میزان خسارت واردشده به کشت زعفران با سطحی معادل ۹۱ هزار هکتار و خسارت حدود ۳۳۰۰ میلیارد تومان بوده که حدود ۷۰ درصد خسارت‌های واردشده به حوزه باغ‌های استان را دربر می‌گیرد. خسارت واردشده به تنه درختان میوه در سطح ۷۲۰۰ هکتار حدود ۲۵۰ میلیارد تومان برآورد شده که در برخی مناطق منجر به بریده شدن کامل درختان میوه شده است.

وی خسارت واردشده به بخش زراعی استان را از مجموع ۲۵۸ هزار هکتار زیر کشت در حوزه گندم ۱۳۳۰ میلیارد و در حوزه جو هزار و ۳۰ میلیارد تومان برآورد کرد و افزود: مجموع خسارت واردشده به بخش زراعی استان در اثر یخ بندان دی‌ماه حدود ۲۴۵۰ میلیارد تومان است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خسارت بخش دام، طیور و آبزیان را حدود ۷۶ میلیارد تومان برآورد کرد.

قنبری همچنین خسارت واردشده به بخش زعفران را به‌گونه‌ای تعیین‌کننده در کاهش برداشت این محصول در سال آینده برآورد می‌کند و تصریح کرد: ۵۵ درصد خسارت‌های واردشده به بخش کشاورزی استان در اثر یخ بندان دی‌ماه مربوط به شهرستان‌های زاوه، قوچان، تربت‌حیدریه، تایباد، تربت‌جام، مشهد، چناران، فریمان و نیشابور بوده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان درباره نحوه حمایت دولت از کشاورزان خسارت‌دیده براثر یخ بندان دی‌ماه گفت: نمی‌توان به‌طور دقیق از میزان جبران خسارت‌ها توسط دولت سخن گفت، ولی تلاش ما این است که با پیگیری‌های استانداری و مکاتبه با وزارت جهاد کشاورزی بخشی از خسارت‌های واردشده به بخش کشاورزی را جبران کنیم.

وی درباره نحوه جبران خسارت‌ها از طریق بیمه اظهار کرد: متأسفانه بخش عمده خسارت‌ها در بخش باغبانی بوده که بحث بیمه آن چنان که باید قوی نبوده و بیشتر بیمه‌ها در بخش تولیدات زراعی و دامی است. از طرفی بخش عمده کشت استان به‌صورت خرده مالکی است و بیش از ۱۰۰ هزار هکتار از ۳۳۶ هزار هکتار ما مساحت کمتر از یک هکتار دارند.

قنبری تاکید کرد: با توجه به وقوع حوادث غیرمترقبه و خسارت‌های اخیر انتظار می‌رود نمایندگان استان به‌صورت جدی پیگیر باشند که در بودجه سال آینده ردیف جداگانه برای خسارت‌های بخش کشاورزی در نظر گرفته شود که بتوان از آن طریق به کشاورزانی که خسارت‌دیده‌اند، کمک کرد.
سهم بیمه ناچیز است

جعفری مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان نیز درباره سطح تحت پوشش بیمه باغ‌های استان گفت: متأسفانه در بخش باغ ها، کشاورزان استقبال چندانی از بیمه نکرده‌اند و هرسال کمتر از ۱۰ درصد باغ‌های زیر کشت تحت پوشش بیمه قرار می‌گیرند بنابراین جبران خسارت از طریق بیمه برای کشاورزان خسارت‌دیده ناچیز خواهد بود.

شال‌فروشان رئیس اداره بحران سازمان جهاد کشاورزی استان نیز درباره نحوه کمک دولت و ستاد بحران برای جبران خسارت ۸۵۰۰ میلیاردی کشاورزان استان گفت: ما برآورد دقیق خسارت را به ستاد بحران استان و وزارت جهاد کشاورزی منعکس کردیم و منتظر هستیم که تصمیم این ستاد دراین‌باره مشخص شود و شاید از طریق تسهیلات ارزان یا بلاعوض یا استمهال معوقات به آن‌ها کمک کرد، اما هم اکنون هیچ قولی نمی‌توانیم به کشاورزان بدهیم تا تصمیم ستاد بحران دراین‌باره مشخص شود.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.