مدیرکل دفتر زیستگاه‌ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست گفت: ثبت سه ذخیره‌گاه زیست کره فرامرزی در کشور در یونسکو در دستور کار این سازمان و کشورهای هم مرز قرار دارد.

ذخایر زیست‌کره «مکان‌های یادگیری برای توسعه پایدار» هستند که راه‌حل‌های سازگار با حفاظت از تنوع زیستی و استفادهٔ پایدار آن را ترویج می‌دهد در حال حاضر ۷۱۴ ذخیره‌گاه زیست‌کره در ۱۲۹ کشور جهان از جمله ۲۱ مکان فرامرزی وجود دارد که به شبکهٔ جهانی ذخایر زیست‌کره تعلق دارند و زندگی ۲۵۰ میلیون نفر تحت تأثیر این مناطق قرار دارد. ذخایر زیست‌کره شامل اکوسیستم‌های زمینی، دریایی و ساحلی است.

وجه تمایز ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره از دیگر طبقات حفاظت‌شده، روش برنامه‌ریزی و مدیریت مناسب آنهاست که بر پایهٔ استفاده‌های چندمنظوره و سپردن نقش اساسی و سازنده به جوامع محلی استوار است.

علیرضا نجیمی -مدیرکل دفتر زیستگاه‌ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست روز یکشنبه در نشست تخصصی ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره کشور در استان چهارمحال و بختیاری گفت: در این برنامه تعیین ذخیره‌گاه‌های جدید و ذخیزه گاه‌های فرامرزی با کشورهای دیگر در قالب پارک‌های صلح و دوستی از جمله هامون ،کپه داغ و ارسباران در دستور کار قرار دارد.

به گفته وی، ثبت این ذخیره‌گاه‌ها در ایجاد و افزایش روابط بین‌الملل و دیپلماسی محیط‌زیست اثرگذار است و باید نقشه این ذخیرگاهها با کشورهای همسایه و فرامرزی تهیه شود.

وی با اشاره به اینکه سوم نوامبر مصادف با ۱۳ آبان ماه روز جهانی ذخیره‌گاه زیست کره و نامگذاری شده است، گفت: هم‌اکنون در حوزه ذخیره‌گاه‌های زیست کره خلا قانونی در کشور وجود دارد و دربرنامه است که با برگزاری نشست‌ها و کارگاه‌های تخصصی با حضور متخصصان این خلا قانونی رفع شود و یک برنامه وقانون جامع در زمینه مدیریت ذخیره گاه زیست کره و استفاده بهینه و بهره‌برداری پایدار از این ذخیره گاه‌ها تهیه و تدوین شود.

به گفته وی، هم‌اکنون برای مدیریت وحراست از عرصه‌ها ومناطق تحت مدیریت محیط‌زیست قوانین جامع و خوبی تهیه شده است و با تدوین برنامه مدیریت زیست کره نیز می‌توان از ظرفیت قانونی جدید با پیش‌نویسهای تهیه شده استفاده کرد.

وی اظهارداشت: هم‌اکنون ۱۳ ذخیره‌گاه زیست کره در ۱۱ استان کشور با مساحتی بیش از پنج میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار وجود دارد که این ذخیره‌گاه‌ها در چهار دهه گذشته تصویب و به تایید یونسکو زسیده است.

نجیمی با اشاره به اینکه دوره زمانی مدیریت این ذخیره‌گاه‌ها یک دوره زمانی ۱۰ ساله است و بعد از آن نیاز به بازنگری و بروز رسانی دارد، گفت: پارسال ذخیزه‌گاه زیست کره دنا بازنگری و بررسی شد و در یونسکو به تصویب رسید.

به گفته وی، با توجه به زمان‌بندی ذخیره‌گاهها امسال نیز بازنگری ۹ ذخیزه گاه انجام خواهد شد که ا ین ذخیره‌گاهها تا پایان ۲۰۲۳ فرصت تمدید دارند.

۲۵درصد مناطق تحت مدیریت محیط زیست به سامانه هوشمند متصل هستند

نجیمی با اشاره به اینکه هوشمندسازی محیط زیست و حفاظت نوین در مناطق چهارگانه در حال اجراست، گفت: ۲۵ درصد مناطق تحت پوشش محیط زیست به سامانه هوشمند متصل هستند.

به گفته وی، برای هوشمندسازی نظارت و مدیریت برسایر مناطق نیز با کمبود اعتبار مواجه هستیم.

وی افزود: استقرار یگان هوایی بیشتر به صورت پراکنده در جال اجراست برای هوشنندسازی آغاز راه هستیم.

برنامه مدیریت ذخیره گاه زیست کره و تنگ صیاد تمدید می‌شود

وی با اشاره به اینکه ذخیرگاه تنگ صیا طیعست‌کره و در استان ۲ منطفه تنگ صیاد و سبزکبود زیر نظر محیط زیست قرار دارد، اظهار داشت : در آینده نزدیک بازنگری و بروز رسانی فرمهای این ذخیره‌گاه انجام و به یونسکو ارسال می‌شود.

نشست تخصصی ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره کشور در چهارمحال‌وبختیاری

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست چهارمحال و بختیاری از برگزاری نشست سه روزه تخصصی ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره کشور با حضور نمایندگانی از ۱۳ ذخیرگاه زیست‌کره کشور، کارشناسان و مدیران سازمان حفاظت محیط‌زیست و نهادهای بین‌المللی در شهرکرد خبر داد.

سعید یوسف پور افزود:در این نشست با تبادل‌نظر متخصصان و دست‌اندرکاران، پیش‌نویس برنامه مدیریتی ذخیره‌گاه تدوین می‌شود.

وی افزود: قانونگذاری و حکمرانی و الگوی مدیریتی ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره محورهای تخصصی بررسی این نشست درنظر گرفته شده است.

یوسف‌پور ضمن برشمردن تجربیات موفق مدیریتی در تنها ذخیره‌گاه زیست‌کره استان بین داشت: در جریان این نشست، شرکت‌کنندگان بازدیدی از ذخیره‌گاه زیست‌کره تنگ‌صیاد و سبزکوه و شیوه سازگاری معیشتی با الگوی این ذخیره‌گاه انجام خواهد شد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.