برنامه‌های هفته کتاب؛ از معرفی ۱۰۰ عنوان کتاب تا افتتاح ۲۱ کتابخانه

نشست خبری سی‌ویکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران شنبه ۲۰ آبان با حضور جمعی از نمایندگان تشکل‌های نشر برگزار شد.

علی رمضانی، دبیر سی‌ویکمین دوره هفته کتاب و مدیر عامل خانه کتاب و ادبیات ایران در مقدمه‌ای به برنامه‌های هفته کتاب اشاره کرد و گفت: شعار این دوره از هفته کتاب «آینده خواندنی است» انتخاب شد. برنامه‌های هفته‌های کتاب در چهار سطح ملی، ستادی، سازمان‌ها و نهاد‌ها و استانی برنامه‌ریزی شده است.

محمدرضا هراتی، معاون توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی نهاد توجه نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور را بر حوزه‌های کودک و نوجوان دانست و گفت: مدیران کل و ارشد به نماز جمعه‌های هر شهرستان و استان‌ها مراجعه و گزارش یکساله خود را ارائه می‌دهند. ما انتشار ششمین فراخوان بین‌المللی «کارتون کتاب» را داریم. یکسری از برنامه‌های سنتی‌مان در هفته کتاب تکرار خواهد شد؛ مثل بخشودگی جرائم دیرکرد، افتتاح ۲۱ کتابخانه به صورت شهری، استانی و سیار. 

هراتی ادامه داد: اجرای پویش «اهدای کتاب، اهدای دانایی» را داریم، که چند سالی برگزار می‌شود و در این ایام ضریب داده می‌شود. فراخوان سرود با موضوع کتاب، کتابخوانی، کتابدار را داریم، که تحت مدیریت ۶۷۰ محفل ادبی برگزار می‌شود. نشست‌های تخصصی با موضوع کتابسازی، قصه‌گویی و نگارش داستان‌های کوتاه در برنامه‌های خود برگزار می‌کنیم.

معاون توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابت قرآن کریم توسط اعضای کودک و نوجوان را جزو برنامه‌های مهم دانست و بیان کرد: اعضای نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور کار تذهیب و ترجمه قرآن را به عهده می‌گیرند. عضویت سراسری رایگان، پویش کتابخوانی، دومین فراخوان جشنواره «کتابخوان و رسانه»، رونمایی از جلد ۱۷ هدهد سفید، فراخوان ایده‌های برتر ترویج کتابخوانی، ایجاد کتابخانه‌های به وسعت یک شهر یا کتابخانه شهر، رونمایی از شخصیت هدهد سفید، داوری پویش «کتاب دستت چیه» از دیگر خدمات ارائه شده به مناسبت هفته کتاب است. تلاش شده نزدیک به ۱۰۰ عنوان کتاب از حوزه نشر معرفی شود. 

کاظم آرمان‌پور، مدیر مسئول انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی با بیان اینکه تولید کتاب با محتوای مفید نیازمند برنامه‌ریزی بلند مدت است، گفت: ناشران و فعالان صنعت باید برای حیات و پویایی صنعت نشر از فناوری بروز بهره بگیرند. انجمن ناشران کتاب دانشگاهی روز پنج‌شنبه ۲۵ آبان دوره آموزشی‌ای را دانشگاه تهران برگزار می‌کند. این دوره برای حرفه‌ای شدن و کارآفرینی مبتنی بر برندسازی در صنعت نشر است. 

آرمان‌پور با بیان اینکه در روز ۳۰ آبان همزمان با کتاب و ایران آینده از ناشر پیشکسوت حوزه نشر دانشگاهی قدردانی خواهیم کرد، گفت: انجمن ناشر دانشگاهی به دنبال برگزاری نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی بود، که به علت فشردگی برنامه‌ها، نمایشگاه تخصصی آن در هفته پژوهش در آذر برگزار می‌شود.

اسماعیل جانعلی‌پور، مدیرکل مجامع، تشکل‌ها و فعالیت‌های فرهنگی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اعلام این خبر که در ابتدای سال ۱۴۰۲ دوره آموزشی کتابخوانی و روش‌های ترویج برای فرهنگیان کشور برگزار کردیم، توضیح داد: ۴۶۰ هزار نفر در این دوره ثبت‌نام اولیه کردند. 

جانعلی‌پور با بیان اینکه نخستین گروهی که با کودک و نوجوان ارتباط نزدیک دارد، جامعه دانشجویان فرهنگیان کشور هستند، گفت: ۱۵ هزار دانشجوی دانشگاه فرهنگیان تهران مخاطب این دوره آموزشی هستند. دو رویداد ملی دیگر روستا‌ها و عشایر دوستار کتاب و انتخاب پایتخت کتاب ایران بود. در سال گذشته رویداد روستا‌ها و عشایر دوستار کتاب در قالب جشن‌های مردمی برگزار می‌شد، که امسال این رویداد ادامه دارد. ۱۳ جشن مردمی در میان اهالی روستا و با نام روستای برگزیده کتاب برگزار خواهد شد. 

مدیرکل مجامع، تشکل‌ها و فعالیت‌های فرهنگی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه روز سوم آذر امسال جشن مردمی انتخاب پایتخت کتاب ایران در سمنان برگزار می‌شود، افزود: این جشن مردمی در دو قالب است. قالب اول با حضور نخبگان فرهنگی و قالب دوم به صورت مردمی برگزار می‌شود. همه مردم با شرکت در این جشن اعلام آمادگی می‌کنند که در طول یکسال آینده همراه با رویداد‌های کتابخوانی و تکثیر مدل‌های موفق در ترویج کتابخوانی مشارکت خواهند کرد.

به گفته وی، در روز‌های پایانی هفته کتاب از سامانه جام باشگاه‌های کتابخوانی کودکان و نوجوانان کشور رونمایی می‌کنیم، تا فعالان ترویج کتابخوانی با ثبت فعالیت‌های خود در حوزه کتابخوانی بتوانند شرکت کنند. اصل این سامانه تبادل تجربه‌های کتابخوانی و استفاده از ظرفیت‌های ملی در سراسر کشور است.

فروغی انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک و نوجوان با بیان اینکه آنگاه هفته کتاب هفته کتاب خواهد بود، که تمام عناصر درگیر در حوزه کتاب مشارکت داشته باشند، خاطرنشان کرد: هفته کتاب شروع دارد و نمی‌توان پایانی برای آن متصور شد. فرایند مستمر کتاب دو طیف دارد. یک طیف در چرخه محصول فعالیت دارند و طیف مهمتر جامعه و خوانندگان هستند.

سیاوش صلواتیان، دبیر بیست و یکمین دوره جشنواره کتاب و رسانه در این جشنواره گفت: مخاطب جشنواره کتاب و رسانه اصحاب رسانه است، که با هدف تقدیر، شناسایی ظرفیت‌ها و ترویج بستر‌های کتاب صورت می‌گیرد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.