خلاء قانونی در نظارت بر فعالیت نمایندگان در دوره نمایندگی

رئیس پژوهشکده شورای نگهبان گفت: بعد از تعیین صلاحیت نمایندگی دیگر نظارتی بر دوره نمایندگی آن‌ها وجود ندارد.

کدخدایی رئیس پژوهشکده شورای نگهبان در برنامه گفت و گوی ویژه خبری شبکه قزوین گفت: یکی از ایراداتی که در قانون وجود دارد این است که شورای نگهبان صلاحیت افراد را در هر دوره‌ای بررسی و اعلام می‌کند، اما در دوره ۴ ساله آن دیگر نظارتی وجود ندارد و قانون در این زمینه سکوت کرده است.
 
وی افزود: وقتی اعتبارنامه نماینده تصویب می‌شود و فرد فعالیتش را آغاز می‌کند ممکن است که در سال دوم فعالیتش دچار انحراف شود و صلاحیت قبلی را نداشته باشد.
 
رئیس پژوهشکده شورای نگهبان گفت: باید در قانون موضوع کشفیات را داشته باشیم چراکه ممکن است فرد از قبل صلاحیت نداشته باشد.
 
رئیس پژوهشکده شورای نگهبان گفت: در این زمینه قانون نظارت بر رفتار نمایندگان وضع شد تا از سوی خود نمایندگان این نظارت وجود داشته باشد، اما در عمل چندان پاسخی نداد و تاثیر گذار نبود.
 
کدخدایی افزود: از مجلس هشتم به بعد گزارش‌هایی که به مقام معظم رهبری داده شد، سیاست‌های کلی انتخابات تدوین و از طرف ایشان ابلاغ شد، اما این سیاست‌ها باید در مسیر قانون گذاری قرار بگیرد.
 
وی درباره فعالیت احزاب هم گفت: در کشور ما چند عامل باعث شده که احزاب فعال و پاسخگو نباشند یک مورد آن بعد فرهنگی است که احزاب، حزب را مترادف عملیات غیرقانونی و نامطلوب می‌شناسند.
 
رئیس پژوهشکده شورای نگهبان گفت: باید به احزاب امتیاز‌هایی داد و مسیر قانونی را برای آن‌ها فراهم کرد تا بتوانند نقش خود را ایفا کنند.
 
کدخدایی افزود:اگر پشتیبانی احزاب از نمایندگان به طور رسمی شکل بگیرد هم احزاب و هم نماینگان فعال‌تر خواهند شد.
 
وی اضافه کرد: متاسفانه الان احزاب یک فهرستی از کاندید‌های خود را می‌دهد در حالی که بعد از نمایندگی ارتباط این فرد با حزب قطع می‌شود.
 
کدخدایی افزود: اگر احزاب فعال باشند می‌توانند رفتار نماینده را هم کنترل کنند.
 
رئیس پژوهشکده شورای نگهبان گفت: دغدغه شورای نگهبان همیشه بر سلامت انتخابات بوده است و در این زمینه هم از روش‌های جدید و مطمئن هم استفاده خواهد کرد.
 
وی افزود: شورای نگهبان تاکید دارد که اگر قانونی اصلاح و روشی در انتخابات اعمال می‌شود حتما باید مولفه سلامت در ان اعمال شود.
 
کدخدایی اضافه کرد: با اجرای صحیح و دقیق قانون بحث اعتماد زایی را می‌توان ایجاد کرد.
 
وی درباره بحث‌های معیشت و اقتصاد هم گفت: این موارد نیاز به قانون گذاری ندارند بلکه برای نیازمند اتخاذ تدابیر اجرایی هستند.
 
رئیس پژوهشکده شورای نگهبان گفت: با قانون‌های فعلی می‌توان مواردی را حل و فصل کرد، در حالی که پیش از این این قدر حجم قانون گذاری بالا نبود.
 
کدخدایی افزود: نظام‌های دنیا به دنبال حذف قانون‌های اضافی هستند در حالی که کشور ما در هر حوزه‌ای به دنبال وضع قوانین جدید است.
 
وی اضافه کرد: باید این فرهنگ سازی ایجاد شود که که از تعداد قوانین بکاهیم و قانون جدید هم اضافه نکنیم.
 
رئیس پژوهشکده شورای نگهبان گفت: باید در هر حوزه‌ای یک قانون جامع داشت و مرکز پژوهش مجلس می‌تواند در این زمینه کمک کند.
 
کدخدایی افزود: باید قوانین قبلی را مطالعه کرد و اگر کافی نبود به دنبال قانون جدید رفت.
 
وی در ادامه گفت: شورای نگهبان وظیفه دارد که بر مصوبات مجلس نظارت کند که اگر با نظر اعضای شورای نگهبان که بر اساس شرع مقدس و قانون اساسی است، مغایرت داشت از مسیر قانون گذاری خارج شود.
کدخدایی افزود: شورای نگهبان در این زمینه فرصت ۱۰ روزه دارد که در صورت نیاز این مدت تمدید خواهد شد.
 
وی اضافه کرد: اگر بعد از ۲۰ روز شورای نگهبان نتواند به هر دلیلی اعمال نظر کند مصوبه در مسیر قانون گذاری قرار می‌گیرد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.