تاریخچه حجاب در غرب/ برهنگی ارمغان رنسانس برای زنان غربی

در گزارش زیر به بررسی نظر مورخان و نویسندگان غربی درباره جایگاه و ارزش زن در جامعه غربی می‌پردازیم.

 رنسانس با هدف حذف خدا و قوانین اخلاقی از زندگی بشر و استثمار تهی‌دستان و ساده‌دلان توسط ثروتمندان سودجو، تعبیر دیگری از کمال انسان ارائه داد که در آن فقط جسم او مقدس شمرده و محور و معیار فضیلت دنیوی معرفی شود. بر همین اساس لذت محوری، مخصوصاً لذات شهوانی جنسی، اساس سبک زندگی جدیدی را پایه‌ریزی کرد. در این تفکر، ارزش زن به اندازه لذت بخشی او بنا نهاده شد.


بیشتربخوانید


 نظر مورخان و نویسندگان غربی درباره جایگاه و ارزش زن در جامعه غربی

پوشش زنان در یونان باستان

در دایرة المعارف لاروس آمده است: در یونان باستان زنان هنگام حضور در اجتماع، صورت و اندام‏شان را تا روی پاها می‏‌پوشاندند. این پوشش که شفاف و بسیار زیبا بود، در جزایر کورس، اِمِرجوس و دیگر جزایر ساخته می­‌شد. زنان شهر ثیب حتی صورتشان را نیز با پارچه می­‌پوشاندند. این پارچه دارای دو منفذ بود که جلوی چشمان قرار می­‌گرفت تا بتوانند ببینند. در اسپارته نیز زنان سر را می­‌پوشاندند، ولی صورت‌هایشان باز بوده ­است.

حجاب زنان باستانی در غرب

ویل دورانت در کتاب تاریخ تمدن می‌نویسد: در دوران باستان زنان فقط در صورتی در جشن‌های مذهبی و تماشاخانه‌ها حضور پیدا می­‌کردند که کاملاً در حجاب باشند. در قرون اول تا ۱۶ میلادی زنان اروپایی از لباس­‌های پوشیده استفاده می­‌کردند.

ویل دورانت در این رابطه ادامه می‌‌دهد: بلندی لباس­‌های بانوان اصیل اروپایی، تا روی پاها می‌رسید. زنان اشراف به ندرت در انظار عمومی ظاهر می­‌شدند. در اروپا مردان و زنان از پیراهن­‌های بلند با آستین‌های بلند استفاده می­‌کردند که کاملاً بدن را می­‌پوشاند. لباس­‌های مردان کوتاه ولی لباس­‌های زنان خصوصاً بانوان اصیل اروپایی چند لایه و بلند تا روی زمین بود. مردان کلاه و زنان روسری می­‌پوشیدند که مو، سر و شانه را می­‌پوشاند. آستین­‌های لباس زنان تا آرنج و یا مچ دست بود و دامن‌هایشان روی زمین ‌کشیده می­‌شد.

پوشیدن جوراب‌های ابریشمی به وسیله ملکه الیزابت مرسوم شد

بیشتر زنانِ طبقه تحصیل کرده زود ازدواج می‌کردند. انگلیسی‌ها دختران را با وقار و با حیا بزرگ و بیشتر زنانِ طبقه تحصیل کرده زود ازدواج می‌کردند. در زمان شکسپیر زن حق نداشت که روی صحنه بیاید، نقش زنان را پسران بازی می­‌کردند. (تاریخ تمدن اثر ویل دورانت)

زنان اغلب دامن­‌های بلند دنباله­‌دار، بالاپوش‌های گشاد (ردینگوت) و روسری­‌های سیاه ابریشمی به همراه زیردامنی و جوراب بلند می­‌پوشیدند. (تاریخ لباس ترجمه شیرین بزرگمهر)

زنان عفتِ قبل از ازدواج و وفاداری بعد از ازدواج را وسیله‌ای برای نجابت خود از بی­‌حرمتی می­‌دانستند. زنان هنگام سوارکاری، زیر پیراهن­شان شلواری پف­دار می‌پوشیدند. (تاریخ تمدن ویل دورانت)

پوشش زنان در اسپانیا چه گونه بود؟

در اسپانیا عفاف و عصمت زنان نه تنها به وسیله مذهب و قانون بلکه به وسیله شرافت حفظ می‌شد. زنان عفیف دور از مردها غذا می­‌خوردند و هنگام حضور در اجتماع، در کالسکه­‌های در بسته می­‌نشستند. بعد از ورود اسلام به اسپانیا (اندلس سابق) ردا با منشا ایرانی به پوشاک مردان افزوده ‌شد و زنان چادر بزرگی می‌پوشیدند.

