کمبود اعتبار متهم اصلی کم آبی در روستاها

نمایندگان مردم در شورای اسلامی خراسان جنوبی از چالش آب در روستا‌ها گلایه کردند و گفتند: پروژه‌های آبرسانی متعددی به دلیل کمبود اعتبار تکمیل نشده اند.

حدود ۲۲ سال خشکسالی در خراسان جنوبی پیامد‌های منفی بسیاری برای مردم این دیار بر جا گذشته است که فرونشست تعدادی از دشت‌ها، مشکل آب شرب در روستا‌ها و شهر‌ها از آن جمله است که هر چند اقدامات لاک پشتی در سال‌های گذشته در این خصوص انجام شده، اما به دلیل محدودیت‌های اعتباری و اینکه سرعت مشکلات بیش از تخصیص اعتبارات بوده است، این حرکت کند تا کنون راه به جای نبرده است.

با شروع فصل گرما، مشکلات ناشی از عطش و تشنگی زندگان و بی آبی مردگان بیش از گذشته رخ می‌نماید و بحث در این خصوص در هر مجلسی چاشنی جلسات است.

مسئولان شرکت آبفای خراسان جنوبی به دعوت اعضای شورای اسلامی استان برای پاسخ گویی به سوال‌های آن‌ها در خصوص مشکلات موجود در جلسه شورا حضور یافتند.

حاجی آبادی رئیس شورای اسلامی استان با بیان این نکته که خشکسالی تأثیر بسیاری بر معیشت و زندگی مردم استان گذاشته است به لزوم اصلاح شبکه‌های فرسوده آب، ضرورت فرهنگ سازی مصرف بهینه آب، استفاده از خیرین برای جلوگیری از هدر رفت آب، نیاز به تأمین منابع آبی جدید برای شهرستان‌ها و مشکلات به وجود آمده به دلیل کمبود آب در دامداری‌ها و مرغداری‌ها اشاره کرد.

وی افزود: مشکلات آبی هر چند با تعامل قابل حل هستند، اما رفع نشدن آن‌ها سبب کاهش اعتماد مردم به مسئولان می‌شود.

رومنجانی نماینده شهرستان خوسف در شورای استان هم به ضرورت اجرای شبکه فاضلاب خوسف و اقدام برای جلوگیری از هدر رفت آب و فنودی نماینده شهرستان سربیشه به مسائلی مانند آبرسانی به ۷۰ روستای سربیشه با تانکر، حرکت کند اجرای شبکه‌های آبرسانی روستای توسط قرارگاه امام حسن مجتبی (ع)، لوله کشی بعضی از شبکه‌های روستای بدون تزریق آب به آن‌ها و وجود مشکلات در خصوص آب در سربیشه با وجود تأمین بخشی از آب بیرجند از آن اشاره کرد.

سرنوشت ۱۰۰ میلیارد سرمایه گذاری ایمیدرو برای انتقال آب به قاین به کجا رسید؟

قرائی نماینده شهرستان قائن در شورای استان گفت که از ظرفیت بسیار شورا‌ها برای حل مشکلات آبی باید استفاده شود و به ضرورت نظارت بر کار پیمانکاران، بر روی زمین ماندن مردگان به دلیل کمبود آب، متوقف شدن خیلی از پروژه‌های شهری به دلیل اجرا نشدن پروژه‌های آبفا اشاره و از سرنوشت اختصاص ۱۰۰ میلیارد تومان توسط ایمیدرو برای انتقال آب در شهرستان قائنات و از انتقال آب از آهنگران به شهر قاین سوال کرد.

نماینده طبس هم یادآور شد که برابر با مساحت ۲۵ استان کشور سال گذشته اراضی برای اجرای نهضت ملی مسکن به شهر طبس ملحق شد که چالش بزرگی برای تأمین آب واحد‌های مسکونی احداثی در این اراضی وجود دارد که ضرورت دارد با انتقال آب از بیرون استان مانند استان‌های دیگر این مشکل حل شود.

وی با تاکید بر اینکه با عطش و بحران آبی مواجه هستیم، ادامه داد: وقتی عزمی برای اصلاح شبکه‌های فرسوده و کنتور‌های معیوب وجود ندارد، مردم فکر می‌کنند که قرار نیست کاری در این خصوص توسط مسئولان انجام شود، زیرا هنوز نقشه راهبردی در حوزه آب استان نداریم.

