قدیمی‌ترین مطبوعات دانشجویی مشهد رونمایی شد

در آستانه روز دانشجو، قدیمی ترین مطبوعات دانشجویی موجود در سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی رونمایی شد.

محمد سرباز وطن نویسنده و تحلیلگر سیاسی بسیج دانشجویی خراسان رضوی به تحلیل وقایع روز دانشجو با استناد به سخنان شهید مصطفی چمران به عنوان شاهد عینی این واقعه پرداخت.

روز دانشجو روز تولد شعار مرگ بر آمریکاست

محمد سرباز وطن نویسنده و تحلیلگر سیاسی بسیج دانشجویی خراسان رضوی روز دانشجو را روز تولد مبارزه با استکبار ستیزی و شعار مرگ بر آمریکاست خواند و با اشاره به فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری در جمع بسیجیان گفت: اولین و مهمترین خاسته ایشان از بسیجیان ورود به بحث جهاد تبیین و روشنگری است و رسانه‌ها باید در این مسیر حرکت کنند.

او با بیان این پرسش که چرا باید یک نشریه به سمت روشنگری برود؟ و چرا جوان باید بتواند قدرت تحلیل سیاسی داشته باشد؟ افزود: نشریات علمی فضای هجو و زرد یک بخش از نشریات هستند و دسته دیگر، نشریات جریان ساز هستند که قبل از انتشار ممیزی می‌شود، زیرا این نشریات به سمت تحلیل وقایع مهم سیاسی می‌رود.

نویسنده و تحلیلگر سیاسی بسیج دانشجویی خراسان رضوی ادامه داد: جامعه‌ای که با آن رو به رو هستیم با پدیده‌های سیاسی گره خورده است و اگر بتوانیم در مورد وقایع درست فکر کنیم می‌توانیم قضاوت درست و عملکرد درستی را پیدا کنیم.

سرباز وطن به سخنی از مقام معظم رهبری در این خصوص استناد کرد که با اشاره به کتاب الغارات می‌فرمایند در دوره ۵ ساله حکومت امام علی (ع) تحلیل سیاسی مردم ضعیف بود و به شدت ایشان را اذیت می‌کرد و تاثیرگذار بر زمان بود.

شهادت دانشجویان، خون ریخته شده برای مطالبه گری

او با بیان اینکه دانشجو باید مطالبه گر و حساس به سرنوشت کشورش باشد تصریح کرد: ۱۶ آذر دانشجو فضایی ضد آمریکایی را رقم زد، زیرا پیشینه ای، چون بازگشایی مجدد سفارت انگلیس که سال‌ها با قرارداد‌هایی نظیر ۱۹۳۳ به نفت ایران چنبره زده بود را می‌دید.

شهید چمران شاهد عینی ماجرا

محمد سرباز وطن نویسنده و تحلیلگر سیاسی بسیج دانشجویی خراسان رضوی تاکید کرد: شهید چمران در نوشته‌های خود مربوط به این واقعه می‌گوید، دانشجو پرچم دار مبارزات ملی بود در ۱۴ آذر شروع به اعتراض بر آنچه در فضای سیاسی کشور حاکم است می‌کند، اما در تاریخ کشور سراغ نداریم که ارتش وارد دانشگاه شود و شهید چمران ادامه می‌دهد؛ صبح ۱۶ آذر فضای غیر عادی بر دانشگاه حاکم می‌شود. ساعت ۱۰ سربازان وارد فضای آموزشی کلاس شدند و دانشجویان اعتصاب می‌کنند، اما سربازان ارتش اجازه خروج نمی‌دهند.

سرباز وطن اظهار کرد: دست نظامیان از دانشگاه کوتاه شعار یکی از دانشجویان بود که با رگبار ارتش مواجه شد و در این تیراندازی مصطفی بزرگ نیا ۳ گلوله، شریعت رضوی با سرنیزه و تیزخلاص، ناصر قندچی با رگبار مسلسل به شهادت رسیدند.

تیر‌ها به رادیاتور‌های کنار دیوار‌ها برخورد می‌کرد و آب آن روان شده بود و با خون‌های ریخته شده دریایی از خون را در صحن دانشگاه ایجاد کرده بود. اما فردای آن روز که نیکسون برای دریافت دکترای افتخاری خود به دانشگاه آمد اثری از آن جنایت نبود و همه چیز در بایکوت خبری در سکوت فرو رفت و حتی نشریات انعکاس دهنده خبر سه قطره خون نیز تعطیل شدند.

۱۶ آذر یک اتفاق ملی

او با اشاره به کم کاری‌های صورت گرفته از بیان درست واقعه ۱۶ آذر ۱۳۳۲ برای نسل امروز افزود: دانشجوی امروز نمی‌داند روز دانشجو چه روزی است و فضای ضد استکباری و استعماری آن مختوم شده است.

محمد سرباز وطن نویسنده و تحلیلگر سیاسی بسیج دانشجویی خراسان رضوی ادامه داد: روز ۱۶ آذر یک روز ضد استکبار است که رگه‌های مذهبی آن کمرنگ و بیشتر این حرکت یک اتفاق ملی بود.

بزرگترین آرشیو مطبوعات دانشجویی ایران

جمیله جهانی کارشناس سازماندهی و آماده سازی مطبوعات سازمان کتابخانه ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، در این مراسم به بخشی از وقایع آن روز اشاره کرد و با بیان جایگاه نشریات دانشجویی در افکار این قشر از جامعه گفت: با گسترش و پیچیدگی ارتباطات، رسانه‌ها نقشی مهم و انکارناپذیر در جهت تاثیرگذاری سیاست‌ها و راهبرد‌های هر جامعه به عهده گرفتند و در این میان نشریات دانشجویی به عنوان یک رسانه نیمه فراگیر یا به تعبیر دیگر رسانه فراگیر در محدوده خاص نقش مهمی در تاثیرگذاری بر افکار عمومی دانشجویان در امور گوناگون دارند.

او به سخنی از مقام معظم رهبری خطاب به دانشجویان اشاره کرد که فرمودند: «از همین نشریات دانشجویی استفاده کنید به مخاطبین خودتان قدرت تحلیل بدهید که حوادث و پدیده‌ها را بتوانند بشناسند و تحلیل کنند و نگذارید از بیرون دانشگاه برای محیط دانشجویی خط و رسم نشان و هدایت‌های غلط درست کنند.»

کارشناس سازماندهی و آماده سازی مطبوعات سازمان کتابخانه ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی قدمت نشریات دانشجویی در ایران را بیش از ۸۵ سال عنوان کرد و ادامه داد: با توجه به موجودی آرشیو‌های مطبوعاتی از جمله آرشیو مطبوعات آستان قدس رضوی سالنامه‌ای با نام «موسسات علمی و فلاحتی کرج» که در سال ۱۳۱۵ شمسی توسط دانشجویان پایه دوم دانشکده فلاحت کرج به صورت سالانه در تهران با موضوع کشاورزی و باغبانی منتشر شده، اولین نشریه دانشجویی کشور به شمار می‌رود.  

سرباز وطن شناسایی و جذب نشریات دانشجویی که بخش مهمی از تاریخ مطبوعات ایران را شکل می‌دهد یکی از وظایف این مرکز بیان کرد: مرکز مطبوعات سازمان کتابخانه ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی طی ۴ دهه فعالیت، در حال حاضر بزرگترین آرشیو مطبوعات دانشجویی ایران را در اختیار دارد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.