برخی زنان همه چهره خود، به استثنای چشم­‌ها را از مردان می­‌پوشاندند و پاهای خود را چنان محجوبانه از انظار پنهان می­‌داشتند که اگر عاشقان می‌توانستند لحظه‌ای آن را ببینند، یکی از شورانگیزترین آرزوهای خود را برآورده می­‌دیدند. زنان در تماشاخانه‌ها در قسمت مخصوص می­‌نشستند و صورت خود را با تور می­‌پوشاندند.

اشراف اسپانیا

هدف رنساس حذف چه بود؟

ویل دورانت در کتاب تاریخ تمدن می­‌نویسد: رنسانس نه یک دوره زمانی، بلکه یک تفکر و شیوه زندگی بود که بر اثر فشارهای حاکمیت غیر عقلانی کلیسا طی سال­‌های هزار و ۳۰۰ الی هزار و ۵۰۰ میلادی با شعار بازگشت به میراث فرهنگی روم و یونان باستان در اروپا شکل گرفت.

رنسانس با ایدئولوژی دنیامحوری، اومانیسم و با هدف حذف خدا و قوانین اخلاقی از زندگی بشر و استثمار تهی دستان و ساده دلان توسط ثروتمندان سود جو، تعبیر دیگری از کمال انسان ارائه داد که در آن فقط جسم او مقدس شمرده و محور و معیار فضیلت دنیوی معرفی شود. بر همین اساس لذت محوری، مخصوصاً لذات شهوانی جنسی، اساس سبک زندگی جدیدی را پایه‌ریزی کرد. در این تفکر، ارزش زن به اندازه لذت بخشی او بنا نهاده شد.

ویل دورانت می‌گوید: کارخانه‌داران که به فکر سود بیشتر خود بودند و اخلاقیات برایشان بی‌اهمیت بود، زنان را که کارگران ارزان‌تری بودند بر مردان سرکش سنگین قیمت ترجیح می‌دادند و آنان را هنگام استفاده از دستگاه‌های خطرناک به استفاده از لباس‌های تنگ و کوتاه وادار می‌کردند. بدین ترتیب در جامعه صنعتی، زن نیز صنعتی شد و مردانی که طالب حذف شرم و حیا بودند، به بهانه آزادی زن و در واقع برای سوءاستفاده بیشتر از او، زنان را به عرصه فحشا کشاندند.

انقلاب برهنگی، عاملی برای شکست سکوت روشنفکران

این برهنگی اجباری زنان در کنار رواج فرهنگ مصرف‌گرایی، سرمایه‌داران را ترغیب کرد که از جذابیت‌های جسمی زنان به عنوان وسیله‌ی لذت و سرگرمی برای کسب سود بیشتر و تجارت‌ خود استفاده کنند. (کتاب لذات فلسفه)

بعد از گذشت چند سال از آغاز برهنگی در غرب، کم کم آسیب‌های اجتماعی و خانوادگی ناشی از آن هم در جامعه نمود پیدا کرد. روشنفکران و فعالان اجتماعی که با دیدن مشکلات ناشی از برهنگی نمی‌توانستند سکوت کنند، زبان به انتقاد گشودند.

سوزان اف. هاردینگ اعتقاد دارد: انقلاب جنسی، زن‌ها را از قید عفت خلاص کرد ولی مفهوم قابل احترام بودن، نادیده گرفته شد. (کتاب فمینیسم داستان زندگی من نیست، نوشته الیزابت فاکس گنوز)

سبالوس رئیس سابق سازمان ملی نمایندگان زنان در نیویورک می‌گوید: در جامعه ما، زنان مجبور می‌شوند هر روز برای کسب تأیید مردان، در استانداردهای مضحک زیبایی اسیر شوند. ما یک سطل زباله آزادی درست کردیم و هر چیزی را که فکر می‌کردیم محدودکننده زنان است در آن انداختیم. ای زنان! از فکرتان استفاده کنید، نه از اندامتان!