نوری نماینده سرایان هم فرسودگی شبکه‌های آب، اجرای کند پروژه‌های آبرسانی توسط بسیج سازندگی، لزوم چاره اندیشی برای رفع مشکل کم آبی در مناطق عشایری، جلوگیری از انتقال آب از نوده سرایان به بیدسک فردوس از جمله مشکلات آبی موجود در شهرستان سرایان اعلام کرد.

تکمیل نشدن پروژه فاضلاب فردوس بعد از ۱۲ سال

حیدر زاده نماینده فردوس از تکمیل نشدن پروژه فاضلاب فردوس بعد از ۱۲ سال گلایه کرد و گفت: باید برای تأمین آب اراضی ملحق شده به شهر فردوس فکری شود و در ادامه پرسید که چرا از آب بلده برای آبرسانی در این شهرستان استفاده نمی‌شود؟

حسنی نماینده نهبندان هم به مواردی، چون فرسودگی شبکه‌های مجتمع‌های آب این شهرستان، کندی روند اجرای پروژه‌های آبرسانی روستای و خطر خالی شدن بعضی از روستا‌ها به دلیل نبود آب اشاره کرد.

نوبت به پاسخگوی مدیرعامل آبفای خراسان جنوبی که رسید، وی به مشکلات ناشی از ۲۲ سال خشکسالی و ضرورت سازگاری با الگوی جدید استفاده از آب اشاره کرد و گفت: یک میلیارد متر مکعب آب استحصال استان در سال است که حدود ۸۷۰ متر مکعب آن برای شرب استفاده می‌شود و با افت بسیار سفره‌های آب، کاهش کیفیت آب را شاهدیم.

مهدی دوستی با تاکید بر کمبود اعتبار در این حوزه، تصریح کرد: سه هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان نیاز سالانه ما است که تخصیص خیلی کمتر از این مبلغ است و هرچند برای اجرای شبکه‌های جدید اعتبار گذاشته می‌شود، اما برای اصلاح شبکه، پولی اختصاص نمی‌یابد

به گفته وی ۴۵۰ کیلومتر شبکه فرسوده در استان وجود دارد که برای اصلاح آن به ۴۵۰ میلیارد تومان نیاز است و با وجود اینکه وزارت نیرو، صندوق توسعه ملی و استان باید به سهم یک سومی خود برای اختصاص اعتبار تأمین آب برای واحد‌های مسکونی نهضت ملی اقدام کنند، تا کنون اعتباری در این خصوص تخصیص نیافته است.

وی یادآور شد: ۴۰ درصد آب استان به دلیل هدر رفت و انشعاب‌های غیر مجاز بدون در آمد است و در بخش روستا‌ها و شهر‌های خراسان جنوبی سرانه تولید آب دو برابر کشور است.

مدیر عامل شرکت آبفای استان در ادامه متذکر شد: با وجود اینکه هزینه هر لیتر آب در بیرجند به دلیل تصفیه ۱۷ هزار تومان و در شهرستان‌های دیگر ۱۲ هزار تومان است، بابت هر لیتر آب با تعرفه جدید تنها سه هزار تومان دریافت می‌شود

دوستی با گلایه از اینکه فرهنگ پرداخت هزینه تمام شده آب هنوز در بین مردم جا نیفتاده، افزود: شرکت آبفا به مرحله ورشکستگی رسیده است و برای پشتیبانی هزینه‌ها از طریق مولد سازی، اموال شرکت را به مزایده گذاشته‌ایم.

وی تصریح کرد: مطالعات طرح فاضلاب خوسف انجام و مقرر شده با استفاده از ماده ۲۳، فاضلاب خوسف به تصفیه خانه بیرجند متصل شود که به ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار در این ارتباط نیاز داریم.

به گفته وی تنش‌های آبی دو سال گذشته دز شهرستان درمیان بر طرف شده و، چون آب قنات بلده، آب سطحی است، نیاز به تصفیه برای استفاده آب شرب دارد که هزینه زیادی برای این منظور لازم است.

دوستی در ادامه برای مشکلات مطرح شده در هر یک از شهرستان‌های استان، پاسخ‌های لازم را ارائه کرد.

منبع : مهر

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.