زنان کارگر

وندی شلیت نویسنده آمریکایی می‌گوید: بدیهی است که وقتی اجازه دادیم هرکاری آزاد باشد، آزار جنسی، مزاحمت‌ها و تجاوز به عنف هم افزایش پیدا می‌کند. جامعه‌ای که علیه شرم و حیا اعلام جنگ کرده، دشمن زنان است.

او ادامه می‌دهد: من دامن‌های بلند و لباس­‌های دکمه­‌دار و پوشیده بر تن می‌کنم تا این پیام را به دیگران بدهم که شخصیت من فقط در ظاهرم خلاصه نمی­‌شود. وقتی وارد دبیرستان شدم مقید ماندن به مدل پوشش خود و ارزش­‌های خود واقعاً برایم مشکل‌تر شد. دوستانم را می­‌دیدم، که با پوشیدن لباس‌های بدن نما خیره کننده، توجه زیادی را به خود جلب می­‌کردند. من ورزشکار و باهوش بودم، خواننده و بازیگر بودم و ویراستار مجله مدرسه، اما این‌ها به پای لباس­‌های کوتاه دوستانم نمی‌رسید. حتی به مجلس رقص سال آخری­‌ها دعوت نشدم! اما دیدم چگونه دوستانم که همه چیز خود را در مقابل پسرانی که فقط شیفته جسم آن­‌ها شده بودند باختند و بعد این پسران آن­‌ها را به حال خود رها کردند و آسیب روحی سختی به آن­ها وارد کردند. هرچه می‌گذرد از اینکه معیارهای خود را بالا نگه داشته‌ام، خوشحال‌تر می­‌شوم.

وندی شلیت در ادامه می‌گوید: این روزها از اینکه کسی به ما بگوید: چه خوش‌اندام هستی! خوشمان می‌آید و تشکر می‌کنیم. اما آیا به راستی آزادی که ما زنان به دنبالش هستیم، این است؟ ما به ارزیابی سطحی دیگران خو گرفته‌ایم و شاید جای تعجب نباشد که اعتماد به نفس پایین، عمومی‌ترین مشکل یک زن پُست مدرن است. ما آنقدر عادت کرده‌ایم فقط به جنبه ظاهری خود توجه کنیم که تقریباً از خود حقیقی­مان غافل شده‌ایم.

پوشیدن لباس رسمی­‌تر علامت این است که آنچه در باطن ما است، ارزش بیشتری دارد. آنچه در باطن ما وجود دارد، بطور کلی روح نامیده می­‌شود و به ما یادآوری می‌کند که چیزی فراتر از بدن صرف وجود دارد. (دختران به عفاف روی می­‌آورند) بی‌حجابی و سبک زندگی بی‌قید و بند باعث شکل‌گیری نسل جدیدی از دخترانی شد که برخلاف مادرهایشان سبک زندگی عفیفانه را در پیش گرفته‌اند. دختران به عفاف روی می‌آورند، عنوان کتابی است که خانم وندی شلیت در توصیف دختران متفاوت آمریکایی نوشته است.

لباس رسمی زنان غربی در گذشته

منبع: فارس

برچسب ها: حجاب ، پوشش ، زندگی غربی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
نازنین
۰۹:۲۳ ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۲
ایکاش دختران ما متوجه می شدند که حجاب اجباری وجود ندارد، ذات انسان با پوشش عجین شده بلکه برهنگی اجباری هست که دشمنان ما می خوان اون رو رواج بدن تا ملت ما رو از درون خرد کنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۸ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۲
لباس بلند پوشید زیباتر از لباس های لخت وبدن نما است حتی در دوران قبل از اسلام زنان ایرانی لباس بلند پوشید به تن داشتند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۴۹ ۳۱ فروردين ۱۴۰۲
به نظرم غرب برای اینکه از انسان مثل حیوان کار بکشه تبدیل به حیوانش کرده از خانواده جداش کرده و نیازهای غریزی اش را بابرهنگی تاحدودی تامین کرده تا کاملا در خدمت صنعت وسرمایه دارباشه وچون زنها نیروی کار ارزانتری هستند برای انکه انها را نیز راحت به کار بگیره پوشش را از انها گرفته و بعد که دریافته صنعت مددهم پولسازه به بی حجابی بیستر دامن زده تا کسب درامد بیشتری داشته باشه!!!
Netherlands (Kingdom of the)
ناشناس
۱۸:۵۲ ۳۱ فروردين ۱۴۰۲
رنسانس واجبه والا دنیا قفل میشه
Iran (Islamic Republic of)
ایرانی
۱۶:۵۴ ۳۱ فروردين ۱۴۰۲
حجاب یعنی پوشش مناسب هم برای بانوان وهم آقایان ، داشتن حجب وحیا هم برای بانوان وهم آقایان درکلیه ادیان،مذاهب ومکاتب اخلاقی توصیه وتاکیدشده است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۳ ۳۱ فروردين ۱۴۰۲
بی حجاب یاد بگیر وحجاب کن ،مثل حیوان بی حجاب نباش که اصلا در بی حجابی حیوانات کلاسی نیست
Iran (Islamic Republic of)
ایرانیومU-238.03
۱۵:۰۶ ۳۱ فروردين ۱۴۰۲
رنسانس از لحاظ لغوی چیزی معادل رستاخیز یا بعث است. در لفظ فرانسه. یعنی زنده شدن پس از مرگ. که البته این باید در عالم بالا به فعلیت برسد. ولی جریان روشنفکری ادعا دارد که در همین زمان در حال تلاش برای اثبات این موضوع است. مثل گشتن در کرات دیگر برای یافتن حیات!!! که به بشر متحیر ثابت کند که ما در فکر شما هستیم و تحقیقات هنوز ادامه دارد و شما خودتان را نبازیدتا ما هر چه زودتر غذایتان را آماده کنیم و شما بتحقیق آنروز از ما تشکر خواهید کرد. در حقیقت رنسانس کودتایی بود که کلیسا خورد و جانانه هم خورد. اصلا نه مسجد کوفه و نه پیمبر اکرم و نه امامن خودمان بلکه اینها با باقی پیامبران چه کردند که با ما نکرده باشند؟ آن از موسی(ع) کلیم الله ابراهیم(ع) خلیل الله یحیی(ع) تعمید دهنده عیسی(ع) روح الله همه را قیچی کردند. با زرتشت فقط طوری رفتار کردند که مقتول نشود وگرنه او هم مورد اهانت قرار می گرفت. سلام علیی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۴ ۳۱ فروردين ۱۴۰۲
از موزه ای در لویزان سوییس دیدن کردم .
خانمها در این کشور حجاب و لباس های پوشیده
در دین هندو .یک قسمت از ساری شون را روی سر و صورت میکشند .یعنی حجاب دارند
در قرن های گذشته .در امریکای شمالی و اروپا
لباس پوشیده و حتی یک روسری کوچک بر سر داشتند
Netherlands (Kingdom of the)
ناشناس
۱۲:۳۵ ۳۱ فروردين ۱۴۰۲
اشتباه رایجی که ما عملدا یا سهوا می کنیم اینه که تصور میکنیم بی حجابی ریشه در غرب داره در حالی که در شرق هم بی حجابی چه بسا بیشتر هست؛ در غرب امروز اکثرا پوشیدن پوشیه و حجاب دینی مجاز و آزاده اما در شرق چطور؟ در شرق در برخی کشورهای نزدیکمون جتی داشتن ریش و چادر سیاه ممنوع کامله و هر کس ریش یا حجاب داشته باشه با بدترین مجازات ها مواجهه میشه تا جایی که از شدت سرکوب ازش داعشی و انتحاری در میاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۷ ۳۱ فروردين ۱۴۰۲
کم کم دارن بر میگردن با انتخاب خودشون ، سرعت گرایش به اسلام هم در اروپا غرب زیاد شده است البته نه زوری با انتخاب کاملا آزاد خودشان
Iran (Islamic Republic of)
غفار
۰۹:۴۸ ۳۱ فروردين ۱۴۰۲
اقدام اروپاوآمریکاوغرب درموردبی حجابی زنان ودختران مصداق محاربه وافسادفی الارض وجنگ مستقیم باخداست
آخرین اخبار